Skip to main content

Säkerhetstips i fjällen

Bra att veta inför vandringsturen

Vädret kan slå om snabbt i Norges fjällområden. Här tipsar vi om kläderna och utrustningen du behöver för att hålla dig säker på sommarvandringen.

Stora upplevelser väntar bland Norges höga berg och djupa dalar. Men vädret kan slå om snabbt, även på sommaren. Det gäller att vara väl förberedd. Ha en hälsosam respekt för naturen, även om du är en van fjällvandrare.

Var medveten om dina gränser

Har du konditionen, kunskaperna och utrustningen som krävs för en viss tur? Många av Norges mest populära vandringar, bland annat Trolltunga, Besseggen och Romsdalseggen, är utmanande och passar bara vältränade och rutinerade vandrare.

Innan du ger dig ut behöver du grundläggande kunskaper om fjällsäkerhet. Tala alltid om för någon vart du ska och hur länge du tänker vara borta. Kontrollera väderprognosen, både för området du ska besöka och regionen i stort. Tänk på att förhållandena kan förändras snabbt. Ha en plan för vad du ska göra om det blir mörkt eller om vädret slår om. Vänd tillbaka om det behövs.

Ha koll på var du befinner dig

Ta alltid med karta och kompass (och ta reda på hur man använder dem i förväg) när du ska på tur i ett område du inte känner till. GPS-enheter och GPS-klockor är också bra att ha – kom bara ihåg att de går på batterier som kan ta slut. Ta med en fulladdad mobiltelefon också. Vissa platser i fjällen har svag eller ingen mottagning, men du kan ha tur. Mobiltelefonen skickar signaler som kan hjälpa ett räddningsteam att hitta dig, så gå inte på tur utan den.

Håll dig till vandringslederna

Vandra längs leder som är väl markerade på kartan och håll utkik efter skyltar och informationstavlor. Följ stenrösen och stigar som har markerats med ett rött "T" – en symbol som används av Den Norske Turistforening (DNT). De har placerats ut så att nästa "T" alltid är inom synhåll, så det är en pålitlig guide.

Var ärlig mot dig själv om dina färdigheter, din energinivå och din observationsförmåga. Vänd tillbaka om du känner dig trött eller osäker. Om du går med en guide och bär säkerhetsutrustning är det säkrare att tänja lite på gränserna – men det är ingen bra idé att vara alltför djärv i fjällen.

Kläder i flera lager

Det är viktigt att klä sig i lager – även på sommaren när det är soligt och varmt. Du kan alltid ta av dig ett lager om du blir varm, men om vädret blir sämre kommer du att behöva den där extra jackan eller tröjan i ryggsäcken.

Det första lagret närmast huden bör vara fuktavvisande. Lätta ullunderkläder är perfekt. Ull är ett material som andas och skyddar från kyla även om du blir våt, till skillnad från bomull eller nylon. Nästa lager kan vara ytterligare ett ullplagg, fleece eller en tunn täckjacka, beroende på temperatur och säsong. Regn- och vindtäta ytterkläder är ett måste, även på sommaren. Fjällvindarna kan vara riktigt kalla.

Ta med ficklampa, mössa, vantar och ombyteskläder.

Skydda dig mot solen med tyg. Om du vill vandra utan tröja bör du använda en kräm med hög solskyddsfaktor (SPF) som blockerar de starka UV-strålarna.

Se våra packningslistor i artikeln med vandringstips.

Ordentliga vandringsskor

Gymnastikskor är inte lämpliga för norsk fjällvandring. Leder och muskler kan blir trötta efter några timmar i kuperad terräng och då är det lätt att stuka foten. För att minska risken behöver du ordentliga, medelhöga eller höga vandringskängor som stöder fotlederna tillräckligt. Det är också viktigt att ha räfflade sulor som ger bra grepp på både vått och torrt underlag.

Vatten

Sol, vind och fysisk aktivitet kan göra dig uttorkad, även om du inte känner dig törstig. Vattnet i Norges bergsområden är rent nog att dricka, men undvik vattenkällor som flyter genom betesmarker eller som kommer från glaciärer – det kan nämligen innehålla skadliga mikroorganismer.

Se upp för vilda djur

Kom ihåg att vissa djur kan vara farliga. Det är viktigt att hålla avstånd. Björnar, isbjörnar, myskoxar och älgar är snabbare än människor. De kan bli aggressiva om de blir skrämda eller överraskade, eller om de tror att deras ungar är hotade. Gå inte in på inhägnade fält med kor och oxar – det kan sluta med att du skadar dig. Men var gärna med på vildmarkssafari, där du får många tillfällen att ta häftiga Instabilder!

Åskväder

Om du märker att ett åskväder närmar sig när du befinner dig på en bergstopp eller bergås ska du ta dig mot lägre mark. Blixten slår ner i det högsta objektet i ett område, så se till att det inte är du. Gå inte nära höga träd och undvik vattendrag. Ta istället skydd i lägsta möjliga punkt. Håll dig nära marken och sprid ut er om ni vandrar i grupp.

Sammanattning: Vandring är ett underbart och aktivt sätt att uppleva de norska fjällen – men var beredd på att vädret kan slå om snabbt, även när solen är framme.

Vandra säkert på sommaren

Experttips från en fjällguide

Säkerheten framför allt

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor