Skip to main content

Spåren efter Munch

Med Oslo som utgångspunkt finns det många historiska platser att besöka för att få en inblick i Edvard Munchs liv och arbete.

En dag i Munchs fotspår

Edvard Munch var en världsberömd målare och grafiker från Norge. Han var verksam i mer än 60 år och kom att bli en av modernismens viktigaste konstnärer.

Munchs verk är inspirerade av både människorna i hans liv och landskapen där han bodde och arbetade. Utforska platserna som var betydelsefulla för Munch, och som legat till grund för hans mest ikoniska verk.

1. Oslo

I Norges huvudstad finns världens största samling av Munchs verk. MUNCH-museet i Bjørvika är det största museet i världens tillägnat en enskild konstnär, och här visas mer än hälften av Edvard Munchs målningar. I samlingen finns kända verk som Skriet, Madonna, Livets dans, Puberteten, och Det sjuka barnet, samt verk från alla perioder i konstnärens karriär.

Nasjonalmuseet har också flera av Munchs främsta verk, som en tidig version av Skriet, Flickorna på bron, Broschen och Melankoli.

Få inblickar i Munchs liv på en guidad tur i Oslo rådhus, eller besök den närliggande Universitetsaulan, som arrangerar konserter och andra evenemang. Den är öppen för allmänheten och har guidade turer vissa dagar. Munchs ateljé på Ekely utanför centrala Oslo centrum är en del av MUNCH och har vanligtvis öppet under sommaren.

Om du vill se samma vy som Munch såg när han fick inspiration till Skriet ska du bege dig till den vackra utsiktsplatsen i Ekeberg, precis vid Ekebergparken Skulpturpark. Du kan också besöka Munchs grav på Vår Frelsers Gravlund, där det finns en byst av konstnären.

2. Ramme

40 minuter med bil söder om Oslo ligger Kulturdestinasjonen Ramme, där Munch hade ett sommarställe på Nedre Ramme från 1910 fram till sin död. Här finns en kulturstig där du kan gå i Edvard Munchs fotspår. Passa också på att besöka Ramme Billedgalleri och Ramme Gaard, där du kan utforska den unika trädgården i Havlystparken.

Ramme bjuder på många äventyr, så det kanske är läge att övernatta på det vackra Ramme Fjordhotell?

3. Åsgårdstrand

1898 köpte Munch ett hus i den lilla kuststaden Åsgårdstrand i Horten, som idag är ungefär en timme och tjugo minuters färd från Oslo. Huset är omvandlat till ett museum som är öppet för allmänheten, och än idag ser allt ut precis som det gjorde när Munch bodde här.

Många av Munchs berömda verk målades här, bland annat BronFyra flickor i Åsgårdstrand och Livets dans. En promenad genom samma miljöer och i samma ljus är en oslagbar och halvt förtrollande upplevelse.

4. Jeløya

Många år efter somrarna i Åsgårdstrand flyttade Munch till Jeløya på andra sidan av Oslofjorden. Med en kort båttur från Horten till Moss når du fram till ön. Här kan du promenera runt i den vackra skärgårdsmiljön som inspirerade Edvard Munch till några av hans mest kända verk.

Här ligger också Refsnes Gods, ett historiskt hotell från 1767 som ligger vackert till vid Oslofjorden. Hotellet har en unik konstsamling med verk av fler än 90 olika konstnärer, däribland Munch.

Restaurant Munch kan du se fyra litografier i original av Munch, samt akvareller och grafiska verk som Självporträtt från1895 och Ung kvinna.

Ett hett tips är att övernatta där också! Hotellet har den så kallade Olavsrosa – ett certifikat som kan ges till destinationer som bidrar till att bevara det norska kulturarvet, och som är öppna för allmänheten.

Jeløya är ett paradis för konstintresserade. Här finns de kända Galleri Røed och Galleri F15 som är två ledande konstinstitutioner i Norge och Norden.

5. Kragerø

Ungefär en och en halv timme söder om Åsgårdstrand ligger den livliga staden Kragerø, där Munch målade flera av sina berömda verk. På den lokala turistbyrån finns en karta över platserna där Munch hittade sina motiv, och den guidade turen tar dig med till hamnstadens mest charmiga och hemliga gator.

Gå på guidad tur och se platserna som inspirerade Munch

Munch i Norge

Här kan du uppleva Munchs liv och konst.

Upptäck mer

Aktiviteter i Oslo

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor