Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo
Parliament Building in Oslo City.
Photo: Kurt Hamann - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Om Norge

Allmän information om Norge: geografi, historia, natur, vintersport, Nobels fredspris, julen, kungafamiljen med mera.

Historia

11 000 år sedan: Första bosättningarna i norra Norge.
800–1066: Vikingatiden 1030: Olaf Haraldsson dödas vid slaget om Stiklestad. Olaf Haraldsen hade stort inflytande när kristendomen infördes i Norge. Senare helgonförklarades han under namnet St Olav.
1349: Halva Norges befolkning avlider i digerdöden.
1450: Norge hamnar under den danska kronans styre. Landet styrs av Danmark i nästan 400 års tid.
1814: Unionen med Danmark upplöses. Vid freden i Kiel överlåts Norge till Sverige. Norges konstitution författas.
1825: Den första utvandringsvågen till USA. Massutvandringen börjar.
1905: Unionen med Sverige upplöses och Norge blir självständigt.
1960-talet: Olja påträffas i Nordsjön. Upptäckten förändrar landets situation fundamentalt.
1972: Norge röstar nej till EU (EU-omröstningen år 1994 fick samma resultat)
1994: Vinter-OS i Lillehammer

Fjordar

Norges fjordar är världsberömda. Landet har flest fjordar i världen, och dessutom är det tätare mellan fjordarna i Norge än på andra ställen. Fjordarna uppstod när glaciärerna trängdes undan och de u-formade dalarna svämmade över med vatten från havet. Två av fjordarna, Geirangerfjorden och Nærøyfjorden, finns på UNESCO:s världsarvslista. De mest populära är den långa Sognefjorden och Hardangerfjorden med sina berömda körsbär och äppelträd. Lysefjorden utanför Stavanger (där den berömda Preikestolen ligger) och Nordfjorden längre norrut är två andra vanliga turistmål. Tidningen National Geographic har kallat fjordarna "the best unspoiled travel destinations in the world" (världens bästa oförstörda resmål). Den respekterade amerikanska tidningen Chicago Tribune tog med Norges fjordar på listan Seven Wonders of Nature (sju underverk i naturen).

Midnattssolen och norrskenet

Norrsken (aurora borealis) är vanligt i Nord-Norge. Detta naturfenomen observeras oftast norr om polcirkeln, från senhösten fram till tidigt på våren.

Norrskensbältet i Nord-Norge börjar vid Lofoten och Vesterålen och följer kusten hela vägen upp till Nordkapp. Det innebär oöverträffade chanser att få se norrskenet, och möjligheterna är lika goda i hela regionen.

På sommaren går solen inte ner ovanför polcirkeln, och i norra Norge kan man alltså uppleva midnattssolen.

Vikingarna

Vikingarna har dåligt rykte som plundrare men var även skickliga båtbyggare och goda navigatörer. De var dessutom handelsmän, upptäcksresande och nybyggare. Arvet från vikingatiden (800 –1050 e.Kr.) lever vidare. På Vikingskipmuseet i Oslo finns två av världens bäst bevarade vikingaskepp. Bägge skeppen är från 800-talet. Vikingamuseet Lofotr i Borg i Lofoten, Karmøy Kulturopplevelser i Rogaland och Stiklestad Nasjonale Kultursenter i norra Trøndelag rekommenderas också för den som vill lära sig mer om vikingarnas historia.

Samerna

Samerna är landets ursprungsbefolkning. Dessa renskötare med sina karakteristiska färgglada dräkter har bott i norra Skandinavien i över 10 000 år. Numera har samerna ett eget parlament i Karasjok (antal invånare: 3 000), de norska samernas huvudstad med en högst levande samekultur. Renskötsel utgör än idag ett viktigt inslag i samernas kultur; renarna används både som transportdjur och för köttets och pälsens skull. Slädåkning efter renar är ett populärt vinternöje i Finnmark.

Vintersport

Norges framgångar i vinter-OS saknar motstycke – landet har tagit hela 329 medaljer (118 guld, 111 silver och 100 brons). Den bästa olympiaden för norrmännen var på hemmaplan under OS i Lillehammer år 1994. Det slutade med 26 norska medaljer varav 10 guld. Några av Norges mest framstående atleter är längdskidåkarna Marit Bjørgen och Petter Northug, snowboardåkaren Terje Håkonsen och den alpina skidåkaren Aksel Lund Svindal.

Djur och natur

Norges rika djurliv är en ren fröjd för djur- och naturälskare. Här strövar älg, ren, hjort, lodjur och räv fritt. I vissa delar av östra Norge kan man träffa på varg, i Pasvik i Finnmark finns svartbjörn, på Svalbard isbjörn och i Dovre myskoxe, en art som härstammar från istiden. I Norge finns även två av världens bästa fågelklippor: Røst och Runde. Varangerhalvön i Nord-Norge med sina många flyttfåglar rekommenderas också. Valskådning i Vesterålen är en annan populär aktivitet.

Kungafamiljen

Kung Harald V och drottning Sonja har två barn: kronprins Haakon, som är gift med kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Märtha Louise som är gift med Ari Mikael Behn. Kronprins Haakon har två barn och prinsessan Märtha Louise har tre.

