There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Nordic Campers - det enda riktiga sättet att se Norge på!
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords - turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Expa Travel – Verkliga upplevelser
Booknordics.com – aktiviteter, safari, dagsturer, expeditioner, stugor och äventyrsboende
Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Julen är inte bara ett tillfälle att spendera tid med nära och kära, det är också ett perfekt tillfälle att njuta av klassisk norsk julmat.
Det finns fortfarande vissa smaker och rätter som är ett måste på det norska julbordet. Vad som serveras under julen varierar från norr till söder och från öst till väst. Här är några av de mest klassiska rätterna.
Middagen på julafton är en av de mest efterlängtade måltiderna på året.
”Ribbe” (knaperstekt fläsk) och ”pinnekjøtt” (lammrevben) är två starka kandidater till de mest populära rätterna på det norska julbordet. Traditionellt sätt har ribbe varit det främsta valet för många men pinnekjøttets popularitet växer för varje år som går. Men varför välja mellan de två rätterna när du kan njuta av båda?
Det är inte helt enkelt att laga de perfekta fläskrevbenen. Det krävs både tid och ansträngning för att få till den där krispiga ytan som kännetecknar "ribbe". Vid sidan om serveras ofta köttbullar, korv, surkål och andra goda tillbehör.
Pinnekjøtt är saltade och torkade lammrevben. Rätten är uppkallad efter det traditionella tillagningssättet då man ångkokar köttet i en gryta över ett skikt av björkris. Köttet spelar en viktig roll på julbordet medan potatis, mosade rotfrukter och buljong är viktiga tillbehör.
Norge har en lång tradition som ett fiskeland, och därför är det inte förvånande att havets delikatesser har en självklar plats på det norska julbordet.
I södra Norge har torsk, serverad med smörsås från Sandefjord, morötter och potatis, länge varit en favorit på julafton. Även om revbenen till stor del har ersatt vitfisk på julbordet, är denna delikatess fortfarande vanlig i södra Norge.
Lutfisken är dock den rätten som varit med längst. Redan under 1600-talet började lutfisken serveras i de norska hemmen. Lutfisken görs på torrfisk som läggs i lut och vatten innan den slutligen kokas. Varje december äts mer än 750 ton lutfisk i Norge och det har också blivit populärt i delar av USA där det finns många norska ättlingar, till exempel Minnesota och Wisconsin.
Precis som lutfisken kan rakfisken upplevas som en speciell smak. Rakfisken bereds på samma sätt som surströmmingen men är något mildare i smaken. Den serveras ofta i tunna potatisrullar med gräddfil och lök. I Bergen är persetorsk en favorit i många hem. Persetorsken är torskfilé som har pressats och sedan saltats och sockrats. Inlagt kött och sill är två andra populära rätter.
Till efterrätt är ris à la Malta en norsk klassiker på julafton, medan hjortronkräm är vanligt i norr. Clementiner och nötter är andra tillbehör som är ett måste runt jul.
Till maten serveras framför allt två drycker: öl och akvavit.
Julölen är mörkare, fylligare och har en högre alkoholprocent än öl som konsumeras resten av året. Förr i tiden bryggde man sin egen öl och man samlades sedan för att njuta av ölen tillsammans - det betraktades som en helig stund.
Akvavit är en norsk dryck som också är populär i Sverige. Akvavit är brännvin som smaksätts med olika kryddor och i Norge lagrar man akvaviten i ekfat.
Norges glögg liknar den vi dricker i Sverige. Den framställs med kryddor som kanel, kardemumma och ingefära och dricks med mandel och russin. Glöggen kan göras både med och utan rödvin så att barnen kan få en alkoholfri variant med fruktjuice istället för vin.
Jultomten har länge varit en central del i det norska julfirandet. “Fjøsnissen” (tomtenissen) är en mer skrämmande och elak figur som var viktig när Norge till största del bestod av lantbrukare.
Det var viktigt att hålla sig på god fot med den korta, skäggiga figuren. Om man behandlade ”Fjøsnissen” bra, såg han till att det blev lyckade skördar. Om han inte var nöjd med saker och ting kunde han hämnas genom brutala gärningar som att döda boskapen.
För att hålla "Fjøsnissen" nöjd brukade därför bönderna ta med risgrynsgröt och egenbryggd öl till ladan varje jul. Det är en tradition som många bönder fortfarande håller vid liv.
Datum är från 2020. Uppdateras...
14 november–3 januari
(Stängt 24 december)
Jul i Vinterland i Spikersuppa, Oslo
31 oktober–23 december
Julmarknad på Hadeland Glassverk
3–6 december
Julmarknad i Røros
29 november–20 december
Norsk Folkemuseums årliga julmässa, Oslo
4–20 december
Julmarknad i Trondheim
30 oktober–20 december
Førjulseventyret i Henningsvær, Lofoten
28 november–22 december
Jul på Bærums Verk
28 november–24 december
Julmarknad i Kristiansand
Julen närmar sig med stormsteg. Här kan du lära dig mer om hur norrmännen firar.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
En kulinarisk revolution är på gång i Norge, och den är sprungen ur norrmännens nyfunna stolthet över sina egna mattraditioner.
Norrmännen har ett mycket speciellt förhållande till våfflor. Den hjärtformade, gyllenbruna delikatessen finns precis överallt, till och med bland de spektakulära rätterna på restaurang Maaemo i Oslo.
Kos, brunost och 17:e maj. Även om du har koll på typiska norska företeelser finns det nog ett och annat att lära sig här!
Planera Norgesemestern i god tid så får du ut mer av dina surt förvärvade semesterdagar.
Tillbaka till toppen