Skip to main content

Martha Otte

Marthas tips på kulturupplevelser i Tromsø:

Festivaler: I förhållande till antalet invånare händer det väldigt mycket i Tromsø. Ett stort kulturutbud gör det enkelt att hitta evenemang och aktiviteter året runt. Festivaler är särskilt viktiga, så du har goda chanser att pricka in en på fredagskvällen. De kommer i alla genrer – från film, musik och scenkonst till mat och litteratur, och de flesta håller till mitt i stan.

Urbefolkning: Med detta sagt är bara en fredag per år du kan uppleva Norges kanske mest unika festival: Riddu Riđđu. Den tar avstamp i den samiska kulturen och arrangeras i juli i Manndalen, ungefär en och en halv timme från Tromsø.

Dopp i havet: Missa inte stadens hetaste attraktion: Pust. Den här bastuflotten är formad som en traditionell torkställning för fisk och ligger centralt till i hamnen.

Matfavoriter: Det vimlar av trevliga matställen i Tromsø, och det är ingen konst att hitta något spännande att äta. Bardus Bistro, stans minsta restaurang, satsar på närproducerat och gör läckra måltider på säsongens råvaror. Den ligger i en fin gammal träbyggnad och stämningen beskrivs som ”More Fun Than Formal”. Du hittar den mittemot Tromsø Bibliotek och vägg i vägg med Bardus Bar, som har stans bästa drinkar.

Cocktails: Bardus Bar i all ära, men baren och det är restaurangen Hildr på Skippergata som står för världens i särklass godaste drink: ginger daiquiri! Precis som Bardus Bistro lyckas Hildr vara både cool och mysig, med en intressant meny som ständigt utvecklas.

Sista rundan: Avrunda utekvällen på stans skönaste nattklubb: Storgata Camping. Det är ett kanonställe för livemusik och DJs som får vem som helst att dansa. Du kan också varva ner med minigolf om du känner för det!

Bonustips: I Tromsø finns gott om tillfällen att lära sig mer om samernas kultur. Det finns också massor av häftiga museer i staden, och ett besök i Ishavskatedralen står högt upp på många besökares listor. Hitta museer och gallerier i Tromsø.

 Siri Børs-Lind

Siris tips för en ”lokal lördag” i Tromsø

Festivalstad: Det första du bör kolla är om det arrangeras någon festival under ditt besök. Festivaler är det som får Tromsøs kulturhjärta att banka, och ett perfekt sätt att komma staden och folket inpå livet.

Lokal bok: Kom i arktisk stämning när du planerar resan genom att läsa Cora Sandels bok ”Alberta och Jacob”. När du väl är här kan du kolla in museet Perspektivet, huset där Cora Sandel bodde på sin tid. Vandra genom samlingarna i lugn och ro och missa inte de historiska Tromsøbilderna på tredje våningen.

Samisk kultur: På Norges arktiske universitetsmuseum kan du se etnografiska utställningar som sträcker sig från förhistorisk tid till samtida samisk kultur. Här bör du verkligen avsätta några timmar!

Jakthistoria: Ta gärna en sväng till Polarmuseet. Här får du ta del av lokala jägares liv och historia – en viktig del av Tromsøs identitet. En upplevelse du inte får någon annanstans i världen!

För filmnörden: Gå på filmvisning på den ståtliga Verdensteatret (Cinemateket) – norra Europas äldsta biograf som fortfarande är i bruk.

Stadstur med shopping: Starta vid bryggeriet Mack, som har bryggt öl här ända sedan de drog igång som världens nordligaste bryggeri 1877. Kika sen in på Wabi Sabi och deras lokalt designade smycken, strosa runt på konstutställningarna i Galleri Nord och Krane, och bläddra runt bland serietidningar, böcker, brädspel och Lego i det fantastiska Legoloftet. Om du vill se staden från ett nytt perspektiv korsar du bron och tar linbanan Fjellheisen upp till toppen av berget.

Frukost: Se till att få en fönsterplats på Helmersen så kan du spana på folk medan du äter. 

Kaffe eller te: Ta en lunch eller en god kaffe på Risø eller njut av en kopp te i Hildrs mysiga trädgård om vädret är bra.

Småsugen? På Amtmandens finns ost och andra tilltugg från Italien, Frankrike och Spanien. Du kan också beställa in lokala delikatesser och ett glas vin eller öl från ett av stans mikrobryggerier.

Spelkväll: Om du känner för att ta det lugnt och spela lite brädspel är Cafe Sånn ett bra tips. I matväg finns bland annat rejäla biffmackor, god öl och hemlagad tårta. Vill du ta nåt att dricka men vara lite mer aktiv kan du köra en runda minigolf på Storgata Camping.

Utekväll: Tromsø Mikrobryggeri jobbar småskaligt och gör sin hantverksöl med gammaldags metoder. Både Bardus Bistro och 20-talsinspirerade Nitty Gritty har högklassig mat och stans kanske bästa cocktails.

Sista rundan: Avrunda kvällen med livemusik på Barstad Bar.

Bonustips: Vertshuset Skarven är en riktig Tromsøklassiker som erbjuder traditionella rätter, och på den tillhörande restaurangen Arctandria serveras riktigt arktiska rätter som grillad torrfisk. Fiskekompaniet har bland annat den saftiga kungskrabban på menyn. Hitta fler kulinariska upplevelser i Tromsø.

Regine Igesund

Regines tips på söndagspromenader

Turen du inte får missa: Linbanan Fjellheisen är Tromsøs populäraste tur, och faktiskt en av mina personliga favoriter. Utsikten över staden och fjällen är helt fantastisk. Här finns alltid en mängd olika alternativ, oavsett hur mycket tid jag har eller hur långt jag har tänkt gå. Sherpatrappan är perfekt för en kort eftermiddagspromenad, medan Sørstien tar lite längre tid. Om du vill kan du ta linbanan till toppen och börja vandringen därifrån. Ett annat alternativ är att ta bussen till Solligården och vandra över hela fjällkedjan, runt 15 kilometer. Du passerar då Sollidalsaksla, Bønntuva och Fløya innan du kommer till Fjellheisen.

Ljusa leder: Det finns upplysta vandringsleder på flera ställen runt Tromsø, så du kan gå till platser som Tromsøya, Tromsdalen eller Kvaløya även efter mörkrets inbrott. Tromsøya är ön där centrala Tromsø ligger. Om du följer vandringsleden därifrån passerar du Skihytta längs vägen och kan därifrån fortsätta till Varden, som är öns högsta punkt. Det finns flera naturliga stopp längs vägen, bland annat en pir, badplatsen Telegrafbukta och en brygga.

Fjordtur: Ett bra tips om du vill komma ut från stan är att ta bussen till Ersfjordbotn. Det är en vacker by som ligger längst in i en liten fjord. Här finns två fjäll att sikta mot: Nattmålsfjellet och Buren. Lederna börjar båda vid fotbollsplanen, en på vardera sidan av vägen. Nattmålsfjellet är en kortare tur med magnifik utsikt över Ersfjorden och Kaldfjorden. Buren är för den som är upplagd för ett lite längre äventyr.

På två hjul: Hyr en elcykel eller en vanlig cykel och ta en skön tur runt Tromsø. På sommaren kan du ta ett svalkande dopp vid Telegrafbukta.

Vinteraktiviteter: Tromsøs vintersäsong varar upp till åtta månader, så roliga vinteraktiviteter är med andra ord vardagsmat här uppe. Att bygga snögubbar och åka pulka är lika populärt som toppturer på skidor. En tur med längdskidor i elljusspår rekommenderas varmt. Spåren vid Tromsøya ligger mest centralt till, på Kvaløya får du bäst utsikt och i Tromsdalen är det minst folk – så välj det du är mest sugen på. Skridskoåkare ska absolut kolla in isbanan i Charlottenlund. Är det för dåligt väder finns alltid inomhusrinken i Tromsø Ishall.

Utflyktsmat: Stanna till på Fjellstua Café om du besöker Fjellheisen. Efter att ha nått toppen finns det inget som slår en tallrik nygräddade våfflor. På Ersfjordbotn har caféet Bryggejentene en strålande fin utsikt. På väg till eller från Ersfjordbotn ska du också kolla in Eide Handel. Här finns förutom delikatesser och lokala produkter också ett fik med traditionella rätter och smarrig pizza.

Bonustips: Ta en tur till Lyngen, som är populärt för bergsklättring och mountainbike. Du kan också vandra på ön Kvaløya. De vita stränderna på ön Sommarøy är värda ett besök, inte minst under de långa sommarnätterna med midnattssol. Bland häftiga vinteraktiviteter kan nämnas norrskensjakt, hundspann och valsafari.

Planera resan till Tromsø! Kolla in alla erbjudanden från våra partners Radisson Blu Hotels, Scandic Hotels, Nordic Choice Hotels och Thon Hotels.

Mer om Tromsø

Börja planera en resa idag!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor