Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Under, Lindesnes
Under, Lindesnes.
Photo: MIR/Snohetta/Under
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I mars 2019 öppnar den Snøhetta-designade restaurangen Under – fem meter under havsytan utanför Lindesnes i södra Norge.

Publicerad: 12 oktober 2018

På Båly i Spangereid, längst ned i södra Norge, håller en helt unik byggnad på att ta form. Visst finns det flera andra ställen där man kan avnjuta en middag under havsytan, men de ser mer ut som akvarier i jämförelse med den nya restaurangen Under.

Restaurangens 500 kvadratmeter och plats för upp till 100 gäster gör faktiskt Under till den största i sitt slag. Tack vare sin slående arkitektur, vackra inredning och mat som förväntas hålla absolut toppklass är restaurangen redan en stor sensation. Över 4 000 bokningar har gjorts sedan den nedre delen av restaurangen placerades på Skagerraks botten i juli.

Under, Lindesnes
Under, Lindesnes.
Photo: Emily Woodgate / Under

En upplevelse oavsett årstid

Restaurang Under är designad av den norska arkitektbyrån Snøhetta, som bland annat ligger bakom Oslos spektakulära operahus.

Rune Grasdal, projektledare på Snøhetta, förklarar att den mest tidskrävande delen har varit att välja bort allt som inte är nödvändigt. 

”Vi har lagt ner mycket tid på att förenkla konceptet. Byggnaden har en funktion som transporterar gästerna till havsbotten på ett säkert och enkelt sätt. Den måste klara av naturens krafter som vattentryck, vågor och hårt väder”, säger han till Visit Norway och fortsätter:

"Dessutom har Snøhetta också valt ut alla möbler, färger och andra inredningsdetaljer. Sådant tar också tid.”

Grasdal har själv varit nere i restaurangen sedan den sänktes ned i havet tidigare i somras. Flera olika fiskarter har redan samlats runt byggnaden. Under besöket i restaurangen fick arkitekten också uppleva hur det ser ut när det regnar – och man befinner sig på havets botten. 

”Det här kommer bli en speciell upplevelse oavsett årstid och väder. Det är naturligtvis häftigt att vara där när det stormar, men det är också vackert att se solens strålar skapa färgmönster på ytan. Upplevelsen varierar beroende vilken tid på året du är här”, säger Grasdal. Han avslöjar att Snøhetta just nu arbetar med byggnadens ljus. Gästerna ska bjudas på en oförglömlig utsikt även om havet är kolsvart.

Under, Lindesnes
Under, Lindesnes.
Photo: Hjort Media / Under

Lokala delikatesser

Ett av restaurangens mest framträdande drag är ekar från närområdet, och Rune Grasdal menar att stämningen kommer att vara "trygg, trevlig och varm".

Det är fortfarande en hemlighet vilka rätter som ska serveras. Men restaurangens stjärnkock, danske Nicolai Ellitsgaard, lovar att basera menyn på naturen runt Lindesnes. Det betyder naturligtvis ett överflöd av fisk och skaldjur, men också lokala fåglar, vilda får, svampar och bär.   

"Vår specialitet är en unik blandning av säsongens fisk och skaldjur, vilt och bär från Norges sydspets", säger Ellitsgaard om konceptet och fortsätter:

”Jag och mitt team har ett nära samarbete med lokala bönder, fiskare, jägare och skördare för att kunna erbjuda de allra färskaste ingredienserna.  På så sätt kan vi skapa smakfulla och innovativa rätter som speglar vårt landskap”.

Under, Lindesnes
Under, Lindesnes.
Photo: MIR/Snohetta/Under

Norges äldsta fyr

Det räcker med ett besök på Under för att du ska bli nöjd med din resa, men det finns också mycket annat att uppleva i Lindesnes.

15 minuter med bil från Mandal ligger Vigeland. Därifrån går vägen till Spangereid där du bland annat kan se Spangereidkanalen.

Lindesnes
Lindesnes.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Unders grundare vill göra det så bekvämt som möjligt för sina långväga gäster. Bara ett stenkast från restaurangen ligger förstklassiga Lindesnes Havhotel.

Om du följer Spangereidveien tills den tar slut når du fram till en annan stor turistattraktion i södra Norge: Lindesnes fyr är Norges äldsta och ett perfekt stopp för alla som gillar dramatiska stormar.

Annonser

Nordic Choice Hotels - Ett annorlunda hotellföretag

Thon Hotels - med en fantastisk frukost

Hurtigruten - "Världens vackraste resa till havs"

Widerøe - Skandinaviens största regionala flygbolag

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Dynamic Variation:
Ad
Ad
Ad