Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Gaustatoppen om høsten
Gaustatoppen, Rjukan.
Photo: Ove Bergersen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

En liten bit världshistoria

Rjukan vid Hardangervidda nationalpark finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Orten är känd för berget Gaustatoppen och för motståndsrörelsen som sprängde ett vattenkraftverk under andra världskriget.

"Rjukan sitter i skuggan av vad som anses vara Norges vackraste topp Gausta (1 883 meter över havet) och är både en pittoresk introduktion till det norska höglandet och södra Norges aktivitetscenter par excellence." Lonely planet

Rjukan omges av underbara fjäll och natursköna sjöar som erbjuder goda möjligheter till vandring och utomhusaktiviteter som cykling, skidåkning, fiske och ridning.

De senaste 100 åren har kommunen Tinn utvecklats från en typisk landsbygdsmiljö till en traditionell men modern industriort. Rjukan, med sina cirka 3 000 invånare, är kommunens administrativa centrum.

Den här utvecklingen skedde kanske främst på grund av energiföretaget Norsk Hydros arbete. Norsk Hydro stod bakom det mesta redan på ett tidigt stadium: Bostäder, butiker, sjukhus, den lokala räddningstjänsten och så vidare. Rjukans grundare, industrimagnaten Samuel Eyde, såg till att stadens byggnader konstruerades i en hög arkitektonisk standard. På grund av detta har Rjukan erkänts som ett världsarv av UNESCO.

Rjukan ligger i en djup dal med omgivande berg, som skymmer solen på vinterhalvåret. Det blir alltså mörkt i staden mitt på dagen. År 2013 ändrade ett innovativt projekt på detta. Enorma speglar som reflekterar solljuset under de mörka vintermånaderna placerades ovanför staden. Rjukan - eller åtminstone en liten men viktig del av Rjukan - är inte längre staden där solen inte skiner.

Under andra världskriget var Vemork i Rjukan en av få platser i Europa som producerade tungt vatten, en viktig beståndsdel i de första atombomberna. Anläggningen saboterades av norska motståndsmän, vilket förhindrade att Tyskland utvecklade en atombomb. Händelsen satte Vemork i centrum för en av de viktigaste och mest djärva sabotageuppdrag under hela andra världskriget. På Norsk Industriarbeidermuseum i Vemork kan du lära dig mer om Rjukans spännande krigshistoria.

Vemork
Vemork.
Photo: Mediateam/Visitrjukan
Rjukan
Gaustablikk.
Photo: Trond Stegarud/visitrjukan.com
Rjukan
Rjukan.
Photo: Karl Martin Jacobsen/visitrjukan.com
Hardangervidda
Hardangervidda.
Photo: Jacobsen

Aktiviteter

Reseinformation

Med flyg:
  • Oslo Lufthavn ligger ungefär 225 kilometer från Rjukan. Det går buss från flygplatsen till Rjukan flera gånger om dagen.
  • Sandefjord flygplats ligger ungefär 180 kilometer från Rjukan. Det går buss från Torp till Rjukan varje dag.
Med buss eller bil:
  • De flesta kommer till Rjukan med bil. Restiden från Oslo är ungefär två och en halv timme.
  • Det går dagliga expressbussar till Rjukan från Oslo, Porsgrunn och Skien.

Fler förslag

Du behöver inte vänta tills du är på plats. Tjuvstarta äventyret redan nu!

×

Läs också