Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Pinnekjøtt Pinnekjøtt
Credits
Pinnekjøtt.
Photo: matprat.no
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Traditionella ingredienser, moderna metoder

Det norska kökets grundpelare består av lokalproducerade spannmål och grönsaker, lamm och rökt kött, vilda bär, och den viktiga fisken. Och så helggröt och våfflor med brunost, såklart.

Ett litet land med en av världens längsta kustlinjer. Norge är känt för sina djupa fjordar med kallt, rent vatten. Det är knappast förvånande att fiske av högsta kvalitet alltid varit en viktig del av norsk kultur. Torkad torsk var länge den stora exportvaran - nuförtiden är det färsk lax och arktisk torsk.

Norges skogar och berg är rika på vilda bär och frukter som används till att göra sylt, saft och den populära efterrätten multekrem med hjortron och vispgrädde. För närvarande ser vi ett uppsving av lokalproducerad mat med ost, kött, spannmål och grönsaker som framställs med traditionella metoder vid småbruk och fjällgårdar.

Den årliga jaktsäsongen sätter älg, rådjur och ren på Norges middagsbord, men det mest traditionella köttet är lamm.

Charkuterivaror är en specialitet, och särskilt fenalår - torkad och saltad fårfiol. På hösten äter norrmännen gärna fårikål - lammgryta som tillagas med kål och hela pepparkorn.

Till vardags är det populärt med köttbullar, men på helger och helgdagar är det gröt som gäller - till exempel rømmegrøt, som görs på gräddfil, mjölk och smör, eller risgrynsgröt.

Den söta men ändå skarpa brunosten är själva sinnebilden av norsk mat. Helst avnjuts den på gott bröd eller med norska våfflor, gärna i en av de mysiga stugorna som brukar finnas längs längdåkningsspår och vid populära bergstoppar.

Till fest: Den norska julmaten

Norrmännen tar sina jultraditioner på allvar. Under årets största storhelg förekommer det dock en hel del lokala variationer. Här är några av de vanligaste rätterna på julbordet.

Ribbe: Ett slags revbensspjäll med sidfläsket kvar som serveras med surkål och kokt potatis, julkorv, köttbullar och brunsås. Ribbe finns på sex av tio norska julbord, främst i Trøndelag och östra Norge.

Pinnekjøtt: Saltade och torkade, ibland rökta, revbensspjäll av lamm. Förr i tiden ångkokades rätten över björkris. Det är Norges näst populäraste rätt på julafton, speciellt bland befolkningen på västkusten.

Lutefisk: Norsk lutfisk görs på klippfisk som läggs i blöt i vatten och lut och sedan bakas i ugn. Vanliga tillbehör är potatis, bacon, ärtor och senap.

Multekrem: Efterrätt som görs på hjortron och vispad grädde.

Småkaker: Enligt traditionen ska det finnas sju sorters hembakta småkakor till jul. Pepparkakor är den mest populära sorten.

Akvavit: Norges nationaldryck. Liksom i Sverige en potatis-baserad spritdryck som smaksätts med örter som kummin, anis, dill, fänkål och koriander. Det självklara valet på julbordet.

Gløgg: Norges glögg liknar vår egen; den framställs med kryddor och dricks med mandel och russin.

Fler förslag och erbjudanden

Börja semesterplaneringen här!

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad