Skip to main content

Julen i Norge

I december infinner sig en äkta julstämning snabbt i vintermörkret. Liksom i resten av Norden sträcker sig julen långt utöver själva julhelgen – det typiskt norska hittar vi i detaljerna.

En hel säsong med julmagi

Firandet och förberedelserna börjar ofta redan den sista helgen i november. Då dyker ljus och dekorationer upp på gator och torg, vilket inspirerar till julshopping, julbak (minst sju sorters kakor!) och minst ett besök på en julkonsert.

Julen i Norge är en magisk säsong fylld av värmen från öppna spisar, ljudet av glada barn som leker i snön och handgjorda presenter på små och stora julmarknader.

Norges städer har blivit populära turistmål före jul. Kombinera julupplevelser med inspirerande konst och museer i Oslo, lugna fjordar i Bergen, norrsken i Tromsø och fantastisk mat i Trondheim.

10 ställen med julkänsla

Julhandla

Mysiga julmarknader dyker upp över hela Europa i början av december, och Norge är inget undantag.

I Drøbak nära Oslo hittar du Skandinaviens enda permanenta julbutik, den populära Tregaarden.

I närheten av Oslo finns också Hadeland Glassverk där man kan köpa handgjort glas från lokala hantverkare.

I december serverar många restauranger typiska norska julrätter, ofta med lokala ingredienser. Menyerna har rätter som ribbe (en slags fläskstek), pinnekjøtt (revben av lamm), och i vissa delar av Norge, torsk.

Bagerierna säljer norska julkakor som goro, krumkaker och berlinerkrans, och på stormarknaderna kan du köpa byggsatser till pepparkakshus.

Att göra pepparkakshus är mycket populärt. I Bergen byggs till och med en hel pepparkaksstad varje år, med hjälp av förskolor, skolor, företag och tusentals individer. Traditionen går tillbaka ända till julen 1991!

På julafton brukar man samlas vid ett traditionellt julbord, och kanske blir det också ett besök från självaste Julenisse.

Julenissen etablerade sig som Norges jultomte för länge sen. Den lilla tomtenissen som bor i lador kallas Fjøsnissen. Och visst ska han få en tallrik av sin favoritmat! Liksom i Sverige är det tradition att ställa ut Nissegrøt, risgrynsgröt, till Fjøsnissen på julafton.

Kort och gott kan man säga att norsk jul är som en sagolik ljusfestival som fortsätter att glänsa flera veckor efter nyårsafton.

Julbordet är dukat

Nu blir det mat! Kolla in Norges mattraditioner och andra recept.

Den norska julmaten

Gott Nytt År!

Förläng semestermagin och rivstarta det nya året med dina bästisar.

Varför heter det "jul" egentligen?

Termen «jul» går tillbaka till det fornnordiska ordet «jól». Ordet användes i Norden för att beskriva midvinterhögtiden och vintersolståndet. Relaterade ord förekommer på engelska (Yule), finska (Joulu), estniska (Jõulud) och tyska (Julfest).

Under julen förekom ritualer som "juleblot", då man offrade till gudarna för en riklig skörd och skydd under de kalla vintermånaderna. Det var också en tid med sociala sammankomster, överdådiga gästabud och utbyte av gåvor.

När kristendomen bredde ut sig smälte de gamla nordiska sederna gradvis samman med det kristna julfirandet. Ändå lever många gamla traditioner och symboler kvar i Skandinavien. Dagens moderna julfirande är en salig blandning av kristna och fornnordiska traditioner.

Ordet "jul" går längre tillbaka än kristnandet, men exakt hur hedningarna firade vet vi inte. Ja, förutom seden att offra djur och dricka något tillsammans, då. Så det har hänt en hel del genom åren.

Aktiva julupplevelser

Förutom alla julmarknader anordnas mängder av julkonserter i kyrkor och konsertsalar över hela landet. Dessutom har många hotell och restauranger öppet mellan 24 till 26 december, men det är säkrast att kolla i förväg. Vill du ge dig ut i backarna på resan kan du välja ett hotell i fjällen eller nära en skidort. Sen är det bara att välja och vraka bland alla vinteraktiviteter.

Besök en julstad

Norsk julmat

Jultraditionerna i Norge går knappt att räkna. Här är några av det norska julbordets höjdpunkter.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor