Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Helgeland Helgeland
Credits
Helgeland.
Photo: Stefan Barth
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Vita stränder och oupptäckta öar

Vegaöarnas skärgård vid Helgelandskusten har kallats ett av världens oupptäckta semesterfynd. Om du vill uppleva fantastisk nordnorsk natur är Helgeland ett hett tips.

Helgeland ligger som en utsträckt pärla i södra Nordland. Här kan du vandra i spektakulära berg, utforska tusentals öar, upptäcka vita sandstränder och paddla kanot eller havskajak i vad som anses vara ett av Norges bästa paddlingsområden. Ett underbart sätt att uppleva området är att öluffa med cykel eller kajak. 

Vegaöarna består av flera dussin UNESCO-skyddade öar. Skärgården är en fågelskådares dröm med runt 210 fågelarter som ejdrar, havsörn, änder, skarvar och gäss. På ön Lånan finns Helgelands största ejdergård, och det speciella samspelet mellan lokalbefolkningen och fåglarna har fått mycket uppmärksamhet. 

I april förbereder öborna bon till ejdrarna, som kommer tillbaka i maj varje år. Efter häckningssäsongen skördas fåglarnas dun och används till att göra täcken av högsta kvalitet.

Vegaöarna har fått kvalitetsmärkningen "hållbar destination". Denna utmärkelse ges till destinationer som arbetar systematiskt på att förbättra turisternas upplevelser samtidigt som man försöker minska turistnäringens negativa effekter.

Om du tycker om att vandra har du mycket att välja på i Helgeland. Den arkitektoniskt ambitiösa turiststugan Rabot, som ligger 1 200 meter över havet, är det perfekta målet på en vandringstur. Stugan kan bara nås till fots eller på skidor.

Svartisen är Norges näst största glaciär. Det är också den lägsta glaciären på det europeiska fastlandet, vilket gör den perfekt för vandringsturer. Välj en av vandringslederna eller gå med på en guidad glaciärtur. 

Nordland har midnattssol från slutet på april till mitten på augusti. Norrskenet lyser ofta upp himlen under mörka, stjärnklara kvällar från september till april.

Kayaking at Rødøy at the coast of Helgeland
Rødøy
Terje Rakke/NordicLife/Helgeland Reiseliv
Tourists at Engabreen, an arm of the Svartisen glacier
Svartisen
Bård Løken / www.nordnorge.com / Meloy
Træna, Helgeland
Lovund
Bård Løken/ www.nordnorge.com/Træna
Helgeland
Træna
Terje Rakke/NordicLife/Helgeland Reiseliv
Ad

Aktiviteter


Boende


Mat och dryck

Reseinformation

Med flyg:
  • Det går direktflyg från Oslo till Brønnøysund och Sandnessjøen.
  • Det går också direktflyg från Trondheim och Bodø till Brønnøysund, Sandnessjøen, Mosjøen och Mo i Rana.

Annons: Flyg med Widerøe till Helgeland

Med buss eller bil:
  • E6 går genom hela Helgeland och är den snabbaste resvägen. Ett alternativ till E6 är Kystriksveien Fv 17, som sträcker sig från Steinkjer till Bodø. Du kan också åka till Helgelandskusten via Tosenvegen (Fv 76), via Mosjøen (Fv 78) eller via Mo i Rana (E12).
  • Det går täta bussförbindelser mellan Helgelandskusten och många destinationer i inlandet.
Med tåg:
  • Nordlandsbanan går från Trondheim till Bodø. Tågresan från Trondheim till Mosjøen tar cirka fem timmar, och till Mo i Rana sex timmar. Tåget från Bodø tar tre timmar till Mo i Rana, och fyra timmar till Mosjøen.
Med färja:
  • Hurtigrutens fartyg anlöper Brønnøysund, Sandnessjøen och Nesna två gånger om dagen.


Norrskensprognos

Fler förslag

Du behöver inte vänta tills du är på plats. Börja äventyret redan nu!

×

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad