Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Borkerud Borkerud
Borkerud.
Photo: pilegrimsleden.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Upplev norsk kultur, lär dig norsk historia och ta del av en europeisk tradition – att pilgrimsvandra är en resa i mer än en bemärkelse.

 

S:t Olavsleden består av sex pilgrimsleder som går till Nidarosdomen i Trondheim. De totalt 200 milen går genom fridfulla landskap och pittoreska byar med rik kulturhistoria.

Pilgrimsvandringar har traditionellt en religiös prägel, men lederna är till för alla och man kan göra vandringen av många skäl. För somliga är det en chans att lära sig något och att få tid till reflektion i lugna omgivningar – andra gör vandringen för att hitta Gud. De flesta moderna pilgrimer beskriver resan som en väldigt personlig upplevelse.

Fakta om Sankt Olav

  1. År 995: Olav Haraldsson föds
  2. År 1007: Ger sig ut på en vikingafärd vid 12 års ålder
  3. År 1014: Döps i Rouen, Frankrike
  4. År 1015: Återvänder till Norge, väljs till kung och inför kristendomen i landet
  5. År 1030: Stupar vid slaget om Stiklestad
  6. År 1031: Olav helgonförklaras

S:t Olav och Nidarosdomen

S:t Olavs grav i Nidarosdomen i Trondheim har varit ett viktigt pilgrimsmål ända sedan han helgonförklarades år 1031, och den besöks fortfarande av pilgrimer från hela världen. Först restes bara ett enkelt träkapell över gravplatsen, men med tiden byggdes kapellet ut till en magnifik katedral. Nidarosdomen är Norges nationella helgedom, och sedan länge den plats där Norges kung kröns. Den ligger mitt i Trondheim och är med sina fulländade konstverk och utsmyckade stenskulpturer en av Norges mest imponerande byggnader.

Olavsbrevet

Som pilgrimsvandrare i Norge får du ett särskilt pilgrimspass som du kan fylla med stämplar från kyrkor, övernattningsställen och församlingsgårdar längs S:t Olavsleden. Om du går de sista 10 milen in till Trondheim kan du också be att få det så kallade Olavsbrevet som bevis på att du genomfört pilgrimsvandringen. Brevet är en gåva från Nidarosdomen till pilgrimer som har vandrat till Trondheim, och är ett bra sätt att dokumentera vandringen.

Mer information

stolavways.com hittar du mer information och en praktisk reseplanerare.


Livad pilgrimsvandring

Vad driver tre killar till att ge sig ut på campingäventyr som pilgrimer? Häng med Joly och två stycken Dave på deras upptäcktsfärd från Oslo till Trondheim.


Pitstop för pilgrimer

Det krävs mer än en stark vilja och ett friskt humör för att klara pilgrimsvandringen. Längs alla pilgrimsleder i Norge finns gott om platser för vila, ett ordentligt mål mat och en varm dusch. Här är två av dem.Nidarosdomen: Slutmålet

Under medeltiden vallfärdade kristna från hela världen till Nidarosdomen för att besöka S:t Olavs heliga gravplats. De flesta av dem var pilgrimer, och det fanns oftast två skäl till att de gav sig ut på den långa vandringen. Antingen ville man bli botad från sjukdom eller värk, eller så sökte man förlåtelse för sina synder.

Väl i Trondheim möttes pilgrimerna av den mäktiga katedralen i ljusa och glänsande färger. Men trots att många av pilgrimerna färdats till fots i flera veckor, eller till och med månader, kunde de inte gå in i kyrkan med en gång. Enligt tidens ritual skulle man skulle gå runt kyrkan tre varv innan man fick lov att komma in.

De flesta pilgrimer lade upp resan så att de skulle vara framme vid den så kallade Olofsmässan, den 29 juli. På den dagen bars kistan med S:t Olavs kvarlevor runt staden i procession, vilket var en stor dag för både lokalbefolkningen och folk som var på besök. Både processionerna och pilgrimsresorna upphörde efter Reformationen 1537, när Norge blev protestantiskt.

Idag har pilgrimsfärderna till Trondheim och Nidarosdomen återuppstått, även om många gör vandringen av andra skäl än på medeltiden. Katedralens historia lockar både pilgrimer och andra besökare, och man kan ta del av guidade turer, gudstjänster och konserter året runt.


Alla vägar bär till Trondheim

Här finns det hjälp för dig som vill planera en egen norsk pilgrimsresa. Du kan bland annat ladda ner och skriva ut kartor över pilgrimslederna.


Läs också

Your Recently Viewed Pages