Skip to main content

Skoj utan skidor

Skidåkning är kanske det första man förknippar med en vintersemester i Norge, men det finns mycket annat att hitta på i snön. Hundspann, snöskovandring och kungskrabbsafari är några av många förslag nedan.

Det är ingen hemlighet att Norge har ett speciellt förhållande till skidåkning. Men man behöver inte vara skidfantast för att uppskatta ett besök på vintern – den som gillar snö och friluftsliv har massor att göra även utan skidor på fötterna.

Här är sex roliga alternativ till dig som ska till Norge i vinter.

Vinteräventyr med våra fyrbenta vänner

Följ med på hundspannstur och lär känna ett gäng huskies, som mer än gärna tar med dig på äventyr genom Norges vackra vinterlandskap. Vare sig du väljer att luta dig tillbaka som passagerare på en endagstur eller om du hellre styr ditt eget hundspann över flera dagar, kan du förvänta dig ditt livs upplevelse.

En hundspannstur är också ett roligt sätt att uppleva det starka bandet mellan människa och hund. På många ställen får du chansen att ta hand om och mata hundarna, vilket såklart uppskattas av alla hundälskare. Nedan hittar du några av de populäraste hundspannsturerna på TripAdvisor.

Barnsligt kul i backen

Att åka kälke är lika kul för vuxna som för barn, det är det ingen tvekan om. Och det finns massor av varianter att välja på, från vanliga pulkor till rodel, så du lär hitta något som passar dig.

Många norska skidorter har särskilda banor för kälkar, och de är plogade till perfektion. Är du redo att susa nerför backarna?

Lunka lugnt med snöskor

Hur känns det att gå på moln? Svårt att veta, men med ett par snöskor på fötterna får du kanske en god uppfattning. Det spelar ingen roll hur djup snön – snöskovandring är nästan som att sväva fram genom vinterlandskapet.

Följ med på en guidad tur och upplev den friska vinterluften, snötäckta träd och höga berg.

Man blir lätt förtrollad av det vackra landskapet, men glöm inte att stanna upp ibland och ta en välförtjänad fika. I Norge går vinterutflykter hand i hand med apelsiner, kexchoklad och en termos med varm dryck.

Vintersafari

Vänta här nu… Safari på vintern? Javisst! Skandinaviens och Norges djurliv är unikt på många sätt, och när temperaturen sjunker blir vissa upplevelser ännu coolare.

Ovanför polcirkeln kan man vara med på valssafari och komma nära knölvalar och späckhuggare. Gillar du skaldjur? Då rekommenderas en kungskrabbsafari. Du får vara med och dra upp kungskrabbor från havets botten, och med vissa arrangörer ingår en utsökt middag efteråt. Och vi behöver knappast tala om vad huvudrätten består av, eller hur?

På vintern kan man också få en glimt av de mäktiga myskoxarna. De bor i Dovrefjell i östra Norge, och är verkligen en syn. Låt dig bara inte luras av deras enorma storlek. Dessa lurviga jättar är supersnabba, så det är säkrast att spana in dem på tryggt avstånd i sällskap med en guide.

Nappa på isfiske i Norge

Otaliga sjöar och älvar samt den långa kusten ger utmärkta möjligheter att få en baddare på kroken. Under vintern är det is på de flesta sjöar och fjordar, men det är ingen anledning att låta bli att fiska, tvärtom.

Borra hål i isen och släng i linan, och sen är det bara att vänta. Inget slår spänningen när man väntar på att en firre ska hugga till.

Kom bara ihåg att ta det försiktigt. Lyssna på din guide och håll dig borta från isen om du inte är helt säker på att den håller.

Åk på en mysig slädtur

Kryp ner under en fårskinnspläd i en hästdragen släde och åk sakta fram genom en idyllisk norsk by. Hästens hovar slår rytmiskt mot backen och slädens bjällror klingar klart. Kan det bli mysigare än så?

Man kan åka på slädtur i många delar av landet, och om du åker till Nord-Norge kan du till och med få chansen att dras över Finnmarks vita slätter av renar. Det är både en kul upplevelse och ett sätt att få en inblick i hur livet var på den gamla goda tiden, när hästar och renar var våra mest trofasta tjänare.

Norrskensdans

Tänk dig att du har kurat ihop dig framför en mysig brasa när en fascinerande ljusshow sätter igång på vinterns stjärnhimmel.

Människor från jordens alla hörn reser norrut för att uppleva norrskenet varje år. Nord-Norge är en utmärkt plats om du vill se Aurora live. Man kan ge sig ut på norrskensjakt på egen hand, men vi rekommenderar en guidad tur. Guiderna har den senaste informationen om väderförhållandena och tar dig till platser där du har störst chans att få se norrskenet.

Fota norrskenet: Om du funderar på att anmäla dig till en fotoexpedition kan du förbereda dig med den här artikeln om hur man fotograferar norrskenet.

Ut på isen

Skridskoåkning är populärt i Norge, och flera världsmästare har burit den norska flaggan. Men skridskor handlar framför allt om att ha roligt, så det spelar ingen roll om du är elegant som Sonja Henie, snabb som Johan Olav Koss, eller är den som trillar stup i kvarten. Det finns skridskobanor i nästan alla norska städer.

Man kan såklart även åka på frusna sjöar, älvar och fjordar. Men ta säkerheten på allvar, och ta alltid reda på att isen är säker innan du ger dig ut: Fråga lokalbefolkningen och läs aktuell information på anslagstavlor. Den som är riktigt rutinerad kan kontrollera tjockleken genom att borra hål i isen.

Skridskor brukar finnas att hyra på de flesta bemannade skridskobanor, men för övrigt gäller det att ta med sina egna skrillor.

Ett hett tips: bada bastu

Det kan såklart bli riktigt kallt i Norge på vintern, och det är säkert just därför det har blivit så populärt med utomhusbastur i Norge.

Nya fina bastur har dykt upp på spektakulära platser över hela landet. Njut av värmen under norrskenet, vid fjordarna eller till och med mitt i huvudstaden.

Man kan alltså värma upp sig i bastun innan man tar ett vinterbad i fjorden eller snön. Det är en uppfriskande upplevelse som piggar upp ordentligt.

Sparka dig fram genom vintern

Sparken är ett fantastiskt färdmedel på snön, och de är otroligt enkla att använda. Det är bara att sparka och glida!

I Norge är sparkar särskilt populära bland barn och används flitigt i områden med goda snöförhållanden. I byarna Geilo och Hurdal på Østlandet arrangeras till och med två sparkmästerskap, som är roliga tillställningar för hela familjen.

Du kan hyra spark på många turistbyråer och aktivitetscenter.

Cykla på snö och is

Vill du prova på att cykla genom ett vinterlandskap?Då ska du testa en fatbike! De stora hjulen och däcken gör det möjligt att cykla på både is och snö.

De finns att hyra på ett stort antal ställen över landet, och du kan också åka med på guidade fatbike-turer.

Geilo, Lillehammer, Trysil och Nesbyen på Østlandet och Alta i Nord-Norge hör till de populäraste platserna att åka fatbike på.

Vinteraktiviteter i hela Norge

Hitta norska vinteraktiviteter som passar dig nedan.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler alternativ till skidåkning

Börja semesterplaneringen här!

Nyligen besökta sidor