Skip to main content

I Norges tillverkas underbara och välsmakande drycker som aldrig förr, på kaféer, hantverksbryggerier, destillerier, bondgårdar och mycket mer. Upptäck Norge i flytande form!

- Att kunna dricka rent vatten direkt från både kranen och fjällbäckar är en lyx som jag tror är ganska unik, säger Vidar Lund, ledande forskare vid Norska folkhälsoinstitutet.

Friska fjällbäckar

Se till att alltid ha en kåsa eller kopp till hands när du vandrar i fjällen. Då är det bara att skopa upp kallt, friskt och rent vatten direkt från fjällbäcken. Hitta gärna vatten som rinner lite brantare, och ha god uppsikt över terrängen så att det inte finns djur som förorenat vattnet.

Fjellbekk är faktiskt också en klassisk norsk cocktail som görs på akvavit, vodka, citron och lime. Just akvevitt är den populäraste spritsorten i Norge.

Prisbelönt must och cider

Det friska fjällvattnet sugs upp av träd som sen bär den härliga frukt som förvandlas till cider och must. Den hantverksmässiga musten och cidern från Norge blir alltid högt rankad i internationella tävlingar.

Mikroklimatet vid Hardangerfjorden, Sognefjorden och Telemark är särskilt gynnsamt. Vattnet reflekterar solljuset upp mot de branta sluttningarna där träden blommar, och den rika jordmån bygger på moräner från glaciärerna som låg här förr.

”Hardanger Sider” och ”Eplejuice/Eplemost frå Hardanger” är geografiskt skyddade namn, på samma vis som ”champagne”. Äpplena som växer kring fjordarna har lika stor variationsrikedom som de franska druvorna.

Det dyker upp fler och fler spännande ciderproducenter, hantverksbryggerier och pittoreska gårdsbutiker över hela landet. Åker du till Fruktbygda i Gvarv, Telemark, kan du bland annat provsmaka fruktböndernas prisbelönta äppelmust!

Bläddra ner och läs om hur den första cidern i Hardanger kom till, och hur du hittar till den vackra Frukt- och ciderrutten.

Härlig hantverksöl

Öl har bryggts i Norge i 3000 år och vikingarna var på sin tid kända för sitt mjöd. Idag finns ett enormt stort utbud över hela landet, och många bryggare experimenterar med ingredienser som frukt, och i något udda fall till och med gran! Hundratals bryggerier har kommit till, och många har uppmärksammats internationellt för sin goda öl.

Boka ett besök på ett bryggeri och kolla in hur öl bryggs, provsmaka öl och köp med dina favoriter hem. Du hittar god hantverksöl var du än befinner dig i Norge.

I Norge finns också ett flertal nya destillerier för gin och whisky. En del ligger avsides till, en bra bit från fastlandet, som Myken Destilleri längs Helgelandskusten, Feddie Ocean Distillery på Fedje längst ut i Fjord Norge. Oss Craft Distillery i närheten av Bergen vann guld vid London Spirits Competition 2022 med sin Bareksten Navy Strength.

Du kan också besöka världens nordligaste whiskydestilleri, Aurora Spirit Distillery. Det ligger vid Lyngenfjordens mynning i Nord-Norge – så räkna med en arktisk smakupplevelse!

Det är alltid kaffedags

Norrmännen dricker inte bara mest kaffe i hela världen, de har också flera baristor som vunnit stora kaffetävlingar utomlands. I Oslo kan du besöka världsmästaren Tim Wendelboes kafé, som också är kaffeträningscenter och espressobar. Det ligger i Grünerløkka, nära den vackra Akerselva.

Hitta de coolaste ställena att få din dagliga kaffedos på, och missa inte alla småskaliga kaffebarer runt om i landet.

Den naturliga mjölken

Det är naturen som gör de norska mejeriprodukterna så otroligt goda. Korna får ströva fritt, äta näringsrikt och bli väl omhändertagna. God djurhållning är viktigt, och många jordbrukare har starka band till sina djur.

Besök en pittoresk bondgård eller fjällgård – om du har tur kan du få smaka helt färsk mjölk. Många gårdar ligger i fantastiska kulturlandskap, så det blir en njutning både för öga och smaklökar.

Vitaminboost

Ge kroppen lite näring med en uppfriskande kombucha (en fermenterad tedryck) och fermenterade norska smoothies.

Genom fermentering bryts en rad organiska ämnen långsamt ned. Metoden kan användas till mycket mer än öl, äppelcider och mat om du använder startkulturer som tjockmjölk, kefirkorn eller vassle.

Gry Hammer har skrivit boken Fermentering och brinner för att hålla den här gamla norska traditionen vid liv.

”Att göra smoothies på norsk filmjölk blandad med säsongens frukt och bär är ett enkelt sätt att använda en fermenterad bas. All fermenterad dryck är rena hälsokuren, fylld av vitaminer”, säger hon.

Över hela Norge kan du släcka din törst med en stor mängd olika drycker, alla lika friska som den norska natur de kommer ifrån. Så låt törsten guida dig på din upptäcktsfärd genom landet!

När du vill mysa med ett glas i handen

Hitta drömplatsen att äta och dricka på redan nu.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor