Under – Världens största undervattens-restaurang

I Lindesnes i södra Norge ligger den Snøhetta-designade restaurangen Under – fem meter under havsytan.

Annonser

Nordic Choice Hotels - Ett annorlunda hotellföretag

Thon Hotels - med en fantastisk frukost

Hurtigruten - "Världens vackraste resa till havs"

Widerøe - Skandinaviens största regionala flygbolag

På Båly i Spangereid, längst ned i södra Norge, finns en helt unik byggnad. Visst finns det flera andra ställen där man kan avnjuta en middag under havsytan, men de ser mer ut som akvarier i jämförelse med restaurangen Under.

Under har blivit en stor sensation tack vare sin slående arkitektur, vackra inredning och mat i toppklass. Med sina 500 kvadratmeter och plats för upp till 100 gäster är restaurangen faktiskt den största i sitt slag..

En upplevelse oavsett årstid

Restaurang Under är designad av den norska arkitektbyrån Snøhetta, som bland annat ligger bakom Oslos spektakulära operahus.

Rune Grasdal, projektledare på Snøhetta, förklarar att den mest tidskrävande delen har varit att välja bort allt som inte är nödvändigt.

”Vi har lagt ner mycket tid på att förenkla konceptet. Byggnaden har en funktion som transporterar gästerna till havsbotten på ett säkert och enkelt sätt. Den måste klara av naturens krafter som vattentryck, vågor och hårt väder”, säger han till Visit Norway och fortsätter:

"Dessutom har Snøhetta också valt ut alla möbler, färger och andra inredningsdetaljer. Sådant tar också tid.”

Grasdal har själv varit nere i restaurangen, och fick uppleva hur det ser ut när det regnar när man befinner sig på havets botten.

”Det är naturligtvis häftigt att vara där när det stormar, men det är också vackert att se solens strålar skapa färgmönster på ytan. Upplevelsen varierar beroende vilken tid på året du är här”, säger Grasdal. Snøhetta lade ner mycket tid på byggnadens ljus, för att se till att gästerna bjuds på en oförglömlig utsikt även om havet är kolsvart.

Lokala delikatesser

Ett av restaurangens mest framträdande drag är ekar från närområdet, och Rune Grasdal menar att stämningen är "trygg, trevlig och varm".

Restaurangens stjärnkock, danske Nicolai Ellitsgaard, baserar menyn på naturen runt Lindesnes. Det betyder naturligtvis ett överflöd av fisk och skaldjur, men också lokala fåglar, vilda får, svampar och bär.

"Vår specialitet är en unik blandning av säsongens fisk och skaldjur, vilt och bär från Norges sydspets", säger Ellitsgaard om konceptet och fortsätter:

”Jag och mitt team har ett nära samarbete med lokala bönder, fiskare, jägare och skördare för att kunna erbjuda de allra färskaste ingredienserna. På så sätt kan vi skapa smakfulla och innovativa rätter som speglar vårt landskap”.

Norges äldsta fyr

Det räcker med ett besök på Under för att du ska bli nöjd med din resa, men det finns också mycket annat att uppleva i Lindesnes.

15 minuter med bil från Mandal ligger Vigeland. Därifrån går vägen till Spangereid där du bland annat kan se Spangereidkanalen.

Unders grundare vill göra det så bekvämt som möjligt för sina långväga gäster. Bara ett stenkast från restaurangen ligger förstklassiga Lindesnes Havhotel.

Om du följer Spangereidveien tills den tar slut når du fram till en annan stor turistattraktion i södra Norge: Lindesnes fyr är Norges äldsta och ett perfekt stopp för alla som gillar dramatiska stormar.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Norska smaker

Nyligen besökta sidor