Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Så fångar du norrskenet på bild

Jakten på aurora borealis
Nord-Norges vackra landskap med snöklädda fjäll och charmiga kuststäder är den perfekta bakgrunden för norrskensfoton. Men hur bär man sig egentligen åt för att få med sig snygga bilder hem?
People learning how to photograph the northern lights in Gildeskål, Northern Norway
Photographing the northern lights in Gildeskål, Northern Norway.
Photo: Petter Formo / www.nordnorge.com/gildeskaal

  Det är en speciell upplevelse att se de magiska färgerna dansa över den arktiska himlen. Upplev norrskenet i fjällen, någon kuststad eller ombord på Hurtigruten. Glöm nu bara inte att ta med dig kameran.

  Lär dig att fotografera norrskenet

  Ljusshowen som lyser upp himlen är definitivt ett ögonblick värt att bevara. Den 27-årige fotografen Christian Hoiberg har gott om erfarenhet av att fånga norrskenet på bild.

  ”Att fotografera norrskenet är inte så svårt om du bara har lite grundläggande kunskaper om din kamera. Det svåraste är faktiskt att hitta norrskenet. Det gillar att retas med en”, säger Christian.

  Här är hans guide för nybörjare som vill ge sig ut och fotografera det magiska ljuset:

 1. 1. Lämna stadens ljus

  När du fotograferar norrskenet är det viktigt att inte vara i närheten av annat ljus. Bilderna blir helt enkelt inte av hög kvalitet då. Hitta en bra plats utanför centrum. Dina chanser att få den perfekta Instagram-bilden ökar avsevärt om du tar hjälp av en lokal guide som har koll på de bästa platserna. Och förresten, använd aldrig blixt när du fotar norrskenet.

 2. 2. Håll ett öga på väderprognosen

  Glöm inte att kolla in väder- och norrskensprognosen. För att norrskenet ska synas är det viktigt att det är klart ute. Det kan vara smart att gå med en norrskensguide som har koll på de lokala väderförhållandena.

  Du kan följa norrskensprognosen via Norway Lights, en app som finns att ladda ner till iPhoneAndroid, eller Windows.

 3. Så fotar du norrskenet med Iphone och Android

  1. Stäng av blixten.

  2. Använd manuellt fokus.

  3. Hitta en app som hjälper till att justera slutartiden och andra kamerainställningar. Det finns många att välja på - några av de mest populära är Long Exposure 2, NightCap Camera och Northern Lights Photo Taker. Kolla vilka som fungerar med din mobil och se till att testa appen du väljer innan du ger dig ut på norrskensjakt.

  4. Ta med ett stativ och en timer. På så sätt minskar du risken att fotot blir suddigt. Kom ihåg att stänga av vibrationerna på mobilen så att inte ett telefonsamtal förstör ditt foto.

  5. Ta med en powerbank. Batteriet tar slut snabbare när det är kallt ute. Det är också smart att stänga av andra appar för att spara på batteriet.

 4. 3. Kläder efter väder

  Det kan bli väldigt kallt i Nord-Norge under vintern. Skakiga händer och frusna fingrar är inte optimalt när du ska fotografera. Därför är det viktigt att klä på dig flera varma lager för att hålla värmen. Kom ihåg: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

 5. 4. Använd stativ

  Använd ett stativ för att få så bra bilder som möjligt. Har du inget stativ går det bra att stabilisera kameran med en sten, motorhuven på bilen eller något annat. En fjärrutlösare eller kabelutlösare kan också vara en bra lösning.

 6. 5. Ställ in kameran manuellt

  Kamerans automatiska funktioner har absolut sina fördelar, men inte när det är mörkt ute. I värsta fall riskerar du att norrskenet inte syns alls på dina bilder.

  Rätt inställningar varierar så klart beroende på tid och plats och från kamera till kamera. Men att ställa in kameran manuellt är alltid det bästa. Justera fokus, slutartid, ISO och bländare tills du får den perfekta bilden av norrskenet. Det är alltid bra att bekanta sig med kamerans inställningar innan du ger dig ut och fotar. Läs mer om kamerainställningar i faktarutan.

 7. 6. Ta hjälp av appar

  Du behöver inte ha en systemkamera för att ta bra bilder på norrskenet. Det går att knäppa bra bilder med en smartphone också. Du kan få lite hjälp på traven genom att ladda ner en app som justerar slutartiden på din smartphone.

  När månen lyser klart och norrskenet lyser starkt har du absolut bäst förutsättningar att få den perfekta bilden. Se fler tips i faktarutan ovanför bildspelet.

 8. 7. Norrskenet har huvudrollen, men glöm inte birollerna

  Det är viktigt att fånga rätt stämning när du fotograferar norrskenet. Nord-Norges pittoreska landskap bjuder ofta på ett perfekt samspel med norrskenet. Få med fjällen i bakgrunden och kanske en strand eller lägereld i förgrunden. Sist men inte minst, lämna gott om utrymme till huvudrollsinnehavaren. När du fotograferar norrskenet är det bäst att använda en vidvinkel-lins.

 9. Northern lights over the Buksnesfjord in Vesterålen, Northern Norway
  Northern lights in Vesterålen.
  Photo: Jens Andre M. Birkeland
  Manuella kamerainställningar när du fotar norrskenet

  Slutartiden
  Den tid som slutaren är öppen kallas för slutartid eller exponeringstid. Ju längre slutartid, desto mer ljus kommer in i bilden.

  Använd stativ och självutlösare för bästa möjliga resultat.

  Bländare
  Man kan säga att bländaren är kamerans pupill. Genom att justera bländaren ändras mängden ljus som passerar linsen.

  Använd lägsta möjliga inställning för ditt objektiv när du ska fotografera norrskenet – till exempel f/1.4–f/4.

  ISO
  Ett högre ISO-värde ger mer ljus till ditt foto. Mellan 800 och 3200 brukar vara ett bra ISO-värde när du ska fotografera norrskenet, beroende på andra ljuskällor som till exempel månen.

  Fokus
  Använd manuellt fokus för bästa möjliga resultat. Hitta en klar stjärna och justera fokus så att stjärnan blir så liten som möjligt.

  En bra utgångspunkt när du fotograferar norrskenet är bländare f/2.8, ISO 1600 och 15 sekunders slutartid. Om norrskenet rör sig snabbt kan du prova att minska slutartiden.

  Ta hjälp av en guide
  Många norrskensguider har goda fotokunskaper och kan hjälpa dig med inställningarna på din kamera.

  Northern lights in Vesterålen.
  Photo: Jens Andre M. Birkeland

Bästa tid och plats

Naturen står för ljuset, du står för kameran. Du kan få syn på norrskenet norr om polcirkeln mellan september och slutet av mars.

Hitta din egen norrskensplats eller kolla in lokalbornas bästa tips.

Vill du uppleva norrskenet ute till havs kan du boka en resa med Hurtigruten som åker längs kusten strax under norrskensovalen. Fartyget har ett norrskensalarm som ser till att du inte går miste om de magiska ögonblicken.

Fånga ljuset från polarnätterna

I de nordligaste delarna av Norge kännetecknas vintern av de långa nätterna. Kontrasten mellan dag och natt försvinner gradvis och under flera veckor stiger solen inte upp alls över horisonten. Det är helt perfekt om du jagar norrskenet, eftersom det inte finns något störande solljus.

Med det betyder inte att det är så mörkt att du inte kan se något. Om du inte reser hela vägen upp till Svalbard förstås. Här är det nämligen kolsvart i ett par veckor under vintern. I de nordligaste delarna av det norska fastlandet är dagarna däremot någorlunda ljusa under vintermånaderna.

A wooden house next to the water on a snow-covered landscape with sunset colors in the background at Hasvik in Finnmark, Northern Norway
Hasvik, Finnmark.
Photo: Anne Olsen Ryum www.nordnorge.com/hasvik

Under den "blå timmen" är det som att landskapet är täckt i en tunn blå slöja. Det kan hålla i sig över en timme. Det är mörkt och kallt men lamporna från husen och gatuljusen gör det varmt och mysigt. Det är definitivt värt en bild eller två.

3 nördiga fakta om norrskenet

1. Norrskenet vi ser i skyn uppstår när atomer och molekyler i den övre atmosfären kolliderar med energi i form av elektroner. Kollisionen utlöser det färgglada ljuset som vi kallar norrskenet.

2. Färgen på ljuset beror på vilken typ av atomer som kolliderar.

3. Södra halvklotet har en egen version som kallas för aurora australis – sydskenet.

Nyfiken på mer? Lär dig fler intressanta fakta om norrskenet här.

3 nördiga fakta om norrskenet

1. Norrskenet vi ser i skyn uppstår när atomer och molekyler i den övre atmosfären kolliderar med energi i form av elektroner. Kollisionen utlöser det färgglada ljuset som vi kallar norrskenet.

2. Färgen på ljuset beror på vilken typ av atomer som kolliderar.

3. Södra halvklotet har en egen version som kallas för aurora australis – sydskenet.

Nyfiken på mer? Lär dig fler intressanta fakta om norrskenet här.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upplev aurora borealis

Lär dig mer om det här naturfenomenet och var i Norge du kan hitta det.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen