Skip to main content

Katrines tips på kulturupplevelser i Stavanger

Spana efter gatukonst: Stavanger har en av Europas största samlingar av gatukonst, och den årliga gatukonstfestivalen Nuart har arrangerats här i mer än 15 år. Du prickar den om du besöker i september, och resten av året kan du boka en guidad visning.

Konst: Staden har rikt kulturliv med många museer och gallerier – allt från Stavanger Museum till stans egna filharmoniska orkester. På Stavanger Kunstmuseum finns både en permanent samling norsk konst och tillfälliga utställningar. Det ligger vid sjön Mosvannet, så det blir utmärkt med en härlig promenad efter besöket. Kolla också in vad som händer på Stavangers konstfabrik TOU, och missa inte det fantastiska konstgalleriet BGE!

Arkitektur: Stavanger Museum erbjuder kultur- och naturhistoriska utställningar, och dessutom förvaltar museet flera historiska byggnader. Två riktiga pärlor är den anrika kungaresidensen Ledaa och rederibostaden Breidablikk från 1800-talet. Om tiden räcker till rekommenderas en tur till Utstein, Norges enda bevarade medeltida kloster. Det ligger otroligt vackert till på ön Mosterøy och du tar dig dit på bara en halvtimme med bil eller buss.

Mat och dryck: Ostehuset Domkirkeplassen vid katedralen har underbar lunch och gott kaffe. Du kan också smita in för att köpa läckra ostar, färskt bröd och andra delikatesser. I Stavanger finns också Bellies, en av Skandinaviens bästa veganska restauranger.

Konserter: Blyge Harry i Østervåg är ett litet och charmigt ställe som arrangerar spelningar av hög klass, inte minst inom jazz. Folken är ett rockigt ställe som studenter söker sig till och även konstgalleriet TOU har livemusik. Världsartisterna hittar du på Stavanger konserthus.

Stjärnrestauranger: Två restauranger i Stavanger har Michelinstjärnor. Så om du vill lyxa till det lite extra bokar du bord på RE-NAA (två stjärnor) eller Sabi Omakase (en stjärna). Tango är ett annat strålande ställe. De här restaurangerna är ofta fullbokade flera månader i förväg, så var ute i god tid.

Pubrunda: Kolla in barerna längs Fargegaten (Färggatan). Den lever verkligen upp till sitt namn, med hus efter hus i regnbågens alla kulörer. Man förstår varför det är Stavangers mest fotograferade gata! Det stora utbudet av barer gör det lätt att hitta rätt. En lokal favorit är coola Hanekam, där stadens minsta dansgolv fylls snabbt på helgerna.

Bonustips: Sök dig utanför centrum och kolla in Fritz Røeds enorma monument ”Sverd i fjell” i Hafrsfjord. Eller samtidskonsten på den gamla prästgården i Hå, vackert belägen vid havet i Jæren.

Karls tips för en ”lokal lördag” i Stavanger

Spana på folk: På Martinique känner man Stavangers internationella vibbar. Hit lockas en skön blandning av människor från olika kulturer.

Kolla in coola stadsdelar: Det har dykt upp en hel rad nya trevliga stadsdelar i Stavanger, som till exempel Eiganes. Förutom landmärket Hermetikken kan du här kolla in Stavanger Mikrobryggeri, ta en trevlig lunch på Eg & du och avsluta med en öl på Lervig bryggpub i Ledaal Park.

Färsk fisk: Sillfisket är en viktig del av Stavangers historia, och en grundpelare i den lokala matkulturen. Den gör sig allra bäst inlagd, och kryddningen kan varieras i det oändliga. Men det finns mängder av andra firrar här! Fisketorget är känd för sin fantastiska fisksoppa och andra fiskrätter. Fish & Cow och Eg & Du är två andra ställen som gör läckra rätter på säsongens fisk. 

Bönder i stan: Stavanger Ysteri är ett småskaligt mejeri och ett bra exempel på en typ av lokal och ekologisk matproduktion som blir allt vanligare. De använder bara obehandlad mjölk i sin osttillverkning och levererar till stadens restauranger på cykel.

Fler godsaker: Andra bra restauranger är Söl, K2 och inte minst RE-NAA. Nordens största matfestival, Gladmat, är också en fullträff – så kom i juli om du vill uppleva en matfest utöver det vanliga.

Himmelska drycker: På cocktailbaren Pjolter & Punsj garanteras goda drycker och massor av karaktär. I östra delarna av staden ligger Gimlet, som specialiserar sig på nordisk sprit och gin. I ölväg rekommenderas Lervig Local och Cardinal, som har norra Europas största ölutbud!

Bonustips: Det finns massor av andra restauranger, caféer och barer i Stavanger.

Gautes tips på stadsnära söndagsutflykter

Åk kollektivt: Det fina med Stavanger är att det är så lätt att ta sig ut i naturen med buss, båt eller cykel.

Urban kusttur: En av familjens favoritturer är vandringsleden från östra Stavanger längs Gandsfjorden. Den går via Emmausbukta och Goddalen ända ner till hamnen i Paradis. Förläng gärna turen till Stavanger centrum och avsluta på något mysigt café!

Preikestolen: Ett fint alternativ är en söndagstur till Preikestolen, en av Norges mest berömda klippformationer. En nybyggd tunnel gör att du tar dig hit på bara 30 minuter med bil eller buss. Många kommer hit på sommaren, men för mig är det svårslaget med en klar och kall vinterdag. Då är det mycket mindre folk ute, och naturen känns ännu mer otämjd. Häng med på någon av de dagliga guidade turerna om du inte är van vid vintervandring.

Efter turen: Du blir garanterat hungrig av vandringen, så fyll på med köttbullar eller våfflor på Preikestolen BaseCamp. Du kan också unna dig något gott att äta eller dricka framför brasan på Preikestolen Fjellstue.

Lysefjorden med båt: Ett roligt sätt att uppleva Lysefjorden är på en RIB-safari från hamnen i centrala Stavanger, oavsett väder! Det går också olika dagskryssningar på Lysefjorden om du hellre vill ta det lugnt och njuta av solen och utsikten på däck.

Selvikstakken: Sandnes bästa utsiktsplats! Från den här toppen får du helt makalös utsikt över Høgsfjorden, Lysefjorden och Strandalandet. Tänk på att du måste förbi en ganska brant och stenig sluttning som kan vara lite svår om du är ovan. För en något längre tur kan du gå över Bynuten först. Avsätt då hela dagen, för det är en ganska lång och krävande vandring.

Jærstrendene: Lite planare terräng får du om du promenerar längs Jærstrendene, de kritvita sandstränderna strax utanför centrum. Några ligger bara fem minuter till fots från flygplatsen i Sola. Här finns aktiviteter som gör susen för både kropp och själ, som simning, kajak, surfing, drakflygning och kitesurfing. När det är dags för käk är restaurangen på Sola Strandhotell, caféet på Solastranden Gård och restaurang Strandhuset goda förslag. Strandhuset har också en kiosk om du vill ha ett enklare mellanmål.

Skidbåt: Stavanger bjuder på helt unika skidupplevelser. Ta skidbåten från hamnen i Stavanger till anläggningen i Sauda. Resan bjuder både på fantastisk natur och den absolut bästa skidåkningen i den här delen av landet.

Bonustips: Skogen Sørmarka ligger ungefär en kvarts bilresa söder om Stavanger. Här finns åtta kilometer underbara vandringsleder. Den högsta punkten är Ullandhaug, där du får vacker utsikt över Jæren och Ryfylke.

Planera resan till Stavanger idag! Kolla in alla erbjudanden från våra parterns Radisson Blu HotelsScandic Hotels, Strawberry och Thon Hotels.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor