Fiskevær
Norges unika fiskelägen
På de mest otroliga platser…
… omgivna av magnifik natur …
… ligger mysiga fiskelägen utspridda längs den norska kusten.
Många av dem har idag förvandlats till charmiga små samhällen där du kan njuta nyfångade skaldjur …
… och varva ordentligt ner i en traditionell fiskarstuga, eller rorbu som de kallas.
Hamnen bjuder ofta på helt sagolika kulisser, som norrsken under de långa vinternätterna och den magiska midnattssolen på sommaren.
Kring de norska fiskelägena (fiskevær) finns också gott om härliga aktiviteter.
Paddla kajak mellan kobbar och skär …
... eller gör vandringsturer längs vattnet, med sagolik utsikt.
Vilket norskt fiskeläge vill du besöka?
Ett med havet
Norrmännen har under stor del av sin historia levt i symbios med havet. Skreifisket (arktisk torsk) gjorde det möjligt för människor att kunna leva och bo i de allra nordligaste delarna av landet. Tørrfisken (torkad skrei) var i flera hundra år Norges viktigaste exportvara, och du kan än idag känna ”doften av pengar” som de säger i de norra delarna av landet, från fisken som torkas i de fiskelägen som alltjämt är verksamma.
Den växande handeln med europeiska länder gav upphov till en rad blomstrande samhällen och fiskevær längs den norska kusten, inte minst i Fjord Norge och i Nord-Norge.
Läs mer om hur skreifisket var med och byggde Norge.
Havet som huvudled
Förr i tiden var havet den enda ”väg” som fanns. Det har lett till att de flesta fiskelägen ligger på unika och vackra platser, där fiskevattnen har legat till grund för placeringen. Det kan ibland vara lite knöligt att ta sig de här platserna med bil, men en gång i tiden låg de precis intill den rikligt trafikerade huvudled som havet utgjorde.
Ett bra läge var extra viktigt på den tid när fiskarna var tvungna att ro ut i små träbåtar. När ångbåtar och motorer började komma kunde man enklare ta sig längre ut till havs.
Under högsäsongen för skreifiske kunde det lilla fiskeläget Henningsvær på Lofoten se ut såhär:
Hus vid havet
De små fiskelägen gav husrum åt både lokala och tillresande fiskare, de som kom till högsäsongen. Men i de små fiskebyarna finns också lite ståtligare hus, så kallade væreierboliger, där væreierna hade sin bostad. De var de rika köpmännen som styrde över det mesta i fiskelägena, både handel och husrum, men också fiskevatten och hamn och till och med kyrkan ibland! Deras inflytande minskade gradvis, men ända in på 1970-talet fanns den typen av köpmän kvar.
Deras hus var ofta vitmålade, eftersom det var den dyraste färgen. Övriga hus var ofta målade i gult eller rött, som var mycket billigare färger. De kulörerna är än idag vanliga inslag i de norska fiskelägena.
Renoverade fiskestugor, så kallade rorbuer, är idag populära att bo i som turist.
De moderna fiskelägena
Fisket är än idag viktig för många av fiskelägena, men många andra har fått nytt liv tack vare turism och genom att kreativa människor flyttat dit och öppnat matställen, konstgallerier, hantverksbutiker och unika övernattningsställen.
Från Sørlandet, vidare genom Fjord Norge och hela vägen upp längs kusten till Kirkenes i Nord-Norge ligger charmiga och autentiska fiskelägen som är väl värda ett besök. Några gör sig perfekt för en lugn och avkopplande vistelse, medan andra bjuder på gott om äventyr och friluftsliv. I många arrangeras också festivaler, med allt från poesi till rock n’ roll!
Det alla har gemensamt är det fantastiska läget precis vid havet, med närhet till både hamn och fiske. För den som älskar god mat bjuder den norska kusten på mängder av läckerheter, inte minst genom färsk fisk och utsöka skaldjur.
Vill du fånga din egen fisk? Vi vet ett sexigt (!) trick som kommer att öka fiskelyckan!
Nord-Norge
De flesta av Norges mest kända fiskelägen ligger uppe i Nord-Norge. Här finns gott om vykortsvackra vyer, med röda sjöbodar och fiskarstugor bland högresta fjäll, och tydliga spår efter regionens berömda skreifiske.
Smaka lite traditionell fiskesuppe, bacalao eller skrei tillagad på en rad olika vis. Missa inte heller den mäktiga kungskrabban, och så tørrfisk förstås! Lammet i den här regionen är också särskilt fint.
Här är några av de mest populära fiskelägena:
Lofoten
Här är det verkligen tätt mellan fiskelägena! Henningsvær är nog det mest kända, med sina hippa caféer, restauranger, småbutiker och konstgallerier – inte minst den omtalade Kaviar Factory. I det här storslagna landskapet erbjuds också yoga och bastu, festivaler på Trevarefabrikken och klättringskurser på Klatrekaféen.
Kabelvåg, Ballstad och Stamsund är också populära ställen att besöka, inte minst för vandringsturer, fiske och kajak. Lite längre ut till havs ligger det kända fiskeläget Nusfjord, ett mysigt och levande fiskeværmuseum, och de pittoreska byarnaReine, Sørvågen och Å. I både Kabelvåg och Å finns intressanta museer som visar upp fiskelägenas historia.
Ett bra tips är att ta en båttur (helt gratis utan bil!) till fiskelägena på de små öarna Skrova, Røst och Værøy, som alla har en blomstrande fiskenäring.
Vesterålen
Här finns ett av de mest unika fiskelägena i Nord-Norge: Nyksund. Det som var ett av de allra främsta fiskesamhällena under 1900-talet blev under 1970-talet till en spökstad. Men under de senaste decennierna har byn fått helt nytt liv, inte minst tack vare en grupp entusiastiska tyskar som flyttat hit. Idag bor ungefär ett dussintal människor här, som driver restauranger, konstgallerier, övernattningsställen och till och med en inspelningsstudio! Hela platsen sjuder av kreativitet, och lockar till sig gott om digitala nomader och frisinnade människor.
Stø är ett annat litet fiskeläge i Vesterålen, och här kan du hänga med ut på valsafari. Det finns också turer med valsafari från Andenes, ett lite större samhälle som också är hemvist för Andøya Space Center. Skipnes och Tinden är två andra små pärlor som är extra fina på sommaren, och i Myre finns en modern fiskehamn.
Resten av Nord-Norge
Bara en kort biltur från Bodø ligger den historiska handelsplatsen Kjerringøy, med härliga sandstränder och ett flertal konstgallerier och museer.
Om du tar expressbåten mellan Bodø och Sandnessjøen lite längre söderut finns ett flertal små fiskesamhällen längs Helgelandskusten, bland andra Fleinvær, Støtt, Vega, Lovund, Myken och Træna.
Läs mer i den här artikeln:
I Senja rekommenderas ett besök till det unika fiskeläget Husøy, ett aktivt litet samhälle som ligger vackert till på en ö omgiven av fjäll. Det finns också flera andra fina fiskevær utspridda på ön, som Mefjordvær och Hamn.
Utanför Tromsø kan du göra en fin tur till de vita sandstränderna och mysiga restaurangerna på Sommarøy, där sill är en stor näring. Havnnes Handelssted på ön Uløya i Lyngenfjorden är Norges nordligaste handelsplats som fortfarande är i bruk.
Bästa sättet att uppleva fiskelägen på mer avlägsna platser i Troms och Finnmark är att åka med Hurtigruten, som passerar ett flertal av dem, däribland Havøysund, Kjøllefjord, Berlevåg och Honningsvåg.
Missa inte heller Skarsvåg i Finnmark, världens nordligaste fiskeläge. Utforska det trädlösa landskapet på snöskoter, fiska den gigantiska kungskrabban från en RIB-båt och gör en tur till Nordkap och Knivskjellodden, det Europeiska fastlandets nordligaste punkt.
Trøndelag
På de små öarna långt ute till havs längs Trøndelagskusten finns också fint bevarade fiskelägen. Här ligger bland annat Sør-Gjæslingan, som en gång i tiden var det största fiskeläget söder om Lofoten. På sommaren kan du ta expressbåt ut och övernatta där. Du kan också bo i fiskarstuga i det lilla Titran på ön Frøya, och att ta båt över till Mausundvær och bo i det blomstrande fiskeläget Mausund.
Nordvest och Fjord Norge
Om du besöker den norska västkusten väntar lokala läckerheter som klippfisk och bacalao. De rätterna har stark anknytning till kusten, eftersom just klippfiskindustrin fick många av fiskelägena att blomstra ekonomiskt, inte minst i Møreregionen i Nordvest.
På vägen till det lilla fiskeläget Veilholmen känns det verkligen som att vara på väg rakt ut i Atlanten. Du tar dig hit på bron som leder från den större ön Smøla. Platsen är lika vacker i både solsken och storm, och du har goda chanser att få se havsörnar sväva mot himlen.
Du kan också ta dig hit med båt från Trondheim och Kristiansund:
Precis vid havet längst ut på Romsdalskusten ligger Norges sydligaste levande fiskeläge, Ona. På den lilla ön finns ett café, keramik- och hantverksbutiker, fina fiskeställen och härliga stränder. Den mest kända attraktionen är Ona Fyr från 1867.
I närheten finns två andra fiskelägen som är populära resmål på sommaren: Den lilla byn Bud i närheten av Molde, och ön Grip, som ligger en liten bit från Kristiansund med färja.
Kustbyar på Sørlandet
Också längre söderut finns gott om charmiga och levande byar, hela vägen längs kusten från Bergen till Lindesnes och Oslo.
Det mildare klimatet här ger en helt annan sorts charm, med glittrande hav, varma klippor på sommaren och vitmålade hus längs smala gränder. Njut av räkor i solen och kanske lite nygrillad makrill. Mums!
Hitta det perfekta kustresmålet:
Besök ett fiskeläge
Ta del av våra topperbjudanden
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.