Skip to main content

Säkerhet på toppturen

Innan du ger dig iväg på din tur mellan fjälltopparna är det viktigt att lära känna området, packa ner all nödvändig utrustning och vara förberedd på att det kan bli tuffa väderförhållanden.

Norges utmanande skidterräng, växlande väder och kalla temperaturer uppskattas av erfarna skidåkare, men det är viktigt att alltid vara medveten om de potentiella farorna som vädret kan orsaka. Kontrollera alltid lavinrisken och planera dina turer efter vädret.

Se till att du har koll på snöförhållandena i Norge och kan de norska fjellvettreglene för att hålla dig på den säkra sidan.

Var beredd på växlande väderförhållanden

  • Börja alltid planeringen av din resa med att kolla in prognosen för laviner på varsom.no.
  • Ladda ned REGOBS-appen på App store eller Google play. Med REGOBS-appen du dela och få information om de lokala förhållandena samt ladda ned en offline-karta som visar hur branta bergen är.
  • Håll dig uppdaterad på vädret med yr.no och senorge.no.

Hyr en lokal skidguide

Se till att du hittar säkra och bra toppturer genom att hyra en lokal skidguide.

Norge komplexa geografi och skiftande väder kan göra det svårt att ta del av områdets fulla potential. De lokala guiderna är experter på snökvaliteten och områdets terräng och med hjälp av deras expertkunskaper minskar risken för laviner och andra potentiella faror.

Norske Tindevegledere (NORTIND) har över 100 kvalificerade guider som ser till att du får ett skräddarsytt äventyr baserat på din kondition, tidigare erfarenhet och ambitionsnivå.

Detta ska du ha med dig

Det kan vara en utmaning att ta sig upp till de bästa backarna. Även om det är många saker som du måste ha med dig är det viktigt att packa så lätt som möjligt. Detta bör du göra innan avfärd:

  • Testa och bekanta dig med nödutrustningen.
  • Packa med viktiga reservdelar.

Kläder efter väder

”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Det här klassiska uttrycket passar lika bra in i Norge som i Sverige.

Lager på lager

Det bästa rådet är att bära många olika lager. Det gör det lättare att reglera kroppstemperaturen.

  • Ett baslager av ull kommer att hålla dig sval på vägen upp och varm på vägen ner.
  • Ett mellanlager av ull eller fleece hjälper dig att hålla värmen.
  • En lätt vind- och vattentät jacka och byxor som ytterlager skyddar dig mot väder och vind.

Använd vandringskängor

Ska du upp bland fjällen finns det speciella vandringskängor att köpa. De ska vara bekväma, ge dig fri rörlighet när du går och vara stabila när du åker skidor.

Använd solskyddskräm och skidglasögon

Solen är väldigt stark i fjällen. Ta med solskyddskräm med en faktor på minst 30 för att skydda huden. Dessutom bör du ha skuggade skidglasögon eller solglasögon.

Checklista

Packningslista

Mer om toppturer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor