Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Video Thumbnail - vimeo - Visit Norway - Rallarvegen Video Thumbnail - vimeo - Visit Norway - Rallarvegen Mjølkevegen
Video Thumbnail - vimeo - Visit Norway - Rallarvegen Mjølkevegen

Cykling i Norge

muteplay/pauseplay/pause
Mer om Rallarvegen
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Satsa på två hjul

Cykling i Norge betyder tuffa sträckor i bergen och stora event som Arctic Race - men även lugna turer genom idylliska byar och storslagen natur.

Branta backar och snårig terräng bland fjordar och fjäll – man skulle kunna tro att cykling i Norge passar bäst för cykelfantaster som vill köra hårt med landsvägscykling, mountainbike och downhill. Och visst, om du är ute efter en utmaning på två hjul kan vi hjälpa dig med det!

Å andra sidan har Norge en topografi som är betydligt mer varierad än vad man kanske tror, och det finns så mycket mer att upptäcka än hårresande bergstoppar. Även för oss som hellre tar det lite lugnare på cykelsemestern. Cykling är ett underbart sätt att komma närmare naturen, upptäcka dolda pärlor på landsbygden och kanske till och med få lite extra goodwill från lokalbefolkningen.

Intresset för cykling i Norge har skjutit i höjden de senaste åren. Flera lokala och nationella initiativ håller på att göra lilla Norge till en respekterad cyklingsdestination i Europa.

De senaste åren har till exempel många destinationer satsat på att erbjuda faciliteter till cykelturister, och cykelparker har dykt upp på semesterorter som Hafjell, Trysil och Geilo. Dessutom hittar man alltfler cykelvänliga boendealternativ, cykeluthyrning och cykelverkstäder.

En av Norges mest kända cykelleder är Rallarvegen, som har utnämnts till Norges finaste cykelväg av tidningen Travel and Vacation. Vägen slingrar sig upp och ner för berg, förbi vattenfall och grönskande dalar i regionen Fjord Norge. Andra stora cykeldestinationer är Valdres, Telemark, Helgeland och Lofoten. Det finns också tio nationella cykelvägar som har skapats särskilt för alla som vill ta sig fram på cykel och samtidigt undvika den tyngsta trafiken. Kom bara ihåg att vissa delar av vägarna rekommenderas för erfarna cyklister.

Nedan har samlat information som hjälper dig att planera ett norskt cykeläventyr.


Välj ett cykelvänligt resmål

Du kan visserligen cykla var som helst i Norge, men destinationerna nedan erbjuder dig som vill semestra på två hjul något extra.

Click to activate

Trampa loss planeringen

Norges cykeldestinationer har många roliga erbjudanden, från guidade cykelturer och cykelvänligt boende till hyrcyklar. Börja med att välja om du vill ta det lugnt med turcykling vid kusten, köra hårt på landsvägarna längs fjordarna eller ta dig upp bland skogar och fjäll med mountainbike.


Ad

Cykelsemester i spektakulär natur

Upplev Norges bästa vyer på cykel. Nedan finner du förslag på cykelvägar som går genom särskilt natursköna områden.


Inspiration

Se vad experterna på Discover Norway säger om cykling, eller se en kort video från två kända cykeldestinationer i Norge.


Lämna platsen i samma skick som du fann den

Ta gärna med dig naturen hem – på bild

I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Norrmännen tillbringar mycket tid i skog och mark, och är måna om att värna om naturen.

Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar - norrmännen försöker alltid lämna ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer. Det handlar om att acceptera att alla andra är lika viktiga som vi själva, och det handlar om att bete sig på ett sätt som förverkligar den tanken i alla situationer. Det är inte det lättaste, och det går inte snabbt heller. Men det är definitivt värt det.

Vett och etikett för cyklister

Ta det lugnt i cykelspåren

Att ha tillgång till fantastiska cykelspår i naturen är ett privilegium, inte en rättighet. Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) uppmanar alla att vara försiktiga längs cykel- och skidspåren. Här är de viktigaste riktlinjerna.

 • Var hänsynsfull och ge fotgängare och skidåkare företräde.
 • Cykla inte så fort att du utgör en fara eller stör andra.
 • Gör inte upp nya cykelspår.
 • Cykla inte tvärs över skidspåren mer än nödvändigt.
 • Cykla inte i känsliga spår om det har regnat kraftigt.
 • Cykla inte i skidspåren när det töar.
 • Gör inte spåren bredare.
 • Bär cykeln genom våtmark så att det inte blir djupa spår i marken.
 • Lås inte bakhjulet i branta nerförsbackar.
 • Cyklister som är på väg upp har förkörsrätt.
 • Undvik de mest populära skidspåren på helger och helgdagar.

Öppna dörrar med Syklist Velkommen

Att cyklister är välkomna kan ju ses som ganska självklart, men Syklist Velkommen är mer än ett välkomnande - det är ett projekt för cyklister som finns här och var i Europa, bland annat i Norge. Företag och institutioner som gjort sig förtjänta av denna certifiering har jobbat hårt på att tillgodose just cyklister. De erbjuder bland annat säker cykelparkering, kit för reparationer och information om närliggande cykelleder. Läs mer på cyclingnorway.no.


Upplev det norska köket på cykelsemestern

Man blir hungrig av att cykla – passa på att prova norska specialiteter längs vägen.

Fler cyklingsförslag

Börja semesterplaneringen här!

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad