Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Hiking at Beitostølen Beitostølen
Credits
Hiking at Beitostølen.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS - Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Ta gärna med dig naturen hem – på bild

Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.

I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Många norrmän älskar friluftsliv och förstår hur viktigt det är att ta hand om naturen.

Tack vare allemansrätten har alla rätt att vistas i naturen, även i känsliga regioner – stora delar av fastlandet består av nationalparker och andra skyddade områden. Det är en gammal tradition som baseras på hållbara principer (långt innan någon hört talas om hållbarhet).

Liksom i Sverige är allemansrätten lagstadgad. Än i dag bygger den på långsiktig respekt för natur och vildmark.

Idag har vi mycket mer kunskap om ekologi, men samtidigt utsätts naturen för allt större påfrestningar. För att skydda natur och samhälle, landskap och företag försöker Norge tänka långsiktigt: Det man kan uppleva i dag ska finnas kvar, och helst bli ännu bättre, för framtida generationer.

FN har utsett 2017 till Internationella året för hållbar turism och utveckling. Syftet är att öka medvetenheten om hur hållbar turism kan påverka både beslutsfattare och allmänheten, och uppmuntra samarbete som gör tursim en katalysator för positiv förändring. Läs mer om Internationella året för hållbar turism och utveckling.

Vega
Vega
Helgeland Reiseliv
Sognefjord
Sognefjord
Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com
The Raumabanen Railway
Raumabanen
Leif J. Olestad
Horse and sleigh at Røros
Røros
Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com

Vissa resmål är miljöcertifierade...

Många orter följer hållbara principer, men det är få som är formellt certifierade som hållbara destinationer. Det tar år för en ort att visa att man har för avsikt att erbjuda bästa möjliga upplevelser, samtidigt som man begränsar turistindustrins negativa effekter så mycket som möjligt. Dessutom måste destinationen hela tiden arbeta på att förbättra sina lokala affärsmetoder och relationer, efter principer för hållbar utveckling.

Sustainable destination

...och fler certifieringar är på gång

Det krävs ett omfattande lokalt samarbete för att bli en hållbar destination. Svalbard är en av flera orter som förväntas bli miljöcertifierad härnäst:


Historien om fjordarna

Gröna resor (Reis grønt)


Grästuvan är en symbol som visar att en produkt har miljöcertifierats. Den gör det enkelt för dig att göra hållbara och miljövänliga val när du ska resa till Norge. När du ser grästuvan på Visitnorway kan du vara säker på att produkten eller erbjudandet är ett grönt val.

Grästuvan omfattar följande certifieringar: Norsk Økoturisme, Svanen, Stiftelsen Miljøfyrtårn (Eco-lighthouse), Green Key, ISO 14001 och Blått Flagg. Miljömärkta produkter följer strikta regler och riktlinjer vid produktion och hantering av avfall, energi, transport, kemikalier och krav på underleverantörer. Åtgärderna går utöver vad den norska lagen kräver.

Green travel logo

Miljöcertifieringar i Norge

Om du vill semestra miljövänligt ska du hålla ögonen öppna efter följande etiketter och logotyper.

Norsk Økoturisme

Ecotourism Norway logo

Norsk Økoturisme är ett nationellt projekt med höga miljökrav. Certifierade företag måste hålla en hög internationell nivå som uppfyller hundra strikta kriterier inom miljömedvetenhet, rollen som värd, lokal integration och inköp. Certifikatet förnyas var tredje år.

Svanen

Ecolabel Nordic Swan logo

Mer än 5 000 produkter i Norge är Svanenmärkta, vilket visar att de uppfyller höga krav på energieffektivitet, material och kemikalier, hela vägen från råvaran till slutprodukten och avfallshantering.

Stiftelsen Miljøfyrtårn (Eco-lighthouse)

Eco-Lighthouse logo

Stiftelsen Miljøfyrtårn ställer krav på energianvändning, avfallshantering, transporter, inköp och arbetsmiljö. Över 5 000 företag i Norge har fått certifikatet, som måste förnyas var tredje år.

Green Key

Green Key är en internationell certifiering som belönar miljövänliga åtgärder inom turism. Det syftar till att öka kunskapen och medvetenheten om hållbara metoder och principer, och till att minska förbrukningen av resurser och energi. Flera tusen företag i mer än 50 länder deltar i Green Key.

ISO 14001

ISO 14001 logo

ISO 14001 ges till företag som håller hög kvalitet på miljöhantering inom organisationen.

Blått Flagg (Blue Flag)

Blue Flag logo

Stränder och hamnar med Blått Flagg-certifiering har hög vattenkvalitet och hög standard på säkerhet, miljöutbildning och information, tjänster och allmän miljöförvaltning. Blått Flagg-certifikat delas ut en gång om året i början av juni.

Sök efter hållbara resor

Hitta hållbara produkter genom att klicka på Filtrera din sökning och markera alternativet Miljöcertifierade leverantörer.

×

Vad säger andra om Norge?

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad