Skip to main content

Så fångar du norrskenet på bild

Det är en speciell upplevelse att se de magiska färgerna dansa över den arktiska himlen. Upplev norrskenet i fjällen, någon kuststad eller ombord på Hurtigruten. Glöm nu bara inte att ta med dig kameran.

Lär dig att fotografera norrskenet

Ljusshowen som lyser upp himlen är definitivt ett ögonblick värt att bevara. Den 27-årige fotografen Christian Hoiberg har gott om erfarenhet av att fånga norrskenet på bild.

”Att fotografera norrskenet är inte så svårt om du bara har lite grundläggande kunskaper om din kamera. Det svåraste är faktiskt att hitta norrskenet. Det gillar att retas med en”, säger Christian.

Här är hans guide för nybörjare som vill ge sig ut och fotografera det magiska ljuset:

1. Lämna stadens ljus

När du fotograferar norrskenet är det viktigt att inte vara i närheten av annat ljus. Bilderna blir helt enkelt inte av hög kvalitet då. Hitta en bra plats utanför centrum. Dina chanser att få den perfekta Instagram-bilden ökar avsevärt om du tar hjälp av en lokal guide som har koll på de bästa platserna. Och förresten, använd aldrig blixt när du fotar norrskenet.

2. Håll ett öga på väderprognosen

Glöm inte att kolla in väder- och norrskensprognosen. För att norrskenet ska synas är det viktigt att det är klart ute. Det kan vara smart att gå med en norrskensguide som har koll på de lokala väderförhållandena.

Du kan följa norrskensprognosen via Norway Lights, en app som finns att ladda ner till iPhoneAndroid, eller Windows.

3. Kläder efter väder

Det kan bli väldigt kallt i Nord-Norge under vintern. Skakiga händer och frusna fingrar är inte optimalt när du ska fotografera. Därför är det viktigt att klä på dig flera varma lager för att hålla värmen. Kom ihåg: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

4. Använd stativ

Använd ett stativ för att få så bra bilder som möjligt. Har du inget stativ går det bra att stabilisera kameran med en sten, motorhuven på bilen eller något annat. En fjärrutlösare eller kabelutlösare kan också vara en bra lösning.

5. Ställ in kameran manuellt

Kamerans automatiska funktioner har absolut sina fördelar, men inte när det är mörkt ute. I värsta fall riskerar du att norrskenet inte syns alls på dina bilder.

Rätt inställningar varierar så klart beroende på tid och plats och från kamera till kamera. Men att ställa in kameran manuellt är alltid det bästa. Justera fokus, slutartid, ISO och bländare tills du får den perfekta bilden av norrskenet. Det är alltid bra att bekanta sig med kamerans inställningar innan du ger dig ut och fotar. Läs mer om kamerainställningar i faktarutan.

6. Ta hjälp av appar

Du behöver inte ha en systemkamera för att ta bra bilder på norrskenet. Det går att knäppa bra bilder med en smartphone också. Du kan få lite hjälp på traven genom att ladda ner en app som justerar slutartiden på din smartphone.

När månen lyser klart och norrskenet lyser starkt har du absolut bäst förutsättningar att få den perfekta bilden. Se fler tips i faktarutan ovanför bildspelet.

7. Norrskenet har huvudrollen, men glöm inte birollerna

Det är viktigt att fånga rätt stämning när du fotograferar norrskenet. Nord-Norges pittoreska landskap bjuder ofta på ett perfekt samspel med norrskenet. Få med fjällen i bakgrunden och kanske en strand eller lägereld i förgrunden. Sist men inte minst, lämna gott om utrymme till huvudrollsinnehavaren. När du fotograferar norrskenet är det bäst att använda en vidvinkel-lins.

Bästa tid och plats

Naturen står för ljuset, du står för kameran. Du kan få syn på norrskenet norr om polcirkeln mellan september och slutet av mars.

Hitta din egen norrskensplats eller kolla in lokalbornas bästa tips.

Vill du uppleva norrskenet ute till havs kan du boka en resa med Hurtigruten som åker längs kusten strax under norrskensovalen. Fartyget har ett norrskensalarm som ser till att du inte går miste om de magiska ögonblicken.

Fånga ljuset från polarnätterna

I de nordligaste delarna av Norge kännetecknas vintern av de långa nätterna. Kontrasten mellan dag och natt försvinner gradvis och under flera veckor stiger solen inte upp alls över horisonten. Det är helt perfekt om du jagar norrskenet, eftersom det inte finns något störande solljus.

Med det betyder inte att det är så mörkt att du inte kan se något. Om du inte reser hela vägen upp till Svalbard förstås. Här är det nämligen kolsvart i ett par veckor under vintern. I de nordligaste delarna av det norska fastlandet är dagarna däremot någorlunda ljusa under vintermånaderna.

Under den "blå timmen" är det som att landskapet är täckt i en tunn blå slöja. Det kan hålla i sig över en timme. Det är mörkt och kallt men lamporna från husen och gatuljusen gör det varmt och mysigt. Det är definitivt värt en bild eller två.

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Nyligen besökta sidor