Skip to main content

Nu är det billigare att resa till Norge!

Den norska kronan (NOK) är svagare än på länge, så för de allra flesta har det blivit mer prisvärt att resa hit! Idag är den svenska kronan i princip lika mycket värd som den norska. Så passa på!

Norge har länge setts som ett dyrt land att vistas i, men på senare år har det faktiskt blivit allt billigare för många resenärer att semestra här – trots den ökade inflationen.

Också för skandinaver och de som reser från euro-området har Norge blivit billigare. Euron och dollarn har ökat i värde med ungefär 18 % mot den norska kronan, så köpkraften har påverkats markant.

Den svenska kronan har stigit med 10 % mot den norska, och den danska med 15 %.

Lite längre ner hittar du bra tips för en billigare semester!

Den svaga norska kronan

Under 2023 blev den norska kronan svagare än någonsin mot dollarn, euron och flera andra valutor. Med andra ord är det relativt sett billigare än någonsin att besöka Norge.

Den 9 november 2023 låg växelkurserna så här:

1 SEK = 1,03 NOK

1 euro = 11.98 NOK 

1 USD = 11.19 NOK

1 GBP = 13.74 NOK 

Ett hotellrum för två personer, med bra frukost, kostar omkring 1350 NOK (i august 2022). I större städer och populära platser kan du få betala lite mer under högtider och högsäsong.

Billigare i Norge

Men Norge är ändå dyrt, kanske du tänker då? Ja, på många sätt är Norge fortfarande förenat med höga kostnader, och landet har precis som andra länder drabbats av stigande inflation, högre energipriser och finansiell oro till följd av kriget i Ukraina och andra globala kriser. Men inflationen har faktiskt inte blivit så hög som i Sverige.

Många svenskar kommer nu till Norge för att handla mat, eftersom priserna på många varor har stigit mycket mindre än de svenska.

Inte längre dyrast

Norge är inte i topp på listan över Europas dyraste länder. Högst där uppe under 2022 ligger istället Schweiz och Island (baserat på Mercers index över levnadskostnader). Dessutom hör inte Oslo längre till en av 20 världens dyraste städer, enligt den årliga undersökningen gjord av Economist Intelligence Unit (EIU).

Om du inte dricker ofta ute på barer och restauranger (och röker) skiljer sig inte priserna egentligen mycket från vad du får räkna med i andra västerländska länder och storstäder idag. Kött och mejeriprodukter kan vid första anblick verka dyra, men om man väger in djurvälfärd och hänsyn till miljö kan nog de extra kronorna kännas väl spenderade.

Och den sak som lockar de flesta till Norge är ju faktiskt helt gratis: naturen! Upptäck friluftslivetscharm, njut av frisk luft och känn hur naturen gör gott för både kropp och själ.

Så semestrar du billigare i Norge

Mycket av det bästa i Norge går att göra billigt eller till och med gratis:

  1. Vår vackra natur är öppen dygnet runt och är helt gratis, inklusive nationalparker och våra berömda nationella turistvägar.
  2. Många av våra fina skulpturparker är gratis.
  3. Köp närproducerad mat i livsmedelsbutiker eller gårdsbutiker och gör en picknick på en av världens vackraste stränder. Eller varför inte fiska din egen middag?
  4. Drick mindre i barer och köp istället vin, norsk cider och andra drycker på Vinmonopolet, Norges motsvarighet till Systembolaget. Eller köp lite god hantverksöl på matbutiken!
  5. Boka resor så tidigt som möjligt och försök undvika den stora turistsäsongen. Försök också få rabatt genom att hitta dags-, vecko-, eller till och med månadskort på transportmedel.
  6. Stanna längre på varje ställe och få både minskade resekostnader och eventuell rabatt för längre vistelse. Vi lovar att du kommer hitta massor av sevärdheter utöver de stora turistattraktionerna!
  7. Hyr lägenheter eller mysiga stugor och res i lite större sällskap. Det minskar kostnaderna per person, och du kan också laga mat på de ställen du bor.
  8. Res utanför högsäsong för att få de bästa priserna. Hotell i stora städer kan vara dyra under högtider och högsäsong, men har ofta bra erbjudanden under veckosluten. En genomsnittlig hotellnatt i Norge står sig faktiskt väldigt väl prismässigt mot många andra västerländska länder.
  9. De flesta museer har rabatter för familjer och grupper. En del är till och med gratis.
  10. I artikeln nedan får du fler tips för en billigare semester i Norge!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor