Mjølkevegen

Unknown Component
civid: 6172a635adcdd04aac0d0d81
name: plugins_common_social_share (widget)

Mjølkevegen sträcker sig från Vinstra till Gol och erbjuder mängder av cykelleder i hjärtat av de norska fjällandskapen.

Cykling i Valdres

Ett öppet bergslandskap med storslagna vyer, söta får, gästvänliga värdar och hemlagad mat är bara några anledningar att ge Valdres en chans som cykeldestination.

Läs mer om cykling i Valdres.

Jotunheimens enorma fjälltoppar tornar upp sig i bakgrunden medan du spänner på dig cykelhjälmen vid den stora, klara smältvattensjön Vinstre. Den oförglömliga utsikten matchas av minst lika minnesvärda cykelturer.

Valdres dalgång ligger mitt i höglandet precis söder om Jotunheimen. Här finns den 250 kilometer långa cykeltur som går från Vinstre på ungefär 1 000 meters höjd, till Gol, som ligger 200 meter över havet.

Ett cykeluniversum utan motstycke

Turen kallas Mjølkevegen och har sin högsta punkt 1 300 meter över havet. Även om namnet låter som Vintergatan (the Milky Way) har det inget med vår galax att göra. Det kommer istället från mejerierna som hämtar mjölk från de frigående korna i bergen.

Med sina böljande kullar och vidsträckta ängar är det inte så konstigt att Mjølkevegen är en av Norges populäraste cykelleder.

Mjølkevegen i Valdres

Cykling av alla svårighetsgrader

De makliga och fridfulla korna som du delar väg med är ofta ett gemytligt inslag på cykelsemestern – men se för all del till att ha lite koll på dem när du börjar rulla med högre fart. Det finns också gott om getter, men de brukar hålla sig till lite brantare terräng.

Även om Valdres ligger på hög höjd brukar det vara milt och soligt hela sommaren, så glöm inte att ta med solskydd.

På kartan ser stigarna ut att rör sig stadigt nedför, men under färden kommer du märka att landskapet är mer varierat. Mjølkevegen har en blandning av krävande uppförsbackar, hisnande nerförsbackar och långa raksträckor över öppen terräng längs glittrande sjöar. Du passerar också några enstaka skogspartier.

Det finns utmanande partier som kan få de mer äventyrliga att rysa av välbehag, men det blir aldrig mer krävande än att en genomsnittlig åkare klarar av det.

Det går också lika bra att börja resan i söder, till exempel i Gol, och åka norrut istället för vice versa. Det blir lika kuperat och utmanande från båda håll.

Både solen och cyklingen kan nog få dig att svettas, och om du helst slipper kånka på bagage mellan övernattningsställena finns det en bra lösning: Många turoperatörer har paketresor där turerna delas upp i lagom stora portioner med övernattning och väsktransport. Du slipper alltså oroa dig över packningen och kan njuta av omgivningarna och cyklingen hela dagarna.

Alla hotell har frukost och brukar erbjuda matsäck som du kan ta med på resan längs Mjølkevegen.

Den nordligaste färjan

På fjällsjön Brygdin kan du kombinera cykelturen med en båt som har gått i över 100 år.

M/S Bitihorn har kört samma sträcka över sjön varje dag sedan starten 1912. Här får du en oslagbar utsikt över Jotunheimens högresta toppar som avspeglas i det klara vattnet.

Sov gott, ät gott

Kanske förknippar du övernattning i Norge med enklare sommarstugor. Och visst finns det gott om det runtom i Valdres, men det finns också modernare alternativ.

Det finns till exempel flera lyxhotell längs vägen. Där kan du vila upp dig efter dagens trampande och skölja av dig dammet – och du passar såklart på att besöka hotellens spa eller pool.

Stølsliv - en norsk specialitet

Norrmännen har en speciell form av gårdsbruk som de kallar stølsliv. I fjälltrakterna får kor, getter och andra djur vandra fritt ute på vallarna. Där kan de beta och ha det bra hela sommaren, ofta alldeles i närheten av gården.

Vissa gårdar är öppna för besökare, som kan köpa typisk støl-mat som hemgjord ost, tunnbröd och pannkakor med gräddfil.

Kom ihåg att prova förrätten rakfisk om du får chansen – det är en delikatess som brukar göras på forell och tillagas på ungefär samma sätt som lax, i en saltlake.

Valdres är mest känd för just sin rakfisk, men det finns ett antal andra delikatesser som rekommenderas till nyfikna cyklister – inte minst olika sorters rökt kött, som den lokala korven "kurv". Andra specialiteter är renkött i olika former, vitost, brunost och getost.

Norrmännen är tokiga i sin brunost, som oftast framställs med en blandning av ko- och getmjölk – och de delar så gärna med sig. Läs mer om Norges mattraditioner.

Den som är mer upplagd för äventyr på sadeln än vid matbordet finns det också mera vanliga rätter överallt.

Men även om du inte känner för att prova alla mejeriprodukter som gett sträckan dess namn tycker vi ändå att du ska ge det här dryckestipset en chans: Norrmännen har utvecklat ett intresse för mikrobryggd öl de senaste åren, så du kan räkna med att få en god och kall pilsner till maten.

Cykling i Valdres

Ett öppet bergslandskap med storslagna vyer, söta får, gästvänliga värdar och hemlagad mat är bara några anledningar att ge Valdres en chans som cykeldestination.

Läs mer om cykling i Valdres.

Stølsliv - en norsk specialitet

Norrmännen har en speciell form av gårdsbruk som de kallar stølsliv. I fjälltrakterna får kor, getter och andra djur vandra fritt ute på vallarna. Där kan de beta och ha det bra hela sommaren, ofta alldeles i närheten av gården.

Vissa gårdar är öppna för besökare, som kan köpa typisk støl-mat som hemgjord ost, tunnbröd och pannkakor med gräddfil.

Höjdpunkter längs Mjølkevegen

Säkerhet på två hjul

Säker på sadeln

Trafikregler och vägmärken gäller cyklister lika väl som bilar och andra fordon. Håll till höger, ge företräde till fordon som kommer från höger och cykla inte när du har druckit alkohol.

Följ gällande trafikregler och vägmärken. Du får cykla på trottoaren förutsatt att du anpassar hastigheten. Du får inte cykla på motorvägar och fyrfältsvägar. Indikera tydligt om du ska svänga genom att sträcka ut handen. Ha alltid hjälm på dig när du cyklar. Använd gärna trafikväst, särskilt på hårt trafikerade vägar. Endast barn under 10 får åka med som passagerare på cykel.

Cykeln måste ha

Vit eller gul lykta framtill och röd lykta baktill i mörker eller vid dålig sikt, röd reflex baktill, vita eller gula reflexer på pedalerna, två bromsar som fungerar oberoende av varandra, ringklocka.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler aktiviteter i Valdres

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor