VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A dog running towards the farm Borkerud on the pilgrimage path to Trondheim, Norway
Borkerud farm on the St. Olav Ways in the Gudbrandsdalen valley.
Photo: pilegrimsleden.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Lär dig mer om Norges historia, upplev den lokala kulturen och ta del av en europeisk tradition – att pilgrimsvandra är en resa i mer än en bemärkelse.

En lång fotvandring är något helt annat än en vanlig promenad. När man vandrar flera timmar om dagen faller man till slut in i sin egen rytm. Omgiven av fridfull natur kan du låta tankarna fara fritt och fundera på livets stora och små frågor.

Det finns pilgrimsleder i hela Norge. Den mest populära är S:t Olavsleden med sina nio leder som går till Nidarosdomen i Trondheim. Det var här vikingakungen Olav II Haraldsson helgonförklarades år 1031 och nu ligger begraven. De totalt 3 000 kilometerna går genom vackra landskap och pittoreska byar med rik kulturhistoria och starka mattraditioner.

En personlig upplevelse

De flesta väljer leden genom den vackra Gudbrandsdalen som sträcker sig 643 kilometer från Oslo till Trondheim. Det är Norges längsta pilgrimsled och var huvudvägen till Nidaros (nu Trondheim) under medeltiden. Det tar minst 32 dagar att vandra hela sträckan. Längs vägen går du förbi många historiska och kulturella landmärken, vackra naturlandskap och medeltida gårdar. Många av gårdarna erbjuder både övernattning och vällagad mat. 

Traditionellt har pilgrimsvandringar haft en religiös prägel, men lederna är till för alla och man kan göra vandringen av många skäl. För somliga är det helt enkelt en chans att få tid till reflektion i lugna omgivningar. Andra vill lära sig något nytt och vissa gör vandringen för att hitta Gud. De flesta beskriver resan som en väldigt personlig upplevelse.

Pitstop för pilgrimer

Att genomföra en pilgrimsfärd på egen hand kan vara en stor utmaning. Som tur är finns det gott om övernattningsställen längs lederna där du kan få ett ordentligt mål mat och en varm dusch. Sov under bar himmel, i en stuga eller på ett vandrarhem. Eller lyxa till det med en natt på hotell!

Vandrar du genom Gudbrandsdalen kan du stanna till vid Sygard Grytting. Det familjeägda pensionatet har anor från medeltiden och har tillhört samma familj i runt 700 år. Ät hembakat bröd, sylt från bären i trädgården och kött och fisk från närområdet. Du kan också övernatta i en av de historiska byggnaderna.

Sista chansen till tak över huvudet innan du börjar vandringen upp till bergskedjan Dovrefjell är den medeltida pilgrimsgården Budsjord. Prova den lokala delikatessen älgtacos eller ta en öl från det lokala bryggeriet Hubertus.

Det här är bara två av hundratals ställen som erbjuder mat och logi till pilgrimsvandrare. Hitta mer information och planera dina övernattningar på pilegrimsleden.no.

Nidarosdomen: Slutmålet

S:t Olavs grav i Nidarosdomen mitt i Trondheim har varit ett viktigt pilgrimsmål ända sedan Olav II Haraldsson helgonförklarades år 1031. Ännu idag är graven ett viktigt vandringsmål för pilgrimer från hela världen. Först restes bara ett enkelt träkapell över gravplatsen, men med tiden byggdes kapellet ut till en magnifik domkyrka. Det är Norges nationella helgedom och platsen där Norges kung kröns.

Nidarosdomen är med med sina snirkliga utsmyckningar och mäktiga stenskulpturer utan tvekan en av Norges mest imponerande byggnader. Innan man går in som pilgrim ska man enligt en gammal ritual gå tre varv runt kyrkan.

Se mer på video

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra uppskattade partners.

Vandringar av alla slag

Du behöver inte ha massor med erfarenhet för att gå på tur i Norge. Här finns något för alla, oavsett om du är nybörjare eller en rutinerad vandrare.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen