Skip to main content

Norges tuffaste uppförsbackar för cyklister

Trivs du bäst på cykelvägar där du får använda benmusklerna till max? Kolla in de här tipsen från Geir Stian Ulstein, en känd MTB-entusiast som har skrivit flera referensböcker om att cykla i branta miljöer. Här delar han med sig av sina favoritbackar i Norge.

Tuffa backar, vägar som slingrar sig genom grönskande dalar och suverän utsikt – det säger ingen cykelentusiast nej till! I norska fjällen får du ett cykeläventyr som ger både bra träning och fantastiska vyer. Så vart ska man åka?

Geir Stian Ulstein, författare till flera referensböcker om cykling – särskilt cykling i uppförsbackar – har sammanställt sina favoritplatser för alla som vill ha en utmanande men minnesvärd cykeltur.

Observera att vissa av tipsen nedan kräver att cyklarna transporteras med bil. Information om parkeringsmöjligheter finns på de lokala turistkontoren.

5 grymt branta cykelvägar

1. Skykula

Stavangerregionen i Fjord Norge

Fjordlandskapet i regionen som kallas Fjord Norge är en perfekt anledning att cykla på norska västkusten. Du hittar Skykula strax söder om Stavanger.

”Skykula är en mycket speciell tur i Stavangerregionen. Utgå från sjön Ørsdalsvatnet om du vill få ut så mycket som möjligt av uppförsbackarna. På vägen tillbaka till kuststaden Egersund finns det gott om ställen där du kan få något att äta."

2. Stalheimskleiva

Voss i Fjord Norge

Norges äventyrshuvudstad Voss är perfekt för alla som längtar efter en dos adrenalin. Här kan man pröva forsränning och hoppa fallskärm, smaka lokala specialiteter och sist men inte minst, uppleva utsiktspunkten Stalheimskleiva från cykelsadeln.

Norra Europas brantaste kilometer ligger i Hordaland och bjuder på rejäl asfalt, serpentinvägar och porlande vattenfall. Väl uppe på toppen har du förtjänat ett besök på Stalheim Hotels restaurang. Vägen byggdes mellan 1842 och 1846 för att göra det lättare att resa mellan Oslo och Bergen."

3. Galdhøpiggvegen

Jotunheimen i regionen Østlandet (östra Norge)

I Jotunheimens nationalpark hittar du några av Norges högsta berg, och varje år knyter massor av folk på sig sina vandringskängor för att ta sig upp till de berömda topparna. Om du byter ut kängorna mot ett par cykelskor får du en helt annan utmaning.

”En av Europas tuffaste uppförsbackar ligger i Jotunheimen. Den som vill hitta en bättre asfaltsväg på så hög altitud får leta länge. Galdhøpiggvegen är så brant att den nästan känns oändlig, men utsikten över glaciären som leder till Norges högsta berg Galdhøpiggen (2 469 meter över havet) är värd det.”

4. Vestkapp

Fjordkysten i Fjord Norge

Vestkapp ligger vid Fjordkysten i Fjord Norge och är ganska oskyddad från havet. Att passera vattnet utanför Stad med båt kan vara en riktig utmaning. Däremot är det ofta perfekt surfingväder i Hoddevik – så du kanske ska kombinera cykelsemestern med några timmar på surfbrädan?

”Fjordkysten erbjuder några av Norges bästa kortare uppförsbackar, och Vestkapp är den mest anmärkningsvärda. I slutet av vägen ligger en rund väderstation där du kan blicka ut över havet."

5. Kaperskaret

Senja i Nord-Norge

Ön Senja, Norges näst största ö, hälsar dig välkommen med klarblått vatten och branta berg. Ön ligger norr om polcirkeln i Troms, Nord-Norge, så på somrarna kan du cykla tvärs över ön under midnattssolen!

Vägen längst ut på Senja är ett stycke ingenjörskonst av högsta kaliber. Vare sig du väljer den kortare eller den längre rutten runt ön får du vara med om slingrande vägar och brusande vattenfall med havsutsikt. Fortsätt gärna mot Finnsnes och Hamn där du kan få en välsmakande lunch."

Boka ett komplett cykelpaket med Discover Norway (annons), eller leta själv efter cykelvägar och boende.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor