Skip to main content

8 sätt att uppleva äkta norsk

julstämning

Veckorna före jul är den mysigaste tiden på hela året! Kallt ute, varmt inne, underbara julmarknader, livliga barer och skimrande ljus.

I Norge slår man om till full julstämning redan från mitten av november. Sen är det bara att hålla tummarna att Norgebesöket ramas in av virvlande snöflingor!

Julen är ett tillfälle att göra något för de som betyder mest. Den bästa julklappen du kan ge vänner och familj är tid.

Passa på att tillbringa kvalitetstid med dina nära och kära. Gör något speciellt tillsammans på en tur till Norge och upplev en dos äkta norsk julstämning!

1. Ljus i alla former

I november och december lyser norska städer upp vintermörkret med otaliga ljus. Gator, torg, caféer och restauranger pryds med allt från enkla sterainljus till avancerad julbelysning som skapar vardagsmagi på resan.

Resmål med julkänsla

2. Mysiga julmarknader

På Norges många julmarknader kan du smaka spännande lokala godsaker, bakverk och drycker.

3. Hitta annorlunda julklappar

På marknaderna kan du också hitta annorlunda presenter, tack vare alla norska hantverkare.

Julklappstips: Ett par äkta Selbuvotter-vantar. Du kan läsa om de berömda vantarnas historia här (artikel på norska).

4. Möt Fjøsnissen

Besök gärna marknaderna som hålls på Norges friluftsmuseer i Oslo och Lillehammer de första helgerna i december. Där kan du träffa en livs levande fjøsnisse, det vill säga Norges motsvarighet till gårdstomten.

5. Tomtens postkontor

I Norge hamnar alla kort som skickas till jultomten i charmiga Drøbak, som ligger ungefär 30 minuter från centrala Oslo. Besök Tregaardens Julehus och skicka gärna dina egna julkort och önskelistor härifrån!

Genom åren har postkontoret fått mer än en halv miljon brev adresserade till Tomten på 1440 Drøbak.

Vad står det på din önskelista i år?

6. Världens största pepparkakstad

Självklart blir det ingen riktig jul utan pepparkakor. I Bergen på Norges västkust kan du se världens största pepparkakstad, en utställning som lokalbefolkningen bygger varje år.

7. Norges julmat

Ett norskt julbord består av många spännande specialiteter, och traditionerna varierar dessutom stort inom landet. Upptäck klassiker som pinnekjøtt, ribbe och norska varianter av lutfisk and inlagd sill.

8. Norska julstäder

Kombinera kulturupplevelser, shopping och julmarknader i Oslo, Bergen eller Trondheim, en underbar stad med starka mattraditioner.

Om du är ute efter en vit jul...

....har du såklart goda chanser att få snö på många ställen i Norge under december. Men på vissa ställen är oddsen extra bra - till exempel i den gamla gruvstaden Røros eller Lillehammer.
För att inte tala om Tromsø, långt uppe i norr. Här kan du också få en skymt av både Rudolf och norrskenet!
Undvik trängseln genom att besöka det så kallade Førjulseventyret, (“äventyret före jul”) i Henningsvær, en idyllisk fiskeby i Lofoten.

Besök en julstad

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor