Skip to main content

LOKALBORNAS GUIDE TILL ÅLESUND

Insidertips till weekendresan

Tänk dig en stad helt i jugendstil, med vackra byggnader, mysiga restauranger, kajakpaddling mitt i stan och en av Norges mest kända utsiktsplatser. Och som ändå ligger mitt i ett vandringsparadis!

Här får du Ålesundsbornas bästa tips på en kulturfredag, en lördag med lokalbefolkningen och söndagspromenader.

Tänk dig en stad helt i jugendstil, med vackra byggnader, mysiga restauranger, kajakpaddling mitt i stan och en av Norges mest kända utsiktsplatser. Och som ändå ligger mitt i ett vandringsparadis!

Här får du Ålesundsbornas bästa tips till en kulturfredag, lördag med lokalbefolkningen och söndagsturer.

Kulturfredag

"Jugendstaden Ålesund är otroligt vacker, och den upplevs allra bäst till fots”, säger Natalie Sandtorv.

Den nyskapande och prisbelönta musikern från Ålesund har gjort sig ett namn på den europeiska musikscenen, bland annat med albumet ”Heart Echoes”.

Kulturfredag

"Jugendstaden Ålesund är otroligt vacker, och den upplevs allra bäst till fots”, säger Natalie Sandtorv.

Den nyskapande och prisbelönta musikern från Ålesund har gjort sig ett namn på den europeiska musikscenen med bland annat albumet ”Heart Echoes”.

Natalie Sandtorv

Natalies tips på kulturupplevelser i Ålesund

Jugendstil: Min favoritbyggnad, Arbeideren Kulturhus, ligger mitt i stan. Det är en gammal teater som byggdes 1906. På Jugendstilsenteret och KUBE finns spännande utställningar, både permanenta och tillfälliga.

Konst: Jag kikar alltid in på KHÅK Kunsthall för att köpa keramik. De har också en fin samling grafik av norska konstnärer som Håkon Bleken, Bjarne Melgaard och min lokala favorit Ørnulf Opdahl.

Skön gata: Ta en promenad längs Moloveien. Här kan du gå på skattjakt i antikvitetsbutiken Trankokeriet eller pricka in en konsert på Teaterfabrikken. Det är nog den mest unika bar/konsertlokal jag någonsin har varit på – tänk dig en blandning av en gammaldags kostymbutik och den hippaste baren i Berlin.

Färsk fisk: En helt unik sak, och som jag alltid tar med förstagångsbesökare på, är att gå upp tidigt och traska ner till hamnen. Där finns lokala fiskebåtar som säljer färska kräftor och krabba. Se till att gå upp i tid bara, för de går snabbt åt! Bästa sushin jag någonsin ätit (förutom på min Japanturné) finns på Zuuma. Det är en cool och modern restaurang med fin utsikt över hamnen. Fisksoppan på Fisketorget är också magisk, och helt perfekt som lunch.

Kulturkväll: Se till att få in en konsert på Terminalen Byscene. Stället är hippt och mysigt på samma gång, och bokar alltid bra artister. Det är litet till ytan men har massor av spännande teater- och musikevenemang – allt från konserter till olika festivaler med en blandning av norska och internationella artister.

God mat och dryck: Jag var nyligen på Bro Restaurant och åt en av mina bästa måltider någonsin. De har en fantastisk vinlista med bra urval av naturvin, och serverar ”kustgastronomi” som görs på de bästa lokala råvarorna. Det är också här jag brukar hamna om jag ska ta ett glas vin eller en drink med vänner på fredagskvällen.

Lördag med lokalbefolkningen

”Det speciella med Ålesund är att ingen dag är den andra lik. Ofta har vi fyra årstider på en dag, så varje lördag är helt unik”, säger Sebastian Brevik.

Sebastian är en lokal livsnjutare med intresse för allt i mat- och dryckesväg. Enligt egen utsago är han också ”bartender, glasblåsare, samhällskritisk pappa och en god medmänniska”.

Sebastian är en lokal livsnjutare med intresse för allt i mat- och dryckesväg. Enligt egen utsago är han också ”bartender, glasblåsare, samhällskritisk pappa och en god medmänniska”.

Sebastian Brevik

Sebastians tips för en "lokal lördag" i Ålesund

En god start: Jag skulle börja dagen med en god frukost på Racoon på Kongens gate. Här kan man se på när Ålesund vaknar till liv och hur stadspulsen byggs upp. Ett bra alternativ i alla väder!

