Skip to main content

NORSKA FJÄLL

Tänk dig hur det skulle kännas att stå på toppen...

HÄR!

Norrmän älskar att fjällvandra.

Fjällen ger inte bara adrenalin, men plats för tankar och meditation.

Här säger alla "hej" till varandra.

Och du, om du är singel, det är fullt möjligt att hitta sin nya kärlek på en fjällvandring!

Norska fjäll tornar majestätiskt över djupa, glittrande fjordar.

Otroliga landskap med branta klippor som stupar rakt ner i havet.

Utforska vidderna på bergens höga platåer.

Det finns fler än 300 fjälltoppar på över 2000 meter i Norge.

Galdhøpiggen är Norges högsta berg på 2469 meter (det är ett viktigt tal de flesta norrmän känner till).

Det är populärt att vandra till toppen tillsammans med en guide från Den Norske Turistforenings bemannade stugor Juvasshytta eller Spiterstulen.

Sveriges fjällgranne

Norge består mestadels av fjäll och vildmark. Spetsiga fjälltoppar och klippformationer av alla dess slag är en viktig del av den nationella identiteten. Norrmän har friluftsliv i blodet och överallt i landet flockas människor till fjället under lov och helger för att andas frisk fjälluft. 

Nästan hälften av befolkningen äger eller har tillgång till en fritidsbostad eller stuga, hytte på norska. Det finns även tusentals bemannade fjällstugor, fjellstuer, och andra, mindre stugor som står öppna för självhushållning. Många stugor ägs och drivs av Den Norske Turistforening (DNT). Några av de nyare stugorna är arkitektoniska pärlor, ritade av framstående arkitekter. På flera ställen serveras lokalt producerad mat med ingredienser som älg, hjort, öring och ren.

För många norrmän är fjällvandring den främsta friluftsaktiviteten. Du kan välja mellan flera tusen kilometer märkta vandringsleder och stigar med varierande svårighetsgrad. Även om allemansrätten finns i Norge också är det bäst för miljön att hålla sig till lederna och kom ihåg att respektera folks privatliv.

Om du är sugen på att kombinera en storstadssemester med fjällvandring kan flera norska städer erbjuda båda. Bergen, Ålesund, Bodø och Tromsø är några av de större städerna som har fjällen runt hörnet.

På vintern erbjuder Norge alpin skidåkning för alla nivåer. De bästa skidorterna ligger i landets södra delar och flera av dem ligger närmare Sverige än du tror. Oavsett är det lätt att komma sig hit med både bil och buss, flyg och tåg. Om du är en riktig adrenalinjunkie är det fjällen i Fjord-Norge och Nord-Norge som har de häftigaste turtopparna.

Längdåkning är den norska folksporten och du kan hitta nydragna spår i och omkring nästan alla städer och byar.

Vill du fotvandra på vintern? Inga problem! Snöskovandring är en populär aktivitet och genial träning.

Om du är i god form kan du bestiga den berömda Trolltunga. Följ med på en guidad vandring upp på en av världens mest berömda klippformationer.

Preikestolen är också en berömd och spektakulär bergsformation du kan vandra till året runt.

Under den isiga vintersäsongen rekommenderar vi att du vandrar med en guide.

Om du inte känner för en ansträngande vandring kan du nå toppen av flera fjäll med linbana eller gondol, som den här i Loen i Fjord-Norge.

Det är viktigt att hålla sig till de märkta lederna. Den Norske Turistforening (DNT) har markerat de tryggaste lederna på de flesta fjällvandringar med det lätt synliga röda T'et. Kom ihåg att se efter det när du är ute på vandring.

Säsongerna i fjället

Dina upplevelser i norska fjäll kommer variera lika dramatiskt som årstiderna.

Sommaren är den bästa tiden på året för långa fotvandringar över vidderna och upp på majestätiska toppar. Det kan vara mycket folk i lederna under de mest turisttäta månaderna.

På hösten förbereder sig naturen för vinter och landskapet är ett färgsprakande skådespel i röda och gula toner. Den höga friska luften och naturens skarpa färger i makalös kombination. Hösten är hjortronen och blåbärens tid och det är tid för rip- och vildrenjakt. Det går fortfarande bra att vandra, men var förberedd på plötsliga snöfall.

Är du trött på snöfattiga vintrar? Kom till Norge. Stora delar av landet förvandlas till ett snöklätt paradis på vintern. 

Vintern är den längsta fjällsäsongen. När våren kommer vaknar naturen till liv och lockar besökare att utforska fjällen och dalarna till fots eller från sadeln, gärna med fiskespöet i hand för att testa lyckan i de otaliga fjällsjöarna längs vägen.

Kom ihåg att alltid tänka på säkerheten när du vistas i fjället och följ fjällreglerna!

Fem fakta om norska fjäll

  1. Norges högsta fjäll är Galdhøpiggen i Jotunheimen Nationalpark. Fjälltoppen reser sig 2469 meter över havet och bestegs första gången 1850 av en trio från den närliggande orten Lom: en lärare, en kyrkomusiker och en bonde.
  2. Den näst högsta toppen är Glittertind, också den i Jotunheimen Nationalpark, på 2464 meter över havet (med snötäcket inkluderat).
  3. I Norge räknas allt ovanför trädgränsen som fjällandskap. Det kan variera från havsnivå längst i norr till omkring 1200 meter över havet i de södra delarna av landet.
  4. Norge har runt 230 till 300 fjälltoppar över 2000 meter beroende på hur du väljer att definiera det.
  5. Det finns 1000 fjälltoppar över 1650 meter i Norge.

Populära fjällturer

De mest populära fjällvandringarna enligt Den Norske Turistforening (DNT).

Hitta fler fjällaktiviteter

Vänta inte för länge med att hitta saker att göra på resan. Filtrera din sökning och kolla in alla möjligheterna nedan.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor