Skip to main content

Topp 25 okända pärlor i Norge

Den beresta journalisten och kräsna äventyraren Jens A. Riisnæs listar sina 25 favoritplatser i Norge.

"Jag vill föreslå några mindre kända men inte mindre givande destinationer i Norge. Jag har personligen gjort alla turer, och skulle gärna göra om dem" förklarar Jens A. Riisnæs och lägger till att Norge nu också har fördelen att vara ett högteknologiskt samhälle, ett framtidslaboratorium blandat med historiska element som går tillbaka ända till stenåldern.

"Norge har varit ett eftertraktat resmål i världen ända sedan turismen slog igenom", säger Riisnæs. ”När det gäller naturlig skönhet konkurrerar vi inte med många länder. Vi har ju fjordarna, midnattssol, norrsken, Golfströmmen och ovanligt stora kontraster mellan årstiderna. Samerna delar in året i åtta årstider. Personligen tycker jag att vi har minst elva, säger Riisnæs.

Riisnæs beskriver Norge som en levande hembygdsgård som är öppen för alla.

”Det är perfekt för medvetna, moderna resor, och vår matkultur har förbättrats mycket under de senaste åren. Vi har alltid använt färska, naturliga ingredienser. Nu vet vi dessutom hur vi kan använda dem för att nå högsta internationella standard."

Här är Riisnæs 25 favoritplatser i Norge (i slumpvis ordning):

1. Stadtlandet och Vågsøy (Nordfjord)

Fjord Norge​

Halvön Stadtlandet och ön Vågsøy är riktiga surfparadis som också har Norges äldsta klosterruin och tre fyrar (Hendanes, Kråkenes och Skogsnes) som erbjuder semesterboende. Byn Hoddevika har ett rykte som en av världens mest exotiska platser för surfare (i hård konkurrens med andra klassiska surfdestinationer). De tre fyrarna finns på Vågsøy och samtliga erbjuder spektakulär panoramautsikt över havet.

2. Båtluffa norr om Sognefjorden

Fjord Norge​

Om det finns ett enda område i Norge där man kan båtluffa i ordets riktiga bemärkelse, så är det området norr om Sognefjorden. Solund och Værlandet har storslagen natur och många små samhällen som gör det lätt att ta sig runt med den lokala färjetrafiken. Allra bäst upplever man området i havskajak. Entusiastiska kajakpaddlare från hela världen upptäckte detta paradis av öar för länge sedan. På somrarna har paddlarna sällskap av mängder med fritidsbåtar.

3. Fjorddalarna som leder till Trollheimen och Dovrefjell

Fjord Norge​

Todalen, Innerdalen, Sunndalen, Litjdalen, Grødalen och Eikesdalen – så heter dalarna som sträcker sig från havet till de höga bergen i Trollheimen och Dovre. Här finns utmärkta möjligheter till vandring och klättring, men också fantastiska vägar om du planerar en cykel- eller bilsemester. Pröva grusvägen från Eikesdalen via Aursjøen och Litjadalen till den lilla staden Sunndalsøra, till exempel.

4. Klipporna vid Lysefjorden och Lysebotns hårnålskurvor

Fjord Norge​

Tillsammans med Geirangerfjorden och Nærøyfjorden är Lysefjorden Norges mest fotograferade fjord. Det är inte så konstigt med tanke på att både den spektakulära klippformationen Preikestolen och det imponerande stenblocket Kjeragbolten, kanske världens främsta destination för BASE-hoppare, ligger här. Den mest hisnande resvägen mellan Kristiansand och Stavanger går via hårnålskurvorna och färjorna på Lysefjorden.

5. Glaciären Ålfotbreen och Nordfjord

Fjord Norge​

Vingen är Nordens största hällristningsfält. Det ligger i Nordfjord nära Hornelen, Norges högsta havsklippa som tornar upp sig 860 meter över havet. Här kan man vandra ner till Hyefjord genom ett äkta norskt fjordlandskap. Turen går genom spännande geologiska formationer från tidsperioden devon, över Norges västligaste glaciär Ålfotbreen och förbi fjällstugorna på Blåbrebu och Gjegnabu. En guidad glaciärtur rekommenderas starkt. Men ta för all del med regnjackan eftersom det också råkar vara Norges regnigaste område, med 10 gånger mer regn än i Bergen!

6. Från toppen av Hardangervidda ner till fjorden

Fjord Norge​

En av många fantastiska promenader med berg och fjordar i Hardanger går från Eidfjord ner till Husedalen. Det är en av Norges vackraste dalar med tre stora och samtidigt mycket olika vattenfall. På vägen får du uppleva naturen längst in i Hardangerfjorden. Först passerar du den vilda Hjølodalen och fjällstugorna i Viveli, Hedlo och Hadlaskard. Därefter kommer du till berget Hårteigen, som är den högsta punkten och ett stort landmärke på Hardangervidda-platån, för att slutligen nå fram till Husedalen och Munketrappene.

7. Innersta delen av Sognefjorden

Fjord Norge​

Långt in i Sognefjord finns Lustrafjorden med Hurrunganebergen och bergsklättringsklubben i Turtagrø. Här hittar man också Veitastrond och Jostedalen som liksom gömmer sig bakom glaciären Jostadalsbreen. Området kan också skryta med Norges äldsta stavkyrka Urnes, som ligger i en riktig sagomiljö på en udde i Lustrafjorden. Den här delen av Sognefjord har det bästa regionen har att erbjuda, med otaliga möjligheter till utomhusäventyr mellan fjorden och glaciären.

8. Norges bäst bevarade hamnstad: Skudeneshavn

Fjord Norge​

Skudeneshavn blomstrade under seglingens stortid på 1800-talet. Idag är staden känd för sina välbevarade vita trähus från 1850-talet. Dessa 200 träbyggnader är proffsigt renoverade och underhålls omsorgsfullt. Många av husens stolta ägare kommer från Stavanger, som kan nås med färjetrafiken.

9. Äventyr i vildmarken: Lyngsalpene

Nord-Norge​

Lyngen brukar gå under namnet "Alperna vid havet”. Området har en självklar plats på världskartan med extrema vildmarksområden. Här kan man prova på både traditionella och moderna vildmarksaktiviteter med allt från fiske, jakt och klassisk bergsbestigning till extrem skidåkning, dykning och hängflygning.

10. Fiskebyn Hamn i Senja

Nord-Norge​

Hamn i Senja är en pittoresk fiskeby med en intressant industrihistoria. Här introducerades elektricitet så tidigt som 1882. Elen kom från ett av världens två första vattenkraftverk, som byggdes för de lokala nickelgruvorna. Den gamla fiskebyn är en bra bas om du ska besöka ön Senja.

11. Vid norra gränsen

Nord-Norge​

Finnmark, det vill säga vid Norges nordöstra gräns, erbjuder en rad spännande attraktioner. Nära gränsen kan man besöka flera kyrkor, som Oscar II:s Kapell, och i Neiden ligger den protestantiska kyrkan och St Georgs Kapell. Man kan också passa på att stanna till i den finsk-norska fiskebyn Bugøynes. Från Kirkenes kan du köra längs norska gränsen på vägen som går från Bjørnevatnsjön till Øvre Pasvik nationalpark. Åk vidare till Ytre Jarfjord för en annorlunda aktivitet i form av kungskrabbssafari. En bit längre västerut finner man Treriksrøysa, som Treriksröset heter på norska.

12. Yttre Lofotenöarna

Nord-Norge​

På Lofotenöar som Moskenesøya, Værøy och Røst kan du uppleva en unik miljö med hisnande landskap som formats under tusentals år av fiske och jordbruk. Samtidigt ser efterfrågan inom turistnäringen till att det finns moderna faciliteter på plats. Här finns ett stort antal konstgallerier och till och med färsk chili, ingefära och vitlök. Se midnattssolen på sommaren eller jaga norrskenet på vintern. Mellan februari och april är de lokala fiskarna på jakt efter skrei, det vill säga vandrande torsk som simmar från Barents hav till Nord-Norge för att leka varje år.

13. Træna och Mykenöarna

Nord-Norge​

De här öarna befolkades för mer än 6 000 år sedan och har ett rikt kulturarv och fornlämningar. Træna ligger 61 kilometer från Helgelandskusten och erbjuder massor av konst, kultur och mysiga caféer samt möjligheter till bastubad. Hoppa på färjan som går till ön Sanna och den välkända klippformationen Trænastaven, som skjuter i höjden ovanför havet. Træna är också platsen där Nord-Norges framgångshistoria om laxodlingen började. Och sist men inte minst har ön fått internationell kultstatus tack vare den mycket speciella Trænafestivalen.

Längre ut hittar du Myken, en liten ö med bara 11 invånare. Trots det har den ett modernt whisky-destilleri (!).

14. Gjesvær - en klassisk fiskeby

Nord-Norge​

Gjesvær är en klassisk fiskeby vid kusten i Finnmark. Inte långt ifrån hittar man Stappane, tre öar som uppskattas särskilt av fågelskådare. Här finns nämligen Norges största lunnekoloni med mer än 350 000 fåglar. Detta är landets nordligaste skärgård, med runt 100 öar och holmar. Den nordligaste punkten nämns i Snorres historia om de nordiska kungarna på 1200-talet. Här finns också intressanta landmärken som går tillbaka till tiden före vikingarna.

15. Den okända Vistenfjorden

Nord-Norge​

Vistenfjorden, som ligger på Helgelandskusten mellan Vegaöarna och bergen De syv søstre (de sju systrarna), kallas ofta "Den okända fjorden". Området är ett av Nordeuropas mest varierade ekosystem, med spår av jakt och fiske som går tillbaka 9 000 år. Här finns fastboende vid fjorden och på Bønå, där en lokal fårbonde som blev fiskare driver ett vildmarkscenter tillsammans med sin familj. De erbjuder en mängd olika utomhusaktiviteter.

16. Røros gruvstad och omgivningar

Trøndelag

Det lilla gruvsamhället Røros ligger på en hög bergsplatå inte långt från den svenska gränsen. Platsen där en av Europas största kopparfyndigheter upptäcktes skapade stora rikedomar, i alla fall i Köpenhamn. Det var nämligen där det mesta hamnade och blev taktäckning på flera kända byggnader, till exempel börshuset med den berömda drakspiran. Røros är troligen världens enda gruvstad som byggdes nästan uteslutande av trä – du kan lära dig mer på guidad tur i gruvorna och staden. Staden är också en av Norges största matregioner och den som är nyfiken på alla lokala delikatesser kan smaka det mesta på en matsafari.

17. Den medeltida domkyrkan Nidarosdomen

Trøndelag

Under medeltiden var Nidarosdomen i Trondheim lika viktig för pilgrimer som Santiago de Compostela. Katedralen förlorade många av sina konstskatter i samband med reformationen. Byggnaden har ändå en speciell plats bland Europas katedraler – den är trots allt den överlägset största katedralen i Europa som ligger så långt från Rom.

18. En exotisk förlängning av Setesdalen

Sørlandet​

Från Tovdal till Åraksbø – där har man ett kuperat skogslandskap när det är som vackrast. Tovdal är en av de finaste och mest varierade skogs- och bergsbiotoperna på låglandet i södra Norge. En av de bästa promenaderna går från Dale ner till Åraksbø i Setesdal, där man kan se Haugeburet – en av Norges äldsta byggnader med anor från 1219. På vägen passerar du vattenfallet Rjukan, Stuvestøyl, Videstøyl, strömmen Juvass och berget Skuggefjell. I Hillestad kan man hyra kanot.

19. Södra Norges skärgård

Sørlandet​

Södra Norges skärgård består av tusentals öar och skär, från fyren Ryvingen till ön Jomfruland. Här finns tiotusentals klippiga stränder som är oerhört populära bland soldyrkare på sommaren. Det är ett fantastiskt område för havskajak, både för nybörjare och de med tidigare erfarenhet. Öarna nära fastlandet är skyddade från havet vilket gör det lätt att ta sig fram i kanot.

20. Nordsjöledens cykelled från Mandal till Hafrsfjord

Sørlandet​

Kustvägen från Mandal till Hafrsfjord är en del av Nordsjöleden (Shetlandsöarna, Orkneyöarna, Skottland, England, Belgien, Nederländerna, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge). Sträckan är över 6 000 kilometer lång, vilket gör den till världens längsta cykelled. En av höjdpunkterna längs Nordsjöleden är utan tvekan den 250 kilometer långa, vackra kuststräckan från Mandal till Hafrsfjord som går via Lindesnes och Lista, Hauge och Egersund.

21. Norsk industrihistoria i Rjukan

Telemark

Den dramatiska Rjukandalen, med sina vattenfall som länge har använts till vattenkraft och kärnkraft, representerar Norge som en modern industrination. Norsk Industriarbeidermuseum i kraftverket Vemork visar hur kraften i vattenfallen kunde utnyttjas. Det lade grunden till Norges utveckling från ett land med fattiga fiskare och bönder till ett rikt och välmående industriland på bara några generationer.

22. Kanotparadiset Velmunden

Østlandet​

Velmunden - en del av sjön Fjorda, som ligger 396 meter över havet mellan sjöarna Randsfjord och Sperillen, är östra Norges kanotparadis. Här finns otaliga kanotturer, och de yngsta i familjen kan leka i ett nästan helt orört landskap med öar och sjöar. Om du intresserar dig för kulturhistoria kan du besöka de gamla finska bosättningarna, ett minnesmärke över invandringen som var en följd av hungersnöden i Finland för 400 år sedan.

23. Oscarsborgs fästning

Østlandet​

Oscarsborg ligger på en vacker ö i den smalaste delen av Oslofjorden. Fästningen bär på ett stycke intressant militärhistoria. I gryningen den 9 April 1940 avfyrades kanoner och torpeder som sjönk det tyska fartyget Blücher. Detta gav Norges kung Haakon VII och regeringen tid att fly norrut, där de evakuerades till London för att fortsätta kampen mot den nazistiska ockupationen.

24. Femundsmarka Nationalpark

Østlandet​

Ett vildmarksområde nära svenska gränsen. Området är ett tuffare alternativ till Velmunden; kanske mer i stil med Alaska och Yukon. Nationalparkerna Femundsmarka och Gutulia, på den norska sidan av gränsen, samt Töfsingdalen på den svenska sidan, är ett av Skandinaviens mest utmärkande högfjällsområden. Carl von Linné utforskade området år 1734 och mötte falkenerare på resan.

25. Telemarkskanalen

Østlandet​

Den anrika Telemarkskanalen sträcker sig från Henrik Ibsens födelseort Skien till Dalen, som ligger vid en av Telemarks många klassiska fjordsjöar Bandak. Man kan ta sig genom kanalens intrikata slussar med båt på ett par timmar. Därifrån är det inte långt till andra intressanta platser som Morgedal, "skidåkningens vagga", orten Flatdal med Nutheim Gjestgiveri och den södra infarten till Hardangerviddaplatån via sjön Møsvatn.

Fler restips

Stora upplevelser på nära håll

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor