VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

11 toppställen med mer plats och mindre folk

Lugn och ro på vandringssemestern
Utomhustränaren Lasse Tufte föredrar lugna platser med frisk luft, fin utsikt, roliga aktiviteter och lagom lite folk.
The Hjørundfjord in Fjord Norway, one of Norway’s top places with less people and more space
Hjørundfjorden in Fjord Norway.
Photo: Kyle Meyr

Lasse Tufte trivs bäst ute i naturen, och allra helst på ställen där han inte behöver trängas med alltför många turister. Han lär ut calisthenics (eller som man säger på svenska, kroppsviktsträning eller street workout), en minimalistisk träningsform där man använder sin egen kropp som motvikt istället för avancerad utrustning.

Lasse är mannen bakom de över 100 utomhusträningsplatserna Tufteparkene, där man kan träna gratis med enkla verktyg. Han har också skrivit fyra böcker (Calisthenics med Lasse Tufte 1 och 2, samt Tren sammen 1 och 2) som är storsäljare i Norge.

På sina resor försöker Lasse inspirera människor att tillbringa mer tid i naturen. Han tipsar här om sina favoritställen, där man får vara praktiskt taget ostörd. Vissa förslag är alternativa vandringsleder som ligger bara några minuter vid sidan om de vanliga turistlederna – här är det fritt fram att njuta av naturen och ta bilder från oväntade vinklar.

1. Sæbø

Var: En undangömd plats vid Hjørundfjorden, utan alla stora turistbussar man ofta får dela Norges fjordar med.

Varför: “Hjørundfjorden är definitivt en av Norges vackraste men mindre besökta fjordar, omgiven av höga berg och charmiga städer. Alla bilder man tar här ser ut som konstverk, vart man än vänder kameran. Hjørundfjorden är också bra om man vill prova aktiviteter som SUP (stand up paddling), som man kan se i det här korta videoklippet.”

 

Håndstående i Hjørundfjorden 🏔 📹 Video: @msarmadawy

A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

2. Rondane nationalpark

Var: En nationalpark några timmar från Oslo.

Varför: “En fyra och en halv timmes bilresa från Oslo tar dig till Rondane, ett område som omges av höga bergstoppar. Rondane känns lätt igen på sina stora stenrösen, och parken är så stor att det känns som om man har den helt för sig själv. Om du är ute efter en utmaning kan du anmäla dig till Rondanes 2k maraton som går över 10 bergstoppar på över 2 000 meter. Erfarna långdistanslöpare springer loppet på under 24 timmar.”

 

Rondane; Stor haug med Stein 🏔 📷 Foto: @thekusk

A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

3. Laushornet

Var: Geirangerfjord med oanade vandringsmöjligheter

Varför: “Geirangerfjorden är nog Norges mest kända fjord, och massor av turister kommer hit varje år. Men det är inte alla som känner till områdets vandringsmöjligheter, som är mer tillgängliga än man kan tro. Det finns även gott om korta vandringsleder som passar de flesta. På bara några timmars promenad når du Laushornet, där du har en unik utsikt över Geirangerfjorden.”

4. Romsdalshorn

Var: Utsikten över Trollveggen från Romsdalshorn

Varför: “När du kör in i Romsdalen ser du två saker. Den imponerande Trollveggen, en 1 000 meter hög vertikal bergsvägg och Romsdalshorn, en fjälltopp där många klättrare har börjat sin karriär med hjälp av lokala experter. Även om du bara kommer halvvägs upp för berget belönas du med den bästa vyn av Trollveggen, för att inte tala om utsikten över hela Romsdalen.”

Trollveggen fra Romsdalshornet 🏔 📷 Foto: @thekusk

A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

5. Urke

Var: En vacker plats vid Norangsfjorden i Ålesund och Sunnmøre.

Varför: “De många färjorna i Fjord Norge gör det lätt att resa mellan småstäderna. Även om du missar färjan och måste vänta på nästa, så har du alltid fin utsikt över bergen och en möjlighet att ta dig en simtur – hoppa i från kajen, som jag gör här!”

 

Perfekt dag ved Hjørundfjorden 👌🏻 📷 Foto: @kylemeyr

A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

6. Nordmarka och Østmarka

Var: Skogarna precis utanför Oslo city.

Varför: “Till och med i storstaden Oslo har du lyxen att utforska skogar och sjöar som lätt nås via lokaltrafiken. De stora skogsområdena Nordmarka och Østmarka har ett väl underhållet nätverk av leder där man kan cykla, vandra och jogga. Prova SUP (stand up paddling) till exempel, på en av de små sjöarna, där få eller till och med ingen alls är i närheten.”

Endelig SUP sesong igjen ☀️ 📷 Foto: @fotobakken

A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

7. Rimstigen

Var: En dold vandringsled vid Nærøyfjorden, en av Norges mest välbesökta fjordar.

Varför: “Rimstigen är ett mindre känt vandringsområde med spektakulär utsikt över den kända Nærøyfjorden. Den ligger bara en kort biltur från den lika uppskattade Gudvangen i Aurland, som lockar många BASE-hoppare. Fråga lokalbefolkningen var du hittar vandringsleden, vid slutet av en liten väg. En brant och slingrande vandringsstig tar dig upp på toppen av berget, där en vacker, undangömd dal uppenbarar sig.”

8. Gygrestolenplatån

Var: Ett ovanligt bergslandskap i Telemark.

Varför: “Telemark har många stenformationer som enligt sagorna skapades av troll. Det är lätt att ta sig dit – du kan ofta gå till Gygrestolen på bara några timmar, beroende på exakt var du är i regionen. Det här området är inte så känt och besöks sällan av andra än de som bor i närheten, och de kan hjälpa dig att hitta rätt. En del entusiaster brukar även klättra i området.”

 

Avstanden er hoppbar...

A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

9. Kattanakken

Var: En mindre känd vandringsled vid Briksdalsbreenglaciären i Stryn.

Varför: “Tusentals turister besöker Briksdalsbreenglaciären varje år, men det är få som utnyttjar vandringsmöjligheterna i området. Halvvägs till glaciären kan du välja att ta till höger i skogen och vandra upp till Kattanakken. Det är en brant led, men det är mödan värt. Från toppen har du en otrolig utsikt över bergen och Norges största glaciärer Jostedalsbreen och Briksdalsbreen, och dessutom slipper du de stora turistgrupperna.

 

Earlybird på 👉🏻 @toppturweekend 👈🏻

A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

10. Storsteinsfjell

Var: De äventyrliga delarna av Finnemarka i Buskerud, nära Drammen.

Varför: “I Norge är du aldrig långt från äventyr. Det är alltid nära till skogar och mindre bergstoppar med fin utsikt, bara för dig. Att klättra i träd är inte bara för barn, det är roligt för alla och om vi slutar göra det så kommer vi förlora den förmågan så småningom. Jag uppmuntrar alla att ha kul i skogarna, sjöarna och bergen på ett lekfullt men hållbart sätt.”

 

Treetop Handstand 2016 ☀️ 📷 Foto: @kylemeyr

A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

11. Senja

Var: Norges näst största ö (efter Hinnøya) i Troms, norra Norge.

Varför: “Promenera längs sandstränder, vandra i skogen, besök fiskebyarna och upplev den ovanliga biologiska mångfalden både utomhus och på tallriken på restaurangerna. På den stora ön Senja hittar du allt det goda som Norge har att erbjuda, fast utan alla folksamlingar som har en tendens att stå i vägen när du vill ta det där speciella fotot.”

Lasse Tufte
Hiking in Senja.
Photo: Håkon Jørgensen

Lasse Tuftes alternativa vandringsturer

Mer plats, mindre folk
Sæbø
Sæbø är en söt liten stad vid den fridfulla Hjørundfjord.
Sæbø
Rondane Nasjonalpark ligger i høyfjellområdene mellom Gudbrandsdalen og Atndalen. Nasjonalparken strekker seg fra Ringebu i sør til Dovre i nord. Read more
Rondane Nasjonalpark
Laushornet
En härlig vandringstur med en fantastisk utsikt över Geirangerfjorden.
Laushornet
Romsdalshorn, Vengedalen
Romsdalshorn
Från Romsdalshorn får du bäst utsikt över Trollveggen.
Romsdalshorn
Urke
En vacker plats vid Norangsfjorden i Ålesund och Sunnmøre.
Urke
Friluftsområde nord i Oslo med mangfoldige turmuligheter året rundt. Nordmarka grenser mot Sørkedalen/Vestmarka - Krogskogen - Hadeland - Romeriksåsen… Read more
Nordmarka
Østmarka
Det stora skogsområdet öster om Oslo city.
Østmarka
Rimstigen
En dold vandringsled vid Nærøyfjorden, som är en av Norges mest välbesökta fjordar.
Rimstigen
Gygrestolen
Ett ovanligt bergslandskap i Telemark.
Gygrestolen
Kattanakken
En mindre känd vandringsled med oslagbar utsikt över två stora glaciärer.
Kattanakken
Storsteinsfjell
Friluftsområdet Finnemarka i Buskerud, nära Drammen.
Storsteinsfjell
campaign
At the top of Segla at Senja, Northern Norway
Åk till Senja om du är ute efter orörd natur med svårslagna utsikter. Cykla, paddla, fiska eller bara ta det lugnt bland… Read more
Senja
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Ta del av våra topperbjudanden

  Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

  Fler förslag

  Hitta din favoritplats innan alla andra gör det!

  Läs också

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen