Skip to main content

Snömagi!

Susa ner för backarna i Norge

Luften är full av gnistrande flingor som landar på träd, kullar och fjäll.

Känner du hur det pirrar i magen?

Marken täcks av underbart vit och pudrig snö...

...som bara väntar på dig!

Snö kan verkligen väcka leklusten i en. Och oavsett ålder är det alltid kul med snö.

Camilla Sylling Clausen

Generalsekreterare för Norske Alpinanlæg og Fjelddestinationer

Norges nordliga läge gör att merparten av landet täcks av ett vackert snötäcke under vintermånaderna. I de största skidorterna är snögarantin given!

Ett vinterparadis

"Det är något särskilt med säsongens första snöfall. Jag säger ofta att man kan höra snön, även om det såklart inte går. Tystnaden som uppstår när allting är snötäckt är något alldeles speciellt. Den måste upplevas”, säger Camilla Sylling Clausen, som är generalsekreterare för organisationen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner.

Det kanske inte är någon nyhet att Norge ofta har härligt snörika vintrar och att säsongen börjar tidigt. Redan i slutet av september eller i början av oktober brukar de högsta fjälltopparna få sin första snö. I slutet av november är också de lite lägre fjällområdena snötäckta, och i december har de flesta Norska skidorter slagit upp portarna för säsongen. Högsäsongen är mellan december och april. Vissa orter öppnar tidigare, men tidpunkten styrs lite av väder- och snöförhållanden.

Bjorli Skisenter är känt för att vara tidigt ute med att öppna, ofta redan i november om vädret tillåter. Tätt därefter följer i regel de större skidorterna på Østlandet, som Hafjell, Kvitfjell, Trysil, Geilo och Hemsedal, samt Oppdal i Trøndelag.

I västra delarna av Norge är orter som Voss/Myrkdalen och Strandafjellet välkända snöparadis.

Också längre söderut, som i Gausta, Vrådal och Rauland kan du räkna med goda snöförhållanden under hela säsongen.

Skidåkning vår och sommar

I januari, februari och mars kan du åka skidor dagarna långa, och de flesta skidorter har också upplysta backar så att du kan åka på kvällen.

Man brukar räkna påskveckan som säsongens slutkläm, men du behöver verkligen inte lägga undan skidorna bara för det!

"Påsken är ofta en fin tid att åka skidor på, även om den ligger i slutet av säsongen. Du kan klä dig lite lättare, det är mer dagsljus och längre dagar att fylla med roliga aktiviteter,” säger Camilla.

Det finns skidorter som har gott om snö ännu längre än så. På Narvikfjellet Skisenter i Nord-Norge kan du normalt sett åka skidor från november till juni, ända in i säsongen för midnattssol och sommarskidåkning.

Låt det snöa

"När skidorterna har öppnat för vintern är du garanterad massor av snö att roa dig i. Personalen på anläggningarna är proffs på att förbereda den alpina säsongen, och att se till att backarna har gott om snö hela säsongen”, säger Camilla.

De gånger naturens krafter inte levererar tillräckligt med snö tar man hjälp av snökanoner. Den extra snön görs på ett ganska fiffigt sätt, säger Camilla.

"Vatten från bassänger trycks in i kanonerna under tryck. I kombination med låga temperaturer bildas då färsk och fin snö. Inga kemikalier behövs. När snön sen smälter fylls vattendepåerna upp igen. Så vi ser det som att vi bara lånar vattnet”, förklarar Camilla. Hon berättar att skidorterna helst tillverkar så lite konstsnö som möjligt, och att man är noga med att välja rätt tidpunkt, så att snön ska kunna ligga kvar hela säsongen.

Hitta till fjällen

De goda förbindelserna gör det smidigt att ta tåget från Göteborg och Stockholm till Oslo, och därifrån är skidparadisen aldrig långt borta. Tar du bilen kan du följa E18 från Sverige hela vägen till ett flertal av skidorterna i östra Norge. Många av Norges största och mest snösäkra skidorter hittar du just på Østlandet. De är lätta att nå på bara ett par timmar från Oslo med bil eller kollektivtrafik. 

Andra ligger inom räckhåll från städer som Bergen, Stavanger, Trondheim och Kristiansand och med goda kommunikationer.

Kolla rutter och tidtabeller på Entur.no eller på Enturs app.  

Alpina skidorter

Det finns fler platser att åka alpint på än de största skidorterna. Hitta dit eget skidparadis här nedan!

Aktuella skidorter

Hitta snölyckan

Ställ in dig på härliga snöäventyr i Norge.

Väder och vind

Här ser du aktuell information om skidorternas snö- och väderförhållanden.

Alpin skidåkning i Norge

Dags för skidsemester? Här är allt du behöver veta om skidåkning i Norge.

Nu åker vi!

Norges bästa skidanläggningar

Breda och familjevänliga backar eller offpistäventyr i pudersnö med kompisgänget? Vad du än söker finns den perfekta anläggningen för just dig.

Skidsemester för hela familjen

Vill du åka som ett proffs? Låt våra minsta åkare lära dig knepen!

Skidor på våren

Norska skidorter är som sexigast på våren, säger friåkaren Fredrik Luytkis. Komplettera skidåkningen med ett stänk av sommarkänsla, konserter och festivalvibbar.

Kollektivtrafik

Luta dig tillbaka, njut av utsikten och låt någon annan köra.
Här är några erbjudanden från våra partners.

Nyligen besökta sidor