Skip to main content

Den spektakulära gourmetrestaurangen Under ligger i södra Norge, fem och en halv meter under havsytan. Det är en helt unik attraktion som designats av den kända arkitektfirman Snøhetta.

På Båly i Spangereid, längst ned i södra Norge, finns en helt unik byggnad. Visst finns det flera andra ställen där man kan avnjuta en middag under havsytan, men de ser mer ut som akvarier i jämförelse med restaurangen Under.

Under har blivit en sensation tack vare sin slående arkitektur, vackra inredning och mat i toppklass. Med sina 500 kvadratmeter och plats för upp till 90 gäster är restaurangen faktiskt den största i sitt slag.

Den prestigefyllda tidningen Forbes har kallat Under "en av de mest anmärkningsvärda restaurangerna i nyare tid". När restaurangen slog upp dörrarna år 2019 berömde tidningen särskilt avsmakningsmenyn med 18 rätter på de finaste nordiska produkterna. Forbes placerade dessutom restaurangen på sin topp 10-lista med coola restauranger år 2020.

En upplevelse oavsett årstid

Restaurang Under är designad av den norska arkitektbyrån Snøhetta, som bland annat ligger bakom Oslos spektakulära operahus.

Rune Grasdal, projektledare på Snøhetta, förklarar att den mest tidskrävande delen har varit att välja bort allt som inte är nödvändigt. 

”Vi har lagt ner mycket tid på att förenkla konceptet. Byggnaden har en funktion som transporterar gästerna till havsbotten på ett säkert och enkelt sätt. Den måste klara av naturens krafter som vattentryck, vågor och hårt väder”, säger han till Visit Norway och fortsätter:

"Dessutom har Snøhetta valt ut alla möbler, färger och andra inredningsdetaljer. Sånt tar också tid.”

Inte så konstigt att Under utsågs till årets bästa nya restaurang av Wallpaper* Design Awards 2020.

Grasdal har själv varit nere i restaurangen, och fick uppleva hur det ser ut när det regnar när man befinner sig på havets botten. 

”Det är naturligtvis häftigt att vara där när det stormar, men det är också vackert att se solens strålar skapa färgmönster på ytan. Upplevelsen varierar beroende på vilken tid på året du är här”, säger Grasdal. Snøhetta lade ner mycket tid på byggnadens ljus, för att se till att gästerna bjuds på en oförglömlig utsikt även när havet är kolsvart.

Lokala delikatesser

Ett av restaurangens mest framträdande drag är ekar från närområdet, och Rune Grasdal menar att stämningen är "trygg, trevlig och varm".

Kökschefen Bernt Sætre fokuserar särskilt på de naturliga elementen utanför restaurangens fönster. Han tar vara på omgivningarna och dess ingredienser utifrån ett perspektiv som baseras på kunskaper och värderingar som närvaro, mångfald och traditioner. Resultatet är som att kika in i naturens eget skafferi.

Våren 2024 presenterar Under ett nytt koncept, men filosofin förblir densamma: Att ge gästerna en unik upplevelse som skapas med ingredienser från södra Norge.

”Det blir en säsongsbetonad meny med 10-12 rätter”, säger köksmästare Bernt.

Norges äldsta fyr

Det räcker med ett besök på Under för att du ska bli nöjd med din resa, men det finns mycket annat att uppleva i Lindesnes.

En klar höjdpunkt är Lindesnes fyr. Ett besök här är perfekt för alla som gillar naturens krafter och vackra solnedgångar. Titta in på besökscentret eller boka en övernattning. Vi rekommenderar också en tur till Mandal, med sina vita trähus och charmiga smala gator som är så typiska för städerna i södra Norge. Här hittar du också några av landets bästa stränder.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler förslag i Lindesnes

Börja reseplaneringen här! Använd filteralternativen nedan och sök efter tips och förslag som passar dig.

Nyligen besökta sidor