Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Hellesylt Hellesylt
Credits
Hellesylt.
Photo: Mattias Fredriksson Photography AB - Vistinorway.com
Campaign
Partner

Satsa på två hjul

Norge är rikt. På variation, alltså. Oavsett om du är ute efter krävande bergscykling eller en mysig tur genom en pittoresk fiskeby kommer du att finna passande utmaningar i de norska landskapen.

Ärligt talat, på ytan kan det se ganska hopplöst ut för den som inte är i sitt livs form men som vill njuta av att cykla i Norge. Bergen kan onekligen tyckas höga, en del nedförsbackar kan vara i brantaste laget och vissa miljöer passar sig knappast för lugnare turer.

Men tack vare utmärkt infrastruktur för cyklar och en smått otrolig bredd på utbudet, måste Norge räknas bland de riktigt intressanta cykeldestinationerna - även för de mindre erfarna cyklisterna.

"Cykelvägen tar kanske inte andan ur dig, men det gör vyerna" sägs det ibland. Lite klyschigt kanske, men påståendet har inte etablerats utan anledning. Ge dig exempelvis ut på en tur längs Kystriksveiens kuststräcka och passera mäktiga bergsmassiv, medeltidskyrkor och ö efter ö med öppna sandstränder.

Annars kan du bege dig norrut till Lofoten eller Vesterålen och uppleva midnattsolen, fågelberg och små fiskesamhällen.

Ytterligare ett alternativ - Rallarvegen - har utnämnts till Norges vackraste cykelväg av resemagasinet Reise og Ferie, inte minst tack vare dramatiska naturskiftningar och intensiva vattenfall utmed vägen.

Den som inte vill lägga för mycket tid på att planera, behöver inte söka efter annat än Norges tio nationella cykelvägar som förbinder fastlandets alla delar. Rutterna är planerade så att du kan ta dig mellan städer och byar på cykel, utan att behöva ge dig in bland för mycket trafik.

Norge har kommit längre än de flesta i sina politiska diskussioner om miljöutveckling och klimatförändringar. Det är inte ovanligt att du som väljer cykeln istället för att bilen möts av lite extra uppskattning från lokalbefolkningen. Från cykelsadeln kommer du dessutom närmare inpå naturen, lokala traditioner och de många dolda pärlor på landsbygden på ett helt annat sätt än från bilsätet.

Mer inspiration inför cykelsemestern hittar du bland våra cykeltips och semestererbjudanden.

Telemark
Telemarkskanalen
Kåre Pedersen
Road cycling along the Atlantic Road
Atlanterhavsveien
Mattias Fredriksson/visitnorway.com
Hemsedal Bike Park
Hemsedal
Hemsedal.com/Steffen Gulbrandsen
Cycling in Hamnøya, Lofoten
Hamnøya, Lofoten
CH - Visitnorway.com
Ad

Öppna dörrar med Syklist Velkommen

Att cyklister är välkomna kan ju ses som ganska självklart, men Syklist Velkommen är mer än ett välkomnande - det är ett projekt för cyklister som finns här och var i Europa, bland annat i Norge. Företag och institutioner som gjort sig förtjänta av denna certifiering har jobbat hårt på att tillgodose just cyklister. De erbjuder bland annat säker cykelparkering, kit för reparationer och information om närliggande cykelleder.

Läs mer på cyclingnorway.no.

Cykelsemester i spektakulär natur

Se ett videoklipp om Rallarvegen

Norges mest populära cykelled Rallarvegen går från fjäll till fjord. Den börjar i bergen ungefär 1 000 meter över havet och tar sig nedåt mot fjorden. Vägen har fått sitt namn efter rallarna, byggnadsarbetarna som jobbade med järnvägen Bergensbanan i början av 1900-talet.

Lämna platsen i samma skick som du fann den

Ta gärna med dig naturen hem – på bild

I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Norrmännen tillbringar mycket tid i skog och mark, och är måna om att värna om naturen.

Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar - norrmännen försöker alltid lämna ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer. Det handlar om att acceptera att alla andra är lika viktiga som vi själva, och det handlar om att bete sig på ett sätt som förverkligar den tanken i alla situationer. Det är inte det lättaste, och det går inte snabbt heller. Men det är definitivt värt det.

Vett och etikett för cyklister

Ta det lugnt i cykelspåren

Att ha tillgång till fantastiska cykelspår i naturen är ett privilegium, inte en rättighet. Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) uppmanar alla att vara försiktiga längs cykel- och skidspåren. Här är de viktigaste riktlinjerna.

 • Var hänsynsfull och ge fotgängare och skidåkare företräde.
 • Cykla inte så fort att du utgör en fara eller stör andra.
 • Gör inte upp nya cykelspår.
 • Cykla inte tvärs över skidspåren mer än nödvändigt.
 • Cykla inte i känsliga spår om det har regnat kraftigt.
 • Cykla inte i skidspåren när det töar.
 • Gör inte spåren bredare.
 • Bär cykeln genom våtmark så att det inte blir djupa spår i marken.
 • Lås inte bakhjulet i branta nerförsbackar.
 • Cyklister som är på väg upp har förkörsrätt.
 • Undvik de mest populära skidspåren på helger och helgdagar.

Upplev det norska köket på cykelsemestern

Cyklingserbjudanden

Börja semesterplaneringen här!

×

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad