Norge öppnar gränserna! Här hittar du uppdaterad reseinformation
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The Hjørundfjord in Fjord Norway, one of Norway’s top places with less people and more space
The Hjørundfjord in Fjord Norway, one of Norway’s top places with less people and more space
Hjørundfjorden in Fjord Norway.
Photo: Kyle Meyr
Hjørundfjorden in Fjord Norway.
Photo: Kyle Meyr

11 toppställen med mer plats och mindre folk

Utomhustränaren Lasse Tufte föredrar lugna platser med frisk luft, fin utsikt, roliga aktiviteter och lagom lite folk. Här är hans bästa tips!

  Lasse Tufte trivs bäst ute i naturen, och allra helst på ställen där han inte behöver trängas med alltför många turister. Han lär ut calisthenics (eller som man säger på svenska, kroppsviktsträning eller street workout), en minimalistisk träningsform där man använder sin egen kropp som motvikt istället för avancerad utrustning.

  Lasse är mannen bakom de över 100 utomhusträningsplatserna Tufteparkene, där man kan träna gratis med enkla verktyg. Han har också skrivit fyra böcker (Calisthenics med Lasse Tufte 1 och 2, samt Tren sammen 1 och 2) som är storsäljare i Norge.

  Portrait of Lasse Tufte, Norway
  Lasse Tufte.
  Photo: Lasse Tufte

  På sina resor försöker Lasse inspirera människor att tillbringa mer tid i naturen. Han tipsar här om sina favoritställen, där man får vara praktiskt taget ostörd. Vissa förslag är alternativa vandringsleder som ligger bara några minuter vid sidan om de vanliga turistlederna – här är det fritt fram att njuta av naturen och ta bilder från oväntade vinklar.

 1. 1. Sæbø

  Var: En undangömd plats vid Hjørundfjorden i Sunnmøre, utan alla stora turistbussar man ofta får dela Norges fjordar med.

  Varför: “Hjørundfjorden är definitivt en av Norges vackraste men mindre besökta fjordar, omgiven av höga berg och charmiga städer. Alla bilder man tar här ser ut som konstverk, vart man än vänder kameran. Hjørundfjorden är också bra om man vill prova aktiviteter som SUP (stand up paddling)".

   

  Håndstående i Hjørundfjorden 🏔 📹 Video: @msarmadawy

  A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

 2. 2. Rondane nationalpark

  Var: En nationalpark några timmar från Oslo.

  Varför: ”En fyra och en halv timmes bilresa från Oslo tar dig till Rondane, ett område som omges av höga bergstoppar. Rondane känns lätt igen på sina stora stenrösen, och parken är så stor att det känns som om man har den helt för sig själv.

  Här väntar massvis av fantastisk fjällvandring och en rad friluftsaktiviteter. Om du är ute efter en utmaning kan du anmäla dig till Rondanes 2k maraton som går över 10 bergstoppar på över 2 000 meter. Erfarna långdistanslöpare springer loppet på under 24 timmar, och rekordet ligger på bara 9 timmar!"

   

  Rondane; Stor haug med Stein 🏔 📷 Foto: @thekusk

  A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

 3. 3. Laushornet

  Var: Geirangerfjords oanade vandringsmöjligheter

  Varför: “Geirangerfjorden är nog Norges mest kända fjord, och massor av turister kommer hit varje år. Men det är inte alla som känner till områdets vandringsmöjligheter, som är mer tillgängliga än man kan tro. Det finns även gott om korta vandringsleder som passar de flesta. På bara några timmars promenad når du Laushornet, där du har en unik utsikt över Geirangerfjorden.”

 4. 4. Romsdalshorn

  Var: Bästa utsikten över Trollveggen från andra sidan av dalen.

  Varför: ”När du kör in i Romsdalen på väg mot Åndalsnes ser du två saker: den imponerande Trollveggenen, en 1 000 meter hög vertikal bergsvägg och Romsdalshorn, en fjälltopp där många klättrare har börjat sin karriär med hjälp av lokala experter. Även om du bara kommer halvvägs upp för berget belönas du med den bästa vyn av Trollveggen, för att inte tala om utsikten över hela Romsdalen.”

   

  Trollveggen fra Romsdalshornet 🏔 📷 Foto: @thekusk

  A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

 5. 5. Urke

  Var: En vacker liten by vid Norangsfjord (en avknoppning av Hjørundfjord) i Sunnmøre, tvärs över fjorden från Sæbø.

  Varför: “De många färjorna i Fjord Norge gör det lätt att resa mellan småstäderna. Även om du missar färjan och måste vänta på nästa, så har du alltid fin utsikt över bergen och en möjlighet att ta dig en simtur – hoppa i från kajen, som jag gör här!” Hoppa bara ur hamnen, som jag gör här! Från Urke i Sunnmøre är det bara en kort båttur till Trandal, där du hittar världens häftigaste gunga.”

   

  Perfekt dag ved Hjørundfjorden 👌🏻 📷 Foto: @kylemeyr

  A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

 6. 6. Oslomarka

  Var: Skogen i utkanten av Oslo.

  Varför: ”Till och med i storstaden Oslo har du lyxen att utforska skogar och sjöar som lätt nås via lokaltrafiken. De stora skogsområdena Nordmarka och Østmarka har ett väl underhållet nätverk av leder där man kan cykla, vandra, jogga och fiska. Prova SUP (stand up paddling) till exempel, på en av de små sjöarna, där få eller till och med ingen alls är i närheten.”

   

  Endelig SUP sesong igjen ☀️ 📷 Foto: @fotobakken

  A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

 7. 7. Rimstigen

  Var: En dold vandringsled vid Nærøyfjorden, en av Norges mest välbesökta fjordar.

  Varför: ”Rimstigen är ett mindre känt vandringsområde med spektakulär utsikt över den kända Nærøyfjorden, som är en förlängning av Sognefjorden. Den ligger bara en kort biltur från den lika uppskattade Gudvangen i Aurland, som lockar många BASE-hoppare. Fråga lokalbefolkningen var du hittar vandringsleden, vid slutet av en liten väg. En brant och slingrande vandringsstig tar dig upp på toppen av berget, där en vacker, undangömd dal uppenbarar sig.”

 8. 8. Gygrestolenplatån

  Var: Ett ovanligt bergslandskap i Telemark.

  Varför: “Telemark har många stenformationer som enligt sagorna skapades av troll. Det är lätt att ta sig dit – du kan ofta gå till Gygrestolen på bara några timmar, beroende på exakt var du är i regionen. Det här området är inte så känt och besöks sällan av andra än de som bor i närheten, och de kan hjälpa dig att hitta rätt. En del entusiaster brukar även klättra i området.”

   

  Avstanden er hoppbar...

  A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

 9. 9. Kattanakken

  Var: En mindre känd vandringsled vid Briksdalsbreenglaciären i Stryn.

  Varför: ”Tusentals turister besöker Briksdalsbreenglaciären varje år, men det är få som utnyttjar vandringsmöjligheterna i området kring Stryn. Halvvägs till glaciären kan du välja att ta till höger i skogen och vandra upp till Kattanakken. Det är en brant led, men det är mödan värt. Från toppen har du en otrolig utsikt över bergen och Norges största glaciärer Jostedalsbreen och Briksdalsbreen och dessutom slipper du de stora turistgrupperna.

   

  Earlybird på 👉🏻 @toppturweekend 👈🏻

  A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

 10. 10. Storsteinsfjell

  Var: De äventyrliga delarna av Finnemarka i Buskerud, nära Drammen.

  Varför: “I Norge är du aldrig långt från äventyr. Det är alltid nära till skogar och mindre bergstoppar med fin utsikt, bara för dig. Att klättra i träd är inte bara för barn, det är roligt för alla och om vi slutar göra det så kommer vi förlora den förmågan så småningom. Jag uppmuntrar alla att ha kul i skogarna, sjöarna och bergen på ett lekfullt men hållbart sätt. Här är jag i Finnemarka i närheten av Drammen.

  .

   

  Treetop Handstand 2016 ☀️ 📷 Foto: @kylemeyr

  A post shared by Lasse Tufte (@lassetufte) on

 11. 11. Senja

  Var: Norges näst största ö i Troms, Nord-Norge.

  Varför: “Promenera längs sandstränder, vandra i skogen, besök fiskebyarna och upplev den ovanliga biologiska mångfalden både utomhus och på tallriken på restaurangerna. På den stora ön Senja hittar du allt det goda som Norge har att erbjuda, fast utan alla folksamlingar som har en tendens att stå i vägen när du vill ta det där speciella fotot.”

 12. Lasse Tufte and friends hiking in Senja, Northern Norway
  Hiking in Senja.
  Photo: Håkon Jørgensen

  Upptäck mindre kända Instagramvänliga platser över hela landet, få upp pulsen med våra 10 topptips för adrenalinsökare, eller boka en guidad eller oguidad vandringssemester med Discover Norway!

  Portrait of Lasse Tufte, Norway
  Lasse Tufte.
  Photo: Lasse Tufte
  Lasse Tufte
  Fjällvett är skogsvett

  Förbered dig inför resan till bergen, och ha respekt för naturen – även om du är van vid fjällvandringar. Här är några enkla råd.

  1. Planera turen noggrant och se till att någon vet vart du tänker gå och hur länge du ska vara borta.

  2. Anpassa turen efter förmåga och förhållanden.

  3. Lyssna på väder- och lavinrapporterna.

  4. Var beredd på oväder och kyla, även på kortare utflykter.

  5. Ta med utrustning för att kunna hjälpa dig själv och andra.

  6. Välj säkra sträckor. Lär dig upptäcka terräng med lavinrisk och osäker is.

  7. Använd karta och kompass. Håll alltid koll på var du befinner dig.

  8. Vänd om i god tid – det är ingen skam i att vända tillbaka.

  9. Spar på krafterna och sök skydd vid behov.

  Läs de norska fjellvettreglene i sin helhet.

  Hållbarhet i Norge

  I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar. Det är alltid viktigt att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt.

  "Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

  Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer.

  Res grönt i Norge

Planera resan

Klicka på ikonerna för mer information.

Mer plats, mindre folk
Stillsam men spännande – Rondane nationalpark är perfekt för alla som vill uppleva de storslagna fjällandskapen i östra… Read more
Rondane
Laushornet
En härlig vandringstur med en fantastisk utsikt över Geirangerfjorden.
Laushornet
Romsdalen byr på mange dramatiske og flotte utsiktspunkt. Trollveggen er Nord-Europas høyeste, loddrette fjellvegg. Opplev dalen med den smaragdgrønne… Read more
Trollveggen og Romsdalen
Urke
En vacker plats vid Norangsfjorden i Ålesund och Sunnmøre.
Urke
Friluftsområde nord i Oslo med mangfoldige turmuligheter året rundt. Nordmarka grenser mot Sørkedalen/Vestmarka - Krogskogen - Hadeland - Romeriksåsen… Read more
Nordmarka
Østmarka forest
Det stora skogsområdet öster om Oslo city.
Østmarka forest
Rimstigen
En dold vandringsled vid Nærøyfjorden, som är en av Norges mest välbesökta fjordar.
Rimstigen
Område: Oldedalen Type: Fottur Gradering: Krevjande Lengde: 10,7 km Sesong: April - September Read more
Kattanakkjen
Fottur på ca 7 km. Bratt oppstigning, men med flott utsikt som belønning. Bademuligheter på toppen. Read more
Gygrestolen
Storsteinsfjell
Friluftsområdet Finnemarka i Buskerud, nära Drammen.
Storsteinsfjell
Padle kajakk og vandre under midnattssolen, stå på ski og kjør med hundespann under nordlyset, eller rett og slett bare slapp av og… Read more
Senja og Midt-Troms
10 Instagramvänliga pärlor
Den erfarne vandraren Andreas Orsets tips på Instagramvänliga platser i Norge.
Instagramvänliga pärlor i Norge
Lovatnet er ein innsjø i Stryn kommune i Vestland fylke. Det som gjer Lovatnet så vakkert er den grøne fargen som kjem fra smeltevatnet frå breane som… Read more
Lovatnet
På Haldetoppen, også kalt Sukkertoppen, finnes det i dag to historiske bygninger. Observatoriebygningen, som ble ført opp av Kristian Birkeland i 1899… Read more
Halddetoppen 904 m.o.h
Torghatten, utenfor Brønnøysund, er et kjent landemerke langs Norskekysten og en av de aller mest besøkte severdigheter langs Kystriksveien. Turen opp… Read more
Turforslag: Torghatten opp
Kirkeporten er en naturlig fjellformasjon formet som en stor port. Gjennom Kirkeporten ser man over Mefjorden til Nordkapp med det karakteristiske… Read more
Kirkeporten i Skarsvåg
Om du går og ber på ei heks eller eit troll: Slepp dei laus på på toppen av den høgaste havklippa i Europa - Hornelen. Frå toppen av Hornelen stuper… Read more
Hornelen
Rabothytta er plassert over 1200 meter over havet, helt inntil brekanten på Okstindan. Stedet er fantastisk vakkert med utsikt til Okstindbreen og til… Read more
Rabothytta - Norges råeste turisthytte
The Innerdalen valley has been called the most beautiful mountain valley in Norway. No vehicular traffic, the sound of waterfalls and lakes surrounded… Read more
Vandring til Innerdalen, Norges vakreste dal
Blåisvatnet är en av Norges mest bildsköna sjöar, både i verkligheten och på Instagram. Törs du hoppa i? Läs mer om Lyngenfjord
Blåisvatnet
Det är inte alla som vet att Djevelporten är lika vacker som den mer kända Kjeragbolten, och dessutom betydligt säkrare. Läs mer om Lofoten
Djevelporten
Seglas fascinerande fjällformation är riktigt ögongodis. Från berget Hesten som ligger alldeles intill får du de allra häftigaste vinklarna. Läs mer om Senja
Fjället Segla
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  Fjällvett är skogsvett

  Förbered dig inför resan till bergen, och ha respekt för naturen – även om du är van vid fjällvandringar. Här är några enkla råd.

  1. Planera turen noggrant och se till att någon vet vart du tänker gå och hur länge du ska vara borta.

  2. Anpassa turen efter förmåga och förhållanden.

  3. Lyssna på väder- och lavinrapporterna.

  4. Var beredd på oväder och kyla, även på kortare utflykter.

  5. Ta med utrustning för att kunna hjälpa dig själv och andra.

  6. Välj säkra sträckor. Lär dig upptäcka terräng med lavinrisk och osäker is.

  7. Använd karta och kompass. Håll alltid koll på var du befinner dig.

  8. Vänd om i god tid – det är ingen skam i att vända tillbaka.

  9. Spar på krafterna och sök skydd vid behov.

  Läs de norska fjellvettreglene i sin helhet.

  Hållbarhet i Norge

  I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar. Det är alltid viktigt att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt.

  "Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

  Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer.

  Res grönt i Norge

  Hitta din egen plats

  Sök dig bort från folkmassorna

  Ta del av våra topperbjudanden

  Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

  Hitta din favoritaktivitet

  Planera din semester redan nu. Filtrera din sökning och ta del av erbjudandena här nedanför

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Inspiration

  Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen