Skip to main content

Bästa julresemålen

Unknown Component
civid: 65843789305ac4776655f750
name: plugins_common_social_share (widget)

Upplev en vit jul som i sagornas värld, sov i världens största pepparkakshus, gå på julmarknad och hälsa på hos självaste jultomten. Här kommer några av de bästa platserna i Norge med garanterad julkänsla.

1. Norges juliga huvudstad

Med sina tusen juleljus är Oslo en underbar syn genom hela december. Här får du antagligen en vit jul, och i så fall är en tur till kälkbacken Korketrekkeren, 20 min utanför Oslo centrum, en superkul aktivitet.

Från mitten av november kan du besöka den stora julmarknaden Jul i Vinterland på Oslos paradgata Karl Johan. Shoppa julklapparna i de små marknadsstånden, drick varm glögg och åk pariserhjul. Det finns även en populär julmarknad på Youngstorget och flera andra strax utanför Oslo.

Den mest unika julmarknaden går av stapeln på Norsk Folkemuseum under de två första helgerna i december. Här kan du uppleva traditionellt julfirande i olika årtionden, titta runt i stånden, vara med på pysselverkstad och njuta av festliga arrangemang.

Du kan handla alla julklappar i Oslo. På Aker Brygge, Karl Johan och alla närliggande gator, Hedgehaugsveien, Oslo City och Grünerløkka, för att nämna några bra ställen.

För att verkligen få smaken på norsk jul, prova traditionell julmat på restaurang, men kom ihåg att boka i tid! Restaurangerna är välbesökta den här tiden på året.

Om du har tid över, ta bussen till idylliska Drøbak. Här finns både en trevlig julmarknad och en speciell julbutik som har öppet året runt.

2. Julstaden Tromsø

Mini-metropolen Tromsø satsar på att bli Norges officiella julstad och bjuder på en magisk förjulstid.

Tromsø är det perfekta stället att komma i rätt julstämning. Här får du den härliga kombinationen av ett yrande stadsliv, roliga vinteraktiviteter, arktisk natur och inte minst: norrsken.

Den 18 november tänder man juleljusen i stan och julklappsshoppingen blir en glittrande upplevelse. Du kan hitta den perfekta julklappen i någon av de fina butikerna i centrum. I juletider unnar vi norrmän oss extra god mat och dryck, så lokala delikatesser står på menyn hos de flesta av stadens restauranger. 

Kommer du i juletider kan du även åka på äventyr i den arktiska naturen. Vad kan vara mer juligt än att hälsa på en renflock eller köra hundspann under det dansande norrskenet?

3. Julstämning i Bergen

De smala gränderna i den gamla Hansastaden Bergen, är perfekta kulisser för att komma i den rätta julstämningen. På Festplassen hittar du en stor julmarknad och staden är även hemvist för världens största pepparkakestad (på engelska). Se när de tänder ljusen på Fløien och avrunda kvällen med en julkonsert.

Förutom att gå på julklappsshopping bör du besöka KODE konstmuseer, det berömda akvariet och flera andra spännande sevärdheter runt omkring i stan. Du kan enkelt kombinera ett besök i Bergen med en tur till Flåm, antingen med tåg på Flåmsbana, en dagskryssning på fjorden eller en rundtur med Norge i et Nøtteskall.

4. En vit jul i Lillehammer

Drömmer du om en gnistrande vit jul? Då är Lillehammer ett säkert kort. Den lilla pittoreska staden vid sjön Mjøsa ligger en och en halv timme med tåg från Oslos flygplats.

Se och upplev hur man firade jul på medeltiden på friluftsmuseet Maihaugen, som arrangerar en fin julmarknad den första helgen i advent.

Ett besök för att se den spännande hantverkskonsten på Fabrikken är ett måste, och du borde även besöka Lillehammer Kunstmuseum. Efteråt kan du leta efter de perfekta julklapparna i stadens mysiga julgator.

Om du vill leka i snön, kombinera din resa till Lillehammer med en dag eller två i någon av de utmärkta skidorterna Hafjell och Kvitfjell, som normalt öppnar i november. Om du vågar kan du prova bob- och rodelbanan från vinter-OS 1994, eller du kan ta stolliften upp på toppen av backhoppningsbacken Lysgårdsbakkene för en fantastisk utsikt.

5. Förjulsäventyr i Henningsvær

Är du redo för en jul under norrskenet? I den vackra lilla fiskebyn Henningsvær i Lofoten börjar förjulsaktiviteterna i början av november. Det pittoreska fiskesamhället har flera små butiker och lokala hantverkskonstnärer som utövar allt från glasblåsning till ljusstöpning. 

Låt inte storleken lura dig, här finns det flera konstmuseer, som KaviarFactory och Galleri Lofotens Hus. Varför inte avsluta en estetisk upplevelse med lite god mat och dyck på kafé, bar eller restaurang?  Lägg märke till att vissa ställen är stängda på måndagar och tisdagar.

Låna en av de blå sparkarna, ett perfekt färdmedel häruppe. Är det dåligt med snö? Oroa dig inte, de har hjul också.
Om du vill utforska området runt, ta en dagstur till Lofotr Vikingmuseum på Borg eller besök de charmiga små städerna Svolvær och Kabelvåg, med museer, akvarier och gallerier.

Närmsta flygplats och Hurtigrutens hamn är i Svolvær, här kan du ta bussen till och från Henningsvær.

6. En traditionell jul i Røros

Är du av det nostalgiska slaget? Då är charmiga Røros något för dig. Den gamla gruvstaden, nära den svenska gränsen, med sina små timmerhus finns på UNESCOs världsarvslista och är det perfekta stället att undslippa större städers förjulsstress och jäkt. Här finns det massor av små butiker och talangfulla hantverkskonstnärer som säljer sina alster.

Røros har en stolt mattradition, du kan räkna med både ren, fjällröding och hantverksöl på menyn.

Den bästa julkänslan får du om du kommer på julmarknaden som arrangeras den andra helgen i advent och på en julkonsert i Røros kyrka. Du kan även följa med på en guidad stadsvandring eller prova att åka hundspann.

En resa till Røros kan enkelt kombineras med en oförglömlig julkonsert i Nidarosdomen i Trondheim. Du tar dig enkelt till båda resmålen med både bil och tåg.

7. Julkänsla i södra Norge

I södra Norge finns det flera städer som bjuder på det lilla extra och lite till för att skapa den perfekta julkänslan.
Besök Kristiansand och promenera runt på julmarknaden mitt i stan. Provsmaka den traditionella julkakan kageman innan du knyter på dig skridskorna och tar en tur i isrinken.

Egersund nära Stavanger, men också Tønsberg vid Oslofjorden, brukar komma på tal när man pratar om Norges bästa julstäder. I Fredrikstad på Oslofjordens östra bredd, har Gamlebyn förtrollande förjulsmys med julmusik, små spännande butiker och julmarknader.

8. Sov i jultomtens pepparkakshus

Vill du träffa den äkta norska jultomten? I Tynset, nära den svenska gränsen, ligger den lilla fjällbyn Savalen (på engelska). Nissegata har flera charmiga hotell, eller så kan du bo i världens största pepparkakshus!

Nissehuset (Jultomtens hus) har en maskin som slår in paket, jultomtens tron och såklart, ett postkontor. Även om Nissehuset är öppet året runt, nästan varje dag, även på helger, den mest magiska tiden på året att komma hit är under de vackra vintermånaderna.

Efter en hel dag med med snölekar är det skönt att vära sig i Savalen Fjellhotells spa och simbassäng. I veckorna före jul arrangerar byn roliga aktiviteter varje helg och när det nya året kommer jultomtar från hela världen till Savadalen för att tävla i det årliga Santa Claus Winter Games.

9. Jul i Kongeparken

Tusen och åter tusen juleljus blinkar och glittrar genom hela december, i nöjesparken Kongeparken i närheten av Stavanger. Här finns det en mängd olika roliga aktiviteter som får dig i den rätta julstämningen och jultomten kommer självklart också. Men bäst av allt: flera av åkattraktionerna är öppna fortfarande!

Ett besök i Kongeparken kan kombineras med julshopping i Stavanger och Sandnes, två städer som i sig själva är väl värda ett besök.

10. Fira jul på hotell

Är du sugen på att ta en paus från julens krav? Fler och fler väljer att fira jul på hotell, där julgranen redan är pyntad och julmaten är tillagad av professionella kockar. I Norge erbjuder flera hotell traditionellt julfirande med allt från allsång, högtidsaktiviteter och besök av jultomten.

Why not start some new Christmas traditions while you’re there? If you pick a hotel in the mountains or near a ski resort, you can go alpine skiing during the day – and sink into a comfy armchair with a cup of gløgg (Scandinavian style mulled wine) in the evening.

11. Julkryssning med Hurtigruten

Ser du fortfarande efter ett unikt sätt att komma i julstämning eller fira jul? Varje år väljer tusentals människor att fira jul ombord på ett av Hurtigrutens fartyg. Kusten är magisk på vintern, med snöklädda fjäll och klar, ren luft. I Nord-Norge ackompanjeras resan med norrskenet som dansar över himlen.

På julafton ligger alla fartyg i hamn, så du kan se dig omkring i staden ni anlänt till, köpa de sista julklapparna eller bara strosa omkring. Senare på dagen serverar restaurangerna ombord traditionell norsk julmat, med lokala ingredienser från regionerna du har passerat på kryssningen. Och du behöver inte bekymra dig, jultomten vet alltid var Hurtigruten är, så han hittar dig och dina små som är med på resan.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Börja planera din julresa

Här kan du läsa mer om det vi har skrivit om.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor