Skip to main content

Hugg in på sötsaker som bär, våfflor och cider eller njut av charkprodukter och några av världens bästa ostar. Och kronan på verket är havets alla läckerheter: kungskrabba, lax och Norges berömda torsk.

Norges dramatiska landskap och långa kustlinje är inte bara en fröjd för ögat – här växer och frodas också mängder av råvaror av allra finaste sort. De används både i gammeldags kokkonst och i det moderna köket, inte minst av Norges internationellt erkända kockar.

Norge har faktiskt tagit hem allra flest förstaplaceringar i Bocuse d’Or, en av världens mest ansedda kocktävlingar.

Havets härligheter

Fisk- och skaldjur från Norge äts av miljontals människor över hela jorden. Mängder av fiskarter trivs i det rena och friska vattnet. I Norge finns också hundratals floder och sjöar, och den långa kusten erbjuder gott om djuphavsfiske.

Att fånga och tillaga fisk har alltid varit en viktig del av Norsk kultur. Tørrfisk (torkad torsk, även kallad stockfisk) har varit en viktig exportvara i århundranden och på senare år har den fått sällskap av lax och den unika skreien.

Och vi får inte glömma den mäktiga kungskrabban! Det finns att få tag på även utomlands, men kommer du till Nord-Norge får du äta den helt nyfångad och färsk.

Häng med in i det arktiska köket och upptäck Nord-Norges alla läckerheter, från både land och hav.

Vilda smaker: fyra unika kött du måste prova

Från ripa till älg och rådjur – Norskt viltkött är svårslaget, menar mästerkocken Arne Brimi.

Hösten är jaktsäsong i Norge, med mycket vilt både på restauranger och i norska hem. Här är fyra norska specialiteter:

1. ÄLG. Älgkött är en delikatess om det bereds på rätt sätt. Smaken jämförs ofta med hjortkött.

2. REN. Det finns mer än 250 000 renar i norra Norge, och köttet är magert och läckert. Renskötsel är nära sammankopplad med samerna.

3. HJORT. Numera finns det fler hjortar än älgar i norska skogar. Hjort serveras ofta som stek, men kan också rökas, torkas och saltas.

4. RIPA. Ripan är den mest eftertraktade fågel för norska jägare. Ripbröst från yngre exemplar är möra med mild smak. Låren och resten av fågeln har en mer intensiv viltsmak.

Världens bästa kött- och mejeriprodukter?

De norska landskapen pryds med mängder av vilda och betande djur. Lamm är en huvudingrediens i många traditionella norska rätter. Det norska lammköttet är särskilt mört och saftigt, tack vare att djuren får ströva fritt på stora och naturliga betesmarker, med rent vatten och näringsrikt gräs. Norska getter och kor har enligt lag rätt till en lång sommarsemester utomhus, och dessutom får djuren bara antibiotika om de är sjuka.

Läs mer om vad som gör kött och mejeriprodukter från Norge så bra, och varför de norska korna är unika.

Från jord till bord

I traditionell norsk mat är det sällan en lång väg till tallriken, och småskaligt jordbruk har traditioner långt bak i tiden.

Norges godaste råvaror hittar du på landsbygden. Besök en mysig bondgård och se med egna ögon var maten kommer ifrån. Njut av härligt lantlig mat som rømmegrøt, flatbröd och kallskuret. Många gårdar ligger i fantastiska kulturlandskap, så det blir njutning både för öga och smaklökar.

Vill du ha lite lantlig lyx? Över hela landet finns traditionella lantbruk och herrgårdar som gjorts om till högklassigt boende.

Lyckans ost

Norges mest kända ost har länge varit brunosten, med sin karamelliserade smak och kolaliknande textur. Den görs på ko- eller getmjölk och norrmännen äter den gärna på nybakat bröd eller våfflor.

Den norska osttillverkningen har verkligen blomstrat på senare år, och både blåmögelostar och ost av sorten Gouda har fått internationella utmärkelser.

Unika fruktgårdar

Norges frukt- och bär spelar i en helt egen liga. Det har gett avtryck i de prisbelönta ciderproducenterna i Hardanger och i den vackra Gvarv og Fruktbygda i Telemark, Norges äppelhuvudstad. De långa sommardagarna, relativt svala temperaturer och den rena lantluften ger goda förutsättningar för att odla frukt och bär, och för att de ska mogna långsamt och få extra mycket sötma och smak.

Besök de charmiga fruktgårdarna bland fjordar och dalar, och lär dig mer om skörd och om cidertillverkning. Ta en matnyttig kurs eller gå med en guidad tur, var med på cider- eller ölprovning, ströva längs vackra fruktstigar och köp lite sylt att ta med hem.

Våra bästa restauranger

Michelinupplevelser, bord med fantastisk utsikt och sköna matställen.

Upptäck ett land fullt av smaker ...

Hitta din favoritmat redan nu! Filtrera din sökning och se erbjudanden här nedan.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor