Skip to main content

Polarforskare

Om man intresserar sig för polarexpeditioner behöver Amundsen och Nansen ingen närmare presentation. Men det finns många andra stora norska polarfarare. Børge Ousland och Erling Kagge är två exempel på upptäcktsresande som håller de norska äventyrarnas arv levande.

Roald Amundsen: Först att nå Sydpolen

Roald Amundsen skrev historia (och blev nationalhjälte i Norge) när han blev först i världen med att nå Sydpolen, precis före sin brittiske rival kapten Scott. Han kom fram den 14 december 1911 med fyra följeslagare. Amundsen var även först med att navigera längs Nordvästpassagen, och först med att flyga över Norra ishavet.

Många platser, fartyg och människor har fått sitt namn efter Amundsen - författaren Roald Dahl, till exempel.

Fridtjof Nansen: På skidor tvärs över Grönland

Fridtjof Nansen uppmärksammades när han åkte skidor tvärs över Grönland, och igen när han försökte nå Nordpolen med fartyget Fram. Idag minns vi Nansen för långt mer än hans äventyr som polarfarare. Han var en duktig forskare, statsman och filantrop som använde sin berömmelse i politiskt syfte. Bland annat sökte han få ett slut på Norges union med Sverige 1905, och efter första världskriget arbetade han obevekligt för att förbättra situationen för flyktingar – en insats som gav honom Nobels fredspris år 1922.

Monica Kristensen Solås: Verklighet och fiktion

Meteorologen och glaciologen Monica Kristensen Solås har lett och deltagit i otaliga polar-expeditioner, på både Antarktis och Arktis. Två av expeditionerna hade som målsättning att hitta och hämta hem det tält som Roald Amundsen använde, men när expeditionerna stötte på flera av naturens hinder, som när en man i hennes team föll ner i en ravin och dog, tvingades Monica överge jakten på tältet. 1989 tilldelades hon som första kvinna på nästan 50 år en medalj av Kungliga Geografiska Sällskapet i London för sina bedrifter. Monica har dessutom skrivit framgångsrika deckare som utspelar sig på Svalbard.

Liv Arnesens bedrifter

När Liv Arnesen korsade Grönland 1992 blev hon den första kvinnan att göra det ensam, helt utan stöd från någon annan. Två år senare blev hon den första kvinnan att ensam nå Sydpolen efter en skidexpedition på 1 200 kilometer som pågick under 50 dagar. Tre månader under år 2000 och 2001 blev hon och den amerikanska utforskaren Ann Bancroft den första kvinnliga duon att korsa Antarktis. Liv har skrivit flera böcker om sina bedrifter, till exempel ”Snille piker går ikke till Sydpolen” (Snälla flickor åker inte skidor till Sydpolen).

Børge Ouslands enmansexpeditioner

År 1994, 85 år efter att Roald Amundsen nådde Sydpolen, upprepades bedriften av den norske upptäcktsresanden Børge Ousland. Ousland gjorde resan på egen hand, vilket betyder att han var den första som reste över Antarktis utan hjälp - även om han såklart reste under andra förutsättningar. Amundsen klädde sig i sälskinn; Ousland i Gore-Tex. Istället för att orientera sig med hjälp av klocka, almanacka och sextant kunde Ousland förlita sig på satellitnavigering med GPS. Ouslands släde vägde bara sex kilo och var därmed betydligt lättare än Amundsens.

Erling Kagge och utmaningen Tre poler

Børge Ousland reste inte alltid ensam; han hade också flera partner. År 1990, till exempel, åkte han 800 kilometer på skidor tillsammans med Erling Kagge, en annan framstående norsk upptäcktsresande. Kagge följde upp en resa till Nordpolen 1990 och till Sydpolen 1992 med att ta sig upp på Mount Everest år 1994. Han var därmed den första personen som slutföljde utmaningen Tre Poler.

Cecilie Skog och de sju bergstopparna

Hon har blivit en norsk nationalikon genom att bestiga berg med ett leende på läpparna, vare sig om expeditionen har sänts på tv eller inte. Cecilie Skog har bestigit ”de sju bergstopparna”, det vill säga den högsta toppen på varje kontinent. Hon är även polarutforskare. 2009 tillbringade hon och amerikanen Ryan Waters 70 dagar med att korsa Antarktis kust till kust, en resa på 1 800 kilometer. År 2006 nådde hon Nordpolen efter 50 dagar, en resa som genomfördes trots att den kantades av flera oväntade prövningar.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor