Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Christmas market in Oslo
Christmas in Oslo.
Photo: CH / Visitnorway Film: Kristoffer Klakegg / Making Waves / Visitnorway.com

muteplay/pauseplay/pause
Julstämning i Norge

I december infinner sig en äkta julstämning snabbt i vintermörkret. Liksom i resten av Norden sträcker sig julen långt utöver själva julhelgen – det typiskt norska hittar vi i detaljerna.

Värmen från öppna spisar. Ljudet av glada barn som leker i snön. Och så handgjorda presenter på alla mysiga julmarknader, som dyker upp på stora och små orter i hela landet. December präglas av stämningsfyllda ljus, musik och mycket mat.

Julmagi i hela landet

Att den populära julbutiken i staden Drøbak i södra Norge håller öppet året runt säger något om hur norrmännen gärna drar ut på julen så länge det bara går. Många börjar förberedelserna redan i början på december. Det ska bakas kakor, köpas julklappar och skuras. Besök platserna i Norge med bäst julkänsla.

Vi vet att Nordens julfirande går tillbaka till tiden innan kristendomens inträde, men vi vet inte exakt hur hedningarna firade. Ja, förutom seden att offra djur och dricka öl, då. Så det har hänt en hel del genom åren.

Det är vanligt att gå ut lite extra mycket veckorna innan jul. Många restauranger serverar Norges typiska julrätter, som ofta görs på lokala ingredienser: Ribbe (revbensspjäll av sidfläsk), pinnekjøtt (revbensspjäll av lamm) eller som i vissa delar av landet, torsk. På bagerierna dyker norska julkakor som goro, krumkaker och berlinekrans upp. 

Liksom i Sverige är julafton högtidens viktigaste dag. Då samlas man vid det traditionella julbordet, och kanske blir det också ett besök från självaste Julenisse. 

Kort och gott kan man säga att norsk jul är som en jättelik ljusfestival som fortsätter att glänsa flera veckor efter nyårsafton.

Förutom alla julmarknader anordnas mängder med julkonserter i kyrkor och konsertsalar över hela landet. Dessutom har många hotell och restauranger öppet mellan 24 till 26 december, men det kan vara säkrast att kolla i förväg. Vill du kombinera julfirandet med skidåkning i toppklass är det bara att boka ett hotell som ligger nära en norsk skidort.

Shopping

I början på december dyker mysiga julmarknader upp över hela Europa, och Norge är inget undantag.

Om julstämningen inte tycks infinna sig hemma rekommenderas ett besök i den gamla gruvstaden Røros, alldeles vid svenska gränsen. I Bergen händer också något speciellt varje år: Sedan julen 1991 hjälper skolor, företag och tusentals individer till att bygga upp en hel pepparkaksstad innan jul.

För övrigt finns Skandinaviens enda året-runt-öppna julbutik Tregaarden i Drøbak, och utanför Oslo hittar du Hadeland Glassverk, där man kan köpa handgjort glas från lokala hantverkare.

Julfirande i Norge

Julen närmar sig med stormsteg. Här kan du lära dig mer om hur norrmännen firar.

Norsk jul på video

Kom i julstämning med de här videoklippen från olika platser i Norge.

Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Sök efter julstämning

Du hittar norska julevenemang genom att begränsa sökningen till datum i december.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen