Julens smaker i Norge
Här är 9 rätter du bara måste prova om du är nyfiken på äkta norsk julmat! Recepten är på norska.
I Norge äter man vanligtvis bara en huvudrätt på julafton. Vilken rätt man väljer varierar – här börjar vi med två klassiska fiskrätter.
1. Torsk och hälleflundra
Två återkommande inslag på julbordet är juletorsk och julekveite (hälleflundra). Rätterna går tillbaka till 1800-talet och lever kvar i många norska hem.
2. Sill
Julesild (inlagd sill) är liksom i Sverige ett obligatoriskt inslag kring jul. Förekommer i allsköns olika smaker och serveras på rågbröd.
3. Lutfisk
Lutfisk tillagas genom att blötläggas i vatten, marineras i lut och sedan blötläggas igen. Det är en av Norges äldsta jultraditioner och förekommer även idag.
Nu fortsätter vi med något för alla köttälskare!
4. Pinnekjøtt
Man får ofta höra att pinnekjøtt är julmiddagens obestridda mästare, särskilt i Fjord Norge (Vestlandet). Pinnekjøtt är revben av lamm som saltas och ibland röks för att bevara den rika smaken.
5. Ribbe
Ribbe (revbensspjäll) är en annan stjärna i Norges kulinariska universum. Målet är saftigt, mört kött med en krispig yta som är svårt att få nog av. Det är landets näst populäraste julrätt, efter pinnekjøtt.
6. Medisterkaker
Medisterkaker är norska köttbullar. De görs på fläskfärs och smaksätts med julkryddor – ett perfekt tillbehör till ribbe.
Sugen på något sött?
7. Nissegrøt
Precis som i Sverige är det svårt att få nog av risgrynsgröt kring jul. Gröten serveras ofta mellan frukost och middag på julafton och toppas med socker, kanel och en generös klick smör.
Norges tomte kallas Fjøsnissen, och traditionellt får han en tallrik gröt som lämnas ute i snön, som tack för alla julklappar!
8. Sju sorters kakor
Liksom i Sverige fyller man kakburkarna med sju sorters kakor, eftersom talet sju anses ge tur. Men många av kaksorterna skiljer sig från en svensk julfika...
Några vanliga sorter är smultringer, sandkaker, sirupssnipper, berlinerkranser, goro, krumkaker och fattigmann. Pepparkakor med blåmögelost brukar också vara en hit.
9. Multekrem
Multekrem är en mäktig dessert som görs på vispad grädde och hjortron, som brukar kallas "det norska guldbäret". Den härligt söta, syrliga och krämiga desserten serveras gärna med krumkaker eller kransekake.
Där det finns julmat finns det såklart också juldrycker...
Norsk gløgg avnjuts med eller utan alkohol. Det går utmärkt att använda norsk äppeljuice som bas. Krydda med kanel, kryddnejlika och kardemumma och vips är du redo för en koselig vinterkväll framför brasan.