Mysiga kvarter: Ta en promenad till stilfulla Brunholmen. Stanna till vid Apotekergata No. 5, en butik, bar och restaurang. Ta en titt på kvällsmenyn och köp med dig en bulle att äta på vägen till nästa stopp: Trankokeriet. Den här antikvitetsbutiken är alltid en upplevelse, men kanske extra trevligt när det regnar. Passa på att köpa en god kopp kaffe när du ändå är här.

Staden ovanifrån: Ålesunds vackraste och kanske instagramvänligaste tur är den upp till stadsfjället Aksla. Följ trapporna från stadsparken uppför berget, där du har utsikt över hela staden. Oavsett om man bor här eller är på besök är det en tur som ska göras, helst ofta! Ta dig sedan ner till Kipperviktorget, ett härligt lunchställe med foodtrucks. Evergreens quesadilla är en riktig favorit! Vid uselt väder är akvariet Atlanterhavsparken ett bra alternativ.

Pubrunda: Det finns mycket att upptäcka för alla som vill pröva nya smaker. VinoBar är en pärla för den som gillar druvor. God lokal öl och hamburgare får du på rymliga Molo Brew, och vill du hänga med lokalbefolkningen är mitt bästa tips bakgården på Piano. Stans bästa cocktails hittar du på baren Arkivet. Kolla också in det klassiska stället Smutthullet, som tar konceptet ”pub med dans” till nya höjder. Det måste verkligen ses och upplevas, bara inte allt för sent på natten...

Restauranger och barer: Restaurangerna Apotekergata No. 5 och Bro är goda representanter för Ålesundsregionen. De serverar cocktails som ofta görs på lokala spritdrycker och ingredienser, samt fina viner. Och oroa dig inte för priserna, båda ställena har menyalternativ i alla prisklasser.

Bonustips: Ålesund har massor av ställen med god mat och dryck. Kolla in stadens caféer, barer och restauranger.

Söndagsturer

”Ålesunds vackra natur och fantastiska läge mellan fjordar, fjäll och hav bjuder in till en aktiv semester året runt”, säger konsulten och proffsskidåkaren Karsten Gefle.

Söndagsturer

”Ålesunds vackra natur och fantastiska läge mellan fjordar, fjäll och hav bjuder in till en aktiv semester året runt”, säger konsulten och proffsskidåkaren Karsten Gefle.

Karsten Gefle

Karstens tips på söndagsturer

Stadsnära vandring: Det finns gott om markerade vandringsleder i närheten. Från centrum kan du ta trapporna upp till Fjellstua och få ordentligt med vacker utsikt längs vägen. Är du sugen på mer kan du fortsätta på leden runt Aksla. Sukkertoppen (314 meter över havet), som ligger på Hessa strax väster om centrum, bjuder också på fin utsikt – men här är ofta lite mer folk. Ta annars bussen till Høgenakken, ungefär en kvart från centrum. Där får du fantastiska vyer över staden, havet och fjällen i Sunnmørsalpene.

Öutflykt: Turen upp på Godøyfjellet (497 meter över havet) på den vackra ön Godøya är också spektakulär. Här finns ett antal leder att välja bland, allt från brantare stigningar till leder med stenunderlag. Ett förslag är att gå från Alnes eller Godøyaskolan. Stanna gärna till vid Alnes fyr, som har café, restaurang och konstutställningar. Med lite tur får du se surfare kasta sig ut i vågorna längs de fina sandstränderna. Det går buss till Godøya från stan.

Aktiv söndag: Du kan hyra både kajak och SUP hos Uteguiden och ta en skön paddlingstur mitt i centrum. Ett alternativ är att hyra cykel, och vill du ha ännu mer spänning är en tur med RIB-båt ett häftigt alternativ.

Vinteraktiviteter: Ålesund är lite av ett skidparadis. Sunnmørsalpene bjuder på mängder av möjligheter, bland annat en av världens finaste toppturer. På Strandafjellet kan du nå landets bästa offpist med skidlift. Du kan köra dit själv eller ta bussen, och all utrustning du behöver finns att hyra på plats. Till Stranda går också en särskild ”skidbåt”. Fiske är en annan magisk vinterupplevelse. Anmäl dig till Borgundfjordfisket eller besök under fiskefestivalen i februari/mars.

Lunch: Vi äter ofta lunch utomhus, vid ett fint picknickområde eller någon utsiktsplats. Köp gärna fika på caféet Racoon – avnjut på plats eller ta med på turen.

Bonustips: Gör en dagsutflykt till fågelön Runde. Det är populärt under hela året, men speciellt på sommaren när fågellivet är som intensivast.

Planera resan till Ålesund! Kolla in alla erbjudanden från våra partners Scandic Hotels, Strawberry och Thon Hotels.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor