Skip to main content

Familjevänliga skidorter i Norge

Fart, fläkt och häftiga åk! Gör dig och familjen redo för ett skidäventyr i Norge med hjälp av ett gäng orädda kids som har åkt skidor hela livet.

Det sägs att norrmännen föds med skidor på fötterna. Stämmer det inte in på dig? Ingen fara. Morten, Alexandra och Pernille hjälper så gärna till. De här sexåringarna har åkt skidor hela livet och kommer att gå igenom det viktigaste du behöver veta i videofilmerna nedan.

Proffsiga tips

Ung och gammal får lära sig om utrustningen man behöver, och hur man bär den både snyggt och rätt. ”En sak vi ser ofta är ett goggle gap. Det är gluggen mellan hjälmen och glasögonen. Den måste du täppa till. Det är säkrare och ser väldigt mycket bättre ut", säger Alexandra.

De unga instruktörerna visar också hur du plogar med skidorna (och varför det är viktigt att kunna) och delar med sig av sina bästa tips och tricks.

Familjevänliga skidorter

Hoppa i pjäxorna och ge dig ut i backen!

Många norska skidorter har ski-in/ski-out, så du slipper bära runt på barnens utrusning hela dagen.

Skidorterna har backar av alla svårighetsgrader, med allt från nybörjarbackar till våghalsig offpist för den mer rutinerade.

Som förälder är det lätt att hålla koll på barnen i barnområdena, och i takt med att ni blir duktigare på att åka finns alltid nya utmaningar i form av skidparker och svårare backar.

Är du redo för Norges skidbackar? Kolla in de här fem skidvideorna!

Steg 1: Rätt utrustning

Domen har fallit och barnen är eniga: ”Man ser massor av konstiga grejer ute i backarna". Här visar de vilken utrustning du behöver, vad du ska ha på dig – och vad du ska undvika. De tipsar också om ett litet plagg som är bra att plocka fram om du börjar likna Rudolf med röda mulen.

Steg 2: Behärska grunderna

Det här är för alla nybörjare och de som kanske till och med aldrig stått på ett par skidor tidigare. "Det första du måste lära dig är att stanna", säger Pernille. Och hur får man stopp på skidorna på bästa sätt...?

Steg 3: Imponera

”Ett riktigt proffs kan konsten att ta rast", säger Pernille. Men det är bara ett av hennes många tips på hur du imponerar i backen.

Steg 4: Full koll i skidparken

Alexandra tipsar: ”Om du är leksugen kan du åka över till skidparken". Här får du lära dig massa coola saker, som att glida över boxar och prova små hopp.

Steg 5: Bus i backen

Men blir inte skidåkning trist efter några timmar? Nej då! "Det allra roligaste är ha skoj ihop med andra", säger barnen. Här är några saker som kan få fantasin att flöda.

Här åker du skidor

Många av Norges största skidorter ligger i regionen Østlandet i östra Norge: Trysil, Hemsedal, Geilo, Hafjell, Kvitfjell, Beitostølen och Norefjell.

I regionen Fjord Norge på västkusten får du din dagliga dos av alpin skidåkning i Myrkdalen Fjellandsby och i Voss. Om du vill åka skidor i Trøndelag ska du kolla in Oppdal Skisenter. På Narvikfjellet i Nord-Norge kan du ta skidorna ända från fjälltoppen ner till fjordstranden – kanske till och med under norrskenet.

Också längre söderut, som i GaustaVrådal och Rauland kan du räkna med goda snöförhållanden under hela säsongen.

Bäst av allt är att många norska orter ligger inom bekvämt köravstånd från Sverige. Trysil till exempel ligger bara drygt en timme från Sälen. Om du bor i närheten av Göteborg kan du köra till Hafjell och Kvitfjell på ungefär fem och en halv timme. Annars ligger många av de större orterna inom köravstånd från större flygplatser, och på Østlandet är det aldrig långt till hamnar med färjeanslutning till Danmark och Sverige.

Vill du uppleva mer vinter i Norge? Läs om alpin skidåkning och vinteraktiviteter utan skidor eller spana in mysiga stugor på Norgesbooking.

Norges bästa skidorter

Klicka på kartans ikoner för mer information.

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Nyligen besökta sidor