Nobels fredspris

Pristagaren av Nobels fredspris utses av Norska Nobelkommittén. Det är det enda av de fem nobelpriserna som inte delas ut i Stockholm. Prisceremonin och pristagarens föreläsning äger rum på Nobeldagen, den 10 december, i Oslos rådhus. Bland de senaste årens pristagare syns USA:s president Barack Obama, den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo och kvinnorättskämparna Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkol Karman.

17 maj, Norges nationaldag

Efter att ha styrts av Danmark i 400 år undertecknades Norges konstitution i Eidsvoll den 17 maj 1814, och landet inträdde i en personalunion med Sverige. Norge blev en självständig stat först år 1905, men nationaldagen firas alltjämt till minne av undertecknandet av den norska konstitutionen. Numera firas dagen med barnparader och andra festligheter (inte militärparader) i hela landet. Många bär bunad, den traditionella norska folkdräkten, dagen till ära.

Fiske

Både sötvattens- och havsfisket är av högsta klass, vilket gör att Norge är ett populärt resmål bland sportfiskare. Norge har varit ett andligt hem för sportfiske ända sedan 1800-talet, då de första sportfiskarna från de brittiska öarna hittade hit. Här finns alla förutsättningar för en fulländad fiskesemester: ren natur och många vattendrag fulla med stora fiskar. Fiskare har alla chanser att få en rejäl lax, öring, gädda, torsk eller hälleflundra på kroken – för att nämna några av de vanligaste arterna. En kustlinje på 83 281 kilometer, över 400 laxälvar och otaliga andra älvar, forsar och sjöar samt relativt lite press på fiskerierna – allt detta bidrar till att fiskarna trivs och växer sig stora.

Polcirkeln och Nordkap

Att passera polcirkeln och fortsätta upp till Nordkap (eller Nordkapp som man säger på norska) är ett måste för många som besöker Nord-Norge. Nordkap kallas ofta "den nordligaste punkten på Europas fastland", fast egentligen är både Knivskjellodden och Kinnarodden något längre norrut. Nordkap är dock betydligt mer anpassat för turister och alltjämt ett ikoniskt resmål.

Julen i Norge

Veckorna innan jul är en speciell tid i Norge. Med hjälp av levande ljus lyser man upp denna kalla, mörka period. De flesta norska städer och orter har sin egen julmarknad, liksom julkonserter och uppträdanden. Oslos största julmarknad ligger i Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Bergen är känd för Pepparkakebyen, som byggs upp på Torgallmenningen varje år. Gruvstaden Røros i östra Norge är magisk i december, och Tregaardens Julehus i Drøbak Skandinaviens enda permanenta julbutik. Typisk norsk julmat är ribbe (revbenspjäll med sidfläsket kvar), pinnekjøtt (saltade, torkade och ibland rökta revbensspjäll av lamm) och norsk lutefisk (klippfisk som läggs i blöt i vatten och lut innan tillagning).

Fakta

Statsskick: Konstitutionell monarki och parlamentarisk demokrati
Regeringschef: Statsminister Erna Solberg
Folkmängd: 5 137 679 invånare (1 juli 2014)
Huvudstad: Oslo
De största turistorterna: Oslo (925 228 invånare), Bergen (247 731), Stavanger/Sandnes (203 771), Trondheim (169 972), Kristiansand (64 692), Tromsø (72 066), Ålesund (44 417).
Språk: Bokmål, nynorsk och samiska
Religion: Norska kyrkan (evangelisk-luthersk statskyrka)
Valuta: Norska kroner (NOK) 1 krone = 100 øre
Tidzon: Greenwich Mean Time (GMT) +1 timme
Nationaldag: 17 maj

Geografi

Yta: 385 155 kvadratkilometer
Kustlinje: Norges kustlinje är 25 148 kilometer lång; utan fjordar och vikar skulle den bara vara 2 532 kilometer
Störst insjö: Mjøsa, 362 kvadratkilometer
Längst älv: Glomma, 600 kilometer
Högst bergstopp: Galdhøpiggen 2 469 meter
Störst glacier (även störst i Europa): Jostedalsbreen 487 kvadratkilometer
Längst fjord: Sognefjord 204 kilometer
Mest berömda vattenfall: Vøringsfossen 182 meter

10 berömda norrmän

 • Roald Amundsen (polarfarare)
 • Fridtjof Nansen (upptäcksresande, vetenskapsman och humanist)
 • Thor Heyerdahl (upptäcksresande)
 • Edvard Grieg (kompositör)
 • Ole Bull (musiker)
 • Edvard Munch (konstnär)
 • Henrik Ibsen (dramatiker) Knut Hamsun (författare)
 • Gro Harlem Brundtland (politiker)
 • Sonja Henie (skidskoåkare och skådespelerska)
 • A-ha (popgrupp)
 • Jo Nesbø (kriminalförfattare)

Helgdagar 2016/2017

  2016 2017
Nyårsdagen 1 januari 1 januari
Palmsöndagen 20 mars 9 april
Skärtorsdagen 24 mars 13 april
Långfredagen 25 mars 14 april
Påskdagen 27 mars 16 april
Annandag påsk 28 mars 17 april
Första maj 1 maj 1 maj
Kristi himmelsfärd 5 maj 25 maj
Nationaldagen 17 maj 17 maj
Pingstdagen 15 maj 4 juni
Annandag pingst  6 maj 5 juni
Juldagen 25 december 25 december
Annandag jul 26 december 26 december

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad