Skip to main content

Kjetil Nordhus

Kjetils tips på kulturupplevelser i Kristiansand

Bra vibbar: Många besökare känner av Kristiansands unika energi. Staden är både stor och liten på samma gång, så det är lätt för konstnärer och kulturarbetare att mötas och skapa kreativ energi tillsammans.

Från svart fläck till musikmecka: För inte så länge sedan sågs Kristiansand som "en svart fläck på den norska musikkartan". Man började aktivt jobba med att ändra på det, och för ungefär tio år sedan började pressen prata om "Kristiansandsvågen". Musikfestivalen Palmesus har blivit en av de bästa i landet, men det är inte bara på sommaren det märks att musiklivet har fått ett lyft. Idag kan du uppleva både lokala och internationella artister året runt på ställen som Vaktbua, Kick, Teateret och stadens största scen Kilden.

Konst: Stadens konstscen har vuxit kraftigt de senaste åren. Två höjdpunkter är Sørlandets Kunstmuseum och Kristiansand Kunsthall, ett av Norges mest progressiva gallerier. I närheten ligger också Agder Kunstsenter. Många lokala konstnärer håller till på Odderøya, en slags kulturö strax söder om centrum. Här har en före detta marinbas förvandlats till ett stort friluftsområde. När du sett dig mätt på den vackra utsikten kan du kolla in Kilden teater- och konserthus och klätterparken.

Kaffepaus: Cuba Life är en riktig pärla, och på Camillo Bastrup har man serverat högklassigt kaffe i många år.

Barrunda: Kristiansand har flest uteställen per capita i hela landet. Bakgården Bar räknas som en av Nordens bästa cocktailbarer, medan den lite mindre Vaktbua bjuder på sköna indievibbar. Många barer visar också fotboll. På Telfords Pub kan du skölja strupen med hantverksöl från Qvart Ølkompani, och du kan mycket väl få höra lokalbefolkningen stämma upp i en lokal dryckesvisa.

Mina Bondevik

Minas tips för en "lokal lördag" i Kristiansand

Norsk sommaridyll: Sommar i Kristiansand betyder skärgård och sol, och staden är full av glada människor. Det är härligt med lata dagar ombord på en båt eller att bara sola på en klippa. Längs Fiskebrygga ligger stans bästa fisk- och skaldjursrestauranger, så rör dig ditåt när det är dags för mat. Smält in genom att beställa en tallrik färska räkor.

Glass i solen: Jag rekommenderar också stans alla glassbarer. Håll utkik efter märket Hennig Olsen, som har gjort himmelskt god glass sedan 1924.

Jul i stan: I december förvandlas Kristiansand till en riktig julstad, med traditionell marknad, isbana i centrum och föreställningar vid shoppingområdet Torvet. Julbelysning, granar och (förhoppningsvis) snö drar upp myset ytterligare några snäpp.

Stadsvandring: Jag rekommenderar en tur till de vita trähusen i Kristiansands äldsta stadsdel, Posebyen. Ta gärna också en sightseeingtur med stadens "city train" som tar dig med på en halvtimmes tur genom Kristiansands gator. Kul för både barn och vuxna.

Spana på folk: Huvudgatan Markens är det bästa stället för lite folkvimmel. Här finns butiker och restauranger hela vägen från köpcentret Slottet ner till havet. Missa bara inte de charmiga sidogatorna!

Shoppingrunda: Det finns runt 400 butiker i centrum, men de lite mer unika butikerna, bagerierna och caféerna hittar du på Skippergata. Vill du vila lite efter shoppingen kan du ta något att äta eller dricka på ställen som Geheb, Innom och Dampbageriet.

Båttur: Om du besöker Kristiansand på sommaren bara måste du ta en båttur. MS Bragdøya, även känd som “Badebåten”, tar dig med på båtluff. Hoppa av på någon av öarna, tillbringa en lat dag i solen och ta båten tillbaka på eftermiddagen.

Badstaden: På stranden i stan kan du spela beachvolleyboll, simma i havet eller koppla av med en bra bok. Ön Odderøya ligger bara fem minuter från stranden och erbjuder vackra vandringsleder, ruiner från andra världskriget, långa klippiga stränder och underbar havsutsikt.

Dåligt väder? Håll dig varm med lite spa på äventyrsbadet Aquarama, eller ta en shoppingdag på Sørlandssenteret.

Ät gott: Du hittar allt från lokal mat till spanska tapas och syriska rätter. Ät lokalproducerat på Bønder i Byen, som tar inspiration och ingredienser från traditionellt gårdsbruk. Lokala och naturliga produkter hittar du också på Tilstede mat og mer som ligger mitt på Markens.

Fisk & vilt: Reinhartsen har både restaurang och butik med färsk fisk, skaldjur och viltkött. Det är bara ett av flera fina ställen på Fiskebrygga som serverar havets läckerheter.

Barer: Tollbodgata är Kristiansands bargata nummer ett. Om du gillar sport är Harvey's Sportsbar är hett tips. Här kan du spela shuffleboard och ölpong, åka mekanisk rodeo eller ta det lugnt och se sport på storbildsskärm. I närheten ligger Bakgården – ett mysigt och lite lugnare ställe, känt för stans bästa cocktails.

Skybar: Club 21 ligger på toppen av Radisson Blu Caledonien Hotel, inom gångavstånd från Tollbodgata. Njut av en drink och stans vackraste utsikt.

Hantverksöl: Kristiansands mest lokala öl hittar du på Brygghuset, en pub där du ser rakt in i själva bryggeriet.

Janne Johnsen

Jannes tips för sköna söndagsturer

Odderøya: Vandringsområdet nära stan har skyddade vikar med sandstränder och klippor. Här finns också en rad kultur- och krigsmonument samt en fyr. Njut av den fantastiska utsikten från öns topp och kika in på caféet Søndre Batteri på södra sidan (bara öppet på söndagar). På Odderøya Museumshavn i Nodeviga får du lära dig allt om plastbåtens historia och om småbåtslivet i Norge efter andra världskriget. De erbjuder också roliga maritima aktiviteter för barn och har goda våfflor i museikaféet Kabyssen.

Ravnedalen: En vacker park som är perfekt som utgångspunkt för vandringar i grönområdet Baneheia. Ta trapporna upp till Ravneheia och njut av utsikten, eller fortsätt vidare till Hellestønuten om du vill förlänga turen något. Du kan också gå till fots från Ravneheia ner till Bånetjønn och bygga upp lite hunger på vägen tillbaka till Ravneheia. Då är det perfekt med ett besök på Café Generalen, som har stans bästa burgare.

Strandpromenad: Kristiansand har en fantastisk strandpromenad som sträcker sig tre kilometer längs havet. Börja vid Fiskebrygga och gå österut längs vattnet. På vägen får du se allt från fontänerna i Nupenparken och Christianholms fästing till stadsstranden och piren Tangen. Stanna till för lunch eller något att dricka på en av alla restauranger eller caféer längs vägen.

Lille Prekestolen: Ett annat förslag är en promenad runt Fiskåvannet en bit utanför centrum. Där kan du kolla in Lille Prekestolen, en klippformation som liknar den mäktiga Preikestolen i Stavanger. Turen är ungefär sex kilometer lång och Slettheia är ett bra ställe att börja ifrån.

Timmerrännan: Det är värt att resa en halvtimme till Vennesla, där du får uppleva en av landets mest speciella turer: Tømmerrenna från Steinsfossen till Kringsjå. Det är en spektakulär tur längs älven, genom tunnlar och över höghängande broar. Rutten går nära Setesdalsbanens järnvägsmuseum, så det kan hända att ett ånglok tuffar förbi på den gamla rälsen. Du passerar också ett övergivet kraftverk och Paulen Gård. Det här är ett skyddat område, så var varsam och visa hänsyn. Och kom ihåg att du gör turen på egen risk.

Värt ett besök: Andra bra tips är Kanonmuseet i Møvig, friluftsmuseet på Kongsgård och Bragdøya Kystkultursenter, som har båtturer måndag till fredag. Se respektive webbsidor för öppettider innan du ger dig av.

Andra aktiviteter: Paddling är en populär aktivitet i Kristiansand. Du kan också klättra på ön Odderøya eller i klätterparken Høyt & Lavt. På sommaren går ”badebåten” till bland annat Østre Randøya, Dvergsøya och Helleviga – perfekt om du vill besöka mysiga caféer i skärgården.

Vinteraktiviteter: På vintern hittar du en rad upplysta längdåkningsspår, skridskobanor och roliga pulkabackar på flera ställen.

Planera resan till Kristiansand! Kolla in alla erbjudanden från våra partners Radisson Blu Hotels, Scandic Hotels, Strawberry och Thon Hotels.

Mer om Kristiansand

Börja planera en resa idag!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor