Skip to main content

Säkerhet på toppturen

På topptur (ski touring) ökar risken för potentiellt livshotande laviner. För ett episkt äventyr är det viktigt att vara försiktig och tänka på säkerheten först. Här är våra bästa tips.

Fjällen i Norge är perfekta för adrenalinfyllda äventyr i storslagna landskap. Men det gäller att vara medveten om potentiella faror.

Varje år dör i genomsnitt fem personer på grund av laviner. De flesta av dessa var ute på topptur (ski touring). Internationella turister utgör en oproportionerligt stor andel av statistiken. För en säker resa måste alla i gruppen vara väl förberedda!

Innan du åker

  • Bekanta dig med de nio riktlinjerna i Fjellvettreglene.
  • Regel nummer 1 är att planera turen väl. Tala om för någon vart du ska och när du tänker komma tillbaka. En annan viktig regel är nummer 8: det är ingen skam i att vända om och gå tillbaka vid behov.
  • Kolla alltid väderprognosen på yr.no och lavinprognosen på Varsom.no innan du ger dig av.

I naturen är var och en ansvarig för sin egen säkerhet. Det är viktigt att hela gruppen vet hur man hanterar skiftande förhållanden.

Hyr en lokal guide

Norges geografi och skiftande väder kan göra det svårt att veta vad man kan förvänta sig på skidturen. Även om du är rutinerad bör du anlita en lokal guide om du ska till ett område du inte känner till.

Norske Tindevegledere (NORTIND) har mer än 100 kvalificerade guider som ser till att turen passar din efarenhet, ambitionsnivå och kondition.

Har du mindre eller ingen erfarenhet rekommenderar vi den ultimata nybörjarguiden till ski touring.

Observera att apparna som nämns i videon nedan, Varsom och Regobs, nu är en enda app som heter Varsom.

Lavinprognos

Varsom.no använder en internationell skala som visar lavinfara från 1-5 varje dag under vintern. Nummer 1 är låg risk och 5 är högsta möjliga risk:

1 – Liten, 2 – Måttlig, 3 – Betydlig, 4 – Stor, 5 – Mycket stor

Klicka på numren och sedan på ikonerna under "Skredproblem" ("Avalance problem" på den engelska versionen) för mer information om varje varning! Nummer 2 - Måttlig betyder att stora, spontana laviner är osannolika. Men det finns ingen garanti – och även mellanstora laviner kan utgöra en livsfara. Därför är det säkrast att undvika lavinbenägna områden helt och hållet. Läs mer om laviner nedan.

Var beredd på att avboka eller skjuta upp turen om prognosen är dålig.

Faror

Gå aldrig nära kanten när du bestiger ett snötäckt berg. På åsar och bergskammar kan stora hängdrivor med snö bildas. Det är inte helt lätt att se om man befinner sig vid en hängdriva, så det är bäst att hålla ett säkert avstånd från kanten. Hängdrivorna kan rasa utan förvarning.

Var även medveten om så kallat flatljus, när sikten är mycket dålig. I sådant väder behöver du GPS för att hitta tillbaka. Läs mer om hur du håller dig säker i fjällen.

Laviner

Laviner uppstår i brant terräng, vanligtvis vid en lutning på 30 grader eller mer. Som tur är finns det många berg i terräng under 30 grader. Du kan uppskatta lutningsvinkeln med hjälp av dina skidstavar eller en kompass. Du kan också ladda ner en lutningskartavarsom.no som du kan använda offline. Planera helst en tur utan brant terräng. Det finns gott om underbara turer i områden där laviner är ovanliga. Här är sex förslag på turer.

En lavin kan rasa tre gånger längre än det vertikala fallet, räknat från linjen där lavinen började. Det betyder att du kan hamna under en lavin även i flack terräng. Se dig omkring – ser du några potentiella utloppszoner (området en lavin kan nå innan den stannar)? Är du osäker kan du kolla upp alla zoner på Varsoms karta på mobilen.

Räddning

Alla i turgruppen måste kunna rädda varandra i en nödsituation. Öva kamraträddning och ta alltid med följande lavinutrustning:

  • Lavinsökare
  • Sond
  • Spade

Vad gör man om någon i gruppen hamnar under en lavin?

De första 15 minuterna är kritiska. Sannolikheten att hittas vid liv minskar avsevärt efter 15 minuter under snön. Någon i gruppen bör kontakta räddningsteamet, men ni kan inte stanna upp och vänta på att teamet anländer. Statistiskt sett har man störst chans att överleva en lavin genom kamraträddning, det vill säga när andra skidåkare hjälper till att gräva fram personen. Därför måste alla i gruppen bära, och veta hur man använder, lavinutrustning.

När räddningsteamet är på plats är det tyvärr ofta för sent.

Detta ska du ha med dig

Det kan vara en utmaning att nå de bästa backarna. Därför är det viktigt att ha en bra ryggsäck där du kan packa så lite som möjligt men som har plats för alla väsentligheter (se packningslistan). Innan du ger dig ut:

  • Testa och bekanta dig med lavinutrustningen: lavinsändare, sond och spade.

Ta med mobilen

Norska flygvapnets enhet 330 Skvadron har räddningshelikoptrar med mobil spårningsutrustning. De kan hitta mobiltelefoner så länge de är påslagna – även om de saknar täckning. Så stäng inte av mobilen om du behöver räddas. Se till att du kan upptäckas via elektroniska sökningar som mobilspårning, nödsignaler och lavinsignaler.

Ta också med en pannlampa, extra batterier till lavinsändaren och en powerbank till mobilen.

Kläder efter väder

Vädret i bergen kan förändras snabbt, och ibland får man vara med om alla årstider på samma dag. Det är bäst att klä sig i lager. Det gör det lättare att reglera din kroppstemperatur.

  • Ett baslager av ull håller dig sval på vägen upp och varm på vägen ner.
  • Ett mellanlager av ull eller fleece håller dig varm.
  • En lätt vind- och vattentät jacka och byxor som ytterlager skyddar mot fukt och blåst.
  • En dunjacka är bra att ha vid pauser. Det är också bra att ha i en nödsituation.
  • Mössa, vantar och buff.

Färgglada kläder gör det lättare att hitta dig på avstånd.

Solskyddskräm och skidglasögon

Krämen bör ha en solskyddsfaktor på minst 30 och glasögonen skuggat glas. Se faktarutan för en fullständig checklista över vad du ska ta med dig.

Sammanfattning: Var väl förberedd och följ packningslistan innan du ger dig ut på ski touring. För att undvika laviner, välj en tur i terräng med mindre än 30 graders lutning och håll dig borta från utloppszoner (området en lavin kan nå innan den stannar - detta kan vara i flack terräng). Åk med en lokal guide för en rolig och säker resa.

Ska du på topptur för första gången?

Här är allt du behöver veta.

Nybörjarguide

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor