Skip to main content

DOVREFJELL

Myskoxens rike

Rulla ner för inspiration eller gå direkt
till sidan planera resan

Dovrefjell nationalpark ligger vid E6 mellan Oslo och Trondheim.

Det är det enda stället i Europa där man kan se myskoxar i det fria. Möt dessa lurviga jättar och upptäck ett fjällområde med en fascinerande historia…

…och markerade vandringsleder över hela området.

En av höjdpunkterna är Snøhetta, som med sina 2 286 meter över havet är det högsta berget i Dovrefjell. Vandringen till toppen tar fem till sju timmar, men är inte alltför krävande om du är van vid fjällvandring.

Men du behöver inte vandra i flera timmar för den ikoniska utsikten över Snøhetta. Du kan nämligen få en glimt av fjället från den eleganta utsiktspaviljongen Viewpoint Snøhetta. Paviljongen ligger bara 1,5 kilometer från parkeringen, så du kan köra nästan hela vägen fram.

Här blandas natur och arkitektur på äkta norskt manér. Utsiktsplatsen är Dovrefjells arkitektoniska höjdpunkt och en del av Norsk Villreinsenter. 2011 utnämndes byggnaden till ”World Building of the year”.

Och ja – företaget bakom byggnaden är såklart den världsberömda arkitektfirman Snøhetta.

Att cykla är ett kul sätt att utforska Dovrefjell. Du kan hyra cykel (även elcykel, om så önskas) i området - och du kanske till och med ska anmäla dig till Tour de Dovre?

Eller skutta upp på hästryggen. Hoppla!

Häng med en lokal guide från Hjerkinn Fjellstue och Kvistli Islandshester.

Det är en bra idé att alltid hålla ögonen öppna – det kan vara någon som spionerar på dig!

I Dovrefjell finns ju vilda renar, älgar, fjällrävar och spännande fåglar. Kom bara ihåg att de inte gillar att bli störda, så gå inte emot dem om du får syn på dem.

Och du bör boka en guidad tur om du vill komma nära den här vackra besten – myskoxen! Även om du måste hålla dig på säkert avstånd – minst 200 meter – kan du beundra dem utan kikare. Häftigt, eller hur?

Glöm nu bara inte att ta med dig kameran (och ett zoomobjektiv för att få till en bild som den här).

Äventyren på fjället kommer garanterat att göra dig hungrig – men oroa dig inte. Fjällstugor som Snøheim (bilden) har precis vad du behöver.

Här finns fisk, renkött och färska grönsaker från närområdet på menyn.

Du tar dig enkelt till Dovrefjell med tåg, buss eller bil.

Eller varför inte promenera?

Delar av pilgrimsvandringen S:t Olavsleden går genom Dovrefjell.

Gå i din egen takt och passa på att reflektera över livets stora och små frågor.

Folldal ligger något öst om Dovrefjell. Härifrån kan du fortsätta till Rondanes nationalpark och den nationella turistvägen Rondanevegen.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor