Skip to main content

Vad behöver du på cykelturen och hur planerar man den ultimata semestern på två hjul? Cykelexperten Øyvind Wold delar med sig av sina bästa tips för en lyckad cykelsemester.

Fjordarna. Bergen. De charmiga kuststäderna. Planera ett cykeläventyr i Norge och kom extra nära den norska naturen. Här väntar kilometer efter kilometer med grusvägar som går genom praktiskt taget orörd vildmark, särskilt i regionen Østlandet (östra Norge).

Vare sig du väljer en av Norges nationella turistvägar eller en av alla natursköna cykelvägar måste resan planeras. I detalj. Och om det finns någon som vet hur man gör så är det Øyvind Wold. Han arbetar för Syklistenes Landsforening och har cyklat över hela landet. Dessutom har han skrivit flera böcker om cykling i Norge.

Här är hans bästa tips om hur du planerar och packar inför cykelsemestern.

Episk cykling

Norge är ett riktigt eldorado för cykelentusiaster, med allt från landsvägscykling genom grönskande dalar och vägar som slingrar sig längs fjordarna till äventyr på mountainbike. Och man behöver inte vara i Tour de France-form:

"Nej inte alls! Många nationella cykelvägar i Norge passar alla, även de som inte har så mycket erfarenhet av cykling. Cykelleden i Numedal och kustvägen mellan Horten och Tønsberg är två exempel”, förklarar Øyvind.

Många av de mest populära sträckorna kan avnjutas av alla.

”Om du vill ha en lite enklare tur ska du ta den berömda Rallarvegen. Ta tåget till Finse och följ vägen österut till Haugastøl. Det är trettio mil med mestadels platt terräng och snälla backar.”

På många norska cykeldestinationer kan man hyra alla slags cyklar, inklusive elcyklar. Se bara till att boka boende i god tid.

Stanna på en plats

”Om du inte har så mycket erfarenhet och inte är säker på hur långt du kan cykla och hur mycket utrustning du behöver är det en bra idé att hitta en bas och planera dagsutflykter därifrån. Basen kan vara ett hotell eller en stuga.”

Øyvind menar att det är en smart lösning eftersom du inte behöver ta med dig så mycket på varje utflykt. Det är också en bra idé för alla som reser i grupp.

”När ni har en bas kan ni dela upp gruppen vid behov. Vissa kanske vill åka på en lång tur, medan andra väljer en enklare rutt. Så kan alla träffas igen senare på dagen.”

Om du vill sova en natt eller två i det fria är det bara att ta med tält eller hängmatta. Cykla till en campingplats där du kan övernatta och cykla tillbaka till basen nästa dag.

Familjeäventyr

Att cykla med barnen brukar inte vara något problem, så länge man planerar i förväg.

Leta efter platser där barn kan ha kul – en bondgård, sjöar där man kan bada och barnvänliga matställen. Det finns också massor av familjevänliga naturupplevelser och aktiviteter man kan göra, till exempel paddling, glaciärvandringar och till och med via ferrata-klättring.

Se till att de små får vara med och planera.

"Om du pratar med dem om resan innan ni åker känner de sig delaktiga och vet vad de kan förvänta sig."

Sist men inte minst, ha en plan B. Även om de vuxna måste veta hur man fixar en punka är det bra att vara beredd på saker som inte kan fixas. Eller vad ni ska göra om vädret inte håller.

Ett alternativ är att åka på mikroäventyr. "Det är lätt att bli förblindad av alla exotiska destinationer, men det kan vara lika spännande att cykla till närmsta sjö eller skog."

Cykelsemester

På cykelsemester i Norge har man mycket att välja på: Från de spektakulära landskapen i Nord-Norge och Fjord Norge till kända fjällturer som Tour de Dovre och Mjølkevegen. Så vart ska man åka och hur långt kan man cykla på en dag?

”Det viktigaste när man planerar en längre tur är att känna sig själv och sin cykel. På så sätt kan du se till att du har rätt utrustning, och det blir lättare att räkna ut hur lång varje etapp bör vara.”

