Skip to main content

11 toppställen med mer plats och mindre folk

Utomhustränaren Lasse Tufte föredrar lugna platser med frisk luft, fin utsikt, roliga aktiviteter och lagom lite folk. Här är hans bästa tips!

Lasse Tufte trivs bäst ute i naturen, och allra helst på ställen där han inte behöver trängas med alltför många turister. Han lär ut calisthenics (eller som man säger på svenska, kroppsviktsträning eller street workout), en minimalistisk träningsform där man använder sin egen kropp som motvikt istället för avancerad utrustning.

Lasse är mannen bakom de över 100 utomhusträningsplatserna Tufteparkene, där man kan träna gratis med enkla verktyg. Han har också skrivit fyra böcker (Calisthenics med Lasse Tufte 1 och 2, samt Tren sammen 1 och 2) som är storsäljare i Norge.

På sina resor försöker Lasse inspirera människor att tillbringa mer tid i naturen. Han tipsar här om sina favoritställen, där man får vara praktiskt taget ostörd. Vissa förslag är alternativa vandringsleder som ligger bara några minuter vid sidan om de vanliga turistlederna – här är det fritt fram att njuta av naturen och ta bilder från oväntade vinklar.

1. Sæbø

Var: En undangömd plats vid Hjørundfjorden i Sunnmøre, utan alla stora turistbussar man ofta får dela Norges fjordar med.

Varför: “Hjørundfjorden är definitivt en av Norges vackraste men mindre besökta fjordar, omgiven av höga berg och charmiga städer. Alla bilder man tar här ser ut som konstverk, vart man än vänder kameran. Hjørundfjorden är också bra om man vill prova aktiviteter som SUP (stand up paddling)".

2. Urke

Var: En vacker liten by vid Norangsfjord (en avknoppning av Hjørundfjord) i Sunnmøre, tvärs över fjorden från Sæbø.

Varför: “De många färjorna i Fjord Norge gör det lätt att resa mellan småstäderna. Även om du missar färjan och måste vänta på nästa, så har du alltid fin utsikt över bergen och en möjlighet att ta dig en simtur – hoppa i från kajen, som jag gör här!” Hoppa bara ur hamnen, som jag gör här! Från Urke i Sunnmøre är det bara en kort båttur till Trandal, där du hittar världens häftigaste gunga.”

3. Rondane nationalpark

Var: En nationalpark några timmar från Oslo.

Varför: ”En fyra och en halv timmes bilresa från Oslo tar dig till Rondane, ett område som omges av höga bergstoppar. Rondane känns lätt igen på sina stora stenrösen, och parken är så stor att det känns som om man har den helt för sig själv.

Här väntar massvis av fantastisk fjällvandring och en rad friluftsaktiviteter. Om du är ute efter en utmaning kan du anmäla dig till Rondanes 2k maraton som går över 10 bergstoppar på över 2 000 meter. Erfarna långdistanslöpare springer loppet på under 24 timmar, och rekordet ligger på bara 9 timmar!"

4. Laushornet

Var: Geirangerfjords oanade vandringsmöjligheter

Varför: “Geirangerfjorden är nog Norges mest kända fjord, och massor av turister kommer hit varje år. Men det är inte alla som känner till områdets vandringsmöjligheter, som är mer tillgängliga än man kan tro. Det finns även gott om korta vandringsleder som passar de flesta. På bara några timmars promenad når du Laushornet, där du har en unik utsikt över Geirangerfjorden.”

5. Romsdalshorn

Var: Bästa utsikten över Trollveggen från andra sidan av dalen.

Varför: ”När du kör in i Romsdalen på väg mot Åndalsnes ser du två saker: den imponerande Trollveggen, en 1 000 meter hög vertikal bergsvägg och Romsdalshorn, en fjälltopp där många klättrare har börjat sin karriär med hjälp av lokala experter. Även om du bara kommer halvvägs upp för berget belönas du med den bästa vyn av Trollveggen, för att inte tala om utsikten över hela Romsdalen.”

6. Oslomarka

Var: Skogen i utkanten av Oslo.

Varför: ”Till och med i storstaden Oslo har du lyxen att utforska skogar och sjöar som lätt nås via lokaltrafiken. De stora skogsområdena Nordmarka och Østmarka har ett väl underhållet nätverk av leder där man kan cykla, vandra, jogga och fiska. Prova SUP (stand up paddling) till exempel, på en av de små sjöarna, där få eller till och med ingen alls är i närheten.”

7. Rimstigen

Var: En dold vandringsled vid Nærøyfjorden, en av Norges mest välbesökta fjordar.

Varför: ”Rimstigen är ett mindre känt vandringsområde med spektakulär utsikt över den kända Nærøyfjorden, som är en förlängning av Sognefjorden. Den ligger bara en kort biltur från den lika uppskattade Gudvangen i Aurland, som lockar många BASE-hoppare. Fråga lokalbefolkningen var du hittar vandringsleden, vid slutet av en liten väg. En brant och slingrande vandringsstig tar dig upp på toppen av berget, där en vacker, undangömd dal uppenbarar sig.”

8. Gygrestolenplatån

Var: Ett ovanligt bergslandskap i Telemark.

Varför: “Telemark har många stenformationer som enligt sagorna skapades av troll. Det är lätt att ta sig dit – du kan ofta gå till Gygrestolen på bara några timmar, beroende på exakt var du är i regionen. Det här området är inte så känt och besöks sällan av andra än de som bor i närheten, och de kan hjälpa dig att hitta rätt. En del entusiaster brukar även klättra i området.”

9. Kattanakken

Var: En mindre känd vandringsled vid Briksdalsbreenglaciären i Stryn.

Varför: ”Tusentals turister besöker Briksdalsbreenglaciären varje år, men det är få som utnyttjar vandringsmöjligheterna i området kring Stryn. Halvvägs till glaciären kan du välja att ta till höger i skogen och vandra upp till Kattanakken. Det är en brant led, men det är mödan värt. Från toppen har du en otrolig utsikt över bergen och Norges största glaciärer Jostedalsbreen och Briksdalsbreen och dessutom slipper du de stora turistgrupperna.

10. Storsteinsfjell

Var: De äventyrliga delarna av Finnemarka i Buskerud, nära Drammen.

Varför: “I Norge är du aldrig långt från äventyr. Det är alltid nära till skogar och mindre bergstoppar med fin utsikt, bara för dig. Att klättra i träd är inte bara för barn, det är roligt för alla och om vi slutar göra det så kommer vi förlora den förmågan så småningom. Jag uppmuntrar alla att ha kul i skogarna, sjöarna och bergen på ett lekfullt men hållbart sätt. Här är jag i Finnemarka i närheten av Drammen.

.

11. Senja

Var: Norges näst största ö i Troms, Nord-Norge.

Varför: “Promenera längs sandstränder, vandra i skogen, besök fiskebyarna och upplev den ovanliga biologiska mångfalden både utomhus och på tallriken på restaurangerna. På den stora ön Senja hittar du allt det goda som Norge har att erbjuda, fast utan alla folksamlingar som har en tendens att stå i vägen när du vill ta det där speciella fotot.”

Upptäck mindre kända Instagramvänliga platser över hela landet, få upp pulsen med våra 10 topptips för adrenalinsökare, eller boka en guidad eller oguidad vandringssemester med Discover Norway!

Planera resan

Klicka på ikonerna för mer information.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor