Skip to main content

Åk skidor i vårsolen

Unknown Component
civid: 653a4e941cb1ba4d2ff0db8b
name: plugins_common_social_share (widget)

Solsken, ljusa kvällar och feststämning med utomhuskonserter – friåkaren Fredrik Luytkis förklarar varför Norges skidorter är som bäst på våren.

“Woohoo!”

När det blir ljusare och varmare hör man det där typiska glädjeskriket extra mycket i skidbackarna.

”På våren får man en perfekt mix av vinter och sommar i norska skidbackar”, säger Thomas T. Kleiven, som anses vara en av Norges bästa skidreportrar.

Han ger dig fyra anledningar till varför du ska åka skidor i vårsolen:

Först och främst får man en kul feststämning på skidorterna. ”Solen gör folk på bättre humör, även i fjällen", säger han.

När det blir varmare behöver man inte heller lika mycket kläder som på vintern. Det gör det roligare att åka, och betydligt lättare om du reser med barnen.

Det är dessutom betydligt mindre folk i backarna och mindre kö till liftarna, vilket också hjälper till att hålla humöret på topp.

Sist men inte minst gör vädret våren till ett perfekt tillfälle för både barn och vuxna att bli bättre skidåkare.

Modemedvetna pister

”Den där härliga vårkänslan kommer till fjällen tidigare än till storstäderna”, säger Fredrik Luytkis, före detta professionell friåkare som nuförtiden mest åker skidor tillsammans med sin tonårsson Storm.

"Det leder till att många modemedvetna stadsbor kommer hit med sina trendiga solglasögon, färgglada pannband och klädsel som får dig att drömma tillbaka till 60-70-talet”, säger han.

”Bara att se dem här gör resan värd. De norska skidorterna blir sexiga på våren.”

Festivalstämning

Fredrik gillar kombinationen av skidåkning och utomhuskonserter som ofta anordnas på helgerna: ”Tänk dig Glastonbury-festivalen med toppmodellen Kate Moss på scen, eller partyön Ibiza.”

Den norska snowboardåkaren Silje Norendal har varit med i OS två gånger och är fyrfaldig guldmedaljör i X games. De senaste åren har hon spenderat sina vårar i Hemsedal och Trysil.

”Det finns de som kommer hit utan skidor – de vill bara uppleva stämningen och det härliga vädret,” säger Silje Norendal.

Åk i ditt eget tempo

”I Norge säger vi kos [ungefär som svenskans mys], vilket kort och gott betyder att ha det bra tillsammans. Jag brukar ha fullt upp med träningar och tävlingar, men påsken tillbringar jag med goda vänner runt en lägereld.”

Det finns alltid gott om restauranger och caféer i Norges skidorter. Vill du hellre ha en korv med bröd ute i naturen brukar det också finnas öppna grillplatser du kan använda.

Extra lång vår

”Tack vare destinationer som Lofoten och Narvik, där snöförhållandena är perfekta hela våren, håller min snowboardsäsong på fram till slutet av maj”, säger Norendal.

På de större skidorterna håller säsongen oftast på till slutet av april. Ett snäpp värre är Narvik, där man ofta kan fortsätta åka skidor från Narvikfjellet ner till fjorden ända fram till slutet av juni. Semestern blir extra härlig med de ljusa nätterna – i början på maj är det ljust till klockan 22.00, och i juni får du en skidsemester med midnattssol.

Narvik ligger nära svenska gränsen, och det finns utmärkta tågförbindelser från Sverige. Det går till exempel tåg från Stockholm flera gånger om dagen, och man kan också passa på att ta en tur med den vackra Ofotbanen/Malmbanan, som går mellan Luleå och Narvik.

Närliggande nedfarter

”Men det roliga är ofta betydligt närmare än vad du tror. Ibland tar jag och mina kompisar en spontantur med tunnelbanan till Oslo Skimore, några minuter från Oslo, för att spendera dagen på brädan”, säger hon.

Närheten till backarna i Oslo Skimore gör att hela huvudstaden känns som ett enda stort skidområde, kryddat med restauranger i toppklass.

Även för oss svenskar är det nära till de norska skidbackarna. Bor du i Göteborg eller i sydvästra Sverige är det faktiskt närmare till flera norska skidorter än vad det är till svenska skidorter som Sälen, Idre och Åre. Norefjell är Göteborgs närmaste högfjällsområde och körtiden hit är bara drygt fyra timmar. De populära skidorterna Hafjell och Kvitfjell ligger en bit norr om Oslo, hit når du med bil från Göteborg på drygt 7-8 timmar.

Slutligen påpekar Silje också att man på vissa ställen kan få två veckor med snö helt plötsligt, när man kanske hade förväntat sig slask.

”Våren i de norska fjällen är helt enkelt full av överraskningar.”

“Woohoo!”

Hitta ditt puderparadis

Upptäck de norska skidorterna på kartan nedan.

Väder och vind

Här ser du aktuell information om skidorternas snö- och väderförhållanden.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor