Skip to main content

Julstaden

BERGEN

Med sina härliga traditioner och ett rikt kulturliv ...

... är Bergen ett givet val för dig som vill ha riktig julstämning!

Ströva runt bland de medeltida gränderna i det UNESCO-listade Bryggen...

... med sitt stora utbud av butiker, gallerier och restauranger. Här finns till och med en julbutik som är öppen året runt!

Julklappen är försvunnen! Barn från 4 år och uppåt kan följa med på en spännande tur som Bergen Bymuseum arrangerar på Bryggen. Den 3 och 10 december kan du hjälpa Gyda att hitta den förlorade julklappen.

Besök världens största pepparkaksstad!

Folk i staden bakar och skänker hus, kyrkor, slott och alla tänkbara byggnader till staden som öppnar den 19 november på konstmuseet KODE 4.

Varje jul förvandlas torget Festplassen till en julmarknad full av magi!

Köp julklappar från glada Bergenbor i pyntade bodar och stånd.

Kanske känner du någon som skulle älskar ett par varma sockor eller en filt gjord på norsk ull?

Julen är också en perfekt tid att besöka konstmuseet KODE, som håller till i fyra olika byggnader i närheten av Festplassen. Den ståtliga tegelbyggnaden som syns här är KODE 1, där du bland annat kan se hantverk, design och samtidskonst.

KODE har också tre tonsättarhem. Ett av dem är Edvard Griegs hus på Troldhaugen, där han komponerade många av sina mest kända verk…

... och på tal om musik är det tradition för många att gå på någon av de 22 julkonserterna i Grieghallen, eller att se den populära musikalen …

… om pojken som ska hinna hitta tomtens magiska skägg innan julafton. Putti Plutti Pott! heter den, och spelas i Grieghallen och på en rad andra platser i landet under jul.

Ta med dina vänner och köp färska skaldjur och närproducerad mat på Fisketorget i hamnen. Det här området har varit en viktig handelsplats ända sedan 1200-talet.

När mörkret faller kan du ta en tur längs den magiska stigen i Lumagica på Bergenhus. Där får du också uppleva 40 spektakulära ljusinstallationer med rök och 3D-effekter.

Den årliga Lysfest äger rum den 19 november, och är ett arrangemang som samlar människor i alla åldrar på Festplassen. Här ges livekonserter med traditionell julmusik och ett fackeltåg. Missa inte fyrverkeriet som avslutar festligheterna!

Vandra (eller ta linbanan!) från centrum upp till den populära utsiktsplatsen på berget Fløyen.

Köp en varm choklad och något gott fikabröd i caféet och njut av den fantastiska utsikten över staden som ligger mellan sju fjäll.

Om du har riktig tur får du tillräckligt med snö för härlig längdskidåkning i elljusspår.

Kygo, Aurora, Alan Walker och Röyksopp är exempel på artister som kommer från Bergen. Musikscenen är minst sagt levande, så du hittar alltid både små och stora konserter.

Prova den norska traditionen julebad! Ett iskallt bad som sätter punkt för julförberedelserna och ger en frisk start på ledigheten.

I Bergen ska du också smaka den lokala specialiteten persetorsk. Färsk torsk saltas, sockras och läggs i press en längre tid, vilket ger en unik smak och konsistens. Är du sugen på mer norsk mat hittar du en rad goda julrecept här.

Om du vill byta miljö finns två mysiga julmarknader på den fridfulla ön Osterøy, ungefär en timmes bilfärd utanför Bergen.

Med sin puls och livliga färgrikedom är det få ställen som slår Bergen i juletider. Boka hotell redan idag och ställ in dig på massor av julmys när du besöker Bergen.

Ha en God Jul i Bergen!

Fler recept

Inspiration

Besök en julstad

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor