Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Vega Vega
Credits
Vega.
Photo: Helgeland Reiseliv / www.visithelgeland.com / Vega
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Skattkammaröarna

De UNESCO-skyddade Vegaöarna, strax söder om polcirkeln, har kallats ett av världens oupptäckta semesterfynd.

Det finns mer än 6 500 anledningar att besöka Vegaöarnas skärgård i Nordland. Så många öar, rev och skär finns här, och de bara väntar på att någon ska komma och hälsa på, 

Med mer än 230 fågelarter är området också en riktig pärla för fågelskådare. Kungen bland de lokala fåglarna är ejdern, som föds upp för dunens skull. Ejdrarnas holkar byggdes av lokalbefolkningen och kan fortfarande ses vid fyrarna, fiskebyarna och på andra ställen i naturen.

År 2004 tog UNESCO upp Vega-skärgårdens kulturlandskap på listan över världens natur- och kulturarv. Motiveringen löd att öarna representerar «en hållbar livsstil som generationer av fiskare och bönder upprätthållit i 1 500 år i en ogästvänlig havsmiljö vid polcirkeln, baserat på den numera unika skörden av ejderdun». 

Vegaöarna certifierades också som hållbar turistort år 2013. Det är en kvalitetsmärkning som delas ut till destinationer som arbetar systematiskt med att minska miljöpåverkan från turism, erbjuda upplevelser av hög kvalitet samt bevara ortens historia, karaktär och natur.

En stor del av lokalbefolkningen skulle säkert hålla med om att man "lever livet långsamt" i Vega. Det är en plats där det är lätt att sätta sig ner, andas ut och koppla av i vackra omgivningar. Det betyder inte att det aldrig händer något - tvärtom, men du kan styra din egen takt. Njut av långgrunda stränder på Eidem i söder och fiskehamnarna på Nes, Holand och Kirkøy i norr, rullstensåsar och fantastiska utsiktspunkter i väster och gröna lövskogar, bukter och vikar i öster.

Upplev öarnas dramatiska landskap till fots eller på cykel; det är lika spännande under tunga åskmoln som i strålande solsken. Hyr båt och ge dig ut på upptäcktsfärd längs kusten. Pröva gärna fiskelyckan i havet, insjöarna och älvarna också; det är en populär sysselsättning bland lokalbefolkningen. Och finns det något bättre sätt att avsluta dagen än att övernatta i en traditionell fiskestuga? 

På Nes världsarvsutställning och utställningen på Lånan får man en inblick i öarnas världsarvsstatus och den unika ejderindustrin i en genuin fiskemiljö. Andra sevärdheter är kyrkan Vega Kirke i Gladstad, en träkyrka från 1864, och minnesplatsen Ylvingen, med kvarlämningar av bunkrar och tunnlar från andra världskriget.

Nes Vega
Nes
Rita Johansen
Vega Church in Gladstad
Gladstad
Orsoyla Haarberg / www.visithelgeland.com / Vega
Tåvær view of Vega
Tåvær
Inge Ove Tysnes
Eider at Vega
Vega
Helgeland Reiseliv / www.visithelgeland.com / Vega

En hållbar destination

Många destinationer i Norge följer miljövänliga principer, men att bli certifierad som en hållbar destination är en omfattande process.

Bara några få destinationer kvalificerar sig för denna ära, efter år av arbete som visar på ett långvarigt engagemang inom hållbar utveckling på alla nivåer. Man måste till exempel ha en långsiktig plan för hållbar turism, stödja olika miljöprogram och värna om destinationens historia, karaktär och natur. Dessutom måste destinationens övriga affärsverksamhet arbeta på ett miljömässigt hållbart sätt.

Läs mer om hållbarhet i Norge.

Sustainable destination

Aktiviteter

Reseinformation

Med flyg:
  • Det går direktflyg från Oslo till Brønnøysund, som är den närmaste flygplatsen. Härifrån kan du ta taxi (6-7 minuter) till expressbåten som går ut till öarna. 
Med buss eller bil:
  • Vegaöarna är skärgården utanför Helgelandskusten. Du kan nå öarna från Kystriksveien (Rv. 17), som går från Steinkjer till Bodø. Ett alternativ är E6, som går längs hela Helgelandskusten. Du kan också ta Tosenvegen (Fv 76 76), via Mosjøen (Fv 78) eller via Mo i Rana (E12).
Med tåg:
  • NSB, Norges motsvarighet till SJ, erbjuder dagliga tåg till Grong och Mosjøen. Härifrån fortsätter du resan med lokalbuss och expressbåt från Sandnessjøen eller Brønnøysund.
Med färja:
  • Det går en expressbåt från Brønnøysund och en bilfärja från Horn, som ligger 15 minuter med bil utanför Brønnøysund.
  • Hurtigrutens fartyg anlöper Brønnøysund, Sandnessjøen och Nesna två gånger om dagen. 

Fler förslag och erbjudanden

Börja semesterplaneringen här!

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad