Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu - upptäck dina favoritdestinationer
Widerøe - Skandinaviens största regionala flygbolag
Momondo - hitta billiga flygresor
AutoEurope - smidigaste biluthyrningen
Hurtigruten - världens vackraste sjöresa
Up Norway – skräddarsydda resor
Norgeresor med Authentic Scandinavia
Vinterresor i Norge med Authentic Scandinavia
Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.
I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Många norrmän älskar friluftsliv och förstår hur viktigt det är att ta hand om naturen.
Tack vare allemansrätten har alla rätt att vistas i naturen, även i känsliga regioner – stora delar av fastlandet består av nationalparker och andra skyddade områden. Det är en gammal tradition som baseras på hållbara principer (långt innan någon hört talas om hållbarhet).
Liksom i Sverige är allemansrätten lagstadgad. Än i dag bygger den på långsiktig respekt för natur och vildmark.
Idag har vi mycket mer kunskap om ekologi, men samtidigt utsätts naturen för allt större påfrestningar. För att skydda natur och samhälle, landskap och företag försöker Norge tänka långsiktigt: Det man kan uppleva i dag ska finnas kvar, och helst bli ännu bättre, för framtida generationer.
FN har utsett 2017 till Internationella året för hållbar turism och utveckling. Syftet är att öka medvetenheten om hur hållbar turism kan påverka både beslutsfattare och allmänheten, och uppmuntra samarbete som gör turism till en katalysator för positiv förändring. Läs mer om Internationella året för hållbar turism och utveckling.
Många orter följer hållbara principer, men det är få som är formellt certifierade som hållbara destinationer. Det tar år för en ort att visa att man har för avsikt att erbjuda bästa möjliga upplevelser, samtidigt som man begränsar turistindustrins negativa effekter så mycket som möjligt. Dessutom måste destinationen hela tiden arbeta på att förbättra sina lokala affärsmetoder och relationer, efter principer för hållbar utveckling.
Stillheten vid 900 sjöar lockar fler och fler besökare till Femund Engerdal. Här är det bara folkmusik och vilda djur som bryter tystnaden.
Lyngenfjorden och Lyngsalpene bildar ett arktiskt område med massor av roliga och hållbara utomhusaktiviteter som passar alla i familjen.
Inte långt från E6 i Norge kan man ta en avstickare till Den Gyldne Omvei, där ett gäng lokala företag erbjuder miljövänliga aktiviteter och intressant mat.
Landskapet i Setesdal varierer fra flate bygder til vilt og vakkert høyfjell, og veien gjennom dalen går innom små og større tettsteder. Rundt enhver sving venter det nye inntrykk som kan få deg til å stoppe opp og nyte naturen og det fredelige miljøet. Brokke i Valle og Hovden i Bykle er to store vinterdestinasjoner med godt tilrettelagt skitilbud.
Det krävs ett omfattande lokalt samarbete för att bli en hållbar destination. Här är orterna som förväntas bli miljöcertifierade härnäst:
Förutom ett perfekt läge för midnattssol och norrsken bjuder Tromsø på en kul blandning av utomhusaktiviteter, ett pulserande nattliv och trevliga restauranger.
Många känner till Lillehammer från vinter-OS 1994 och Netflix-serien Lilyhammer, men regionen är väl värd ett besök i verkligheten.
Den djupblå UNESCO-skyddade Geirangerfjorden omges av magnifika, snötäckta fjäll, vilda vattenfall och grönskande natur.
På Visitnorway används en symbol med en grästuva för att visa att en produkt har miljöcertifierats. Den gör det enkelt för dig att göra hållbara och miljövänliga val när du ska resa till Norge.
När du ser grästuvan här på webbplatsen kan du vara säker på att produkten eller erbjudandet är ett grönt val.
Grästuvan innefattar certifieringarna Norsk Økoturisme, Svanen, Stiftelsen Miljøfyrtårn (Eco-lighthouse), Green Key, ISO 14001 och Blått Flagg. Miljömärkta produkter följer strikta regler vid produktion och hantering av avfall, energi, transport, kemikalier och krav på underleverantörer. Åtgärderna går utöver vad den norska lagen kräver.
Om du vill semestra miljövänligt ska du hålla ögonen öppna efter följande etiketter och logotyper.
Norsk Økoturisme är ett nationellt projekt med höga miljökrav. Certifierade företag måste hålla en hög internationell nivå som uppfyller hundra strikta kriterier inom miljömedvetenhet, rollen som värd, lokal integration och inköp. Certifikatet förnyas var tredje år.
Mer än 5 000 produkter i Norge är Svanenmärkta, vilket visar att de uppfyller höga krav på energieffektivitet, material och kemikalier, hela vägen från råvaran till slutprodukten och avfallshantering.
Stiftelsen Miljøfyrtårn ställer krav på energianvändning, avfallshantering, transporter, inköp och arbetsmiljö. Över 5 000 företag i Norge har fått certifikatet, som måste förnyas var tredje år.
Green Key är en internationell certifiering som belönar miljövänliga åtgärder inom turism. Det syftar till att öka kunskapen och medvetenheten om hållbara metoder och principer, och till att minska förbrukningen av resurser och energi. Flera tusen företag i mer än 50 länder deltar i Green Key.
ISO 14001 ges till företag som håller hög kvalitet på miljöhantering inom organisationen.
Stränder och hamnar med Blått Flagg-certifiering har hög vattenkvalitet och hög standard på säkerhet, miljöutbildning och information, tjänster och allmän miljöförvaltning. Blått Flagg-certifikat delas ut en gång om året i början av juni.
Hitta hållbara produkter genom att klicka på Filtrera din sökning och markera alternativet Miljöcertifierade leverantörer.
Den norska naturen är till för alla – men var rädd om den. Se till att du är medveten om reglerna i den norska allemansrätten.
Read moreVissa jobbar hårt på att göra din resa säker och hållbar. Ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med glaciärguider, hundförare och många andra.
Read moreAtt vara en ”grön” resenär behöver inte alls vara så krångligt, särskilt inte i regionen kring Stavanger. Vi låter Frida Ottesen presentera några av regionens miljövänliga höjdpunkter.
Read moreTillbaka till toppen