Skip to main content

Aakres bästa kulturtips i Fredrikstad:

Åk stadsfärjan: Det går en gratis färga från fisktorget i stadskärnan till den gamla fästningsstaden. Njut av utsikten och vyerna över bryggor och båtliv från vattnet. Missa inte de stora skulpturerna av Jaume Plensa längs Phønix-kajen och Håpets Katedral, en katedral på den befästa ön Isegran.

Fästningsstaden "Gamlebyen": Promenera längs vallarna och följ de gamla gatorna till torget. Besök Bastion 5 konst och hantverkscenter, där kan du se krukmakare, målare, guldsmeder och glasblåsare utöva sitt hantverk. Unna dig en tårtbit i Kulturhusets trädgård, har du tur har de livemusik där. 

Konst i Cicignon: Ta färjan tillbaka till stan och den delen som heter Cicignon, till Østfold kunstsenter. Konstcentret har ett litet kafé som serverar god mat och en underbar utsikt över älven Glomma. Gå förbi kyrkogården till No13 Contemporary, ett spännande galleri för modern konst och konsthantverk.

Kulturkalendern: Staden erbjuder många olika typer av kulturevenemang. På Båthuset Scene kan du se revyer, fyllda av musik och skratt, medan Blå Grotte och St. Croix är scener för konserter, teater, dans och dockteater. I Gamlebyen håller Gamlebyen Kulturhus konserter och evenemang, både inne och ute i den charmiga trädgården.

Engagera dig: Debatterna på Litteraturhuset är alltid spännande. Avsluta kvällen på takbaren Savoy Terrasse med något gott i glaset i härlig atmosfär med fantastisk utsikt.

Nygaardsplassen: Ta utekvällen vid torget Nygaardsplassen - ett ställe jag verkligen förälskat mig i! Det finns många barer och restauranger och torget är omkransat av byggnader i vacker arkitektur. Det är inte ovanligt att se både DJ:s och konserter på torget. Det ger nästan italienska vibbar, med second hand-butiker och loppmarknader. Slå dig ner på Hoi Polloi, en underbar vin och sake bar med cool inredning.

Upptäck mer: Utforska Hunnfeltet, en forntida gravplats sex kilometer österut. Gravplatsen har stencirklar från bronsåldern och hela platsen har en mystisk och historisk atmosfär. Promenera genom sagolika skogar till Ravneberget Bygdeborg, en fornborg med suverän utsikt över Fredrikstad, Torsnes och havet. Det är magiskt!

Ät gott: Restaurangen Nomade i hamnen serverar en variation av små, delikata rätter i härlig atmosfär och vackert läge. St. Raw kan också rekommenderas, med sin läckra sushi och robata-grillade kött och skaldjur. Restaurant Slippen är berömd för sin goda mat. Du kan även köpa skaldjur och bakverk på Nygaardsplassen. Äkta matglädje!

Vegards tips till en lördag med lokalborna i Fredrikstad

Coola människor: Människorna och atmosfären i fästningsstaden, Gamlebyen, är väldigt unik. Alla hälsar och folk pratar med varandra, till och med med folk de inte känner. Omgivningarna är vackra och allt du behöver finns en kort promenad bort.

En perfekt start på min lördag: ...är att ta en löptur längs Glommastien, en gångväg längs älven Glomma, till den pittoreska Gamlebyen där jag älskar att slappna av i den lugna miljön. Det är verkligen helt speciellt att promenera längs vallarna. Jag gillar att sitta på en bänk och bara insupa utsikten över Glomma, Norges längsta älv, och kullerstensgatorna. Visste du att det går omkring höns, helt fritt, i Gamlebyen?

Lördagsmarknad: På lördagar går vi ofta till marknaden på torget i Gamlebyen. Jag köper inte alltid något, men jag gillar att titta. Kanske hittar jag en gammal 78-varvare till grammofonen, eller en gitarr som behöver ett nytt hem, eller kanske en gammal skolplansch som jag kan hänga hemma på väggen.

Shoppa: Det finns massor av lokala nischbutiker i Gamlebyen. Gillar du retro och vintage är det ett måste att besöka Emm K. Sister Soul.

Luncha: Mitt favoritkafé är Mormors Café. På soliga dagar brukar jag beställa mat och ta med mig till en bänk vid vallarna.

Ölhimlen: Gulating, i Gamlebyen, har en unik samling ölsorter, bland annat Nøisom, som är bryggt lokalt i Fredrikstad.

Oas: På stadssidan i Fredrikstad är Café Cicignon en av mina favoriter. Jag kan också tipsa om vegoburgaren på St. Croix. Bakfickan och Holwech Fiskeri är också utmärkta matställen. Om vi är ute och firar något brukar vi gå på Mother India, deras Tæps bar är ett otroligt coolt ställe!

Träffa lokalborna: Jag gillar att hänga på Café Magenta. Gamlebyens kulturhus trädgård är också ett härligt ställe att spendera sina sommarkvällar.

Mysig lya: Bo i suiten på Gamlebyen Hotell! Det är en unik lägenhet med egen fantastisk privat bakgård!

Lokalt typiskt uttryck: “Det årnær sæ” är en lokalbo som säger att "Allt blir bra. Allt ordnar sig.". Den meningen har blivit speciellt viktig under året som varit.

Klevås tips för urbana söndagspromenader

Aktiviteter: Fredrikstad har blivit en stad med både ett rikt kulturliv och friluftsaktiviteter för hela familjen, hela året, eftersom det är så nära till havet och naturen. Kolla in båtbyggarna på Isegran och Håpets katedral. Besök parkerna eller friluftsbadet i Kongsten, ha en picknick vid vallarna och testa skateparken i centrum. Använd gärna citycyklarna för att ta dig runt.

Stadstur: En gratis resa med färjan är ett måste. Den tar dig till stadens viktigaste del, som Gamlebyen, Isegran, centrum och biblioteket. Ta med hela familjen på ett konstsafari eller besök Bjørneløypa, en vandringsled i skogen vid Fredrikstad.

Mysigt kafé: Kaféet på St. Croix är ett härligt, familjevänligt ställe. På helgerna är det ofta drop-in workshops och konserter i den här vackra byggnaden.

Vinteraktiviteter: På vintern kan du åka skridskor vid bron "gangbrua" eller i Stjernehallen ishockeyhall. Testa skateparken eller roa dig på konsert!

Mer att göra: Det är en underbar julmarknad i Gamlebyen i december.

Planera din resa till Fredrikstad idag! Kolla in bra erbjudanden hos vår partner, Scandic.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor