Starka traditioner och fantastiska råvaror
Upptäck Norges matkultur genom rätter som dagsfärsk skrei, knaperstekt grissida och fårikål, samt få tips om några riktiga stjärnrestauranger.
Anders Wigh är kock från Sverige och jobbar på Svenska residenset i Oslo. Han har lagat och ätit det mesta inom norsk matkultur.
− I Norge är man väldigt bundna till tradition och årstid, säger han. När det kommer till säsong för vissa rätter är det bara det som gäller. Fårikål på hösten, pinnekjøtt och ribbe till jul och sedan skrei, alltså torsk.
Vilka råvaror tycker du själv är roligast att jobba med?
− Norge har ju fantastiska råvaror, i synnerhet när det gäller fisk och skaldjur. Lammet från Nord-Norge är det bästa som finns. Norsk anka är också helt oslagbar.
Michael Bergman är sous chef på restaurangen Feinschmecker i Oslo. Han är också imponerad över kvaliteten på fisk och skaldjur.
− Våra leverantörer får leverans från fiskebåtarna varje tisdag och fredag, så när vi beställer på de dagarna får vi helt sjukt färsk fisk − det är vanligt att skreien fortfarande är likstel när den anländer till restaurangen. Så färsk fisk kan man bara drömma om i Stockholm.
Har du några favoritrestauranger?
− Det har hänt mycket i Oslo bara under de senaste tre åren tycker jag. Det har dykt upp väldigt många nya ställen och foodtrucks. Några av favoritkrogarna är Chez Colin, Le Benjamin, A’laise och Pjoltergeist.
Vilken är favoriträtten?
− Norska favoriträtten är Juleribben, en knaperstekt grissida som serveras med rödkål, skysås och potatis. Fantastiskt gott!
Stjärnkrogar för finsmakaren
Med tanke på den norska naturens viktiga inverkan på kultur och livsstil, är det logiskt att landets mest välrenommerade restaurang är en enda stor hyllning till norsk natur. Maaemo ligger i Oslo och namnet betyder faktiskt Moder jord. Restaurangen, som drivs av kocken Espen Holmboe Bang, blev först i Norge någonsin med att tilldelas tre Michelin-stjärnor 2016. Där ligger Sverige i lä – ingen svensk restaurang har fått tre stjärnor.
När det gäller de mer tillgängliga restaurangerna med en stjärna i Michelin-guiden finns i Oslo den något mer traditionella Statholdergaarden med Bocused’Or-vinnaren Bent Stiansen i spetsen, samt den mer skandinaviskt moderna restaurangen Kontrast, som är förkroppsligandet av den skånske kocken Mikael Svenssons krogdröm.
En av årets glädjande nyheter från Guide Michelin var dessutom att sushirestaurangen SabiOmakase i Stavanger fick sin första stjärna. Här serverar sushi master Roger AsakilJoya fantastisk sushi i en fast meny för 10 gäster, utan undantag.
Något mer avslappnat är det hos Stavanger-kollegan Sven Erik Renaa, vars restaurang Re-Naa erbjuder flera olika inriktningar – dels en stjärnbelönad matstudio för 21 gäster, dels en mysig bistro, samt en Xpress-del med lyxiga mackor och pizzor.
Photo: CH/visitnorway.com
Photo: Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Några norska specialiteter
Ute i världen är det framförallt den fantastiska laxen som har satt Norge på kartan. Men det finns mycket mer att hämta för den som är nyfiken på landets lokala mattraditioner. I Norge råder en starkt säsongsbetonad matfilosofi, med lokalproducerade råvaror och hållbarhet i ryggmärgen.
Vad är då traditionell norsk mat egentligen? Den norska husmanskosten är förstås inte väsensskild från den svenska, generellt kan man säga att det handlar mycket om fisk, kött − och potatis.
− Det måste vara potatis till alla varmrätter, säger Michael Bergman. Det kan vara frustrerande som kock. Om du gör något annat får du vara beredd på att ha någon form av potatisgarnityr redo på sidan eftersom 90 procent av gästerna kommer fråga efter det.
Fiskekaker – ett klassiskt sätt att använda kryddad fiskfärs. Norrmännen är tokiga i sina fiskekaker. Nu även populärt som trendriktig hamburgare.
Ribbe – revbensspjäll som tillagas tills svålen blir knaprig. Ett måste på julen.
Pinnekjøtt–närbesläktatmed ribbe, även pinnekjøtt äts mycket till jul. Det är saltat och torkat fårkött som tillagas genom ångkokning i gryta.
Fårikål – kallas ofta Norges nationalrätt, populär om hösten. Får- eller lammkött i gryta med vitkål, vatten, salt och peppar.
Rakfisk – de vackra filéerna av sik eller röding kommer med en… ”speciell” doft – rakfisken är nämligen surströmmingens norska kusin. Liksom surströmmingen äts rakfisk gärna tillsammans med tunnbröd (lompe), gräddfil, och lök. Och så öl och snaps förstås!
Ta del av våra topperbjudanden
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.