Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Boende

   

  Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

  Classic Norway Hotels – från karaktäristiska hotell till autentiska fiskarstugor

  Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

  Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

  Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

  Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

  DanCenter – din expert på stugor i Norge

  Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

  Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

  Campanyon - Upptäck unika och naturnära övernattningsmöjligheter

 • Resor inom Norge

  Vy – det ska vara lätt att resa grönt

  SJ NORD – äventyret börjar på tåget

  Vy express – bussresor över hela Norge

  NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

  Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

  DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021

  AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

  Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

  Arctic Campers – hyr husbil i Norge

  Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

 • Rundturer

  Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

  Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

  Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

  Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

  Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

  Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

  Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

  Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

  Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

  Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

  50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

  Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

  Stromma – sightseeing med buss och båt i norska städer

  My Nordic Travel – gör din egen resplan

  Skidsemester i Rauland – Åk skidor i vacker fjällnatur

 • Offers

Search
or search all of Norway

Så fångar du norrskenet på bild

Jakten på aurora borealis
Nord-Norges vackra landskap med snöklädda fjäll och charmiga kuststäder är den perfekta bakgrunden för norrskensfoton. Men hur bär man sig egentligen åt för att få med sig snygga bilder hem?
People learning how to photograph the northern lights in Gildeskål, Northern Norway
Photographing the northern lights in Gildeskål, Northern Norway.
Photo: Petter Formo / www.nordnorge.com/gildeskaal

Det är en speciell upplevelse att se de magiska färgerna dansa över den arktiska himlen. Upplev norrskenet i fjällen, någon kuststad eller ombord på Hurtigruten. Glöm nu bara inte att ta med dig kameran.

Lär dig att fotografera norrskenet

Ljusshowen som lyser upp himlen är definitivt ett ögonblick värt att bevara. Den 27-årige fotografen Christian Hoiberg har gott om erfarenhet av att fånga norrskenet på bild.

”Att fotografera norrskenet är inte så svårt om du bara har lite grundläggande kunskaper om din kamera. Det svåraste är faktiskt att hitta norrskenet. Det gillar att retas med en”, säger Christian.

Här är hans guide för nybörjare som vill ge sig ut och fotografera det magiska ljuset:

1. Lämna stadens ljus

När du fotograferar norrskenet är det viktigt att inte vara i närheten av annat ljus. Bilderna blir helt enkelt inte av hög kvalitet då. Hitta en bra plats utanför centrum. Dina chanser att få den perfekta Instagram-bilden ökar avsevärt om du tar hjälp av en lokal guide som har koll på de bästa platserna. Och förresten, använd aldrig blixt när du fotar norrskenet.

2. Håll ett öga på väderprognosen

Glöm inte att kolla in väder- och norrskensprognosen. För att norrskenet ska synas är det viktigt att det är klart ute. Det kan vara smart att gå med en norrskensguide som har koll på de lokala väderförhållandena.

Du kan följa norrskensprognosen via Norway Lights, en app som finns att ladda ner till iPhoneAndroid, eller Windows.

Så fotar du norrskenet med Iphone och Android

1. Stäng av blixten.

2. Använd manuellt fokus.

3. Hitta en app som hjälper till att justera slutartiden och andra kamerainställningar. Det finns många att välja på - några av de mest populära är Long Exposure 2, NightCap Camera och Northern Lights Photo Taker. Kolla vilka som fungerar med din mobil och se till att testa appen du väljer innan du ger dig ut på norrskensjakt.

4. Ta med ett stativ och en timer. På så sätt minskar du risken att fotot blir suddigt. Kom ihåg att stänga av vibrationerna på mobilen så att inte ett telefonsamtal förstör ditt foto.

5. Ta med en powerbank. Batteriet tar slut snabbare när det är kallt ute. Det är också smart att stänga av andra appar för att spara på batteriet.

3. Kläder efter väder

Det kan bli väldigt kallt i Nord-Norge under vintern. Skakiga händer och frusna fingrar är inte optimalt när du ska fotografera. Därför är det viktigt att klä på dig flera varma lager för att hålla värmen. Kom ihåg: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

4. Använd stativ

Använd ett stativ för att få så bra bilder som möjligt. Har du inget stativ går det bra att stabilisera kameran med en sten, motorhuven på bilen eller något annat. En fjärrutlösare eller kabelutlösare kan också vara en bra lösning.

5. Ställ in kameran manuellt

Kamerans automatiska funktioner har absolut sina fördelar, men inte när det är mörkt ute. I värsta fall riskerar du att norrskenet inte syns alls på dina bilder.

Rätt inställningar varierar så klart beroende på tid och plats och från kamera till kamera. Men att ställa in kameran manuellt är alltid det bästa. Justera fokus, slutartid, ISO och bländare tills du får den perfekta bilden av norrskenet. Det är alltid bra att bekanta sig med kamerans inställningar innan du ger dig ut och fotar. Läs mer om kamerainställningar i faktarutan.

6. Ta hjälp av appar

Du behöver inte ha en systemkamera för att ta bra bilder på norrskenet. Det går att knäppa bra bilder med en smartphone också. Du kan få lite hjälp på traven genom att ladda ner en app som justerar slutartiden på din smartphone.

När månen lyser klart och norrskenet lyser starkt har du absolut bäst förutsättningar att få den perfekta bilden. Se fler tips i faktarutan ovanför bildspelet.

7. Norrskenet har huvudrollen, men glöm inte birollerna

Det är viktigt att fånga rätt stämning när du fotograferar norrskenet. Nord-Norges pittoreska landskap bjuder ofta på ett perfekt samspel med norrskenet. Få med fjällen i bakgrunden och kanske en strand eller lägereld i förgrunden. Sist men inte minst, lämna gott om utrymme till huvudrollsinnehavaren. När du fotograferar norrskenet är det bäst att använda en vidvinkel-lins.

Northern lights over the Buksnesfjord in Vesterålen, Northern Norway
Northern lights in Vesterålen.
Photo: Jens Andre M. Birkeland
Manuella kamerainställningar när du fotar norrskenet

Slutartiden
Den tid som slutaren är öppen kallas för slutartid eller exponeringstid. Ju längre slutartid, desto mer ljus kommer in i bilden.

Använd stativ och självutlösare för bästa möjliga resultat.

Bländare
Man kan säga att bländaren är kamerans pupill. Genom att justera bländaren ändras mängden ljus som passerar linsen.

Använd lägsta möjliga inställning för ditt objektiv när du ska fotografera norrskenet – till exempel f/1.4–f/4.

ISO
Ett högre ISO-värde ger mer ljus till ditt foto. Mellan 800 och 3200 brukar vara ett bra ISO-värde när du ska fotografera norrskenet, beroende på andra ljuskällor som till exempel månen.

Fokus
Använd manuellt fokus för bästa möjliga resultat. Hitta en klar stjärna och justera fokus så att stjärnan blir så liten som möjligt.

En bra utgångspunkt när du fotograferar norrskenet är bländare f/2.8, ISO 1600 och 15 sekunders slutartid. Om norrskenet rör sig snabbt kan du prova att minska slutartiden.

Ta hjälp av en guide
Många norrskensguider har goda fotokunskaper och kan hjälpa dig med inställningarna på din kamera.

Northern lights in Vesterålen.
Photo: Jens Andre M. Birkeland

Bästa tid och plats

Naturen står för ljuset, du står för kameran. Du kan få syn på norrskenet norr om polcirkeln mellan september och slutet av mars.

Hitta din egen norrskensplats eller kolla in lokalbornas bästa tips.

Vill du uppleva norrskenet ute till havs kan du boka en resa med Hurtigruten som åker längs kusten strax under norrskensovalen. Fartyget har ett norrskensalarm som ser till att du inte går miste om de magiska ögonblicken.

Fånga ljuset från polarnätterna

I de nordligaste delarna av Norge kännetecknas vintern av de långa nätterna. Kontrasten mellan dag och natt försvinner gradvis och under flera veckor stiger solen inte upp alls över horisonten. Det är helt perfekt om du jagar norrskenet, eftersom det inte finns något störande solljus.

Med det betyder inte att det är så mörkt att du inte kan se något. Om du inte reser hela vägen upp till Svalbard förstås. Här är det nämligen kolsvart i ett par veckor under vintern. I de nordligaste delarna av det norska fastlandet är dagarna däremot någorlunda ljusa under vintermånaderna.

A wooden house next to the water on a snow-covered landscape with sunset colors in the background at Hasvik in Finnmark, Northern Norway
Hasvik, Finnmark.
Photo: Anne Olsen Ryum www.nordnorge.com/hasvik

Under den "blå timmen" är det som att landskapet är täckt i en tunn blå slöja. Det kan hålla i sig över en timme. Det är mörkt och kallt men lamporna från husen och gatuljusen gör det varmt och mysigt. Det är definitivt värt en bild eller två.

3 nördiga fakta om norrskenet

1. Norrskenet vi ser i skyn uppstår när atomer och molekyler i den övre atmosfären kolliderar med energi i form av elektroner. Kollisionen utlöser det färgglada ljuset som vi kallar norrskenet.

2. Färgen på ljuset beror på vilken typ av atomer som kolliderar.

3. Södra halvklotet har en egen version som kallas för aurora australis – sydskenet.

Nyfiken på mer? Lär dig fler intressanta fakta om norrskenet här.

3 nördiga fakta om norrskenet

1. Norrskenet vi ser i skyn uppstår när atomer och molekyler i den övre atmosfären kolliderar med energi i form av elektroner. Kollisionen utlöser det färgglada ljuset som vi kallar norrskenet.

2. Färgen på ljuset beror på vilken typ av atomer som kolliderar.

3. Södra halvklotet har en egen version som kallas för aurora australis – sydskenet.

Nyfiken på mer? Lär dig fler intressanta fakta om norrskenet här.

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket

 • Lofoten & Northern Lights by 50 Degrees North
  Credits
  Lofoten & Northern Lights by 50 Degrees North
  Photo: Piotr Krzeslak / Shutterstock
  Lofoten og nordlys med 50 Degrees North
  Autentisk opplevelse i Lofoten

  4 dagers tur med guidet nordlysjakt, RIB-tur og overnatting i en tradisjonell fiskerhytte. | 50 Degrees North

 • Man standing on deck looking at the northern lights
  Credits
  Man standing on cruiseship - northern lights
  Photo: Visit Norway
  Kort vintercruise
  Opplev Tromsø og et cruise med Hurtigruten

  4-dagers tur inkludert et cruise med Hurtigruten. Velg blant et bredt utvalg vinteraktiviteter, inkludert hundesledekjøring og nordlysekskursjoner. | Authentic Scandinavia

 • Norwegian Fjords & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Credits
  Norwegian Fjords & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Photo: Grim Berge
  Norske fjorder og nordlys
  Oslo, Bergen, Flåm og Tromsø

  6-dagers vintereventyr. Opplev fjordene og den arktiske byen Tromsø. Fantastiske vinteraktiviteter som hundesledekjøring, nordlyssafari og mye mer kan legges til. | Authentic Scandinavia

 • Tromsø Wildlife & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Credits
  Tromsø Wildlife & Northern Lights by Authentic Scandinavia
  Photo: Brim Explorer
  Tromsø dyreliv og nordlys
  Tur til Tromsø by og båttur

  4 dagers tur til Tromsø, inkludert båttur for å se dyreliv og jakte på nordlyset. Med én dag ledig har du mulighet til å legge til flere vinteraktiviteter, som hundesledekjøring, reinsdyrsafari og mye mer. | Authentic Scandinavia

 • Crystal Lavvu Stay with Whale Watching and Northern Lights by Book Nordics
  Credits
  Crystal Lavvu Stay with Whale Watching and Northern Lights by Book Nordics
  Photo: Book Nordics
  Crystal Lavvu, hvalsafari og nordlys
  Tilbring natten i lavvo under nordlyset

  Tilbring natten i en Crystal lavvo i Lyngsalpan. Vi henter deg i Tromsø og tar deg med på ditt livs eventyr! Middag, frokost, transport og hvalsafari er inkludert. | Book Nordics

 • Tromsø
  Credits
  Tromsø
  Photo: Truls Tiller
  Tromsø vintertur
  Tromsø, nordlys og hundesledekjøring

  4 dagers vintertur til Tromsø i Nord-Norge, inkludert hundesledekjøring og nordlysjakt i minibuss. Flere vinteraktiviteter kan legges til. | Authentic Scandinavia

 • Northern Lights Dinner Cruise outside Tromsø by Go Fjords
  Credits
  Northern Lights Dinner Cruise outside Tromsø by Go Fjords
  Photo: Fredrik Ahlsen / Visit Norway
  Nordlyscruise utenfor Tromsø
  Middag, båttur, nordlysjakt

  Om bord i en hybridelektrisk båt med panoramavinduer, kan du gli stille over fjorden mens du nyter et godt måltid og ser etter det magiske nordlyset. | Go Fjords

 • Northern Lights Stay at Lyngen Lodge by 50 Degrees North
  Credits
  Northern Lights Stay at Lyngen Lodge by 50 Degrees North
  Photo: Graham Austick / Lyngen Lodge
  Northern Lights Stay at Lyngen Lodge
  Fjellstue og vinteropplevelser under nordlyset

  5 dagers opphold i et boutiquehotell, inkludert transfer, hundesledekjøring, alle måltider, snøscooterkjøring og havsafari.  | 50 Degrees North

 • Sleigh Ride Under the Northern
  Credits
  Sleigh Ride Under the Northern
  Photo: Book Nordics
  5-dagers vintereventyr i Lyngen
  Spennende vinteraktiviteter og nordlys

  Vil du se nordlyset danse over en beksvart himmel? Eller svinge kramponger og isøks i en frossen foss? Hva med et langrennskurs etterfulgt av en tur inn til avsidesliggende fjell? Eller hundesledekjøring? På denne turen kan du oppleve alle disse aktivitetene og enda mer! | Hvitserk

 • Aurora Dinner Cruise by Brim Explorer
  Credits
  Aurora Dinner Cruise by Brim Explorer
  Photo: Romain Charrier
  Aurora Dinner Cruise
  Arktisk tapas under nordlyset

  Bli med på nordlyscruise og nyt deilig arktisk tapas fra vår samarbeidspartner i Tromsø mens vi jakter nordlyset! | Brim Explorer

 • Hurtigruten and northern lights
  Credits
  Hurtigruten and the northern lights
  Photo: Visit Norway
  Nordlyscruise
  Besøk Tromsø, Nordkapp og Kirkenes

  6-dagers tur, inkludert tur-retur cruise med Hurtigbåten fra Tromsø til Kirkenes. Besøk Nordkapp og prøv vinteraktiviteter som hundesledekjøring og snøscooterkjøring. | Authentic Scandinavia

 • Magical Northern Light by Up Norway
  Credits
  Magical Northern Light by Up Norway
  Photo: Sorrisniva
  Magiske nordlys
  Hundesledekjøring og hvalsafari

  På denne turen oppfordres du til å skape din egen magi i Alta, ved å dra på eventyr som hundesledetur, snøscootertur og prøve isfiske, og kanskje får du se nordlyset i mørketiden. | Up Norway

 • Northern Lights Safari by Fjord Travel
  Credits
  Northern Lights Safari by Fjord Travel
  Photo: Sven-Erik Knoff
  Nordlyssafari
  Hundesledetur og polarlys

  6-dagers rundtur fra Oslo til Tromsø. Fly til Tromsø, der du kan oppleve regionens høydepunkter, inkludert flere muligheter til å jakte nordlyset. | Fjord Travel

 • Ice Hotel, Northern Lights and Tromsø by Fjord Travel
  Credits
  Ice Hotel, Northern Lights and Tromsø by Fjord Travel
  Photo: Terje Rakke / VisitNorway.com
  Ishotell, nordlys og Tromsø
  Hundesledetur, kongekrabbe, reinsdyrsledetur

  Opplev Norges beste nordlysdestinasjoner, Kirkenes og Tromsø, på denne 7-dagersturen fra Oslo. | Fjord Travel

 • Kirkenes Snowhotel from the outside at nighttime
  Credits
  Kirkenes Snowhotel from the outside at nighttime
  Photo: Visit Norway
  Arktisk vintereventyr
  Snowhotel Kirkenes, Hurtigruten og Tromsø.

  6-dagers vintereventyr inkludert en natt på Kirkenes Snowhotel, cruise med Hurtigruten til Tromsø og flere valgfrie vinteraktiviteter. | Authentic Scandinavia

 • Looking out from a glass dome in northern Norway
  Credits
  Camping in northern Norway
  Photo: Glød Explorer
  Aurora Canvas Dome
  Spar 10 % på å bli medlem i vår Adventure Club

  Tilbring en natt i en glassdome under nordlyset. Våkne i Altas furuskog med utsikt over majestetiske, snødekte fjell. Privat bad og saunafasiliteter er tilgjengelige. | Book Nordics

Upplev aurora borealis

Lär dig mer om det här naturfenomenet och var i Norge du kan hitta det.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen