Skip to main content

På en av Oslos vackraste utsiktsplatser fick Edvard Munch inspiration till den världsberömda målningen Skriet.

Ekot från Skriet

”I motsats till vad kan tro är det naturen och inte figuren i målningen som skriker, enligt Munch själv. Han skrev ’…och jag kände hur det gick ett stort, underligt skrik genom naturen’”, säger Maren Lindeberg. Hon är presschef på MUNCH i Oslo, museet som är helt tillägnat Edvard Munchs liv och arbete.

Det finns faktiskt tre olika versioner av Skriet att se på MUNCH. Varje tavla visas en timme åt gången, som en del av den permanenta utställningen Edvard Munch Infinite. På så vis kan man på bästa sätt skydda de ömtåliga målningarna.

Munch målade Skriet i Nice på senhösten 1893 – långt från den plats där han fick idén till den mytomspunna bilden, i det som dag ligger i Ekebergsparken Skulpturpark. Den kan du besöka när som helst, och du tar dig lätt dig dit genom att följa en av de övervuxna, branta och vindlande stigarna från gamla stan i östra delen av Oslo.

Ekeberg är ett populärt resmål, med sin modernistiska restaurang och skulpturpark – och inte minst den storslagna utsikten. Från stigen ser du ut över Oslo, med det prisbelönta och mästerliga Operahuset, MUNCH-museet och Nasjonalmuseet. På håll kan du också spana in Astrup Fearnley Museet, ett av landets främsta museer för samtidskonst.

En unik konstnär

Grünerløkka har kommit att bli en av Oslos populäraste stadsdelar för olika typer av konstnärer. Det var faktiskt här, på Olaf Ryes plass, som en fattig Edvard Munch började sin vandring mot stjärnstatus.

Idag är han såklart känd i hela världen, och nästan alla har något att säga om den expressionistiske konstnären och hans unika stil. Det är däremot långt ifrån alla som vet att han var från Norge.

"Det kan finnas flera orsaker till det", säger Hans Richard Elgheim, en ledande Munchexpert. "Dels bodde han i Tyskland när han slog igenom, och dessutom är hans konst egentligen inte typiskt norsk, eftersom nationalitet ofta förknippas med olika teman. Det finns inget direkt nationalromantiskt över hans målningar, som hos Tiedmann eller Gude, eller andra stora norska konstnärer.”

Munch, förklarar Hans Richard, var annorlunda. "Han var mer inriktad på existentiella frågor, om livet, kärlek, död och ångest. Han var en expressionist som ville fästa sina känslor direkt på duken, inte någon som gömde sig bakom konventioner eller någon bestämd teknik. Han var en pionjär, och hans konst är universell”.

Det "ensamma geniet"

Det finns många myter om Munch som "ett ensamt geni." Hans liv präglades av oro, ångest och grubblande, och till skillnad från sin far fann han ingen lindring i religionen. Det var målandet som hjälpte, och det blev ett uttryck av hans inre.

"Det måste bli ett slut på bilder av stickande kvinnor och män som läser. Jag ska måla människor som andas och känner, som älskar och lider", sa han.

Från 1916 fram till sin död 1944 bodde han på godset Ekely, som ligger mellan Skøyens industriområde och jordbruksfälten i Vestre Aker i Oslo. När Munch köpte godset var det ett barnhem. Han var produktiv ända in i det sista, och under de 28 år han bodde där märks vissa återkommande motiv: Den säregna skogen runt stugan, lantliga vyer och kvinnoporträtt. Vid samma tid befann sig Gustav Vigeland några kilometer österut, där han var i full gång med att bygga skulpturerna till den omtyckta Frognerparken (även kallad Vigelandsparken).

Han är fortfarande en stor förebild – på Ekely används Munchs studio än idag av unga norska och utländska konstnärer som vill gå i Munchs fotspår. Ibland öppnas hela egendomen upp för allmänheten, så kolla in öppettiderna när du är i krokarna.

Utforska Munch i Norge

Det är inte utan anledning som Munch kallas "den ständigt moderna konstnären". Hans verk tycks alltid lika aktuella och väcker starka känslor än i dag.

Ta en promenad i konstnärens fotspår och upptäck platserna som inspirerat honom.

Munch i Norge

Här kan du uppleva Munchs liv och konst.

Osloregionen erbjuder också...

Börja semesterplaneringen här!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor