Skip to main content

Letar du efter nästa skid- och vinteräventyr? Då har du hittat rätt! Telemark brukar ha gott om snö och maxat med vintermagi. Tillsammans med en dos charmig kultur, historia och stadsliv har du alla förutsättningar för en perfekt semester.

Telemark ligger i sydöstra Norge. Regionen sträcker sig från Skagerraks östkust till Hardangerplatån i mitten av södra Norge. I detta enorma område finns ett brett utbud av aktiviteter året runt.

I bergen är vintrarna ofta långa och stabila från slutet av november till slutet av april. Vid kusten varierar vädret mer och får i regel mer nederbörd. Vart du än åker lär du behöva ordentligt varma kläder i bagaget. Gör dig redo för ett oförglömligt äventyr!


Ett skidparadis

När du besöker Telemark på vintern behöver du inte fundera länge på vad du ska göra. Här finns nämligen massor av spännande aktiviteter för stora och små, nybörjare och proffs!

Välj bland en rad populära skidorter i regionen: Gaustablikk, Rauland, Haukelifjell, Lifjell, Vrådal, och Gautefall. Du kan köpa liftkort som gäller i fem av orterna.

Orterna är lätta att nå och särskilt populära bland danska, tyska, brittiska och holländska besökare. Detta i och med att de ligger relativt nära färjehamnar i Oslo, Larvik och Kristiansand.

Telemark är perfekt för alla typer av skidaktiviteter. Vill du lära dig Norges nationalsport, det vill säga längdskidåkning? Då har du flera mil med nypreparerade spår att njuta av. Den som vill kombinera skidåkningen med en känsla av att flyga kan bege sig till bergsplatån Haukeli, som är en bra plats för kitesurfing. Du kan också flyga fram över berget på ett annat sätt, i en varm och mysig släde som dras av ivriga huskyhundar.

Eller tar du hellre en slädtur med häst och vagn eller träffar ett gäng lurviga alpackor? Det finns så mycket att se och göra.

Fantastisk utsikt

Är du topptursentusiast ska du bege dig upp på Gaustatoppen, områdets högsta berg. Med sina 1 883 meter över havet är utsikten från toppen fantastisk. Klara dagar kan man faktiskt se en sjättedel av Norge här uppe!

Ett mindre ansträngande sätt att nå toppen är att hoppa på Gaustabanen (öppen från mitten av februari). Det är en kombinerad spårvagn och bergbana som går inuti berget upp till toppen på bara 15 minuter.

Guidade turer

Bergen i Telemark är inte bara för skidåkning. Har du prövat att gå på tur med snöskor? Om inte, boka en guidad tur! Fler förslag på upplevelser utan skidor är snöskoter med Gautefall Event, fatbike, skridskor i Skien fritidspark eller isklättring (alltid med guide!) vid ett av de 192 frusna vattenfallen i och runt Rjukan.

Bastu och vinterbad har blivit mycket populärt i hela Norge de senaste åren. Inte så konstigt med tanke på att det är både roligt och bra för hälsan! I Telemark kan du kombinera vinterbad och bastu med vacker natur, bland annat på Panorama Badstu i Vrådal, Soria Moria i Dalen och flytande bastur i Gausta nära Rjukan. 

Museer och kultur

På tal om Rjukan, visste du att solen inte syns alls en stor del av vintern i denna trånga dal? Ändå är det ett nav för aktiviteter i hjärtat av Telemark. Om du älskar historia har du kommit till rätt ställe! Gör ett besök på Norsk Industriarbeidermuseum i Vemork. Här får du lära dig om den norska motståndsrörelsen som riskerade allt under andra världskriget. Genom att spränga tungvattenanläggningen satte de stopp för nazisternas utveckling av kärnvapen.

Förutom museet från andra världskriget erbjuder Telemark massor av andra spännande museer och historiska platser. Regionen har också flest byggnader från medeltiden i hela Norge. Hit hör gamla stenkyrkor, till exempel de i Kviteseid och Seljord samt stavkyrkorna i Heddal och Eidsborg. Kyrkorna är främst öppna på sommaren, men vissa erbjuder inträde om de kontaktas i förväg.

Här finns också många gamla trägårdar, fäbodar och anrika gårdar som vittnar om hur man levde för länge sedan. Många är idag friluftsmuseer eller inomhusmuseer, inklusive Søndre Brekke Gård, som nu är en del av Telemarksmuseet.

Andra museer värda ett besök är Telemark Kunstmuseum, DuVerden Sjøfartsmuseum og vitensenter och Porselensmuseet för barn i Porsgrunn. 

Urbana nöjen

Förutom den vackra naturen erbjuder Telemark ett kul stadsliv. Promenera genom de charmiga gatorna i Kragerø och ta en paus på en mysig restaurang eller ett café. Efteråt kan du värma upp dig på Kragerø Spa Resort med sin fantastiska utsikt.

I Skien kan du besöka Norges mest kända 1800-talsförfattare Henrik Ibsens bardomshem – dock bara öppet på somrarna. Kanske en god anledning att komma tillbaka då?

Unika semesterboenden

Är du ute efter en speciell plats att övernatta på? I Telemark har du gott om både stjärnhotell och mindre kända pärlor.

Klättra upp i trädtopparna och sov som ett barn (eller en fågel), till exempel på Å Camp i Tinn Austbygd. Närmare den norska naturen kommer du inte!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor