Skip to main content

Norges 6 bästa toppturer

Var på jorden kan man åka skidor i toppklass samtidigt som man njuter av utsikten över fjordarna? I Norge så klart! Här är experternas tips på Norges bästa och säkraste toppturer.

"Det är en galen upplevelse!"

"Att åka skidor i pudersnö och blicka ut över en fjord flera hundra meter nedanför är ett häftigt äventyr", säger Erlend Sande, stolt medredaktör till boken Trygge Toppturer. Boken är den perfekta guiden till inte mindre än 111 säkra toppturer i Norge.

”Experter säger ofta att alperna är det bästa stället i världen att åka skidor på. Men de norska fjällen bjuder på ett minst lika spektakulärt landskap. Dessutom har Norge de vilda fjordlandskapen, en lång skidsäsong, orörd natur och många lättåtkomliga fjälltoppar.”

Inte konstigt att Norge har etablerat sig som toppturs-paradiset i norr”

Erlend Sande, medredaktör till boken Trygge Toppturer

Säkerheten framför allt

Sande och medredaktören Espen Nordahl ville skapa en guide till säkra områden som samtidigt bjuder på spänning. De 111 tipsen kommer från lokala, certifierade skidguider och lavinexperter. Kartorna och flygbilderna är speciellt framtagna för boken.

”Kunskap är nyckeln till säkrare turer, samtidigt som det minskar risken för olyckor. Trygge Toppturer är den första guideboken till Norges fantastiska fjäll som samtidigt visar hur man undviker farliga och oväntade situationer", säger Sande och lägger till att deras personliga erfarenheter av laviner var en av orsakerna till att de gjorde boken.

Håll koll på vädret

”Även om du planerar att åka skidor i säkrare områden är det viktigt att bekanta dig med snön och att alltid hålla koll på snöprognosen”, säger han. Under vintersäsongen får du dagliga lavinprognoser på varsom.no.

Den 338 sidor långa guiden är skriven just för att skidentusiaster ska kunna klara sig på egen hand. Många har redan en hel del erfarenhet från Alperna och Nordamerika, men trots det rekommenderar Sande att hyra en professionell skidguide.

"Även om jag själv tycker att jag är en duktig skidåkare, lär jag mig alltid något nytt och värdefullt från de lokala guiderna."

Det bästa sättet att undvika lavinfaror är att hålla sig borta från lavinområdena. Men det är viktigt att komma ihåg att laviner också kan uppstå i mindre brant terräng. Fråga alltid de lokala experterna och turistbyråerna om de aktuella snöförhållandena.

Rusta dig för fjällen

Det är självklart viktigt att veta var det är säkert att åka, men det är minst lika viktigt att ha rätt utrustning

"Utrustning finns att köpa i en rad olika specialistbutiker. Många företag hyr också ut utrustningen du behöver", säger Sande.

Han påminner om vikten att vara medveten om lavinfaror och hur viktigt det är att ha med sig lavinsökare, sändare och spade.

Och det ultimata rådet?

”Kom ihåg att alltid följa den rekommenderade turen för att undvika faror. Det finns dock ingen tur som är 100 procent säker. I slutändan är det dina egna val som avgör om du kommer hem säkert.”

Erlend Sandes sex favoriter

Observera att laviner även kan förekomma i mindre brant terräng. Det är alltid bra att rådgöra med lokala experter och att hyra en lokal skidguide för att få den ultimata upplevelsen.

Nibbi, vid skidorten Hemsedal

Den populära skidorten Hemsedal ligger tre timmar med bil från Oslo. På berget Nibbi är det alltid mycket snö vilket gör det till ett perfekt ställe att starta skidsäsongen på.

Närmaste tågstation: Gol (3 timmar från Oslo). Närmaste flygplats: Oslo 

Storanosi, vid skidorten Voss

Voss är en klassisk skiddestination i Norge. Gå på tur upp för Storanosi för att sedan uppleva skidåkning i världsklass.

Tåg: 1 timme och 15 minuter från Bergen till Voss. Närmaste flygplats: Bergen

Auskjæret, i Sunnmørealperna

Sunnmørealperna bjuder på brant och utmanande terräng. Auskjæret är en perfekt utgångspunkt om du vill utforska området på egen hand. 

Närmaste flygplats: Ålesund

Pilan, vid Lofotens skärgård

Lofoten är verkligen speciellt under vintern. Pilan-turen är perfekt för mindre erfarna toppturs-entusiaster och bjuder på en fantastiskt utsikt över Atlanten och de närliggande fjälltopparna. 

Närmaste tågstation: Narvik. Närmaste flygplats: Harstad/Narvik

Lille Blåmannen, Tromsø

Lille Blåmannen var från början en av platserna som skulle användas i vinter-OS 1994. Det är en stor favorit hos lokalbefolkningen i Tromsø.

Närmaste flygplats: Tromsø

Rundfjellet, i Lyngsalpene

Lyngsalpene är Norges mest kända toppturs-destination. Många av backarna kan vara aningen utmanande, men Rundfjellet är alltid en bra och säker startpunkt. 

Närmaste flygplats: Tromsø

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor