Skip to main content

Norges bästa julmarknader

Få den äkta julstämningen på julmarknad i Norge. Här kan du njuta av årstidens unika atmosfär och hitta de perfekta julklapparna du inte kan få tag i någon annanstans.

Julen närmar sig som jultomten och hans renar med bjällerklang över en stjärnbeströdd himmel. Äntligen är de norska julmarknaderna tillbaka för en ny säsong med mysig stämning, unika julklappar och vackert upplysta vintergator.

Läs även om platserna i Norge som ger garanterad julstämning.

Veckorna före julafton poppar det upp julmarknader runtomkring i hela Norge. Här är ett urval av de bästa julmarknaderna som garanterat får dig i den rätta julstämningen.

Jul i Vinterland i Spikersuppa, Oslo

11 november – 31 december 2023

Spikersuppa bjuder på den perfekta julstämningen när Jul i Vinterland intar Oslo mellan 11 november och 31 december. Här hittar du god mat, delikatesser, lokalt hantverk, ett pariserhjul och mycket mer.

Här finns dessutom en mysig isrink där du kan åka hand i hand med den du gillar eller låta barnen testa piruetter, på Oslos finaste gata, bara ett stenkast från slottet!

Julmarknad i Bergen

1 – 22 december

Unika traditioner och ett världsberömt kulturliv gör julen i Bergen till en både rolig och stämningsfull högtid.

Julmarknaden håller i stadens hjärta, på Festplassen. Här finns det klassiska pariserhjulet, en hästkarusell, en gigantisk julgran och massor av julstämning. De populära stånden från tidigare år är också på plats.

Julmarknad i Lillehammer

2-3 december och 9-10 december

Drömmer du om en snötäckt vinterparadis är Lillehammer ett säkert kort. Den pittoreska staden vid sjön Mjøsa ligger ungefär en och en halv timme från Oslo Airport med tåg.

Besök Maihaugen friluftsmuseum och få en aning om hur julen firades under medeltiden. Där finns också en färggrann julmarknad under första helgen i advent.

Ta del av konst och hantverk på det kreativa navet Fabrikken, och missa inte Lillehammer Kunstmuseum. Sen kan du hitta de perfekta julklapparna på stadens mysigt julpyntade gator.

Vill du hitta lite snöaktiviteter kan du kombinera resan till Lillehammer med ett par dagar i någon av de fina skidorterna Hafjell och Kvitfjell, som brukar slå upp portarna i november. Om du vågar kan du också prova bob- och rodelbanan som användes under Vinter-OS 1994. Annars kan du bara ta stolliften upp till toppen hoppbacken Lysegårdsbakkenen och njuta av den magnifika utsikten.

Julmarknad i Trondheim

3–20 december

Kom i julstämning i Trondheim!

Bönderna och hantverkarna som kommer till Trondheims julmarknad berättar mer än gärna om historierna bakom varorna, vare sig du är nyfiken på en porslinsskål i en av bodarna eller hemgjord sylt i tältet med matstånden.

Fem stora lávvutält kommer att sättas upp och användas som café och scen, med trubadurer, lokal mat och teater för barnen.

Sist men inte minst, på Torvscenen uppträder en uppsjö av begåvade artister och band till förmån för Frälsningsarméns välgörenhetsarbete.

Julmarknad i Røros

7 – 10 december

Om julkänslan inte riktigt infinner sig är Norges mest berömda julmarknad i Røros det perfekta botemedlet. Den gamla gruvstaden, som ligger nära svenska gränsen vid Funäsdalen, utmärker sig med sina fina trähus, hantverksbutiker och mysiga kaféer. Här blir det julstämning så fort den första snön faller på gator och torg. Även om det händer redan i september. 

Under julmarknaden fylls gatorna av mysiga bodar så långt ögat når. Tänk dig en blandning av norska stickade vantar, mössor och halsdukar, glasprodukter, rimmad korv, rökt lax och träsniderier.

Passa även på att krypa ner under en fårskinnspläd i en hästdragen släde. För barn erbjuds en spännande tur runt staden där de får leta efter jultomten, medan de vuxna kan strosa omkring runt Bergstad och kanske gå på en och annan ölprovning.

Jul i Viken, Julmarknad i Lillestrøm

5 – 10 december

En av årets stora nyheter är julmarknaden i Lillestrøm, Jul i Viken, som går av stapeln både i Norges Varemesse och i Lillestrøm centrum. Jul i Viken erbjuder roliga aktiviteter för hela familjen!

Om du verkligen vill höja nivån på julmaten i år, ät den på Dinner in the Sky, 50 meter upp i luften!

Här blir det traditionell julmarknad med pariserhjul, nöjespark inne, god mat och fina hantverk. Det blir till och med grötfest! Du kan ta en promenad med alpackor, åka släde, träffa jultomten eller vara med på bygget av en futuristisk pepparkakestad. Missa inte den stora invigningsfesten 26-28 november, när det kommer visas en häftig ljusshow i 3D på Lillestrøm Torv.

Julmarknad i Kristiansand

25 november – 21 december

Från slutet av november till 21 december är det en stor julmarknad på stora torget i Kristiansand. Den här marknaden har hämtat inspiration från de kontinentala julmarknaderna i Europa och bjuder på många små pittoreska bodar fyllda till randen med allt från hantverk till mumsigt julgodis.

Precis bredvid marknaden kan du testa dina bästa piruetter och få nya vänner på skridskobanan "Kompis".

Jul på Bærums Verk

25 november – 21 december

Upplev gammaldags julstämning på Bærums Verk, med julgranar, häst och vagn, julmusik och föreställningar.

Här kan du lyssna på julberättelser på Verket 1814 och kolla in hantverk i de gamla arbetarbostäderna. Du kan också följa med ut på en historisk promenad eller utforska skulpturparken. För barnen finns en rad olika julverkstäder att pyssla i. De sista fyra söndagarna före julafton kan du köpa lokala godsaker på bondens marknad – att äta direkt eller spara till julafton.

Norsk Folkemuseums årliga julmässa

2 – 3 december och 9 – 10 december

Norsk Folkemuseum i Oslo anordnas en av Norges mest populära julmarknader. Här kan du strosa omkring bland mer än 100 bås med fina presenter, samtidigt som du får en inblick i det norska julfirandet genom tiderna.
Hela museet pyntas enligt olika seder och epoker, så du kan uppleva en julafton både hemma hos en köpman år 1769 och hos en norsk landsbygdsfamilj år 1959.
 

Julmarknad på Hadeland Glassverk

30 oktober – 19 december (endast helger)

Hadeland Glassverk kan du enkelt kombinera julklappsshopping och härlig förjulsstämning. Här hittar du 10 butiker, fem restauranger, ett konstgalleri och Norges största inomhusmarknad.

Blås din egen julkula, hälsa på stora och små julnissar och åk släde genom den julpyntade glasblåsarbyn. I år har julmarknaden även en skridskobana inne på Gallery 2.

Förjulsäventyr i Henningsvær

3 november – 23 december

Det finns mycket att se och göra i Nord-Norge – speciellt när julstämningen sprider sig över landet. När norrskenet lyser upp över Henningsvær är det få platser i Norge som har lika mycket julkänsla.

Här kan du köpa glas och keramik eller smaka på delikatesser som kaviar och paté från Lofoten. Passa gärna på att låna en spark som du kan ta dig runt med på äkta nordnorskt manér.

Julmarknad i Egersund

7 – 10 och 14 – 17 december

Omringad av små pittoreska trähus och en härlig atmosfär. Ingenting kan ge dig i en varmare känsla av jul än dofterna, vyerna, smakerna och ljuden i Julbyn nummer ett sedan 2004. Årets julmarknad kommer att bli något alldeles speciellt!

Jul i Fästningsstaden

25 november – 17 december (endast helger)

Torget i fästningsstaden Fredrikstad har i många generationer sjudit av handel och julförberedelser under den här tiden på året.

Den stjärnformade gamla stan är också kuliss till både en julserie på TV och en julfilm, så att gå omkring här kan kännas lite som att själv vara med i ett juläventyr. Julmarknaden hålls under de tre första helgerna i december.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Besök en julstad

Nyligen besökta sidor