Allt du behöver veta om vinteräventyret i Nord-Norge
Drömmer du om att uppleva ett äkta vinterlandskap, men känner dig inte hemma i en arktisk miljö? Den här artikeln är till dig! Här får du alla praktiska råd du behöver, så att du kan resa genom nordligaste Norge som en lokalbo.
Gå direkt till:
Väder | Kläder | Inomhusaktiviteter | Norrsken | Transport | Säkerhet | Öppettider | Mat
Hur är vädret här uppe?
I Nord-Norge börjar vintern ofta redan i oktober och pågår fram till mitten eller slutet av april – eller ännu längre, beroende på hur långt norrut du åker.
Regionen täcker mer än en tredjedel av Norges fastland och klimatet varierar. Vädret kan också skifta snabbt, så se till att du tar med tillräckligt med kläder.
Vintrarna är ofta mildare längs kusten och i södra delen av regionen, i områden som Helgeland, Bodø, Lofoten och Vesterålen. Här kan det bli allt från solsken till regn till snö och minusgrader. Bli inte förvånad om du får uppleva lite av varje på en och samma dag. Temperaturerna i dessa områden ligger ofta mellan 5 och -5 °C.
Ju längre norrut du åker, desto kallare brukar det bli. Stora delar av Finnmark täcks av snö under större delen av vintern. Här kan temperaturen mycket väl sjunka till -30 °C.
När det gäller Svalbard är du halvvägs till Nordpolen och vintersäsongen varar från oktober till maj. Här är det inte ovanligt att termometern visar -20 eller -30 °C.
Se Yr.no för norska väderprognoser eller ladda ner Yr-appen för iOS eller Android.
Vilka kläder behöver man?
Du vet redan vad som gäller: "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder".
- Börja med ett tunt underställ, gärna av ull – till exempel en långärmad undertröja och långkalsonger.
- Lägg till ett mellanlager som en fleece- eller ylletröja samt friluftsbyxor om det är riktigt kallt.
- Avsluta med ett yttre lager som låser in värmen. När det är som kallast behöver du en tjock dunjacka och täckbyxor. För mildare och mer aktiva dagar kan det räcka med en vind- och vattentät jacka och byxor.
Det kanske låter mycket, men det är alltid bättre att kunna ta av sig ett lager om det blir för varmt.
- Kom också ihåg mössa och handskar eller vantar (vantar håller värmen bättre än handskar) samt en halsduk eller polo. De skyddar kroppsdelarna som kyls ner snabbast.
- Du behöver också vattentäta skor med bra sulor som är lämpliga för snö och is. Se till att du har plats för ullstrumpor och/eller ullsulor.
- För hala, isiga dagar rekommenderas dubbar eller broddar från vilken sportaffär eller stormarknad som helst.
Många researrangörer delar ut täckoveraller till aktiviteten eller turen, men det är viktigt att klä sig i varma baslager under. Detta är extra viktigt om du ska till Svalbard, som har en genomsnittstemperatur på cirka -14 °C på vintern. Termometern står ofta på -20 eller -30 °C.
Psst... Självklart finns det gott om butiker som säljer ordentliga vinterkläder! Och norska ullkläder kan bli en kul present!
Vad gör man om
det är dåligt väder?
Även om du är rätt klädd kan det vara skönt eller till och med nödvändigt att hålla sig inomhus i svåra väderförhållanden.
Som tur är finns det gott om spännande museer, gallerier och mysiga caféer, till exempel Lofotr vikingmuseum. Här finns ett rekonstruerat långhus som ger en inblick i hur vikingarna levde.
Museer och kulturella upplevelser
Besök de största museerna och hitta spännande aktiviteter.
När kan man se norrskenet?
Folk kommer från när och fjärran för att se Aurora Borealis, det förtrollande norrskenet. Nordborna själva får aldrig nog av ljusfenomenet som dansar över himlen. Aurora kan vara blyg och vi kan inte garantera att du får se henne, men du kan öka chansen på en guidad tur.
I Nord-Norge är norrsken vanligt under mörka, klara nätter från slutet av september till slutet av mars. Statistiskt sett har man störst chans att få se norrskenet under hösten och våren.
Polarnätter
Nord-Norge är också känt för polarnätterna. Vinterdagarna är korta och mörka, men inte mindre vackra.
När solen står lågt vid eller strax under horisonten målas himlen ofta i rosa, violetta och ljusblå nyanser. Klara dagar kan man få se färgstarka solnedgångar i flera timmar mitt på dagen. Var redo med kameran! Passa också på att vara utomhus under den berömda "blå timmen" – det är som att se världen genom ett slags koboltblått filter.
Perioden med polarnätter varierar beroende på hur långt norrut du åker. Svalbard har polarnätter dygnet runt i flera månader. Vid Nordkap varar polarnätterna i över två månader och i Lofoten mindre än fyra veckor. Senare under vintersäsongen får du såklart mer ljus och längre dagar.
Men i vilket fall som helst är det inte mörkt hela tiden!
Mer om norrskenet
Läs på lite om Aurora Borealis innan du åker!
Hur tar man sig runt?
Kraftigt snöfall och stormvindar kan påverka resan. Se till att du har försäkring eftersom det kan hända att transport ställs in.
