There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
De Historiske – hotell och restauranger med klassisk charm
Hostelling International – porten till Norge
Smarthotel – bästa pris, smart läge, Skandinavisk frukostbuffé
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – gör det smidigt att resa grönt med buss
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Hurtigruten - världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i ett nötskal® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Lär dig mer om Norges historia, upplev den lokala kulturen och ta del av en europeisk tradition – att pilgrimsvandra är en resa i mer än en bemärkelse.
S:t Olavsleden består av åtta pilgrimsleder som går till domkyrkan Nidarosdomen i Trondheim. Lederna består av totalt cirka 3 000 kilometer fridfulla landskap och går genom idylliska byar med ett starkt kulturarv.
Gör en pilgrimsfärd i Norge på egen hand, ta hjälp av en expert eller gå med på en guidad tur.
Att ge sig ut på pilgrimsfärd är något helt annat än en vanlig promenad. När man vandrar flera timmar om dagen faller man till slut in i sin egen rytm. En lång vandring i fridfull natur ger dig tid att tänka och att finna ett inre lugn.
Det finns pilgrimsleder i hela Norge. Den mest populära är S:t Olavsleden med sina åtta leder som går till Nidarosdomen i Trondheim. Det var här vikingakungen Olav II Haraldsson helgonförklarades år 1031 och nu ligger begraven. De totalt 3 000 kilometerna går genom vackra landskap och pittoreska byar med rik kulturhistoria.
De flesta väljer leden genom den vackra Gudbrandsdalen som sträcker sig 643 kilometer från Oslo till Trondheim. Det är Norges längsta pilgrimsled och var huvudvägen till Nidaros (nu Trondheim) under medeltiden. Det tar minst 32 dagar att vandra hela sträckan. Längs vägen går du förbi många historiska och kulturella landmärken, vackra naturlandskap och medeltida gårdar. Många av gårdarna erbjuder både övernattning och vällagad mat.
Traditionellt har pilgrimsvandringar haft en religiös prägel, men lederna är till för alla och man kan göra vandringen av många skäl. För somliga är det helt enkelt en chans att få tid till reflektion i lugna omgivningar. Andra vill lära sig något nytt och vissa gör vandringen för att hitta Gud. De flesta beskriver resan som en väldigt personlig upplevelse.
Vad är det som får tre unga killar att ge sig ut som pilgrimer på ett vandringsäventyr med vildmarkscamping?
Att genomföra en pilgrimsfärd på egen hand kan vara en stor utmaning. Som tur är finns det gott om övernattningsställen längs lederna där du kan få ett ordentligt mål mat och en varm dusch. Sov under bar himmel, i en stuga eller på ett vandrarhem. Eller lyxa till det med en natt på hotell!
Vandrar du genom Gudbrandsdalen kan du stanna till vid Sygard Grytting. Det familjeägda pensionatet har anor från medeltiden och har tillhört samma familj i runt 700 år. Ät hembakat bröd, sylt från bären i trädgården och kött och fisk från närområdet. Du kan också övernatta i en av de historiska byggnaderna.
Sista chansen till tak över huvudet innan du börjar vandringen upp till bergskedjan Dovrefjell är den medeltida pilgrimsgården Budsjord. Prova den lokala delikatessen älgtacos eller ta en öl från det lokala bryggeriet Hubertus.
Det här är bara två av hundratals ställen som erbjuder mat och logi till pilgrimsvandrare. Hitta mer information och planera dina övernattningar på pilegrimsleden.no.
På Sygard Grytting kan hungriga pilgrimer kalasa på kött och fisk från närliggande skogar och fjäll, hembakat bröd, och marmelad på bär från trädgården.
Gör som de medeltida pilgrimerna och stanna till på gården Budsjord i Gudbrandsdalen. Kanske serveras det älgtacos till middag!
S:t Olavs grav i Nidarosdomen mitt i Trondheim har varit ett viktigt pilgrimsmål ända sedan Olav II Haraldsson helgonförklarades år 1031. Ännu idag är graven ett viktigt vandringsmål för pilgrimer från hela världen. Först restes bara ett enkelt träkapell över gravplatsen, men med tiden byggdes kapellet ut till en magnifik domkyrka. Det är Norges nationella helgedom och platsen där Norges kung kröns.
Nidarosdomen är med med sina snirkliga utsmyckningar och mäktiga stenskulpturer utan tvekan en av Norges mest imponerande byggnader. Innan man går in som pilgrim ska man enligt en gammal ritual gå tre varv runt kyrkan.
Nidaros Pilegrimsgård ligger idyllisk til mellom Nidelven og Nidaros Domkirke, ca 3 minutters gange fra…
Go to: Nidaros PilegrimsgårdNidaros Pilegrimsgård ligger idyllisk til mellom Nidelven og Nidaros Domkirke, ca 3 minutters gange fra…
Nidarosdomen er verdens nordligste gotiske katedral. Katedralen er bygget over graven til Olav den hellige,…
Go to: NidarosdomenNidarosdomen er verdens nordligste gotiske katedral. Katedralen er bygget over graven til Olav den hellige,…
Pilegrimsledene i Norge er turveger basert på tradisjonen for å dra på pilegrimsvandring. Leden bindes sammen…
Go to: Pilegrimssenter GranavollenPilegrimsledene i Norge er turveger basert på tradisjonen for å dra på pilegrimsvandring. Leden bindes sammen…
Pilegrimssenteret i Gudbrandsdalen har ansvar for informasjon om ruter, overnatting, attraksjoner og…
Go to: Pilegrimssenteret på Dale-Gudbrands GardPilegrimssenteret i Gudbrandsdalen har ansvar for informasjon om ruter, overnatting, attraksjoner og…
S:t Olavsleden består av åtta pilgrimsleder som går till domkyrkan Nidarosdomen i Trondheim. Lederna består av totalt cirka 3 000 kilometer fridfulla landskap och går genom idylliska byar med ett starkt kulturarv.
Planera din pilgrimsresa i Norge på egen hand, ta hjälp av en expert eller gå med på en guidad tur.
Sätt ihop en egen pilgrimsresa
Ladda ner och skriv ut kartor
Norges attityd till sina mattraditioner har förändrats radikalt de senaste åren. Idag satsar man stort på lokal mat och firar gärna vad som är typiskt norskt.
På medeltiden byggdes omsorgsfullt snidade träkyrkor i hela nordvästra Europa. I dag finns de nästan bara i Norge.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra uppskattade partners.
Du behöver inte ha massor med erfarenhet för att gå på tur i Norge. Här finns något för alla, oavsett om du är nybörjare eller en rutinerad vandrare.
Ta del av några praktiska tips innan du ger dig ut på vandringsäventyr i den norska vildmarken. Var väl förberedd, tänk på säkerheten och lär dig packa som ett proffs.
Med allt fler trappor i norska fjällen blir vandringsturen både enklare och säkrare. Men oroa dig inte, den som vill har fortfarande alla chanser att välja utmanande turer och få ett tufft träningspass på köpet.
Bekanta dig med några av Norges mest fotogeniska men mindre kända sevärdheter.
Utomhustränaren Lasse Tufte föredrar lugna platser med frisk luft, fin utsikt, roliga aktiviteter och lagom lite folk.
Att vandra handlar inte bara om vackra vyer – det är också en riktig kaloribrännare. Här är fyra underbara vandringar som garanterat höjer pulsen.
Norges natur är som en enda stor lekplats. Här är tio favoritaktiviteter som passar utmärkt för hela familjen, från kajak och och ridning till surfing och glaciärvandring.
Planera Norgesemestern i god tid så får du ut mer av dina surt förvärvade semesterdagar.
Norges sex regioner skiljer sig mycket från varandra. Lär känna en region i taget så får du se själv – kanske blir du förvånad över hur mycket det finns att upptäcka!
Vare sig du är ute efter naturliga kickar eller intressanta museer, fridfulla vandringsturer eller tips på restauranger - här hittar du förslag på natur och kultur i Norge.
I Norge kan man bo på allt från enkla campingplatser och mysiga fjällstugor till tjusiga designhotell och historiska fjordhotell.
Tillbaka till toppen