Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Det norska köket

Traditionella ingredienser, moderna metoder
Visste du att norrmännen är tokiga i våfflor? Och att de är riktiga hejare på att framställa sin egen cider? Dessutom ligger de bakom några av världens bästa prisbelönta ostar. För att inte tala om all färsk fisk och alla delikata skaldjur: kungskrabba, lax och den berömda skreien. Upptäck Norges nya och spännande kök!
The traditional Christmas dish “pinnekjøtt” served on a table
Pinnekjøtt.
Photo: matprat.no

Norge må vara ett litet land, men här finns faktiskt en av världens längsta kustlinjer. Landet är också känt för sina djupa fjordar med kallt, rent vatten. Det är därför knappast förvånande att fiske av högsta kvalitet alltid varit en viktig del av norsk kultur. Torkad torsk var länge den stora exportvaran - nuförtiden är det färsk lax och arktisk torsk. Läs mer om Norges fantastiska fisk och skaldjur.

Färska ingredienser förekommer rikligt i norsk vardagsmat, och den senaste trenden är att maten ska lagas från grunden, utan hel- och halvfabrikat. Norrmännen är som bekant också stora kaffekonsumenter, och de senaste åren har landets kaffekultur fått ett rejält uppsving tack vare nya caféer med kända baristor som stoltserar med internationella utmärkelser på väggarna.

Bääättre lamm

A flock of sheep grazing in the mountains in Fjord Norway
Sheep in Fjord Norway.
Photo: Dan Nygård/Flickr/CC BY 2.0

Många lamm får beta fritt i vidsträckta, orörda betesmarker med proteinrika växter och örter samt rent vatten, vilket gör köttet mört och saftigt.

Betande lamm och får har en positiv effekt på växtligheten och bidrar därmed till att hålla det norska kulturlandskapet i god form, vilket främjar naturens mångfald.

En viktig princip för hållbar produktion av kött är att hela djuret utnyttjas efter slakt. Faktiskt finns det en hel del norska lamm- och fårdelikatesser som görs på djurets mer ovanliga delar.

Fenalår är torkad och saltad fårfiol som traditionellt konserverades inför vintern genom att hängas ute i bergsluften. Fenalår från Norge är numera ett geografiskt skyddat namn.

Pinnekjøtt, ribbe, och lamm i saltlake är populära under julen i Fjord Norge.

Om du har tur (och känner dig modig), kan du få smaka fårhuvud. Rätten heter "smalahove" och anses vara en delikatess i vissa delar av landet.

Norges godaste souvenirer

Vad ska man köpa med sig hem från Norgeresan? Norska delikatesser, förstås!

Røkelaks (rökt norsk lax)
Köp hel eller färdigskivad lax och avnjut med gravlaxsås.

Ørret (öring)
Öring är lite sötare än lax. Den som törs kan också prova på rakfisk, en delvis fermenterad variant.

Brunost
Det blir inte mer norskt än brunost – finns i många varianter med olika styrka.

Tångsalt
Vanligt salt blir både intressant och hälsosamt när det extraheras från tång.

Sild (sill)
Sill förekommer liksom i Sverige med massor av olika marinader och smaker.

Flatbrød
Norges har sina egna varianter av tunnbröd – prova så får du se! Avnjuts gärna med rökt kött och gräddfil eller som tillbehör till soppa och grytor.

Lefse
Mjukt tunnbröd som görs på potatis, mjöl, mjölk och smör.

Kaffe
Norska kaffebryggerier har haft stora framgångar i flera internationella tävlingar.

Våfflor
Ungefär som svenska våfflor, men serveras gärna med brunost.

Syltetøy (hemlagad sylt)
Ta hem smaken av Norges natur i burk.

Valdresflye.
Photo: Tina Stafrén

Hej vilt

Hösten är jaktsäsong i Norge, med mycket vilt både på restauranger och i norska hem. Här är fyra norska specialiteter:

1. ÄLG. Älgkött är en delikatess om det bereds på rätt sätt. Smaken jämförs ofta med hjortkött.

2. REN. Det finns mer än 250 000 renar i norra Norge, och köttet är magert och läckert. Renskötsel är nära sammankopplad med samerna.

3. HJORT. Numera finns det fler hjortar än älgar i norska skogar. Hjort serveras ofta som stek, men kan också rökas, torkas och saltas.

4. RIPA. Ripan är den mest eftertraktade fågel för norska jägare. Ripbröst från yngre exemplar är möra med mild smak. Låren och resten av fågeln har en mer intensiv viltsmak.

Lyckans ost

Norge är känt för några få uppfinningar. En av de största är utan tvivel osthyveln. Den uppfanns av Thor Bjørklund på 1920-talet, om du undrade.

Norges mest kända ost hittills är brunost – karamelliserad mesost som nästan påminner om fudge. Norrmän har brunost både på bröd och våfflor, allra helst från de mysiga, ombonade fjällstugorna som brukar finnas vid längdåkningsspår och välbesökta bergstoppar. Osten faller dock inte alla i smaken, och många turister nöjer sig med att prova på den en gång.

De senaste åren erbjuder Norges ostmakare ett betydligt större utbud – allt från traditionella sorter som gammelost (kallas även gamalost) och pultost till klassiker som camembert, blåmögelost, chevre och brie. Den rena naturen och det kalla klimatet ger utmärkta förutsättningar för get- och komjölk av bästa kvalitet. Idag finns över 150 mindre ostproducenter i hela landet. Flera av dessa drivs av unga och ambitiösa ostentusiaster som gärna experimenterar med framställningstekniker, kryddor och lagringsmetoder.

Den norska julmaten

Norrmännen tar sina jultraditioner på allvar. Under årets största storhelg förekommer det dock en hel del lokala variationer. Här är några av de vanligaste rätterna på julbordet:

Ribbe
Ett slags revbensspjäll med sidfläsket kvar som serveras med surkål och kokt potatis, julkorv, köttbullar och brunsås. Ribbe finns på sex av tio norska julbord, främst i Trøndelag och östra Norge.

Pinnekjøtt
Saltade och torkade, ibland rökta, revbensspjäll av lamm. Förr i tiden ångkokades rätten över björkris. Det är Norges näst populäraste rätt på julafton, speciellt på västkusten.

Lutefisk
Norsk lutfisk görs på klippfisk som läggs i blöt i vatten och lut och sedan bakas i ugn. Lutfisken brukar serveras med potatis, bacon, stuvade ärtor och senap.

Multekrem
Efterrätt som görs på hjortron och vispad grädde.

Småkaker
Enligt traditionen ska det finnas sju sorters hembakta småkakor till jul. Pepparkakor är den mest populära sorten.

Akvavit
Norges nationaldryck. Liksom i Sverige en potatis-baserad spritdryck som smaksätts med örter som kummin, anis, dill, fänkål och koriander. Det självklara valet på julbordet.

Gløgg
Norges glögg liknar vår egen; den framställs med kryddor och dricks med mandel och russin.

Inspiration

Citybreak med fokus på mat

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Smakvägen till Norge

Planera matresan till Norge genom att använda filterfunktionerna nedan.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Mat & dryck
  Norsk mat
  Restauranger & caféer
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Mat & dryck
Norsk mat
Restauranger & caféer
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Stora upplevelser på nära håll

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen