Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A dog running towards the farm Borkerud on the pilgrimage path to Trondheim, Norway
Borkerud farm on the St. Olav Ways in the Gudbrandsdalen valley.
Photo: pilegrimsleden.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Upplev norsk kultur, lär dig norsk historia och ta del av en europeisk tradition – att pilgrimsvandra är en resa i mer än en bemärkelse.

S:t Olavsleden består av sex pilgrimsleder som går till Nidarosdomen i Trondheim. De totalt 200 milen går genom fridfulla landskap och pittoreska byar med rik kulturhistoria.

Pilgrimsvandringar har traditionellt en religiös prägel, men lederna är till för alla och man kan göra vandringen av många skäl. För somliga är det en chans att lära sig något och att få tid till reflektion i lugna omgivningar – andra gör vandringen för att hitta Gud. De flesta moderna pilgrimer beskriver resan som en väldigt personlig upplevelse.

S:t Olav och Nidarosdomen

S:t Olavs grav i Nidarosdomen i Trondheim har varit ett viktigt pilgrimsmål ända sedan han helgonförklarades år 1031, och den besöks fortfarande av pilgrimer från hela världen. Först restes bara ett enkelt träkapell över gravplatsen, men med tiden byggdes kapellet ut till en magnifik katedral. Nidarosdomen är Norges nationella helgedom, och sedan länge den plats där Norges kung kröns. Den ligger mitt i Trondheim och är med sina fulländade konstverk och utsmyckade stenskulpturer en av Norges mest imponerande byggnader.

Pitstop för pilgrimer

Även med en stark vilja och ett friskt humör kan man behöva bra boende på vägen om man ska kunna njuta av pilgrimsvandringen. Det finns gott om övernattningsställen längs Norges pilgrimsleder, där du kan få ett ordentligt mål mat och en varm dusch. Här är två förslag.

Nidarosdomen: Slutmålet

Under medeltiden vallfärdade kristna från hela världen till Nidarosdomen för att besöka S:t Olavs heliga gravplats. De flesta av dem var pilgrimer, och det fanns oftast två skäl till att de gav sig ut på den långa vandringen. Antingen ville man bli botad från sjukdom eller värk, eller så sökte man förlåtelse för sina synder.

Väl i Trondheim möttes pilgrimerna av den mäktiga katedralen i ljusa och glänsande färger. Men trots att många av pilgrimerna färdats till fots i flera veckor, eller till och med månader, kunde de inte gå in i kyrkan med en gång. Enligt tidens ritual skulle man skulle gå runt kyrkan tre varv innan man fick lov att komma in.

De flesta pilgrimer lade upp resan så att de skulle vara framme vid den så kallade Olofsmässan, den 29 juli. På den dagen bars kistan med S:t Olavs kvarlevor runt staden i procession, vilket var en stor dag för både lokalbefolkningen och folk som var på besök. Både processionerna och pilgrimsresorna upphörde efter Reformationen 1537, när Norge blev protestantiskt.

Idag har pilgrimsfärderna till Trondheim och Nidarosdomen återuppstått, även om många gör vandringen av andra skäl än på medeltiden. Katedralens historia lockar både pilgrimer och andra besökare, och man kan ta del av guidade turer, gudstjänster och konserter året runt.

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra uppskattade partners.

Vandringar på alla nivåer

Du behöver inte ha massor med erfarenhet för att vandra i Norge. Här finns det något för alla, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren vandrare.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen