VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Sunset over the old wooden houses along the Nidelven river in Trondheim in Trøndelag, Norway
Älven Nidelva i Trondheim.
Photo: Bernart Wood / trondelag.com

Topp 10 resmål i Norge

Campaign
Partner

De populäraste resmålen på visitnorway.se utmärks av en härlig variation, med allt från storstäder och fjordar till klippiga berg. Här finns inspiration till nästa Norgeresa oavsett årstid. Listan visar de resmål på visitnorway.se som fick mest organisk trafik under 2018.

 1. 1. Lofoten

 2. I topp hittar vi Lofotenöarna, där de höga fjälltopparna reser sig upp mot den arktiska himlen som kyrktornar. Mellan bergen ligger små idylliska byar som har lockat till sig en brokig blandning fiskare, friluftsmänniskor och konstnärer.

  Prova lokala delikatesser med skaldjur och lamm, upptäck vita sandstränder och besök vikingamuseet Lofotr. Det är lätt att ta sig mellan Lofoten och fastlandet. Du kan också resa vidare till Helgeland och de UNESCO-skyddade Vegaöarna lite längre söderut.

 3. 2. Trollstigen

 4. Den 106 kilometer långa bergsvägen Trollstigen går genom västra Norge, inte långt från Geirangerfjorden som du hittar lite längre ner här på listan. Trollstigen bjuder på en rent hänförande utsikt med branta klippor, vattenfall, djupa fjordar och bördiga dalar. Det är norsk natur när den är som mest fantastisk.

  Vägen konstruerades på 30-talet med 11 hårnålskurvor som slingrar sig upp 858 meter över havet. Tack vare ingenjörer och vägarbetare går det att köra längs Trollstigen. Det kan dock behövas lite is i magen, men utsikten och omgivningarna kring besökscentret på toppen gör det värt det.

 5. 3. Svalbard

 6. Den här enorma ögruppen i nordligaste Europa har ett alldeles unikt djurliv med vild natur, och ändå är det ett välorganiserat och bekvämt resmål. Här kan du vara med om stora naturupplevelser året runt.

  Svalbards lokala guider ser till att du får bästa möjliga erfarenheter med dig hem. Svalbards huvudstad Longyearbyen är som en mini-metropol – här finns restauranger och andra ställen av en standard man brukar förknippa med riktiga storstäder.

 7. 4. Bergen

 8. Den världsberömda musikern Kygo kommer från Bergen, en stad som varken låter, känns eller smakar som något annat. Här finns en livlig kulturscen med mycket konst, museer och gallerier. Bergen är också känd för sin fina fisk och sina färska skaldjur. Stans gamla trähus omges av de sju bergen som gett staden dess namn.

  Bergen kallas även ”porten till fjordarna” eftersom Norges berömda fjordlanskap ligger inom nära räckhåll. Den gamla hansahamnen Bryggen finns på UNESCO:s världsarvslista. Bryggen består av ungefär 60 historiska byggnader, av vilka några går tillbaka så långt som till 1200-talet.

 9. 5. Trondheim

 10. Trondheims livliga gågator med färgglada träbyggnader leder till den mäktiga domkyrkan Nidarosdomen och de gamla lagerbyggnaderna längs Nidelven. Här finns gott om caféer, flera marknader och en kul restaurangscen som gärna experimenterar med Trøndelagsregionen lokala traditioner.

  I Trondheim står även musiken i centrum. Här finns till exempel de stora musikmuseerna Rockheim och Ringve, och ett antal festivaler gör sitt till den goda stämningen.

 11. 6. Geirangerfjorden

 12. Den 15 kilometer långa Geirangerfjordens branta bergssidor pryds av mängder med vattenfall som De syv søstre (de sju systrarna). Upplev det naturliga lugnet i en av världens främsta naturattraktioner.

  Fjorden finns på UNESCO:s över världsarv och är lika imponerande året runt. Passa även på att utforska Geirangerfjordens natursköna omgivningar när du har chansen.

 13. 7. Jotunheimen

 14. Jotunheimen, eller "jättarnas hemvist" som det betyder på norska, är ett enormt bergsområde i östra Norge. Här kan man klättra upp till Norges högsta bergstopp Galdhøpiggen eller ta den vackra vandringsturen till Besseggen. Härifrån har du utsikt över en blå och en grön fjällsjö.

  Inte undra på att Jotunheimen är populärt under Norges semestertider, och många åker hit för att vandra från hytte till hytte. Samtidigt är området tillräckligt stort för att ha gott om plats för alla. Passa på att prova traktens kulinariska specialiteter som korv, ost och sylt när du är här.

 15. 8. Narvik

 16. Några timmar från norra Sverige ligger Narvik, med utmärkta förutsättningar för skidåkning på vintern och aktiviteter som vandring och bergsklättring på sommaren. Narvikfjellet har utan tvekan några av Norges bästa (och mest extrema) skidmöjligheter.

  På vintern tittar norrskenet ofta fram, och sommargäster får istället uppleva midnattssolen. Narvik spelade också en viktig roll under andra världskriget, och den här dramatiska delen av Norges historia gör sig ännu påmind på många ställen i staden.

 17. 9. Oslo

 18. Oslo är med på Lonely Planets lista över de bästa resmålen 2018. Dessutom har den norska huvudstaden utnämnts till Europas gröna huvudstad 2019. Det är mycket på gång här: En spännande restaurangscen som bland annat stoltserar med en trestjärnig Michelin-restaurang, till exempel. Oslo har också en synnerligen livlig cafékultur och har lockat till sig ett gäng internationellt uppskattade baristor.

  Oslo lyckas vara barnvänlig och trendig på samma gång, och ställer både natur och kultur i centrum. Du har nära till skog och mark samtidigt som du kan uppleva ny arkitektur och konst till fots eller med cykel.

  På det omtalade operahuset kan du till och med promenera på taket.

 19. 10. Røros

 20. Lilla Røros nära svenska gränsen är en UNESCO-skyddad gammal gruvstad. Stadens unika träbebyggelse, av vilken vissa delar går tillbaka till 1600-talet, ger extra hög mysfaktor.

  Många kommer hit för att gå på julmarknaden i december eller vintermarknaden (Rørosmartnan) i februari, men det är lika trevligt resten av året. Røros är en av Norges städer som har certifierats som en hållbar turistort.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra uppskattade partners.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen