Skip to main content

Ta ett djupt andetag ...

… och andas ut.

Ditt sinne och din kropp är djupt sammankopplade. Ta en stund att lägga märke till: Hur känns det?

Yoga i Norge

Bli jordad

När ditt sinne är fullt och din kropp är spänd, kan yoga ha en föryngrande effekt. Ta tillflykt till en enkel yogaretreat i bergen eller vid fjordarna eller boka en yogaklass för att hitta balans i staden.

A woman, Rutt-Lovise are doing yoga, a warriors pose at Skongenes light house in Fjord Norway

Rutt-Lovise Strand i krigarställning vid Skongenes lighthouse.

Yoga har blivit alltmer populärt som en motvikt till vår hektiska och stressiga vardag.

"Yoga är en intelligent form av rörelse som består av olika fysiska positioner, andningsövningar, meditation, avkoppling och att vara närvarande", säger yoga instruktör Rutt-Lovise Strand.

Rutt-Lovise var utbränd och var tvungen att agera. Hon bodde i Bergen när hon först introducerades till yoga och mindfulness. Hon blev instruktör i naturyoga och flyttade tillbaka till sin hemstad Måløy, på Fjordkusten. Här driver hon och hennes man Sjøbris Adventure, som erbjuder kajakpaddling och yogaklasser och retreater.

"I Norge är yoga mestadels tillgängligt i de stora städerna, men fler och fler människor, inklusive mig själv, startar yogastudior och retreater på mer lantliga platser runt om i landet", förklarar Rutt-Lovise.

Yoga vid fjorden

För Rutt-Lovise har det varit mycket viktigt att flytta från stan för att komma närmare naturen. Att spendera tid utomhus och uppleva naturen har sin egen term i Norge: friluftsliv. Många av de saker du vanligtvis gör inomhus kan också göras utomhus, inklusive yoga.

- Jag tränar och undervisar utomhusyoga, och jag känner att naturen tillför en extra dimension till den fysiska träningen. Yoga i naturen, i vinden och vid vågorna, är mycket kraftfull. Jag tror verkligen att det är viktigt att vara ute i naturen för människors hälsa och livskraft, säger Rutt-Lovise.

Teknik har gjort att människor träffas mer online än någonsin tidigare. Trots fördelarna behöver vi ibland ta ett steg tillbaka för att reflektera och återhämta oss.

"Fler och fler studier dokumenterar den positiva effekten yoga har på stressavlastning, koncentration och fokus", säger Rutt-Lovise.

Det finns olika grenar av yoga. Rutt-Lovise undervisar vinyasa yoga, vilket är en fysisk övning som följer ett flöde av rörelser, såsom solhälsningen. Du håller bara en pose i några sekunder innan du byter till en annan pose, i en kontinuerlig rörelse.


Det finns många yogastilar. Ett urval av dem listas nedan:

Populära typer av yoga

Vinyasa yoga: Även kallad flow yoga. Följer en kontinuerlig rörelse av skiftande poser.

Ashtanga yoga: Följer ett regelbundet och bestämt mönster av rörelser – samma över hela världen.

Hatha yoga: Ett paraplybegrepp. Ställningarna är mer grundliga och hålls vanligtvis längre än Vinyasa.

Yin yoga: Lugn avslappningsyoga, med fokus på flexibilitet och att frigöra lederna. Samma pose hålls i flera minuter.

Hot yoga: Följer en bestämd sekvens i ett rum med en temperatur på 30-40 grader Celsius.

Namaste = Ljuset i mig ser ljuset i dig.

Yoga i bergen

Boka en yogaklass på din nästa stadssemester eller välj en plats utanför turiststråken för en fullständig yogaupplevelse.

Mitt bland sjöar, berg och vattenfall ligger Nøsen Yoga Retreat, en fjällstuga i Valdresregionen, tre timmar utanför Oslo.

Här kan du delta i yogaklasser både inomhus och utomhus och använda den omgivande naturen för att öva och meditera. Andas in den friska, friska bergsluften och känn det skiftande vädret på huden. Dessutom serverar retreaten näringsrik, närproducerad vegetarisk mat.

- Jag brukade träna yoga i Oslo innan jag kom hit. Det är mycket lättare att hitta lugn här uppe, i skydd från stadens brus. De vackra omgivningarna gör att du kan njuta av naturen resten av dagen. Här kan man verkligen varva ner, säger Jokim Herolvsen, som är barista, städare och yogaelev på Nøsen Yoga.

Ta ett uppfriskande bad i det svalkande fjällvattnet eller hyr en SUP board eller en kanot om du längtar efter fler upplevelser i naturen. Yoga är också en favorit bland surfare eftersom det förbättrar smidighet, styrka, stabilitet och flexibilitet.

Yogafilosofin

Nøsen Yoga erbjuder olika retreats, inklusive den tysta retreaten, de-stress retreat, och Yin yoga retreat, samt skidåkning och yogahelger. Personalen som bor där på heltid utövar huvudsakligen Ashtanga yoga.

Ashtangayoga är meditation genom rörelse. Vi tränar samma poser varje dag, men ingen dag är den andra lik. Vi försöker hitta en förankringspunkt varje dag, skapa ett meningsfullt utrymme, säger Eva Antonie Brozova, chef på retreatet.

Om du frågar May Rita Sætervoll, kommer hon att berätta att yoga räddade hennes liv. Hon bodde på gatorna i Oslo och tog heroin när hon först kom till yogaretreatet genom ett program som heter "Tillbaka i ringen". Programmet erbjuder yoga som ett sätt att hjälpa människor som vill ha en ny och nykter start för att bekämpa narkotikamissbruk. Idag är May Rita assisterande general manager på retreatet.

Det fysiska utövandet av yoga är bara en del av det, liksom koncentration och meditation. Men bakom allt finns en filosofi om att hitta vägen till ett värdigt liv, säger May Rita.

"Att bli bättre människor", tillägger Eva. I slutet av yogapasset knäpper de händerna och böjer huvudet för att säga Namaste – ljuset i mig ser ljuset i dig.


Avslappning eller power yoga?

Upptäck vad som känns bra för dig!

Behöver du en digital detox?

11 fina utflykter

Yogaretreats och klasser

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor