Skip to main content

Carl Martin Faurby

Carl Martins tips på kulturupplevelser i Trondheim

Gotiskt ögonblick: Du får verkligen inte missa Nidarosdomen, världens nordligaste gotiska katedral. Kombinera gärna besöket med en promenad längs småbåtshamnen.

Gratis konst: Både Trøndelag Senter for Samtidskunst och Kunsthall Trondheim har gratis inträde. Trondheim Kunstmuseum är en av Norges ledande konstinstitutioner med en kul blandning samtidskonst av regionala och internationella konstnärer.

Urban konst: I Trondheim finns massor av fin utomhuskonst, bland annat i Ilsvika, som ligger en 10-minuters promenad från centrum. Här hittar du också konstnärskollektivet Atelier Ilsvika som håller till i en nedlagd fabrik.

Scenkonst: Upplev fantastiska dans- och teaterföreställningar på Trondheims nyaste scen, Rosendal Teater. Där kan du också bara koppla av och umgås över en bit mat eller en kopp kaffe till rimliga priser. Trykkeriet vid Folkets hus är också ett bra tips, med en rad olika föreställningar och livemusik (allt från flamenco till jazz).

Kulturkvartalet: Mycket kultur på liten yta får du i ”kulturkvarteret”. Här finns Litteraturhuset, Kunsthall Trondheim, Trondheim Folkebibliotek och SELLANRAA Bok & Bar, som har närproducerad mat och stans kanske bästa kaffe.

Bonustips: Trondheim erbjuder massor av events året runt. Kolla in vår evenemangskalender.

Ida Vie

Idas tips för en ”lokal lördag” i Trondheim

Svartlamon: En av Trondheims mest intressanta stadsdelar är Svartlamon. Här finns till exempel Gratisbutikken, som erbjuder gratis kläder tack vare volontärer och donationer. Ta också en titt på projektet Eksperimentbolig, som bygger ekologiskt hållbara hus. Runda av med en läcker lunch på Ramp Pub & Spiseri, eller gå vidare mot Bakklandet.

Bakklandet: Det här området är hjärtat av Trondheim. Mitt absolut bästa mat- och dryckestips är Baklandet Skydsstasjon, ett mysigt ställe i en byggnad från början av 1790-talet.

Kulturkvartalet: Gamle Bybro länkar ihop Bakklandet med Kulturkvartalet, som består av en rad olika kulturinstitutioner. Ta en paus på SELLANRAA Bok & Bar, som bland annat har bröd på så kallade ”urkorn” (korn som har behandlats så lite som möjligt). De har också ett imponerande teutbud och stans godaste hemgjorda läsk.

Centrala Trondheim: Gillar du musik ska du verkligen kolla in Crispin Glover Record Store. Två vintagebutiker måste också nämnas: Prisløs, som bygger på återanvändning och slow fashion, och LIVID Jeans, som har denimplagg av högsta kvalitet. Stilla hungern på Hevd håndverksbakeri, som bland annat har fantastiska mackor.   

Ila: Från centrum tar du sikte på industriområdet Ila. I gränden mellan Spikerfabrikken och Smith Stål kan du se resultatet av Trondheims gatukonstfestival. Spana in färgglada väggmålningar av både lokala och internationella konstnärer.

Lokala bryggerier: Trondheim är känd för sina många mikrobryggerier, som Monkey Brew, ØX och Austmann. På ØX och Austmann kan du till och med se på när de brygger, och ta gärna ett snack med personalen.

Matglädje: Trondheim har en stark matkultur, och det finns gott om restauranger med modern husmanskost som görs på närproducerade råvaror. Vill du ha en måltid utöver det vanliga ska du besöka Spontan, Bula Neobistro och givetvis Michelinrestaurangern Fagn.

Utekväll: Som studentstad har Trondheim såklart gott om barer och nattklubbar. På Antikvariatet ges en skön mix av konserter och andra evenemang. Stans mest spännande vinlista hittar du på Spontan Vinbar, medan Tyven erbjuder cocktails, ekologiska viner och musik av högsta kaliber. Lokal är också ett hett tips för en kväll med dans och drinkar. Som ölälskare får du inte missa Habitat, som är en djungel av växter och spännande specialöl. 

Bonustips: Trondheim satsar stort på närproducerad mat och dryck, och det finns gott om tillfällen att provsmaka lokala delikatesser. Kolla in stadens caféer, barer och restauranger.

Solveig Davies Vittersø

Solveigs tips på söndagspromenader

Längs Nidelva: Om du är i Trondheim för första gången är en promenad längs Nidelva perfekt för att bekanta sig lite med staden! Följ älven via Bakklandet, Øya och Skansen till Kalvskinnet, där du hittar en väldigt speciell trädgård i slutet av Elvegata. Den är full av träskulpturer av bland annat påfåglar och kycklingar, och på söndagar finns fika att köpa. Det finns också gott om bänkar längs älven där du kan vila en stund och njuta av utsikten.

Ladestien: En av Trondheims mest populära vandringsleder, med massor av härliga viloställen längs vägen. Ta med matsäck eller stanna till vid Ladekaia eller Sponhuset när du börjar bli hungrig. Ta gärna en Instagrambild i Talerøret, en megafonformad tunnel som också är en konstinstallation. Vid Rotvollfjæra kan du antingen fortsätta mot Botaniska trädgården vid Ringve eller vända tillbaka mot Lade och centrum.

Kuhaugen: En lätt promenad med fantastisk utsikt över staden. Bara 20 minuter från centrum befinner du dig plötsligt mitt i vykortsvackra omgivningar. Ta en take away-kaffe på närmsta café och bara njut. Utsikten från Kuhaugen är alltid ett populärt samtalsämne.

Baklidammen och Geitfjellet: Turen till Theisendammen och vidare upp till Baklidammen är en fantastisk medellång söndagsutflykt. Ha picknick, plocka svamp eller bara njut av lugnet. Gårdsrestaurangen Lavollen är öppen på helgerna. Därifrån kan du följa stigen upp till Geitfjellet, som bjuder på en otrolig 360-graders vy över Fosen, Frosta, Stjørdal och Selbufjellene.

På vintern: Trondheim är ett riktigt längdskidsparadis! Ta spårvagnen från centrum och hoppa av vid Lian, där du har flera spår att välja på. Ett säkert kort är den behagliga turen till Grønlia där du kan fika i det mysiga caféet. Ett annat alternativ är att åka till Elgsethytta, som också har servering.

Bonustips: Trondheim har flera härliga badplatser. På det centrala Sjøbadet kan du dyka rakt ner i Trondheimsfjorden. Därifrån kan du sen ta en härlig promenad längs piren. Du kan också utgå från Brattørkaia och traska upp till det lokala pubcaféet Ila Brainnstasjon och lyssna på skön söndagsjazz.

Planera resan till Trondheim! Kolla in alla erbjudanden från våra parterns Radisson Blu HotelsScandic Hotels, Strawberry och Thon Hotels.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor