Skip to main content

RECEPT:
Skrei-
dumplingar

Visste du att kindköttet är en av torskens möraste bitar?

Torskkinder blir den perfekta fyllningen i dessa smarriga skreidumplingar med fiskconsommé. Receptet har skapats av Siriyaporn 'Mymint' Rithisirikrerg, en av Norges mest begåvade unga kockar.

Mymints guide till smaken av Lofoten (artikel på norska)

Ingredienser

Dumplingdeg

(kan även köpas färdig)

150 gr mjöl

75 ml vatten

1/4 tsk salt


Fyllning

150 gr kindkött av torsk eller annat vitt fiskkött

1 msk smör

Skal från 1 citron

1/2 tsk salt

1 tsk citronsaft

60 gr rotselleri


Fiskconsommé

1 liter fiskbuljong

10 gr torkade alger/kelp (valfritt)

Salt efter smak

Källa: Siriyaporn 'Mymint' Rithisirikrerg

Gör så här

Deg

  1. Blanda ingredienserna och knåda i ungefär 30 sekunder
  2. Låt degen vila i 5–10 minuter
  3. Kavla ut degen och skär den i lagom stora bitar med hjälp av en kakskärare eller ett glas

Fyllning

  1. Stek fiskkinderna/fiskköttet i smör i ungefär 1 minut på vardera sida
  2. Skala och skär rotsellerin i små bitar
  3. Tillsätt rotsellerin och stek i ytterligare 2 minuter
  4. Krydda med citronskal, salt och citronsaft
  5. Lägg en klick fyllning på degbitarna och vik till önskad form
  6. Koka dumplingarna i lättsaltat vatten i 3-4 minuter

Consommé

  1. Koka upp fiskbuljongen i en kastrull
  2. Tillsätt torkade alger/kelp och låt puttra på låg värme i 10-15 min (valfritt)
  3. Sila av alger/kelp och smaka av med salt
  4. Servera dumplingar och consommé med färsk persilja, gräslök, salladslök eller örtolja

Vel bekomme, som man säger i Norge!

Från mitten av februari till april kommer den migrerande skreien (atlantisk torsk) till Lofoten och Vesterålen i Nord-Norge för att leka. Det markerar början på ett av världens viktigaste säsongsfisken.

Följ med på fisketur och fånga din egen middag!

Allt om skrei

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor