Skip to main content

Julen i Norge

Julstämning i Norge

I december infinner sig en äkta julstämning snabbt i vintermörkret. Liksom i resten av Norden sträcker sig julen långt utöver själva julhelgen – det typiskt norska hittar vi i detaljerna.

Värmen från öppna spisar. Ljudet av glada barn som leker i snön. Och så handgjorda presenter på alla mysiga julmarknader, som dyker upp på stora och små orter i hela landet. December präglas av stämningsfyllda ljus, musik och mycket mat.

Julmagi i hela landet

Att den populära julbutiken i staden Drøbak i södra Norge håller öppet året runt säger något om hur norrmännen gärna drar ut på julen så länge det bara går. Många börjar förberedelserna redan i början på december. Det ska bakas kakor, köpas julklappar och skuras. Besök platserna i Norge med bäst julkänsla.

Vi vet att Nordens julfirande går tillbaka till tiden innan kristendomens inträde, men vi vet inte exakt hur hedningarna firade. Ja, förutom seden att offra djur och dricka öl, då. Så det har hänt en hel del genom åren.

Det är vanligt att gå ut lite extra mycket veckorna innan jul. Många restauranger serverar Norges typiska julrätter, som ofta görs på lokala ingredienser: Ribbe (revbensspjäll av sidfläsk), pinnekjøtt (revbensspjäll av lamm) eller som i vissa delar av landet, torsk. På bagerierna dyker norska julkakor som goro, krumkaker och berlinekrans upp. 

Liksom i Sverige är julafton högtidens viktigaste dag. Då samlas man vid det traditionella julbordet, och kanske blir det också ett besök från självaste Julenisse. 

Kort och gott kan man säga att norsk jul är som en jättelik ljusfestival som fortsätter att glänsa flera veckor efter nyårsafton.

Förutom alla julmarknader anordnas mängder med julkonserter i kyrkor och konsertsalar över hela landet. Dessutom har många hotell och restauranger öppet mellan 24 till 26 december, men det kan vara säkrast att kolla i förväg. Vill du ge dig ut i backarna på resan kan du välja ett hotell i fjällen eller nära en skidort. Sen är det bara att välja och vraka bland alla vinteraktiviteter.

Shopping

I början på december dyker mysiga julmarknader upp över hela Europa, och Norge är inget undantag.

Om julstämningen inte tycks infinna sig hemma rekommenderas ett besök i den gamla gruvstaden Røros, alldeles vid svenska gränsen. I Bergen händer också något speciellt varje år: Sedan julen 1991 hjälper skolor, företag och tusentals individer till att bygga upp en hel pepparkaksstad innan jul.

För övrigt finns Skandinaviens enda året-runt-öppna julbutik Tregaarden i Drøbak, och utanför Oslo hittar du Hadeland Glassverk, där man kan köpa handgjort glas från lokala hantverkare.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Sök efter julstämning

Du hittar norska julevenemang genom att begränsa sökningen till datum i december.

Inspiration

Nyligen besökta sidor