Ta bara bilen om du är van att köra i vinterförhållanden. Kom ihåg att du behöver vinterdäck. Ha tålamod och respektera alltid prognosen på yr.no. Vädret kan leda till att bergspass, broar och vägar stängs i timmar med kort varsel. Kör långsamt och försiktigt på isiga och snöiga vägar och kom ihåg att du kan behöva extra körtid.
Kollektivtrafiken i Nord-Norge kräver lite planering eftersom regionen är så stor, med långa avstånd mellan städer och byar. Det är också bra att veta att kollektivtrafiken inte alltid går på helgdagar.
Regionen har många bussar, expressbåtar och färjor. De brukar gå regelbundet i de större städerna, men på andra håll är det färre avgångar.
Hitta resor på entur.no eller i Entur-appen. Om du inte vet var du ska börja kan vi rekommendera en av de här underbara rundturerna.
Hur tar man sig till Nord-Norge?
Det går tåg så långt norrut som Bodø, men om du vill åka längre får du fortsätta med andra typer av transport. Järnvägslinjen trafikeras av SJ.
Den snabbaste vägen till Nord-Norge är med flyg från Oslo, Bergen eller Trondheim. Det finns större flygplatser i Bodø, Harstad/Narvik (Evenes) och Tromsø. Svalbard, den norska ögruppen i Arktis, har också en flygplats. Bodø och Tromsø har mycket goda förbindelser för vidare flygresor, och Tromsø har flera internationella flyg.
Det finns också många mindre flygplatser, bland annat i Kirkenes, Hammerfest, Alta och Bardufoss. Du kan resa med tre inhemska flygbolag: Norwegian, SAS og Widerøe.
Det finns också massor av möjligheter att ta sig fram sjövägen på färjor, expressbåtar och andra båtar. Båtarna är ett kul sätt att upptäcka kusten i din egen takt. Se Statens Vegvesen for fergetidene og Entur för färjetider och Entur för andra båtar. Vädret kan vara hårt även på sjön, så ett bra tips är att köpa åksjuketabletter på apoteket innan du ger dig av.
Vilket ressätt du än väljer får du plats på första parkett till underbara vyer och kanske till och med norrskenet!
Hurtigruten och Havila är perfekta om du vill uppleva fjordarna och dess sagolika omgivningar på ett bekvämt sätt.
De kör längs kusten mellan Bergen og Kirkenes. Under resan njuter du av lokal mat och kan även vara med på roliga aktiviteter vid några av alla hamnar båtarna lägger till vid. Gör hela turen på en 7-dagars kryssning eller välj ut några specifika hamnar och skapa en skräddarsydd tur.
Besök gärna Hurtigrutemuseet på dess födelseplats Stokmarknes.
Är man säker i naturen?
Respektera väderprognosen och kör inte på stängda vägar. Vintern kan vara sanslöst vacker, men det gäller att vara varsam. Varje år får räddningstjänsten rycka ut i extrema väderförhållanden och till laviner, och tyvärr har vissa av dessa insatser slutat med att människor har omkommit. En ökning av antalet turister som behöver räddas sätter press på knappa lokala resurser.
Om du vill prova vintervandring bör du alltid be lokalbefolkningen eller en guide om hjälp och råd. Vandra aldrig på stängda leder eller i brant terräng som är täckt med is eller snö. Det är viktigt att följa väderprognosen, ta reda på när det blir mörkt och var det är risk för laviner. Kom ihåg att alltid bära ordentliga skor, vid behov med dubbar eller broddar.
Vid snöskovandring och ski touring bör du alltid gå med en lokal guide. Guiderna har den senaste informationen och ser till att du får en säker och rolig upplevelse i fjällen. Läs mer om säkerheten på vintern (artikel på norska).
När är det öppet?
Ta reda på lokala öppettider. Många av Nord-Norges toppattraktioner ligger i mer avlägsna områden, och allt är inte öppet hela tiden. En del museer, caféer och restauranger har bara öppet vissa delar av säsongen, och butiker kan stänga tidigare än vad du är van vid.
Det kan också vara värt att kolla upp var det finns rastplatser – ibland är det långt till nästa toalett! Det är gratis att använda toaletten på bensinstationer. Längs de populära nationella turistvägarna brukar det också finnas rastplatser med offentliga toaletter. Annars kan du vanligtvis använda toaletten på museer och caféer. Försök planera in toalettbesöken och visa respekt för naturen och andra människor.
Vad ska man äta?
Vintersäsongen är högsäsong för fisk och skaldjur. Smaka på färsk, salt kungskrabba, pilgrimsmusslor och sjöborrar, eller en rätt med torkad stockfisk.
Skrei är en slags stor torsk som migrerar från Barents hav till norra Norges kust för att leka varje år. Den långa resa gör den särskilt smakrik – testa själv! Det brukar vimla av skrei runt Lofoten, Vesterålen och Senja från januari till april. Passa gärna på att åka med på en fisketur.
Ett annat tips är renkött, som används flitigt i det samiska köket. Köttet serveras i grytor, som biff, torkat och mer. Se mer om Nord-Norges arktiska kök.
Vinter i Nord-Norge
Äventyret väntar!
Jul i norr
Hitta julkänslan norr om polcirkeln.
Sommar i Nord-Norge
Upplev den fascinerande midnattssolen.
Res genom Nord-Norge
Topperbjudanden
Boka nästa vinteräventyr nu.