Skip to main content

Det finns få ställen där uttrycket "det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder" passar lika bra som i Norge! Så se till att packa din snyggaste bikini, din varmaste ulltröja, högsta klackarna och din coolaste vindjacka!

...och det gäller oavsett när du reser hit!

Golfströmmens ljumma vatten ger Norge ett varmare klimat än andra platser på samma breddgrad, som Alaska, Grönland och Sibirien. På vintern hittar man de kallaste områdena inåt land och allra längst i norr.

Norge sträcker sig från 57° till 78° nord, så klimatet skiljer sig rätt mycket åt mellan norr och söder, men också mellan inland och kust.

Vintrarna längs kusten är ofta ganska milda och blöta (men med snö i fjällen), medan inlandet ofta får kalla och snörika vintrar. En bit in i landet, inte minst i de östra delarna, är somrarna också varmare (kring 20 grader) och med ganska lite regn.

Men olika väder är ju inget som rör en viking i ryggen! Norrmännen är duktiga på att klä sig efter väder och stannar inte inne bara för att det blåser eller regnar. Men är det riktigt stormigt är det kanske läge för lite innekos (”mysa inne”).

Regionala skillnader

Sørlandet är lite av ett sommarparadis, med mängder av öar, vackra stränder, båtliv och kajaker som glider fram i skymningen. Osloregionen och dalgångarna på Østlandet har också varma somrar, men den följs ofta av en kall vinter med mycket snö i fjällområdena.

I Fjord Norge är vädret minst sagt ombytligt. Det är inte helt ovanligt med regn, sol, vind och till och med snö på en och samma dag – nästan när som helst på året! På våren blommar fruktträden, och när hösten kommer skiftar bladen färg och fjällsidorna badar i gula och orangea toner. Här är det ett ganska klassiskt kustklimat med mycket nederbörd, inte minst i områdena närmast havet.

Nord-Norge är fint att besöka året runt. På vintern kan du få uppleva det magiska norrskenet, och norr om polcirkeln lyser midnattssolen upp landskapet dygnet runt på sommaren.

Om du bara klär dig efter väder är du väl rustad för att uppleva Norge i både vått och torrt!

Tips för en regnig dag

Senaste väderprognosen

Se det senaste lokala vädret på Yr.no, som drivs av Meteorologisk institutt och public service-bolaget NRK. Ladda ner Yr:s väderapp gratis för iOS eller Android.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Planera en resa till Norge

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

Nyligen besökta sidor