Det är också en bra idé att studera rutten och backarna noggrant. Det påverkar nämligen både hastigheten och avståndet, så det är viktigt om du ska räkna ut hur långt du kan cykla varje dag.

Øyvind menar att de som tränar regelbundet men inte är vana vid att cykla bör hålla sig till 30–45 kilometer per dag. Personer som är i god form brukar klara 70–90 kilometer på en dag.

”Kom bara ihåg att detta är en uppskattning. Avståndet du kan beta av per dag beror på vägförhållanden, antal backar, väder och vind samt hur mycket packning du har med dig.”

Google Maps är en utmärkt reseplanerare som visar turförslag, avstånd, höjd och ungefär hur lång tid en viss cykeltur tar.

Den norska turoperatören Discover Norway är specialiserade på cykelturer i Norge och har ett flertal fina paket med bagagetransport.

Packa som ett proffs

Förutom det absolut nödvändiga, som toalettartiklar och cykelutrustning, finns det några andra saker du absolut bör ta med på en cykelsemester, enligt Øyvind:

”För en familjeresa är prioritet nummer ett att ha med tillräckligt med mat och dryck. Regnkläder av hög kvalitet är också bra att ha, för det är ingen vidare upplevelse att bli våt och kall.”

Fler packningstips inför cykelsemestern:

  • en hederlig gammal karta (som klarar sig utan batteri)
  • solkräm
  • plåster, gelplåster, myggmedel
  • powerbank
  • toalettpapper
  • kaffe (såklart)
  • hjälm
  • cykelhandskar (skyddar handflatorna om du ramlar av cykeln)
  • cykelglasögon (skyddar ögonen från vägdamm, vind, insekter och i viss mån regn)
  • tunna ullkläder (kan användas i mer än en dag innan de börjar lukta)
  • tunna sportkläder
  • kompakt, lätt tält och liggunderlag
  • spritkök och bestick

En reparationssats är också ett måste på längre resor,till exempel ett punka-kit och en extra cykelslang. Men det är inte allt.

“Ta med en uppblåsbar kudde. Det kan göra underverk för sömnkvaliteten, och det är så viktigt på sådana här resor.”

Packningslistan är ganska lång. Hur får man med allt?

”Använd cykelväskor och cykelkärra. Det är bäst att undvika att packa allt i en ryggsäck.”

Men en storlek passar inte alla. På en lång cykelsemester blir det sällan rätt första gången, enligt Øyvind: ”Man måste försöka och misslyckas. På så sätt lär man sig vad som fungerade och vad man inte behöver ta med – och så vet man inför nästa resa. Det är halva nöjet när man ska ut på expeditioner!"

Väder och vind

Kom ihåg att klimatet och temperaturen varierar mycket i olika delar av Norge. Följ den lokala väderrapporten och finjustera din plan för dagen därefter.

I södra Norge, östra Norge och Fjord Norge brukar det bli vår i april eller början av maj, och cykelsäsongen sträcker sig långt in i oktober. Temperaturerna varierar från riktigt varmt (25–30 grader Celsius) till ganska milt (10–15 grader Celsius).

Ovanför polcirkeln blir det vår först i slutet av maj eller i början av juni. Fast då har de långa och ljusa sommardagarna redan börjat, så det gör inte så mycket. Här kan man cykla under midnattssolen fram till slutet av juli och säsongen pågår fram till september eller oktober.

Eftersom det är kallare både uppe i norr och i landets alla fjällområden är det viktigt att ha med sig tillräckligt med kläder.

Var också beredd på regniga dagar.

Läs mer om årstider och klimat i Norge.

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Upptäck Norge på två hjul

Fler cykeläventyr

Trampa dig genom böljande landskap, pittoreska byar och magnifik natur eller utmana dig själv i tuffa MTB-spår. Här kan du söka efter cykelturer och ställen som hyr ut cyklar.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor