Skip to main content

Trendiga storstäder, glittrande fjordar eller ståtliga berg norr om polcirkeln? Norge bjuder på mycket variation och långa avstånd. För att få ut så mycket som möjligt av semestern rekommenderar vi att du håller dig till en eller kanske ett par regioner. Här är några förslag!

1. Oslo

Det är mycket på gång i den norska huvudstaden Oslo, som verkligen fått ett lyft under det senaste årtiondet. Nya roliga stadsdelar, rykande heta bastuflottar, otaliga evenemang och flera nya museer och attraktioner är några av de saker som väntar på att upptäckas här.

Oslos centrum omges av Oslofjorden och enorma skogsområden, så det är lätt att kombinera storstadsliv med aktiviteter som cykling, vandring och skidåkning på någon av Norges bästa skidorter. Granne med Oslo ligger regionernaØstfold och Vestfold, där man kan besöka charmiga städer som Fredrikstad och Tønsberg.

Cirka en timme med bil från Oslo har du också Norges nya konstcentrum Hadeland. Här man besöka Kistefosmuseet och den uppmärksammade utställningshallen The Twist.

2. Tromsø och det magiska norrskenet

Tromsø ligger mitt i norra Norge och brukar kallas ”Arktis huvudstad”. Om du har norrsken, valsafari, midnattssol och episka naturupplevelser på önskelistan har du alla anledningar att åka hit.

Lyngenfjord har perfekta förhållanden för toppturer och vandring. Om du är mer intresserad av samernas kultur ska du ta dig till Karasjok eller Alta. Passa även på att besöka Europas nordligaste punkt i Nordkap.

I den östra delen av Nord-Norge hittar du fågelskådarparadiset Varangerhalvön. Tar du dig till Kirkenes, nära ryska gränsen, kan du vara med på kungskrabbsfiske, köra hundspann och sova på ishotell.

Vid kusten väntar flera sagolika öar, bland annat Senja, Kvaløya och Sommarøy.

3. Lofoten och Nordland

Praktfulla fjäll, glittrande fjordar, charmiga fiskebyar och avskilda stränder. För att inte nämna norrsken och midnattssol.Du har kanske sett bilder på Lofoten och Vesterålen på Instagram (det finns ju en hel del där!). Ett tips är att åka hit efter sommarens högsäsong, när det är mindre trångt på de populäraste orterna.

Nöjen på hög nivå väntar också i skid- och vandringsparadiset Narvik. En annan, mindre känd pärla är Helgeland lite längre söderut. Här kan du köra längs Kystriksveien från Trøndelag upp till Bodø. Sträckan har kallats en av världens mest natursköna bilvägar.

Den livliga kuststaden Bodø är Nordlands största stad. Här hittar du en härlig blandning av friluftsäventyr och kulturevenemang. Bodø ska till och med vara Europas kulturhuvudstad år 2024.

4. Bergen och fjordarna på västkusten

I Norges näst största stad Bergen blandas historiska världsarv med trendiga restauranger och en aktiv musikscen. Besök konstmuseerna som går under namnet KODE eller några av landets mest kända kompositörers hem. Gå vilse bland kullerstensgatorna och upplev staden från ovan på en av de sju omgivande bergstopparna.

Bergen är porten till några av Norges mest kända fjordar, bland annat Norges längsta och djupaste fjord Sognefjorden och Hardangerfjorden, där du också hittar den berömda klippan Trolltunga. Om du vill ha absolut lugn och ro under högsäsongen är det bra att veta att många av fjordarna har förgreningar som är minst lika vackra, fast med mindre folk.

För en aktiv semester i sagolik natur rekommenderas Voss och Nordfjord. Ett populärt resmål är fjordbyn Flåm. Åk gärna dit med Flåmsbanan, som har fått heta världens vackraste tågresa upprepade gånger.

5. Geirangerfjorden och Nordvest

Planerar du en fjordsemester är jugendstaden Ålesund en utmärkt utgångspunkt, och väl värd ett besök i sig. Området Nordvest ligger i norra delen av Fjord Norge. Här samlas friluftsentusiaster med siktet inställt på äventyr året runt. Den 15 kilometer långa Geirangerfjordens branta bergssidor pryds av mängder med vattenfall som De syv søstre (de sju systrarna).

En populär bas är Åndalsnes, som kallas för Norges klättringshuvudstad. Här omges du av magnifika bergstoppar och har nära till världsberömda attraktioner som Trollstigen och Atlanterhavsvegen.

Åndalsnes är slutstation på järnvägslinjen Raumabanan, som har utsetts till en av världens vackraste tågresor. I Nordvest finns också jazzstaden Molde och "klippfiskhuvudstaden" Kristiansund.

6. Stavanger

Vad får du om du kombinerar Michelinrestauranger med fina gamla trähus, gatukonst i världsklass och en mångkulturell stämning? Res till Stavanger, den största staden i sydvästra Norge, så får du se! Det är en perfekt utgångspunkt om du vill bocka av berömda naturattraktioner som Lysefjorden och Preikestolen.

Kustområdet Jæren är ett paradis för strandhäng och vattensporter som vind- och kitesurfing. Här finns några av Norges längsta och vitaste stränder. Upptäck de charmiga städerna och byarna som radar upp sig längs Nordsjøvegen mot Egersund – Sogndalstrand, till exempel.

7. Trondheim och Trøndelag

Mitt i Norge lockar Trøndelag en blandning av gourmander, friluftsentusiaster och alla som är nyfikna på Norges historia. Det är också ett himmelrike för den som älskar god och exklusiv mat, och utnämndes till Europeisk gastronomiregion 2022.

Fiska, cykla eller åk skidor, eller vandra längs en av Olav den heliges pilgrimsleder. Dessa nio vandringsleder går alla till den medeltida domkyrkan Nidarosdomen i Trondheim. Regionens största stad Trondheim är känd för sina kulinariska äventyr med stort fokus på närproducerad mat. Här finns otaliga smakupplevelser, vare sig du vill gå på lyxiga Michelinkrogar eller föredrar små mysiga caféer.

Följ doften av färska råvaror längs den natursköna avstickaren som går under namnet Den gyllene omvägen i Innherred. Även i den UNESCO-skyddade gruvstaden Røros väntar stora matupplevelser och intressant historia. I Dovrefjell kan du få en glimt av ett mycket speciellt djur: De lurviga myskoxarna.

8. Kristiansand och Sørlandet

Sørlandet, det vill säga Norges sydligaste region, är norrmännens eget sommarparadis. Här kan du uppleva en klassisk norsk sommar med vackra stränder, tusentals öar och ovanligt många soltimmar per år. Strosa längs smala gränder bland de typiska vita trähusen i mysiga kuststäder som Risør, Arendal, Grimstad, Mandal, och Flekkefjord. Är du nyfiken på Norges folktraditioner är ett besök i Setesdal givet.

Den största staden i Sørlandet är Kristiansand. Här kan du promenera genom den gamla stadsdelen Posebyen, frossa i färska skaldjur, njuta av lata dagar på stranden och vara med på en av alla festivaler. Dyreparken, det vill säga Kristiansands zoo och nöjespark, är ett säkert kort för små och stora barn. En kort biltur från Kristiansand ligger Lindesnes fyr vid Norges sydligaste punkt. I Lindesnes hittar du också den fantastiska Michelinrestaurangen Under, som är världens största undervattensrestaurang.

9. Østlandets berg och dalar

Østlandets (östra Norges) täta skogar, höga berg och djupa dalar är ett Eldorado för naturbaserade aktiviteter. Här finns några av Norges största skidorter som Trysil, Geilo och Hemsedal. Dessa orter uppskattas inte bara på vintern. Så fort snön försvinner förvandlas de nämligen till cykeldestinationer i världsklass.

Valdres, Hallingdal, Lillehammer, och Gudbrandsdalen är populära med familjer tack vare allt från roliga nöjesparker till fina besöksgårdar och fantastiska vandringsmöjligheter. Samma sak gäller Telemark, där du kan åka båt längs Telemarkskanalen eller beundra en av östra Norges mest imponerande utsikter från Gaustatoppen.

Nationalparkerna i Dovrefjell, Jotunheimen och Rondane ger utmärkta möjligheter för naturbaserade aktiviteter som vandring, cykling, forsränning och klättring.

10. Arktiska Svalbard

Drömmer du om att få uppleva en äkta arktisk miljö? Det kan du tack vare Svalbard, som ligger mitt i Norra Ishavet mellan Norge och Nordpolen. Här kan du leva vildmarksliv och prova på ovanliga aktiviteter året runt i ett landskap som är robust och bräckligt på samma gång.

Några förslag är hundspann, isgrottskrypning, snöskoter och norrskensjakt. Förutom några tusen isbjörnar bor ungefär 3 000 människor i Svalbard. Huvudstaden Longyearbyen är som en mini-metropol – här finns restauranger och andra ställen av en standard man brukar förknippa med riktiga storstäder.

Resmålen på kartan

Välj en av regionerna nedan som bas på semestern i Norge.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor