Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Sverd i fjell, Hafrsfjord Sverd i fjell, Hafrsfjord
Sverd i fjell, Hafrsfjord.
Photo: Richard Larssen/visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Den beresta journalisten och kräsna äventyraren Jens A. Riisnæs rekommenderar sina 25 favoritplatser i Norge.

"Jag ville föreslå några mindre kända men inte mindre givande destinationer i Norge. Jag har personligen gjort alla turer, och skulle gärna göra om dem" säger han och tillägger att Norge också har fördelen att vara ett högteknologiskt samhälle, som ett framtidslaboratorium blandat med historiska rötter som går ända tillbaka till stenåldern.

"Norge har varit ett eftertraktat resmål i världen sedan turismen slog igenom", säger Riisnæs. "När det gäller naturlig skönhet konkurrerar vi inte med många länder. Vi har ju fjordarna, midnattssol, norrsken, Golfströmmen och ovanligt stora kontraster mellan årstiderna. Samerna delar in året i åtta årstider. Personligen tycker jag att vi har minst tolv, säger Riisnæs.

"Norge är på många sätt en levande hembygdsgård. Det är viktigt inom turisitindustrin där det blir allt vanligare att resenärer söker efter genuina upplevelser. Norge passar utmärkt för medvetna, moderna resande", tycker Riisnæs. "Och eftersom norrmännen har befolkat så stora delar av landet har vi en ovanligt väl utvecklad kollektivtrafik".

Jens A. Riisnæs

Jens A. Riisnæs.
Photo: Private

"Norges matkultur har förbättrats mycket under de senaste åren. Vi har alltid använt färska, naturliga ingredienser. Nu vet vi dessutom hur vi kan använda dem för att nå högsta internationella standard."

Hoppa direkt till:

Fjord Norge ↓

Trøndelag ↓

Nord-Norge ↓


 

Østlandet och Sørlandet
(östra och södra Norge)

Nordsjöleden från Mandal till Hafrsfjord

Kustvägen från Mandal till Hafrsfjord är en del av Nordsjöleden (Shetlandsöarna, Orkneyöarna, Skottland, England, Belgien, Nederländerna, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge). Sträckan är över 6 000 kilometer lång, vilket gör den till världens längsta cykelled. En av höjdpunkterna längs Nordsjöleden är utan tvekan den 250 kilometer långa, vackra kuststräckan från Mandal till Hafrsfjord går via Lindesnes och Lista, Hauge och Egersund.

En exotisk förlängning av Setesdalen

Från Tovdal till Åraksbø – där har man ett kuperat skogslandskap när det är som vackrast. Tovdal är en av de finaste och mest varierade skogs- och bergsbiotoperna på låglandet i södra Norge. I Hillestad finns det kanotuthyrning. En av de finaste promenaderna går från Dale ner till Åraksbø i Setesdal, där man kan se Haugeburet - en av Norges äldsta byggnader med anor från 1219. På vägen passerar du vattenfallet Rjukan, Stuvestøyl, Videstøyl, strömmen Juvass och berget Skuggefjell.

Oscarsborgs fästning: ett stycke militärhistoria i Oslofjorden

Oscarsborg ligger på en vacker ö i den smalaste delen av Oslofjorden och utgör ett stycke intressant militärhistoria. I gryningen den 9 April 1940 avfyrades kanoner och torpeder som sjönk det tyska fartyget Blücher. Detta gav Norges kung Haakon VII och regeringen tid att fly norrut, där de evakuerades till London för att fortsätta kampen mot den nazistiska ockupationen.

Setesdal

Setesdal.
Photo: Anders Martinsen (c) Visit Sørlandet AS

Kanotparadiset Velmunden

Velmunden - en del av sjön Fjorda, som ligger mellan sjöarna Randsfjord och Sperillen, är östra Norges kanotparadis. Här finns otaliga kanotturer i ett varierat landskap som ligger 396 meter över havet. De yngsta i familjen kan leka indianer i ett nästan helt orört landskap med öar och sjöar. Om du intresserar dig för kulturhistoria kan du besöka de gamla finska bosättningarna, ett minnesmärke över invandringen som var en följd av hungersnöden i Finland för 400 år sedan.

Telemarkskanalen – historisk ingenjörskonst

Den anrika Telemarkskanalen sträcker sig från Henrik Ibsens födelseort Skien till Dalen, som ligger vid en av Telemarks många klassiska fjordsjöar Bandak. Man kan ta sig genom kanalens intrikata slussar med båt på ett par timmar. Därifrån är det inte långt till andra intressanta platser som Morgedal, "skidåkningens vagga", orten Flatdal med Nutheim Gjestgiveri och den södra infarten till Hardangerviddaplatån via sjön Møsvatn.

 

Ett vildmarksområde nära svenska gränsen. Området är ett tuffare alternativ till Velmunden; kanske mer i stil med Alaska och Yukon. Nationalparkerna Femundsmarka och Gutulia, på den norska sidan av gränsen, samt Töfsingdalen på den svenska sidan och angränsande områden, är en av Skandinaviens mest utmärkande högfjällsområden. Carl von Linné utforskade området år 1734 och mötte falkenerare på resan.

Den dramatiska och vackra Rjukandalen, med sina vattenfall som länge har använts till vattenkraft och kärnkraft, representerar Norge som en modern industrination. Norsk Industriarbeidermuseum i kraftverket Vemork visar hur kraften i vattenfallen kunde utnyttjas, vilket lade grunden till Norges utveckling från ett land med fattiga fiskare och bönder till ett rikt och välmående industriland på bara några generationer.

Rivingen fyr

Rivingen Lighthouse by Grimstad, Southern Norway.
Photo: Johan Wildhagen - Visitnorway.com

Södra Norges skärgård

Södra Norges skärgård består av flera tusen öar och skär, från fyren Ryvingen till ön Jomfruland, och flera tusen klippiga stränder som lockar soldyrkare på sommaren. Det är ett fantastiskt område för havskajak, både för nybörjare och de med tidigare erfarenhet. Öarna nära fastlandet är skyddade från havet vilket gör det lätt att ta sig fram i kanot.

 Fjord Norge (Vestlandet)

Fjorddalarna som leder till Trollheimen och Dovrebergen

Todalen, Innerdalen, Sunndalen, Litjdalen, Grødalen och Eikesdalen – så heter dalarna som sträcker sig från havet till de höga bergen i Trollheimen och Dovre. Här finns utmärkta möjligheter till vandring och klättring, men också fantastiska vägar om du planerar en cykel- eller bilsemester. Prova den nya grusvägen från Eikesdalen via Aursjøen och Litjadalen till den lilla staden Sunndalsøra, till exempel.

Längst in i Sognefjorden

I innersta delen av Sognefjorden finns Lustrafjorden med Hurrunganebergen och bergsklättringsklubben i Turtagrø, och så Veitastrond och Jostedalen som ligger liksom undangömda bakom glaciären Jostadalsbreen. Området kan också skryta med Norges äldsta stavkyrka Urnes, som ligger i en sagolik miljö på en udde i Lustrafjorden. Det är det bästa Sognefjordsregionen har att erbjuda, med otaliga friluftsaktiviteter mellan fjord och glaciär.

Från toppen av Hardangervidda ner till fjorden

Hårteigen och Husedalen / Munketrappene är en av många storslagna promenader med både berg och fjordar. Turen går från Eidfjord ner till Husedalen, en av Norges vackraste dalar med tre stora och samtidigt mycket olika vattenfall. På vägen får du uppleva naturen långt inne i Hardangerfjorden, i den vilda och vackra Hjølodalen och fjällstugorna i Viveli, Hedlo och Hadlaskard, via Hardangerviddaplatåns stora landmärke och högsta punkt Hårteigen och vidare förbi fjällstugorna Torehytte och Stavali.

Skudeneshavn - Norges bäst bevarade hamnstad

Skudeneshavn är den kuststad som har lyckats bäst med att bevara sina gamla vita trähus och byggnader. Staden blomstrade under seglingens stora tid på 1800-talet. Skudeneshavns cirka 200 träbyggnader från 1850-talet är proffsigt renoverade och underhålls omsorgsfullt av sina stolta ägare, varav många kommer från Stavanger, som kan nås med färjetrafiken.

Selje, Nordfjord.
Photo: Thomas Bickhardt / Bickfoto

Glaciären Ålfotbreen och Nordfjord

Vandringen från Vingen, det största hällristningsfältet i Norden (inte långt från Norges högsta havsklippa Hornelen, 860 meter) ner till Hyefjord är en av de finaste vandringslederna (tillsammans med många andra som tar dig från kusten och fjordarna över höga berg och glaciärer). Turen går genom spännande geologiska formationer som härrör från tidsperioden devon, över glaciären Ålfotbreen (Norges västligaste glaciär) och förbi fjällstugorna på Blåbrebu och Gjegnabu. Guidade glaciärturer rekommenderas starkt. Men ta för all del med regnjackan eftersom det också råkar vara Norges regnigaste område med10 gånger mer regn än i Bergen!

Lysefjorden med klippformationer och Lysebotns hårnålskurvor

Tillsammans med Geirangerfjorden och Nærøyfjorden är Lysefjorden Norges mest fotograferade fjord. Det är föga förvånande med tanke på att både den spektakulära klippformation Preikestolen och det imponerande stenblocket Kjeragbolten, kanske världens främsta destination för BASE-hoppare, ligger här. Den mest fascinerande resvägen mellan Kristiansand och Stavanger går via hårnålskurvor och färjor på Lysefjorden.

From Svaene, approaching Store Skagastølsting, Hurungane

Hurungane

From Svaene, approaching Store Skagastølsting, Hurungane.
Photo: Håvard Myklebust/visitnorway.com

Surfparadiset Stadtlandet och Vågsøy (Nordfjord)

Ett surfparadis som också har Norges äldsta klosterruin och tre fyrar som erbjuder semesterboende. Hoddevika har ett rykte som ett av världens mest exotiska platser för surfare (i hård konkurrens med andra klassiska surfdestinationer). På ön Vågsøy finns det tre fyrar man kan bo i: Hendanes, Kråkenes och Skogsnes - alla med spektakulär panoramautsikt.

Båtluffa norr om Sognefjorden

Nästa rekommendation är Solunds skärgård och Værlandet. Om det finns ett enda område i Norge där man kan båtluffa i ordets riktiga bemärkelse, så är det området norr om Sognefjorden. Här finns fenomenal natur och många små samhällen som gör det lätt att ta sig runt med den lokala färjetrafiken. Allra bäst upplever du dock området i havskajak. Entusiastiska kajakpaddlare från hela världen upptäckte detta paradis av öar för länge sedan. På sommaren har de sällskap med mängder av fritidsbåtar. 

 Trøndelag

Trondheim

Nidarosdomen i Trondheim

Trondheim.
Photo: Øyvind Blomstereng


Gruvor och trähus i Røros

Det gamla gruvsamhället Røros ligger på en högfjällsplatå. Platsen där en av Europas största kopparfyndigheter upptäcktes skapade stora rikedomar – i alla fall i Köpenhamn, där det mesta hamnade och användes som taktäckning på flera kända byggnader, till exempel börshuset med den berömda drakspiran. Røros är troligen världens enda gruvstad som byggdes nästan uteslutande av trä.

Den medeltida domkyrkan Nidarosdomen

Liksom Santiago de Compostela var Nidarosdomen en viktig destination för medeltida pilgrimer. Katedralen förlorade många av sina konstskatter i samband med reformationen, men byggnaden har ändå en speciell plats bland Europas katedraler - den är trots allt den överlägset största katedralen i Europa som ligger så långt från Rom.

 Nord-Norge

Vid gränsen till Ryssland

Området som gränsar till Ryssland har många spännande attraktioner. Här finns till exempel fler kyrkor (Oscar II:s kapell i Grense Jakobselv, den protestantiska kyrkan och Sankt Georgs kapell i Neiden), den finsk-norska fiskebyn Bugøynes och gränsvägen från sjön Bjørnevatn till nationalparken Øvre Pasvik. I Ytre Jarfjord kan man prova naturnära aktiviteter som kungskrabbsafari. Längre västerut finner man Treriksrøysa, som Treriksröset heter på norska.

Lofotenöarna Reine Sørvågen, Å, Værøy och Røst

En unik blandning av hisnande landskap, som formats under tusentals år av fiske och jordbruk, och moderniteter som är ett resultat av efterfrågan inom turistnäringen. Här hittar du konstgallerier och färsk chili, ingefära och vitlök.

Den traditionella fiskebyn Gjesvær

En klassisk fiskeby med ögruppen Gjesværstappan, eller bara Stappan som den också kallas, inte långt ut till havs. Här finns tre kända fågelöar och Norges största lunnefågelkoloni med mer än 350 000 fåglar. I området finns även sevärdheter från tiden före vikingatiden. Det är Norges nordligaste skärgård med mer än 100 öar och holmar. Den nordligaste punkten nämns i Snorres historia om de nordiska kungarna.

Træna och Mykenöarna

Öriken långt ut till havs med höjdpunkter som fyren Myken med panoramautsikt, enastående fiskemöjligheter och Trænafestivalen. Öarna befolkades för mer än 6 000 år sedan och har ett rikt kulturarv och fornlämningar. Från den moderna tidsåldern kan det nämnas att framgångssagan om Nord-Norges laxodlingar började på ön Træna. Trænafestivalen har för övrigt fått internationell kultstatus.

Gjesværstappan

Puffins at Gjesværstappan Nesting Cliffs, Nordkapp.
Photo: Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com

Äventyrslandet Lyngenalperna

"Alperna vid havet" är ett äkta äventyrsland som bjuder på både traditionella och moderna vildmarksaktiviteter med allt från fiske, jakt och klassisk bergsbestigning till extrem skidåkning, dykning och hängflygning. Lyngsalpena har etablerat sig på den internationella kartan över extrema vildmarksområden.

Fiskebyn Hamn i Senja

Hamn i Senja är en pittoresk fiskeby med en industriell historia. Så tidigt som 1882 introducerades elkraft. Den kom från en av världens två första vattenkraftverk, som byggts för de lokala nickelgruvorna. Den gamla fiskebyn är en bra bas om du ska besöka ön Senja.

Den okända Vistenfjorden

Vistenfjorden, som ligger på Helgelandskusten mellan Vegaöarna och bergen De sju systrarna kallas ofta "Den okända fjorden". Det är ett av Nordeuropas mest varierade ekosystem, med spår av jakt och fiske som går tillbaka 9 000 år. Här finns bosättningar inte bara vid fjordmynningen utan också på Bønå, där en fiskare och före detta fåruppfödare med familj driver ett vildmarkscenter som erbjuder massor med utomhusaktiviteter.

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad