Både sportfiskare och gourmander har goda anledningar att åka till Nord-Norge på vintern. Under säsongsfisket, som går under namnet ”Lofotfisket”, samlas människor från när och fjärran för att ta del i det mytomspunna skreifisket.
Den arktiska torsken som kallas skrei är en av Norges bästa och mest hållbara råvaror. Mellan januari och april migrerar den här speciella torsken från Barents hav för att leka. Enorma mängder skrei passerar då den norska kusten från Haugesund i söder till Finnmark i norr.
Ungefär hälften av torsken brukade sluta resan i området utanför Lofoten, precis som deras föräldrar hade gjort tre eller fyra år tidigare. Det gjorde vinterns skreifiske i Lofoten till världens största säsongsfiske av torsk. Nuförtiden vandrar en stor del av den arktiska torsken ännu längre norrut, till platser som Vesterålen och Senja.
Vintern är högsäsong för fiske även i resten av Nord-Norge. Åk på guidad fisketur, hyr en egen båt eller fiska från land. På vintern kan du också åka skidor, vara med på guidade toppturer och besöka några av alla museer och charmiga fiskebyar. Kanske får du till och med se norrskenet!
Det finns många utmärkta fiskrestauranger uppe i norr, där du kan avnjuta nyfångad torsk. Färsk torsk serveras även av kreativa kockar i andra delar av landet – särskilt i städer som Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger och Ålesund. Du kan också prova allsköns varianter av olika sorters torrfisk (torkad torsk) – ett måste om du besöker Nord-Norge, vilken tid på året du än väljer att åka dit.
Upplev Lofotfisket
Gillar du att fiska har du alla anledningar att ta en tur till Nord-Norge mellan januari och april. Den här tiden på året är du nästan garanterad att få en rejäl middag på kroken.
Mer om skrei
Vill du lära dig mer om Lofotfisket och norsk fiskehistoria finns det flera museer och kulturcentrum att besöka i de norra delarna av Norge.
Sov i en fiskestuga
Att övernatta i en charmig rorbu, det vill säga en traditionell fiskestuga, är perfekt för alla som vill lära känna Nord-Norges kustkultur.
Skrei till middag
Under högsäsongen kan du smaka skrei på många av Norges bästa restauranger. Vissa matställen specialiserar sig just på skrei, torrfisk och klippfisk, och serverar spännande torskrätter året runt.
Se mer på video
Planera ett skreiäventyr
Inspiration
Exklusiva och skräddarsydda resor
Upptäck fler semesterpaket.